• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    JOSEFDRUHY: To je jednoduchá otázka, stačí udělat měření, říct TAK VELIKÁ, a je to :-) Jednotky jsou tím, co nám váže čísla s realitou, mohou být zvolené různě, ale ne všechny zcela libovolně. Můžeme diskutovat o tom, která volba je hezčí, ale to je lidský vjem, přírodě je to šumafuk.

    JOSEFDRUHY: Tím zvlněným časoprostorem si nejsem jist. Slovo "zakřivený časoprostor" je něco, co vystihuje neintuitivní metriku obecné relativity, slovo "zvlněný" mi už implikuje nějaké zhušťování a zřeďování a tam se obávám, že bude potřeba nějaká hmotnost, která to zařídí. Ale dokud nevíme, jak přesně "zvlněný" časoprostor myslíte, nemá cenu o ničem spekulovat. Jinak pravdu má Ultramarine, fyzika nám říká, že se částice chovají prostě NĚJAK. Slovo na to nemáme, to je jako kdybychom žili v dvourozměrném světě a chtěli popsat válec. Tak řekneme, že někdy vypadá spíš jako kruh, někdy jako čtverec, většinou je to nějaký podlouhlý šišoid a v hypotetickém nepředstavitelném třírozměrném prostoru je to popsáno třeba třemi konkrétními rovnicemi. Bác.
    Takže částice se chovají tak, že se jim vlní nějaká veličina, pro kterou pan Schrödinger našel rovnici, která grafickému znázornění této veličiny dává vlnité chování, tak se nazvala vlnová funkce. Má tyto a tyto vlastnosti, nechť se s tím naše představivost popere, jak chce. Není v tom žádná temná magie. Vaše otázka "vlnění čeho" je, řekl bych, již pár desítek let ve fyzice velmi důkladně zodpovězena a experimentálně demonstrována. To, jak si to představujeme či jak tomu říkáme, je věc pro nás pomocná. Takže když říkáte, že se vlní časoprostor, zajímalo by mě, co to znamená? To se nějak mění metrika časoprostoru? Jak přesně, třeba u rovinné elektromagnetické vlny (klidně jeden foton) v prázdném prostoru? Tady se bojím, že se teorie střetne s experimentem. Dále pokud tvrdíte, že se částice sbalí do něčeho o velikosti srovnatelné s Planckovou délkou, jde o prokazatelnou nepravdu, to vám můžu dokonce z fleku ukázat u nás v laboratoři. Vlnové "balíky" částic mohou být různě roztažené v prostoru, klidně na makroskopické škále.

    Mrzí mě, pokud jste bral moje šťournutí jako nějaké invektivy, ale mně se to celé zdá dost odtržené od reality. Bohužel pro lidi s bujnou představivostí, fyzika není "názor" nebo "pohled na věc", který lze překopat jedním, byť sebegeniálnějším, nápadem. Fyziku lze buď rozšířit (jako se to stalo u kvantové teorie a relativity) nebo popsat nějak jinak. A to se snažím zjistit. Popisujeme něco, kam ještě lidské poznání nedošlo, nebo jen formulujeme nějaký nový, hezčí náhled na známé věci?
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    JOSEFDRUHY: fyzika nerika, ze se elementarni castice chovaji jako jednou jako "korpuskule" a jindy jako vlneni. Fyzika rika, ze se castice chovaji jako "korpuskule" A vlneni soucasne. Ne jednou tak a podruhe onak, ale obema zpusoby zaraz, porad.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Pane RAGUPKI, není lehké vybrat si odkud ten krajíc načít. Zkusím takto : Co je to "euklidovský prostor, potažmo časoprostor" jistě víte. Od dob Einsteina už víme, že čp v okolí hmotného tělesa se zakřivuje. Respektive zakřivený čp presentuje samu gravitaci. Takže už víme, že čp "křivit" lze !!!!!!! Křivý čp už není tabu. Tabu není ani "zvlněný" čp... fyzika říká, že některé elementární částice ( zřejmě všechny ! ) se chovají jednou jako "korpuskule" a jindy jako vlnění !! A jsme u první otázky: vlnění čeho ???
    Přichází "tvrzení", že ono vlnění je vlněním časoprostoru. Ba co dím čp se "zvlnobalíčkuje" do jistého vlnobalíčku s velikostí srovnatelnou s Planckovou délkou.
    Tak to byl první krůček do zdejší debaty.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    ECLECTICA: Ve smysluplnou debatu nevěříš ??, jenže o ní se musí zasloužit obě strany, já i ti druzí a tak těm všem co sem zavítají nevěříš už na začátku ? Pak : odchod do jiného klubu.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Pane, přečetl jste si úvod. To je zatraceně málo k hodnocení ( a vyhodnocení ) HDV. Odpusťte si invektivy napříště. Děkuji. Zde si přeji hezkou slušnou debatu. Spíš si přečtěte ještě víc než ten úvod abych nemusel všechno co už napsáno je, opisovat sem. Samozřejmě že postupně Vám rád budu na otázky odpovídat. ( Do úmoru. )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    FURAN: Odpovídat na tzo budu postupně. Nyní závdavek : Věděl by jste jak je "veliká" jednotka ??
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GULLSY: Nevím proč bych se měl komukoliv smát !! Rozhodně né za duchaplnou bohatou debatu a dobré názory.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Tak to je hned pořádná otázka. Odpovědi budou postupně. A bude jich mnoho.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SARF: ... prázdné a čisté jako narozené dítě. Co z něj vyroste,,,?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RAGUPKI: eee... myslím, že tato diskuse vznikla jako odezva na zamoření několika diskusí páně Josefovými příspěvky. Nechci mu křivdit, ale smysluplnou debatu zřejmě nečekej.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    GULLSY: No přečetl jsem kousek úvodu, který má na stránkách autor, a zdálo se mi to jako noční můra maturanta, který se učil fyziku celý svaťák a má čtyřicítku horečku :-)

    Zajímalo by mě ale, co to řeší, co to předpovídá a v jaké oblasti fyziky argumentace začíná. Jsme u klasické Newtonovské fyziky nebo naopak u nějakých polních částicových teorií, kdy hledáme cestu zpátky ke klasické fyzice? Co znamená tvrzení, že všechno popíšu pomocí času a délky? Jak takový popis vypadá? Kde se tam vezmou věci jako hmotnost, náboj, magnetické momenty, koncept částice/pole?

    Prostě se pídím po nějaké motivaci a stručném vysvětlení. Je to nový fyzikální princip? Metoda popisu? Formalismus? Filosofický pohled?
    FURAN
    FURAN --- ---
    Dle mého náhledu vstupní absolutní parametry vesmíru jako jsou (a teď volím směry velice naivně): velikost (Planckova délka), rychlost a síla, nemají smysl. Jsou na sobě zcela nezávislé a patrně budou ještě existovat další (Tušíte, kolik jich je?). Mohly by plavat a nic se neděje. Definují náš ortogonální systém jednotek. Nebo je snad možné, že délka, rychlost a síla (nebo čistější alternativy) nejsou na sobě nezávislé? Že tento systém je skutečně jen dvoudimenzionální?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Mě by zajímalo, CO TO JE :-) Co ta hypotéza říká, fyzikálně?
    SARF
    SARF --- ---
    Je to funkční a prázdné jako mezihvězdný prostor :--)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam