CHOBOT: jogurt ztuhne vic pak v lednici po tech 8-x hodinach venku. dej ho do lednice na den. cim dyl venku, tim vic kyselejsi jogurt.
nevim jestli ti to pomuze, ale abych mel hustsi jogurt, tak na 4l mlika koupim litr 35% smetany. taky sem mel hodne 'mokrej' jogurt a musel sem filtrovat syrovatku. casem sem zjistil, ze sem nedostatecne/nerovnomerne zahrejval mliko (kolem 83c aby se poradne denaturovaly protejny a mohlo to dobre houstnout). taky nez tam dam kulturu, tak ji necham treba 5 hodin v pokojovy teplote. kdyz ji vlejvam, tak ji smicham v mensim s mlikem a pak teprv naleju do zbytku. ted ale na to uz mam masinu a ta meri teploty a jen hlasi co mam kdy udelat...
taky nezapomen, ze ty mas uht mliko, ktery v podstate staci nechat zahrat jen na tech 37c a kydnout tam rovnou starter. ja pouzivam jen klasicky pasterizovany mliko 3.25%. kdyz sem nemel masinu co to ohrejva pak pri zrani, tak sem ten hnrec po inokulaci balil do vlneny deky a nezahrejval...