• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, zkoušel jste někdo nějakým způsobem upravit a zakonzervovat ačokču "na pak"? Mám tenhle rok na balkoně dvě rostliny, které se mi pnou po celé délce prádelní šňůry a už teď vím, že i když si zobnu jednu dvě při každé návštěvě balkónu, tak to nemám šanci vše sníst včas čerstvé :D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DYSTOPIK: Žížaly utíkají nejčastěji právě kvůli tomu, že se jim tam dává moc odpadu, ony to pak nestíhaj zpracovávat a hnitím toho odpadu se to uvnitř přehřívá. Pokud mají idální podmínky, nikam necestujou, neb jsou mimojiné světloplaché. Ale prostě toho nesežerou moc, plus nežerou všechno jako např. šlupky z citrusů, zázvor apod. Takže to je takové polovičaté řešení.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: muj experiment chytil plíseň při týhle teplotě asi za 7-8 dnů, chtěl jsem to pak založit znovu a víc sledovat, ale nějaká šťopka od okurky chytla plíseň v téměř prázdný nádobě snad druhej den. Asi jsem tam prvně dal naráz víc věcí, kzerý uvolnily dostatek plynu (byla tam pestrá směz odřezků zeleniny, slupky od banánů, všechno možný). Předpokládám, že je téměř nemožný určit, v jakym stádiu zralosti jsou např. banány a jak rychle budou jejich slupky degradovat, ale ta představa nakládání s bioodpadem se mi líbila.. :)

    S žížalím kompostem měli špatnou zkušenost známí. Měli to v kanclu a jednak uplně zamořeno octomilkama a druhak jim ty žížaly utíkaly (!) a jejich vyschlý těla nacházeli všude možně, třeba i ve vejšce na okenním parapetu. Ale ono jako chápu, že to složení v kanclu neni stejný, jako v kuchyni. V současný době jsem vyndal z mrazáku dvě vodky, který stejnak nijak moc nepiju a udělal jsem tam prostor na nádobu, do který to cpu a následně do popelnice na bioodpad
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: díky za tip!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: rozvařila bych ho do čatní.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Ahoj, před týdnem jsem nasolil rybíz, protože jsem se dočetl, že z toho jde udělat obdobu ume octu. Výsledek je takový... octový a nějak se to pokusím s pomocí internetu zužitkovat, ale jde nějak využít ten rybíz, co mi zbyl? Je pořád docela šťavnatý a chutná to dost jako ta tekutina z něj. Nebo to mám propasírovat, abych toho octa dostal ještě víc a zbytek hodit na kompost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Jen poznámka, ty žížaly toho nezpracujou zas tak moc na objem, jak by se mohlo zdát, jinak vesměs fungujou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jak aby to jen kvasilo bez soli a nehnilo není moc pravděpodobné ale možné to je, jen bych na to nespoléhala.

    Jestli chceš něco domů, co funguje, tak spíš žížalí kompost, bokashi funguje hůř, než tvrdí reklama. Ve sktuečnosti to je pokus napodobit kompost běžnéh japonského rolníka co rybaří a na kompst hází jak zbytky natta a jiných kvašeností, tak rybí odřezky.

    Což mi připomíná že za celých těch 10 let jsem furt nenapsala kompostovací článek co ho chci napsat už od začátku blogu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle je pěkné shrnutí.

    My Miso Guide | Everything you need to know | Marion’s Kirchen
    https://www.youtube.com/watch?v=fq4L2oFKo9o
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj, měl bych takovej podnět z kategorie odpadové hospodářství..
    Jim hodně zeleniny a piju spoustu kafe. Žiju v čináku, máme popelnici na bioodpad, ale nejsem schopnej to odnášet denně, aby tu nevznikala nějaká neplecha (hmyz/plíseň). Snažim se třídit s rozumem, neucpávat odpad logram atp.. Proto se tenhle muj odpad snažim (sezonně) nechat nějak vysychat (ideálně v zimě na topení, nebo tam, kam jde sluníčko), různě jsem to i prosypával pilinama a tak (to bylo k ničemu) a když přijde období mušek, tak mam tuhle uzavíratelnou nádobu a strkám to do mrazáku. Když jdu se smetim, tak to vyklepnu a hotovo.
    No, ale teď mam plnej mrazák, nechal jsem to venku a z lenosti to vynést prvnch pár dnů to postoupilo ve zvláštní experiment. Už to tam je odhadem 5 dní+, je tam nějaký lupení z květáku, homada vykapanýho lógru z filtru a všemožný odřezky zeleniny, nádoba je lehce nafouklá, ale zdánlivě se vevnitř nic nekazí. Je možný, že tam je tolik oxidu uhličitýho, že to ten odpad drží v richtiku? Vím, že se dělaj kvasný kompostéry
    Bokashi kompostér - Plastia
    https://www.plastia.eu/bokashi-komposter-30059p
    ale člověk musí mít dva, kupovat do toho ty bakterie.. nesmysl. Pěknej design mě nepřinutil si doma udělat líheň octomilek.. Jestli tohle bude i nadále fungovat, tak si asi udělám nějakej koš s kvasnou zátkou:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRAASHEK: ano, přesně to. Díky
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ZUZKAOU: tohle?

    Brdští Supové: Něco málo z Necronomiconu - Jak vyrobit z tibetské houby šoggota
    http://brdstisupove.blogspot.com/2013/02/neco-malo-z-necronomiconu-kterak.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nepamaujete si čirou náhodou někdo kde bylo takové to pojednání že kefír je ve skutečnsti šogot?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: Nejspíš jo
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: a myslis, ze tim vzduchem to bylo?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ZUZKAOU: já bych to poslal dětem v Africe
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jo, kompostovala bych
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Je následné kysané zelí na vyhození?

    Uloženo v kameňáku, několik dní (cca týden) byla nedolita voda v horním žlábku. Po otevření horní vrstva lehce přeschlá, nahnědlá, už tehdy to nevonělo dostatečně "kysaně, řízně, zelosvěže".
    Odebrána horní vrstva až na vrstvu zatopenou. Dolito 2% solným roztokem.

    Od té doby se dolívala jen voda do žlábku, atd. Zelí nicméně stále nehezky smrdí, na letmé ochutnání (více mi strach nedovolí) není dostatečně "nakřup", prostě něco nehraje.

    Zvažuju vyhození, ale raději se ptám, co se mohlo stát. Je to tchánovo zelí, ten je ve špitále, takže "udržujeme oheň" v jeho domácnosti, bohužel za mě je zelí zkažené.

    Co se mohlo stát? Delší doba nedolitá voda, takže nějaké bakterie, které tam být nemají? Nebo neprokvašeno od začátku? Roky dělá stejný recept, technologicky odlišný od mého, ale nikdy nijak zasmrádlé zelí neměl. A tohle zelí teda smrdí dost "nemytě" :/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    FRAKIRA: Já taky kefír dělám dvojstupňově jako herr Praashek a i moje chrchly jsou s tím v pohodě. Jen asi nerostou tak rychle, jako kdybych to nechával v teple, ale neaspiruju na velkovýrobu kefíru ve vaně, tak mi je to jedno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam