• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    AUDIAC: nn, ledku nemam, shodou okolností jsem letos kupoval novou a je to obyč žárovka se žhavicím vláknem.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    CHOBOT: Já jedu recept podle zkvašeno z uht prakticky vždycky se stoprocentním výsledkem. Záleží i na donátoru kultury, nejlepší mi vyšla vždycky Hollandia. Ale jako první věc bych určitě zkontroloval teplotu. Já mám troubu s přesným termostatem od 30 stupňů výš, takže jsem to se samotnou žárovkou nezkoušel, ale je možný, že tam máš led žárovku a ta ti to nevytopí.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    já přidávám sušený mlíko. Zhruba 25g na tu dávku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CHOBOT: jogurt ztuhne vic pak v lednici po tech 8-x hodinach venku. dej ho do lednice na den. cim dyl venku, tim vic kyselejsi jogurt.
    nevim jestli ti to pomuze, ale abych mel hustsi jogurt, tak na 4l mlika koupim litr 35% smetany. taky sem mel hodne 'mokrej' jogurt a musel sem filtrovat syrovatku. casem sem zjistil, ze sem nedostatecne/nerovnomerne zahrejval mliko (kolem 83c aby se poradne denaturovaly protejny a mohlo to dobre houstnout). taky nez tam dam kulturu, tak ji necham treba 5 hodin v pokojovy teplote. kdyz ji vlejvam, tak ji smicham v mensim s mlikem a pak teprv naleju do zbytku. ted ale na to uz mam masinu a ta meri teploty a jen hlasi co mam kdy udelat...

    taky nezapomen, ze ty mas uht mliko, ktery v podstate staci nechat zahrat jen na tech 37c a kydnout tam rovnou starter. ja pouzivam jen klasicky pasterizovany mliko 3.25%. kdyz sem nemel masinu co to ohrejva pak pri zrani, tak sem ten hnrec po inokulaci balil do vlneny deky a nezahrejval...
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: ok, dám tedy druhý pokus tak. Díky.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT:
    K zaočkování stačí překvapivě málo původní kultury a v tomto případě platí, že více znamená méně — na jeden litr stačí jen kávová lžička

    Jogurt | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/jogurt
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: jj poprvé. Možná fakt moc, ale nenapadlo by mě, že víc startéru může dělat neplechu.
    Čerstvou kulturou myslim živej jogurt.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ale třeba ti někdo poradí víc fundovaně. Já dělám furt úplně stejně 8 lahviček v jogurtovači a je to téměř bez jakostních rozdílů. Jen když to nechám dýl, tak je jogurt tuhej, ale oddělí se syrovátka
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT: a to děláš prvně, nebo to takhle děláš v tý troubě obvykle a teď se to nedaří?
    Živou kulturou myslíš předpokládám normálně jogurt..?
    Jestli to neni moc. Já dávám na 1,2L mlíka dvě vrchovatý lžičky jogurtu (odhadem 50g).
    Když je tý kultury velký množství, tak to nebude "poctivější", ale zřejmě se to může takhle rozštípat
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Mlíko z krabice zahřátý na skoro var, zchlazený na cca 40, promíchaný s živou jogurtovou kulturou, asi 200g na 800ml mlíka, šouplý do trouby s rozsvícenou žárovkou. V troubě bude něco kolem 40-50? Ale zkusím tam vrazit teploměr.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Nepoužil jsi čerstvý mlíko? To by člověk měl nechat dojít k varu. Já jsem zvyklej používat trvanlivý
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT: máš představu, jaká je tam teplota? Já mám jogurt v jogurtovači většinou v létě za 8h, v zimě za 9 (ten rozíl okolní teploty je znát)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Proč mi prosím domácí jogurt zůstává po 16 hodinách v troubě s rozsvícenou žárovkou velmi tekutý?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: Do skrobove kase ze ktere delam kimcchi pastu.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: "wakame nebo kombu.namočím - lák z toho použiju na kaši," .. prosim, do jake kase davas lak z maceni ras? o tom slysim prvne .. do gruelu?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: je na tom zagumickovany sacek. Soupnu to tedy nekam k terasovym dverim, neni tam jak v lednici, ale ani teplo jako v pokoji.
    Zeli v kamenaku po tom prvnim bourlivejsim kvaseni cca po tydnu davame taky do chladna.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jestli je to jen lehce kyselý, tak teprve proběhla ta počáteční fáze, a ještě to bude prokysávat. Přendat do menších sklenic to můžeš, podstatné je zamezit přístupu vzduchu, ať ti tam nerostu plísně, křísy a tak
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: slo by to i rozdelit do zavarivacek a uzavrit? Kdyz uz to dokvasilo? Dat to treba centimetr od vicka, at se to nedotyka. Nez to oonit do te velke sklenice, radeji to nejak rozumne rychle z malych sklinek snime a nasledne uz udelam poradne kontrolovane.


    XCIDER: je to lehce kyslo slane, takze proces probehl
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: normálně si je stříhej a sypej čerstvé na věci. Nebo je osmaž, či opeč nasucho a pojídej jako snack. Stejně tak patří do japonských polévek.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Daruji mu je a koupím wakame.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam