• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to je skvely!
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    DYSTOPIK: tim jsem teda jen chtěl říct, že všechny trouby asi nedosáhnou dostatečný teploty a zkusil bych to nejdřív prověřit s tim teploměrem
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT: zkusmo jsem na hodinu rozsvítil v troubě a dal jsem tam teploměr. Ten kryt žárovky byl horkej, ale teplota vzrostla asi tak o dva stupně, oproti pokojový
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    CHOBOT: nevím, já posledně dolil cca lžíci řeckého lidl jogurtu mlíkem, dal to do trouby zapnuté na 30° na 6 hodin a jogurt z toho byl (a vůbec nebyl špatný, příště dám tučnější mlíko) - ta žárovka imo nemá moc šanci...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: zkus jinej jogurt. Třeba se prostě téhle várce nechtělo dáll množit.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: různé návody se vzácně shodují, že trouba se zapnutou žárovkou by měla stačit, ale je možný, že je prostě naše trouba naprd.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT: měl bys tam mít kolem 45 stupňů. To je pro představu víc, než je běžná teplota vody při sprchování.. Já si nejsem jistej, jestli ti to ta žárovka takhle prohřeje.
    Koukám, že žárovka do trouby má 15-40W. Já kdysi takhle hřál žárovkou v improvizovanym inkubátoru, když jsem dělal tempeh, ale ta žárovka měla nejmíň 100W a byla to krabice, ne o moc větší, než krabice od bot
    BLANA
    BLANA --- ---
    ZUZKAOU: Musím říct, že mně odpověď též velmi pozitivne překvapila:)
    Super práce, díky!
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: nějak mi to nejde. Na litr mlíka polévková lžíce jogurtu (živá hollandie), ráno v troubě jen úplně tekutý mlíko. Nechal jsem to v troubě do odpoledne, jen to zkyslo. V troubě se zapnutou žárovkou je to na omak teplý, ale možná prostě málo.

    Vrazim do tý trouby při dalšim pokusu teploměr, jeslti ho někde najdu.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ZUZKAOU: wow.. proste WOW!
    (dostala jsem odpoved na obe otazky, ktere me trapily a stydela jsem se tu zeptat :-D Dik)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vláďa vyrobil kvasého chatbota!

    kombuchAi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kombuchai
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VANEK: no tak to je jina! to je teda burzoazni produkt, zavidim..
    do naseho davaj navrch natamycin, celulozu/maltodextrin a chlorid vapenaty
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VANEK: Já si též říkám, že mozzarella je tak jednoduchá věc, že ji není potřeba šidit. Přehled o všem co je na trhu teda fakt nemám, ale tam kde jsem koukal je rozdíl mezi levnou a drahou akorát v tom, že drahá se při výrobě okyselí bakteriemi a levná kyselinou, ale žádná svinstva jsem neviděl protože není moc důvod: výroba je rychlá, zahrnuje přirozeně pasterizaci a kyselost + slanost v kombinaci s pasterizací zase vytváří supermarketovou trvanlivost. Takže bych očekával zádrhel někde jinde, možná se takhle měkčí pařené sýry prostě chovají.
    VANEK
    VANEK --- ---
    DEVIL: Já tam vidím akorát kyselinu citrónovou.
    Pizza Mozzarella | Lidl Schweiz
    https://sortiment.lidl.ch/de/pizza-mozzarella-5112204
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tohle zrovna Tobe asi nikdo neuveri :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: no já se snažila to nezkvasit :-D :-D :-D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: jak spravne rika URPUTNIK: ze se snazis zkvasit mix skrobu a emulgatoru.
    obcas se mi stane v praci, ze posledni pytel mletyho 'mozza na pizzu' se dole zcasti promeni v takovej 'glop' jak se obcas pri vykladakach pri -30 zapari ten pytlik nejbliz horni krabici na palete..
    to nemuzes povazovat vubec za syr
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: trosku mi to pripomina parky se 3% masa .. imo se snazis zkvasit gumu guar a podobny tuzidla/plnidla .. ja bych to prohlasil za uspesny experiment a vyhodil :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Asi sem. Za jakýmsi účelem jsem kupovala to co e prodává v lidlu jako mozarella na pizzu - tedy cca 400 g bílého válce, co prý celkem nízkotučý sýr. Zbylo mi asi 150 g a fakt jsem nevěděla co s tím. Tak jsem to naložila do slané vody, jako když je běžná mozarella v syrovátce. Dneska jsem tu sklenici v lednici otevřela - ta věc se dezitegrovala na kaši, ale teda nesmrdělo to, nezplesnivěl to a ani na tom nenarostly klasické kvasinky co vám narostou třeba na jogrurtu.

    čudné.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    DYSTOPIK: Mám taky jogurtovač z Lidlu a můžu potvrdit, že je super - jako násada mi nejvíc funguje probiotickej jogurt nějaký Lidl privátní značky :D A na další várku mi stačí půlka vyrobeného jogurtu a litr plnotučnýho krabicovýho. 

    Jo a jogurtovač používám taky s úspěchem na kynutí těsta. Vyndám skleničky a místo nich postavím mísu s těstem :)

    A co se týče časovače, tak mám doma nějakou nevyužívanou zásuvku s časovým spínáním, tak ho píchnu do ní a ona mi čas pohlídá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam