• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    PULP121: to ano, ale cerne diry rotuji a proto, pokud je v okoli dost hmoty (vetsinou z nejake hvezdy), vznika ten disk.
    PULP121
    PULP121 --- ---
    trochu ot: všude kde jsou obrázky černé díry, tak je ilustrována dvourozměrně. s akrečním diskem okolo. ale předměty přece přitahuje ze všech stran ne?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Vy tedy postulujete, že hmota je samotným zvlněným časoprostorem. Já jsem onehdy podnikl pátrání na internetu a (bohužel teď nemám po ruce odkazy..) myslím, že vztah časoprostor - hmota vůbec není vyjasněný. Vzpomínám si, že Vy uvádíte modelový příklad (ve výkladu o červeném posuvu, relativitě a času) toho auta jedoucího z prahy do brna z pohledu velmi vzdáleného pozorovatele, a tam píšete, že sama vzdálenost mezi prahou a brnem se rozpíná, tedy prodlužuje. Oficiální interpretace je jiná, že se rozpíná skutečně pouze prostor mezi tělesy. Moje otázka je, jak ten prostor ví, jestli je mezi tělesy (a tedy se má rozpínat) a nebo je mezi jednotlivými molekulami dálnice praha-brno a tedy se rozpínat nemá !

    Opravím Vás :
    01 - hmota podle mě, mé HDV není "pouze" zvlněným časoprostorm, ale přímo zvlnobalíčkovaným čp a to na planckových škálách. Na velkoškálách vesmíru je čp pouze zakřivený. Pokud je čp zvlněný ( a zvlněný do "předpisového tvaru"...proč takto nevím ) tak je to pole, pole je "jistým" způsobem zvlněný časoprostor ( je mnoho možností zvnit čp a přesto tyto stavy nejsou ničím významným a jen omezené malé množství zvlněného čp má fyzikální význam např. jako to pole elemtromagnetické, gravitační Higgsovo apod. )
    02 - o rozpínání prostoru, jak píšete, to je rozsáhlá debata. Pokud bude mít více lidí zájem na toto téma vést dialog, tak se všichni do debaty o tom pustíme. O.K. ?
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY:
    No, já to nemám ze své hlavy, to je právě citace p. Ullmanna, jak píšu ten odkaz níže Ullmann V: Unitární teorie pole a kvantová gravitace
    http://astronuklfyzika.cz/GravitaceB-6.htm.
    Podle mě z toho vyplývá jedna zásadní věc, oni prostě NEVĚDÍ, jak ty matematické výpočty, které "sedí" (v té matematice), naroubovat na přírodu. Tady si myslím, že lidstvo dospívá k samým hranicím svého poznání. Protože i když oni řeknou, že strunová teorie je matematicky konzistentní, je pořád konzistentní teoreticky, matematicky, ale je také potřeba ji interpretovat. Lidstvo v tomto směru dokázalo neuvěřitelné, úžasné věci, proto mám fyziku (jako laik) tak rád a proto jste mi sympatický vy, se svou teorií, protože každý, kdo o těchhle věcech hloubá, posouvá lidi někam dál, ať je jeho teorie správná nebo ne.
    Uvedu takovou paralelu, orangutan v zajetí se naučí, že když má hlad, zajde do ledničky, vytáhne banán, a třeba si ho nožem nakrájí na kousky. Ví taky, že nůž je v zásuvce kuchyňské linky a člověk potom umyje nádobí. Nikdy nezjistí, jak funguje lednička a že se vyrábí v továrně. Že nůž je z oceli a co je to metalurgie.
    Takové pojmy jako "vnitřní prostor" a "vnější prostor" já chápu jako výraz bezmoci člověka svým běžným jazykem popsat, na co prostě už "nemá".
    Ale zpět k Vaší hypotéze.
    Vy tedy postulujete, že hmota je samotným zvlněným časoprostorem. Já jsem onehdy podnikl pátrání na internetu a (bohužel teď nemám po ruce odkazy..) myslím, že vztah časoprostor - hmota vůbec není vyjasněný. Vzpomínám si, že Vy uvádíte modelový příklad (ve výkladu o červeném posuvu, relativitě a času) toho auta jedoucího z prahy do brna z pohledu velmi vzdáleného pozorovatele, a tam píšete, že sama vzdálenost mezi prahou a brnem se rozpíná, tedy prodlužuje. Oficiální interpretace je jiná, že se rozpíná skutečně pouze prostor mezi tělesy. Moje otázka je, jak ten prostor ví, jestli je mezi tělesy (a tedy se má rozpínat) a nebo je mezi jednotlivými molekulami dálnice praha-brno a tedy se rozpínat nemá !
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Geometrická struktura vnitřního prostoru to by chtělo více osvětlit tu…tu „strukturu vnitřního prostoru“ . a) Prostor má strukturu ??? ano ??? jakou ??? b) von existuje nějakej „vnitřní“ prostor ?? Kde ukažte mi ho, popište mi ho kde je ? A jak vypadá „venkovní prostor ? Nakonec : proč stále všichni mluví pouze o prostoru, když ten je neoddělitelný od času a musí !!! se říkat a mluvit o časoprostoru, néé jen o prostoru. určuje zákony struktura určuje zákony ? struktura prostoru určuje zákony ? Dejte mi příklad nějaké „striktury“ prostoru, která tato určí nějaký zákon a sdělte mi jaký zákon konkrétně byl určen „strukturou“ prostoru. Díky, jednotlivých interakcí mezi elementárními částicemi opravdu „struktura prostoru určuje zákony jednotlivých interakcí ? Takže je-li struktura maková je interakce taky maková, je-li struktura paková, je i interakce paková, a je-li struktura prostoru straková, je interakce straková…ano ??a hodnoty fyzikálních konstant (jako jsou náboje a hmotnosti částic), takže „striktura prostoru“ dokonce vnitřního (?) určuje nejen zákony interakcí (?) (nevím jaké ), ale i h o d n o t y konstant …; to žasnu které jednotlivé částice charakterizují - tedy "zjevné" přírodní zákony ve "vnějším" 3-rozměrném prostoru. a žasnu ještě více, že „struktura v n i t ř n í h o prostoru" určuje zjevné zákony ve vnejším 3-rozměrném prostoru…; takže dokonce naznačujete, že „vnitřní“ prostor ( kde se vzal-tu se vzal ) určuje vnější 3-dimenzionální prostor. Úúžasné… vnější prostor je svým počtem dimenzí závislý na vnitříním prostoru…, to opravdu žasnu. Pane, dejte mi odkaz, libovolný, kde bych se tyto moudrosti dočetl sám na vlastní oči. Tyto základní fyzikální zákony, ( určené geometrickými vlastnostmi struktury vnitřního prostoru )které jsme v naší přírodě a vesmíru vypozorovali, jsou zde však důsledkem fundamentálnějších zákonů *) unitární teorie superstrun.
    *) Tyto unitární teorie připouštějí mnoho řešení teorie mohou připouštět ledascos, a…a příroda, vesmír, to co říkáte, také připouští ??v závislosti na tom, jak je vnitřní prostor zkompaktifikován. Ho, ho, takže teorie unitární je, jak říkáte, z á v i s l á !!!! na vnitřním zkompaktifikovaným prostoru. A kde je? Ten je ve struně ? nebo v té membráně ? anebo v celém vesmír je všude zkompaktifikováno ? a co je zkompaktifikováno ? prostor je zkompaktifikován ? Takže teorie a její řešení je z á v i s l á na počtu a druhu kompaktifikace dimenzí prostoru ? Ano ? - - Pane, kdyby to nebylo tak blbě řečený, tak by se to velmi velmi podobalo mé HDV, kde vlnobalíček ( element hmotový ) je vlastně také jakousi kompaktifikací dimenzí … nejen délkových, ale i časových. Já doposud ale netvrdil, že by teorie taková unitární byla závislá na tom jak se kompaktifikují, kolik dimenzí se kompaktifikuje. V jisté zásadě je toto povídání velmi podobné HDV. Těchto řešení může být nepřeberné množství. Ano, řešení vlnobalíčků – kompaktifikovaných dimenzí čp může být zatraceně mnoho, vidíme je kolem sebe jsou to i kvarky, i leptony, i pole fyzikální ( tj. síly ), i chem. prvky, i sloučeniny až k DNA Můžeme to interpretovat jako různé vesmíry Cože ? unitární teorie je podle vás závislá na kompaktifikování, tedy na tom jak je vnitřní prostor ( nevíme čeho ) kompaktifikován a každý druh kompaktifikace se pak interpretuje jako „různé vesmíry“ ?? no tak to je od HDV diamentrálně daleko. U mě se kompaktifikují „lokální místa čp do vlnobalíčků a ty pak jsou elementárními částicemi hmoty v tomto jednom jediném vesmíru. s různými zjevnými zákony v 3+1-rozměrném prostoročase, což nás opět přivádí k úvahám o "multiverzu" v §5.5 "Mikrofyzika a kosmologie. Inflační vesmír" a v §5.7 "Antropický princip a existence více vesmírů"... to je opsáno odkud ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Pane, tady se nemusíte ostýchat při libovolném vkročení někomu do řeči, tedy dvoum lidem do debaty. Tady já pouze vyhodím nekompromisně pouze toho, kdo bude urtážet lidskou důstojnost. Jinak svoboda projevu. Jinak mi nevadí boj o názor i s ironiemi a hádkami, a "napadáním " názorů, pokud to nemíří právě do snižování lidské důstojnosti.

    Takže vše vpořádku.

    Dalším důsledkem dualit a sjednocení superstrunných modelů je rozšíření vlastní dimenze strun z původní d=1 na objekty s jiným (vyšším) počtem p prostorových rozměrů, např. 2-rozměrné objekty - membrány
    Námitka, poznámka : Jenže páni strunaři "vezmou" jakousi strunu "z ničeho" a tu vloží do nějaké dimenzionální soustavy nějakého časoprostoru, např. dvourozměrného, jak tu píšete. Ta struna je vnořována do čp o různém počtu dimenzí.
    (odtud je odvozen zkrácený název "brány"). O.K., ale ta struna či brána je pro strunaře "vložena" do nějakého předem jasného automaticky existujícího časoprostoru. Já netvořím hmotné artefakty ( vlnobalíčky elemeentů ) "z ničeho" tak, abych je pak "vkládal" do časoprostoru o různém počtu dimenzí.Takovéto vícerozměrné objekty vidíte, ony pro strunaře jsou ty objekty vícerozměrné proto že se "nachází" v tom čp vícerozměrném, bez "vnějšího" čp vícerozměrného by strunaři nemohli ty struny či brány realizovat.se již nenazývají superstruny, ale p-brány: pro p=0 se jedná o bod, pro p=1 je to struna, pro p=2 membrána, atd. Objasběte to co tu je řečeno. Zda opravdu je ta jejich struna či brána "vložena" do předem už připraveného časoprostoru o více dimenzích a "kdo" pro mě mění počet dimenzí.... vesmír ?
    Šest extra-dimenzí obecného prostoru Co to je "obecný prostor ???? vidíte, a to jsou ty fintičky, že oni "ad hock" prohlásí slovní výraz """"obecný prostor""" a basta, a je to, a kde se vzal-tu se vzal, to nevysvětlí. je zkompaktifikováno do vnitřní tzv. Calabi-Yau variety, opět je tu logická zrada : zde se najednou říká, že ta struna či varieta má m n o h o dimenzí, opakuji : ta varieta že "má" ty dimenze zkompaktifikované a to """"v normálním"""" zřejmě 3+1D ; anebo ne ? Anebo ten "obecný prostor má těch mnoho nepočítabě dimenzí a v něm se plácí ten zkompaktifikovaný předmět Z Ničeho ? "....) jejíž geometrické vlastnosti.............
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY: omlouvám se, že se Vám pletu do vlákna s OMNIHASH, ale např. toto??:
    Dalším důsledkem dualit a sjednocení superstrunných modelů je rozšíření vlastní dimenze strun z původní d=1 na objekty s jiným (vyšším) počtem p prostorových rozměrů, např. 2-rozměrné objekty - membrány (odtud je odvozen zkrácený název "brány"). Takovéto vícerozměrné objekty se již nenazývají superstruny, ale p-brány: pro p=0 se jedná o bod, pro p=1 je to struna, pro p=2 membrána, atd.
    Šest extra-dimenzí obecného prostoru je zkompaktifikováno do vnitřní tzv. Calabi-Yau variety, jejíž geometrické vlastnosti SU(n) holonomie vhodně modelují symetrie interakcí a elementárních částic. Geometrická struktura vnitřního prostoru určuje zákony jednotlivých interakcí mezi elementárními částicemi a hodnoty fyzikálních konstant (jako jsou náboje a hmotnosti částic), které jednotlivé částice charakterizují - tedy "zjevné" přírodní zákony ve "vnějším" 3-rozměrném prostoru. Tyto základní fyzikální zákony, které jsme v naší přírodě a vesmíru vypozorovali, jsou zde však důsledkem fundamentálnějších zákonů *) unitární teorie superstrun.
    *) Tyto unitární teorie připouštějí mnoho řešení v závislosti na tom, jak je vnitřní prostor zkompaktifikován. Těchto řešení může být nepřeberné množství. Můžeme to interpretovat jako různé vesmíry s různými zjevnými zákony v 3+1-rozměrném prostoročase, což nás opět přivádí k úvahám o "multiverzu" v §5.5 "Mikrofyzika a kosmologie. Inflační vesmír" a v §5.7 "Antropický princip a existence více vesmírů"...
    Ullmann V: Unitární teorie pole a kvantová gravitace
    http://astronuklfyzika.cz/GravitaceB-6.htm
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    OMNIHASH: ....jinak zamotaný dimenze podle mě vycházejí z populárně-naučný verze teorie strun.

    Odkud máte tu informaci ? Můžete mi to najít na internetu ? Aspoň jeden jediný odkaz. Děkuji.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Odpovím postupně.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    OMNIHASH: Některým lidem měla zůstat možnost formátování textu na nyxu navždycky skryta. A k hypotéze - těžko debatovat nad něčím, co není ani pořádně formulovaný. Těžko se můžeme dohodnout na detailech, když není možnost se podívat na hyotézu jako celek.

    Pročpak máte tak nervní nutkání zakazovat lidem svobodnou volbu formátování ?? Víte, musíte se přizpůsobovat v rámci demokracie, která bohudík zasáhla i do fyziky. Někdo holky někdo vdolky. Přeci nemůžete zakazovat všem fyzikům světa jak mají přednášet své rozumy !

    A k hypotéze - těžko debatovat nad něčím, co není ani pořádně formulovaný. Těžko se můžeme dohodnout na detailech, když není možnost se podívat na hyotézu jako celek. Chápu, je to těžké...protože HDV není nějaké tintítko, je to vize na 1000 stran. Ale vidět jí můžete celou ( pokud se dá, to co jsem já napsal označit "celá" ) na mých www stránkách ( a v archívu který je ještě větší ). Chcete-li čekat až bude HDV dokončená, tak se bohužel nedočkáte, já už nemůžu, už netvořím, už jen setrvačnost...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KILLER_BEE: Tak mi to nedalo a nahlednmul jsem sem opet v poledni pauze. Asi sorry za toho ublizeneho jedince, ale na netu koluje cela rada silenych teorii :)
    Mne hodne trklo pozadavek na definici vlneni v nekterem z Vasich predchozich prispevku. Kde ? O tom nic nevím…že bych já p o ž a d o v a l , dokonce po někom cizím, „definici vlnění“. Najděte mi to, prosím kde to je, a opište to. Děkuji. Nevim, kdo rikal, ze kvanotvy fyzici maji v pondeli, stredu a patek foton jako castici, v utery, ctvrtek a sobotu jako vlneni a v nedeli se modli :). To je hezké. Jen jestli je to pravda. Pokud by se fyzici opřeli o HDV určitě by tu prav du našli. Je dost možné, že vlnobalíček putuje po časoprostoru ještě po vlně z čp, i jiných křivostech čp. Takže zvlněný čšp po zvlněném čp – to pak dává onu „korpuskuli i vlnu-vlnění. Videl jsem uz celou radu usporadani experimentu, jak já vám zááávidím… kdy lze pozorovat i smisene chovani, tedy ze se foton chova jako vlna a castice zaroven a to skousely i s elektrony a posledni experimenty budou asi s buckyballs - takze vlastne nevime, kde je ta hranice kvantoveho sveta. No O.K. …. Ano nevíme kde je hranice vlnobalíčku a vlnění čp … i to je v souladu s HDV

    Hypoteza nebo teorie, ktera dokazuje sama sebe a neni overitelna jinak, ci neni mozne ji vclenit do stavajiciho ramce fyziky je budto totalni blbost, O.K. A jak jste si jistě všimnul, tak HDV je naprostor jasně včlenitelná do soudobé ověřené a platné fyziky, pouze realitu vysvětluje o ždibec lépe a jinak a možná věrohodněji ( oproti zkostnatělé teorii strun, což je umělá matematika na přání toho co měl nejprve nápad….a pak na něj namontoval grupy a jinou extrémní matematiku nebo si bude muset pockat na jiny ramec fyziky. HDV staví veškeré interakce tak jak je dnešní fyzika našla, zformulovala a zapsala, přesně bez zrnka změny, pouze v jiném provedení zápisové techniky tj. ve dvouznakové řeči a … a potažmo se navrhuje, že jeden znak může být veličina Délka a druhý znak může být veličina Čas ( a ty mají své dimenze ) a …a pokud taková zápisová technika sedí, je bezchybná, paklze postavit otázku zda vesmír nááááhodou opravdu není postaven jen ze dvou veličin, tedy hmotové elementy z nich a pak lze také interakce v takových zápisech předvádět oproti historicky známé těžkopádné zápisové technice s použitím stovek znaků a symbolů Treba takovy, jaky stanovy dalsi vyzkum naruseni parity u slabe interakce, kdy je mozne, ze nam ultrachladne neutrony s tim spravnym spinem mizi do "sveta za zrcadlem" Já se domnívám, že náš vesmír ve formě 3+3D nesvinutého časoprostoru se nalézá v I kvadrantu „velkých os“ soustavy. Pak II kvadrant této soustavy je oním „světem za zrcadlem“ s „opačnými znaménky“ , opačnými šipkami, entropiemi, spiny apod. Dokonce mé vlnobalíčky když si nakreslíte do těch „velkých os“ tak do prvního kvadrantu našeho vesmíru padne celý vlnobalíček, ale nemusí !! padnout celý. Může část vlnobalíčku té částice, tj. některá dimenze padnout do sousedního kvadrantu, a pak se např. elektron může pozorovat jako pozitron. Zde nemám zcela jasnou koncepci, ale dokázal bych s dobrým přítelem to rozebrat a doladit. a se zbytkem vesmiru interaguji jenom pres gravitaci (idealni kandidat na temnou hmotu). na temnou hmotu nevěřím a jsem přesvědčen, že jí vesmír nemá a že ony úúúdajné gravitační anomálie, úúúúdajně pozorované, se dají vysvětlit jiným řádným způsobem. Jsem tez zvedavy, jestli se podari urcit gravitacni pusobeni hmoty a antihmoty, kdyz v Cernu uz celkem dlouho dokazi udrzet antivodik a na dalsi veci. antičástice mají „svůj tok času“ opačný než částice. I v našem vesmíru i v našem kvadrantu soustavy lze vystopovat na planckových škálách malé miniúseky času, který šel dozadu, protisměrně a okamžitě zase šel správně daným směrem ( takové úsečky protisměrného času jsou i v tom vlnobalíčku ! ) a když magnety „dosáhnou“ do II kvadrantu vesmíru, tak dokáží „natáhnout“ vlnobalíčel, čili posunout antičástici do našeho kvadrantu, z druhého kvadrantu do prvního kvadrantu a tím udrří antičástici „živou“ s oním opačným tokem času než ho máme my a lze jí tak „pozorovat“ jakoby prodloužit život té antičástici. Znova říkám, že to jsou nedokonalé představy které určitě někdo chytrý vylepší až bude umět mé vlnobalíčky Je spousta zajimavosti, ktere mohou potvrdit - vyvratit predpovedi stavajicich hypotez ci doknce obecne uznavanych teorii, opravdu ? to proto, že už vám to někdo hodtové v matematice naservíroval. HDV to vylepšení teprve čeká ale dvou velicinovy vesmir tam asi hned tak neprijde. Bohužel…asi jsem předběhl dobu….nevím o kolik, ale HDV je už 32 let stará, …. Bez povšimnutí velkých fyziků.

    Tak hodne stesti jinak :) Díky. Já už se vzplanutí své hypotézy nedožiji.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    KILLER_BEE: tak...
    Teoreticky, kdybych vrhal cihly schlazene temer k absolutni nule proti dvema oknum a bylo by to v temne komore (to abych nemohl zjistit, kudy ktera letela a cihly by nemohly emitovat fotony, ktere by jejich detekci umoznovaly), tak zjistim ze se chovaji jako vlna :)

    Na tech fullerenech (coz jsou z hlediska kvantoveho sveta uz docela velke mrchy) docela dobre zmerili zavislost mezi jejich teplotou a jejich dualnim chovanim. Cim byly blize absolutni nule, tim vice se chovaly jako vlna.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Omlouvám se, že už nemám moc sílu si to po sobě celé číst, tak omluvte stylistická zvěrstva. Ano, v podstatě všechny výrazy, co jsou v HDV, se někde ve fyzice opodstatněně objevují. Vlnobalíčkování, svinutí dimenzí...stejně jako v té kuchařce se objevuje spousta ingrediencí, to ale neznamená, že můžu dělat dort jako pejsek s kočičkou :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    RAGUPKI: pěkně...tak nějak shrnuty v kostce většina výtek, co bych proti týhle hypotéze měl...jinak zamotaný dimenze podle mě vycházejí z populárně-naučný verze teorie strun.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    JOSEFDRUHY: Mnoho dobrých, významných fyziků skutečně přednáší výkladem bez matematiky, jenže to slouží k hrubému informování. Pokud nějakou fyziku budete skutečně potřebovat, musíte sáhnout po učebnici, kde ta matematika prostě je. Není pravdou, že fyziku můžete jen okecat. Ona totiž ta matematika je skutečně jazyk, prostředek komunikace, který je nastavený tak, aby se v něm dobře mluvilo o přírodě. Neslouží jen k počítání čísel, slouží k vyjádření zákonitostí a vztahů.

    Je to něco jako schody vytesané do skály. Můžete jít po nich, nebo se pokoušet tu skálu zlézt jen tak horolezecky. Jde to, proč si ztěžovat život. Stejně tak ve fyzice mnoho věcí jde říct slovně, ale kdybychom měli být korektní a úplní, museli bychom místo dvou rovnic napsat čtyři stránky textu. Přednášky známých fyziků bych přirovnal k informaci, že auto jezdí tak, že do něj nalejete benzín, ten shoří a uvolněná energie pohání kola. Jenže to vám neřekne nic o tom, JAK to hoří, co se uvnitř točí, pohání, zahřívá, jaké převody to realizují apod. A pokud chcete přijít s revolučním automobilem, který jezdí místo benzínu na pudink, nemůžete ho jen nalít do nádrže a říct, že to pojede. Musíte skutečně podrobně na tom motoru ukázat, že to pojede (teorie je skutečně zasazená do současného rámce a má nějaké rozumné předpovědi) a nakonec to auto samozřejmě rozjet (ukázat, že předpovědi teorie se shodují s realitou, to je ale běh na delší trať). Zatím jsme ve fázi, kdy ani nevíme, co do té nádrže vlastně chcete nalít nového, protože jste si to nové palivo sice pojmenoval a máte pro něj navrhnuté logo, ale nejste nám schopen říct, čím se liší od benzínu. Doufám, že je to přirovnání jasné.

    K těm klubíčkům dimenzí - víte, co je to dimenze? Kolik dimenzí má třeba kulička? Co kdybych vám řekl, že v závislosti na tom, jak se na ni díváte, může mít jednu, dvě, tři, šest, devět (určitě bychom přišli na mnoho dalších čísel) nebo nekonečně mnoho dimenzí? Co znamená to, že je nějaká dimenze zamotaná? Kdybych měl nabídnout příklad, pokud kuličku beru jako dvourozměrný objekt (sférické souřadnice, tedy zeměpisná délka a šířka), můžu obě dimenze označit jako zakřivené, protože v třírozměrném prostředí mají nenulový poloměr křivosti a třírozměrný prostor ospravedlňuji tak, že pokud se po té kuličce budu pohybovat, bude na mě působit podivná odstředivá síla, která se řídí právě tou "trojrozměrnou křivostí". Pokud ale žiju v dvourozměrném světě kuličky a žádná síla či jiná záhada mě nevedou k tomu, že bych měl hledat nějaké zakřivení, pak si nemůžu vymýšlet nějaké zakřivení! Vy jste tu několikrát položil otázku "proč ne?". Napříč vědními obory, pokaždé když objevíte něco nového, musíte VY přesvědčit ostatní, proč ano.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    CHRAMOSTAK: Neboli, co se snazim sdelit, kdyz uz clovek pouziva zavedene fyzikalni pojmy, musi mit velmi dobrou predstavu, co se pod nimi skryva, jinak proste jeho tvrzeni nedavaji dobry smysl. Samozrejme, muzete se na cely dosavadni aparat moderni fyziky vykaslat a delat veci po svem, to je naprosto legitimni. Jenze takovy extremni postup by mel mit take velmi dobre ospravedlneni.
    A nemá ???? v případě HDV. (?) Já se ovšem na matematické vyjádření nevykašlal, já ho pouze neumím. Já kdybych měl 10 milionů, tak bych nejel na dovolenou na Malorku, ale dal bych je, včetně svého posledního důchodu, do matematiky, do mezd fyzikům-matematikům, aby HDV do matematiky postavili. Takže se opět mýlíte, domníváte-li se že se chci na matematické vyjádření HDV vykašlat.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    CHRAMOSTAK: Neboli, co se snazim sdelit, kdyz uz clovek pouziva zavedene fyzikalni pojmy, musi mit velmi dobrou predstavu, co se pod nimi skryva, jinak proste jeho tvrzeni nedavaji dobry smysl. Samozrejme, muzete se na cely dosavadni aparat moderni fyziky vykaslat a delat veci po svem, to je naprosto legitimni. Jenze takovy extremni postup by mel mit take velmi dobre ospravedlneni.
    Pane, já se děsně snažím moc nevybočovat ze zaběhlých frází fyziky, slov a výrazů používaných fyzikou, které ona užívá. Ale vždy to nejde. Něco je nové a něco, pokud to mám vyjádřit nově, tak hold novotvar slovní použít musím. A nepoužívám novotvary natolik děsivé, aby si normální člověk nedokázal vybavit "co" tím básník chtěl říci. Nevěříte ? Pokud ne, ( jakože dosud jste se tak tvářil , měl jste výtky ) podejte mi příklad, kde užívám "do fyziky" něco naprosto nesrozumitelného. Pokud to nedokážete najít, pak nemáte pravdu, že zavádím nesrozumitelné pojmy, pod nimiž si nikdo nedovede představit co se pod výrazem zkrývá - Vy si dovedete představit jak vibrační mód nějaké struny "z ničeho vyrobené", stvořuje hmotu ? vibrace Ničeho že je hmota ? Vibrace je hmota ? ?? - - - Já aspoň říkám, že hmota je svinutá dimenze ( hodně svinutých dimenzí ! ) do vlnobalíčku, a do takový pozice, polohy, konfigurace, že "má" (pak) vlastnosti, že taková konfigurace se projevuje....se projevuje !! s nějakými vlastnostmi ( spin, náboj, hmotnost, kvantová barva, atd. )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    CHRAMOSTAK: Napr. tvrzeni "Higgsovy bosony by měly být součástí neviditelného kvantového pole, které vyplňuje vakuum ve vesmíru a způsobuje, že ve vesmíru jsou hmotné částice vytvářející látkové struktury; bez nich by neexistaval svět v podobě, jak jej známe." Odkud je ta věta opsána ? Ta zdůvodňuje a objasňuje mou HDV z 80%. Pane, Higgsův mechanizmus je pouze navržený matematický konstrukt Já dokonce takovému konstruktu jsem i nakloněn. Já si to představ uji podobně tj. že to Higgsovo pole je „jistý stav zvlněného-zkřživeného-zvlnobalíčkovaného“ časoprostoru, tedy jistá čp pěna a z ní „vyskakují“ ony „klony-bosony“ tj. vlnobalíčky které mají pevnou neměnnou zkřivenou – zvlnobalíčkovanou konfiguraci těch dimenzí. Není pro představivost na škodu si dimenze ““představovat““ jako nitky. Pak je Higgs-boson jistí klubíčko z nitek dimenzí délkových i dimenzí časových. Pole se proměňuje, jako pěna, ale vlonobalíčky se neproměňují, jsou to neměnné klony. Pak se tu mluví o vakuum. No a co je vakuum ? No přeci onen časoprostor – rastr. Časoprostor euklidovský ( 3+3 D ) je „pro vesmír“ jakýmsi rastrem a v něm do něj jsou vnořeny tytéž dimenze které se ovšem chovají proměnně, tj. křiví se, vlní se, vlnobalíčkují se. Takže mohou dělat i pěnu, i klony-vlnobalíčky z dimenzí v tom rastr-časoprostoru 3+3D
    je libive chytlave a mozna i spravne, ale ve skutecnosti se za nim skryva neco takoveho: http://www.scholarpedia.org/article/Englert-Brout-Higgs-Guralnik-Hagen-Kibble_mechanism
    škoda, že to není v češtině, já anglicky neumím. Můžete mi to v kostce říci co tam píší ?

    DOGA
    DOGA --- ---
    Tak ty dimenze času by mě zrovna zajímaly. Na Vašich stránkách jsem o tom četl, pochopil jsem, že Vaše hypotéza údajně neodporuje principu kauzality, četl jsem i Vaše diskkuse na různých fórech ohledně šipky času. Bohužel, musím se přiznat, stále Vašemu pojetí 3D času nerozumím. Pokud by Vám nevadilo, že to opakujete po tolikáté, bych bych opravdu rád, kdybyste se mi to pokusil vysvětlit ještě jednou. Děkuji
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    CHRAMOSTAK: Ten Vami odkazovany text je mimochodem dobra ilustrace toho, proc se mijime. Je to clanek shrnujici praci teoretickych a experimentalnich casticovych fyziku za nekolik desitek let.
    Ano, jistě. Já chctěl jen dát do logické souvislosti vaši výtku, že fyzika se prýýý pomocí komerčních článlků nedělá. Takže jsem dokázal, že dělá. Mnoho dobrých významných fyziků dělá fyziku i výkladem, komerčím výkladem, bez matematiky. Jde to, a musí to jít i taktzo, že se ukazuje fyzika bez matematiky. Ona fyzika vzato v nadhledu moc matematiky nepotřebuje ( pouze potřebuje matematiku složitou a těžkou ta fyzika která má potíže s prosazením se do vědy - viz ty slavné struny )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam