• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BRUKEV: nepises jestli je to kysely, coz je dost zasadni informace :) je to kysely = prokysalo to, neni to kysely = neprokysalo to...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: co mám doma - respektive ty tuhe, wakame nebo kombu.namočím - lák z toho použiju na kaši, řasi naseká na drobno a míchám se zeleninou. Tak náhodné množství podle nálady.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: no už to dobublal. Přiij tam slaný lák, nebo přidej další zeleninu (a promíchej to), ať to je k vršku láhva, zatiž a zavři.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můžu prosím lama dotaz? Jaké řasy dáváte, pokud dáváte, do kimchi?
    Ono se mi daří i bez těch řas, ale ráda bych nějakou změnu. Díky :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dole je to umackane, nahore je vrstva volnejsi zeleniny a lehce zabarvena tekutina.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nalozil jsem pickles/mix zeleniny. Kvaseni se nastartovalo, bylo videt, ze sem tam nahoru postupuji bublinky, potud bezny postup.
    Ale nevim proc, ackoliv jsem zeleninu zatížil, aby tam nesel vzduch, celou lahev jsem jako takovou neprikryl. Byt ubzeli v kamenaku to bezne delam. Az asi po ctyrech dnech mi doslo, ze je odkryta, nasadil na ni tedy sacek, ktery mel byl i ukazatel kvaseni. Zadne naplneni sacku plynem se nekonalo, bublinky zadne jiz nebublaji.

    Je zelenina ok? Bude prokvasena? Bude neprovasena? Je jedla?
    Trochu tapu, nebot zeli mam zmaknute, malempahvicky pickles jsme snedli takrka.obratem a kdyz udelam velke mnozstvi, tak udelam nepochopitelny error.

    Chutove je ok, krupava, spise slansi, nebot dal spise vyssi hranici soli.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, prosím kde v Praze nebo on-line seženu tuto omáčku? Došla mi a já zapomněla kde jsem pro ni byla :)

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    taky je dobry experimenty nedelat hned na nejvetsi nadobe co doma najdu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DYSTOPIK: nebud smutnej, chybama se clovek uci. ja vim ze je to cloveku lito, ty prace a crcani se s tim... ale vis kolik shnilo ruznejch pokusu s fermentama me, nebo ostatnim? nenech se odradit. dobry je psat si ruzny parametry do log booku, to fakt pomaha... kolik soli/%brine, teploty lahve (pokud meris), kdy zaclo kysnout atp..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Já to myslel, jako podpořit to anaerobní prostředí v době, než se to rozkvasí a začne se vytvářet CO2 přirozeně. A ano, týká se to předevšim toho kontaktu s hladinou, to je jasný.
    Byl jsem moc smutnej, když mi zplesnivěla hromada červený řepy:( tak jsem přemejšlel, jak to podpořit
    NJAL
    NJAL --- ---
    DYSTOPIK: Jsem zacatecnik, ale podle toho co jsem pochopil, je v primarnim kvaseni CO2 dost, takze to jeden nemusi prilis resit, stejne jako prostor mezi hladinou a zatkou, ktery muze byt vetsi. V sekundarnim kvaseni nebo uz pri nalahvovani je to jina vec, tam spis hrozi oxidace; nejak dodat nejaky CO2 psouk do finalne nalahvovaneho produktu na starnuti me uz taky napadlo, ale nenapadl me Soda Stream :-)

    Bakterii bych se bal spis z nadob a pomucek, takze dezinfikuju.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: že to děáš zbytečně složitý. Klidě to zkus, ale furt to hlavně zatiž a zamez přístupu vzduchu zvenčí :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    mléčný kvašení je anaerobní proces, kterej vytváří CO2, plyn těžší než kyslík a ten udržuje to prostředí, aby se nešířily bakterie v okysličenym prostředí. Jestli to teda správně interpretuju..

    Když mam soda stream, na kterej navlíknu silikonovou hadičku a nádobu na kvašení před uzavřením trochu přifouknu, abych šel tomu štěstíčku naproti, znamená to, že su kokot, nebo génius? Nebo něco mezi?

    Teďka jsem třeba dělal zázvorovou limču a tyhle oddénkový záležitosti mi většinou nekvasej tak divoce, tak jsem si říkal, že tim nic nezkazim
    NJAL
    NJAL --- ---
    TWORBO: Dik za video, rad kouknu, zatim jsem medovinovy zacatecnik a spis nez kvasinky resim napriklad medy, prichute a jak dosahnout toho, aby medovina nebyla v konecnem dusledku "sucha" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: netřeba přeučovat - prostě to sežere. Uvidíš jak to poroste.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Díky, to zní dobře. Dávám si do kalendáře a ozvu se :)
    Máš nějakou zkušenost s "přeučováním"? Cíleně chci dělat spíš kozí kefír. Mám pocit, že kozí mléko má míň laktózy, tak nevím, jestli nepotřebuje nějaké asketičtější kultury...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: kombuchu nechci, až se mi namnoží zrna tak v praze klidně - žere teda kravský. S tím že teda držím menší množství, ať to stíhám vypít, takže tak do dvou týdnů můžu pro tebe mít cca 2 lžíce zrn
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Ahoj, nemáte prosím někdo přebytečnou kefírovou kulturu (zrna), která by byla zvyklá na kozí mléko a dělala dobrý, kyselý, konzistencí spíš hustší kefír? Výměnou mohu nabídnout dobře vedenou, zkušenou kombuchovou matku, zvyklou na černý čaj s trochou yerba maté, která nám dělá velmi dobrou službu bez přestávky už bezmála rok. Nejlépe osobní výměna / převzetí v Praze či východním okolí. Kdyžtak do pošty. Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: mikrobublinky = začíná to kvasit a něco to dělá :-D

    Tak to tam nech a vydrž. REspektive trochu kimčchi k tomu můžeš přidat tak jako tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam