• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: Do skrobove kase ze ktere delam kimcchi pastu.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: "wakame nebo kombu.namočím - lák z toho použiju na kaši," .. prosim, do jake kase davas lak z maceni ras? o tom slysim prvne .. do gruelu?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: je na tom zagumickovany sacek. Soupnu to tedy nekam k terasovym dverim, neni tam jak v lednici, ale ani teplo jako v pokoji.
    Zeli v kamenaku po tom prvnim bourlivejsim kvaseni cca po tydnu davame taky do chladna.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jestli je to jen lehce kyselý, tak teprve proběhla ta počáteční fáze, a ještě to bude prokysávat. Přendat do menších sklenic to můžeš, podstatné je zamezit přístupu vzduchu, ať ti tam nerostu plísně, křísy a tak
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: slo by to i rozdelit do zavarivacek a uzavrit? Kdyz uz to dokvasilo? Dat to treba centimetr od vicka, at se to nedotyka. Nez to oonit do te velke sklenice, radeji to nejak rozumne rychle z malych sklinek snime a nasledne uz udelam poradne kontrolovane.


    XCIDER: je to lehce kyslo slane, takze proces probehl
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: normálně si je stříhej a sypej čerstvé na věci. Nebo je osmaž, či opeč nasucho a pojídej jako snack. Stejně tak patří do japonských polévek.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Daruji mu je a koupím wakame.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: jak můžeš je tma dát, ale rozpustí se, nebo budu slizské. Chuť dodají, ale nebudou křupavé.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, takže ty na sushi jsou mi k ho..ničemu. Já to tušila, že nemám dát na kolegu sushináře :-D
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BRUKEV: nepises jestli je to kysely, coz je dost zasadni informace :) je to kysely = prokysalo to, neni to kysely = neprokysalo to...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: co mám doma - respektive ty tuhe, wakame nebo kombu.namočím - lák z toho použiju na kaši, řasi naseká na drobno a míchám se zeleninou. Tak náhodné množství podle nálady.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: no už to dobublal. Přiij tam slaný lák, nebo přidej další zeleninu (a promíchej to), ať to je k vršku láhva, zatiž a zavři.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můžu prosím lama dotaz? Jaké řasy dáváte, pokud dáváte, do kimchi?
    Ono se mi daří i bez těch řas, ale ráda bych nějakou změnu. Díky :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dole je to umackane, nahore je vrstva volnejsi zeleniny a lehce zabarvena tekutina.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nalozil jsem pickles/mix zeleniny. Kvaseni se nastartovalo, bylo videt, ze sem tam nahoru postupuji bublinky, potud bezny postup.
    Ale nevim proc, ackoliv jsem zeleninu zatížil, aby tam nesel vzduch, celou lahev jsem jako takovou neprikryl. Byt ubzeli v kamenaku to bezne delam. Az asi po ctyrech dnech mi doslo, ze je odkryta, nasadil na ni tedy sacek, ktery mel byl i ukazatel kvaseni. Zadne naplneni sacku plynem se nekonalo, bublinky zadne jiz nebublaji.

    Je zelenina ok? Bude prokvasena? Bude neprovasena? Je jedla?
    Trochu tapu, nebot zeli mam zmaknute, malempahvicky pickles jsme snedli takrka.obratem a kdyz udelam velke mnozstvi, tak udelam nepochopitelny error.

    Chutove je ok, krupava, spise slansi, nebot dal spise vyssi hranici soli.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, prosím kde v Praze nebo on-line seženu tuto omáčku? Došla mi a já zapomněla kde jsem pro ni byla :)

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    taky je dobry experimenty nedelat hned na nejvetsi nadobe co doma najdu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DYSTOPIK: nebud smutnej, chybama se clovek uci. ja vim ze je to cloveku lito, ty prace a crcani se s tim... ale vis kolik shnilo ruznejch pokusu s fermentama me, nebo ostatnim? nenech se odradit. dobry je psat si ruzny parametry do log booku, to fakt pomaha... kolik soli/%brine, teploty lahve (pokud meris), kdy zaclo kysnout atp..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Já to myslel, jako podpořit to anaerobní prostředí v době, než se to rozkvasí a začne se vytvářet CO2 přirozeně. A ano, týká se to předevšim toho kontaktu s hladinou, to je jasný.
    Byl jsem moc smutnej, když mi zplesnivěla hromada červený řepy:( tak jsem přemejšlel, jak to podpořit
    NJAL
    NJAL --- ---
    DYSTOPIK: Jsem zacatecnik, ale podle toho co jsem pochopil, je v primarnim kvaseni CO2 dost, takze to jeden nemusi prilis resit, stejne jako prostor mezi hladinou a zatkou, ktery muze byt vetsi. V sekundarnim kvaseni nebo uz pri nalahvovani je to jina vec, tam spis hrozi oxidace; nejak dodat nejaky CO2 psouk do finalne nalahvovaneho produktu na starnuti me uz taky napadlo, ale nenapadl me Soda Stream :-)

    Bakterii bych se bal spis z nadob a pomucek, takze dezinfikuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam