Výborný rozhovor s Jensem Walterem z mikrobiomového výzkumného centra při University College Cork. Já tady a jinde furt u článků o mikrobiomu kveruluju, ale v tomhle rozhovoru mi vadí jen že to není aspoň dvakrát delší.
Tl;dr: vytvořili jídelníček na základě toho, co jedí někteří domorodci na Papui nové Guinei, kteří zatím nepřešli na industrializovanou stravu a mají dle našich měřítek skvělý stav mikrobiomu. Tři týdny jím krmili skupinu lidí kteří jinak jedí standardní západní dietu a během toho (a nějakou dobu potom) jim odebírali jak vzorky mikrobiomu tak s nějakými rozestupy krve. Krevní testy se za tak krátkou dobu (kdy ale nejedli nic jiného) významně vylepšily, mikrobiom se posunul očekávaným směrem. Ale jakmile člověk s dietou přestal, vrátil se postupně do původního stavu.
Fungovalo to přestože velká část potravin musela být určitě do Irska dovážená a tedy se nejspíš nejedná o bio kvalitu od domorodce ze zahrádky. A pikantní zajímavostí je, že jídelníček neobsahuje nic kvašeného.
Probiotics: Hype or Helpful? H2CT Ann Reardonhttps://www.youtube.com/watch?v=S2RB8nQT1dAKnížku obsahující všechny recepty použité ve studii a nějaké informace kolem si můžete zadarmo stáhnout:
https://ualberta.scholaris.ca/items/fe23792e-0584-4d7d-a657-1392bad5880b