• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    SVANC
    SVANC --- ---
    GULLSY: Míč je jen pokus o analogii :). Prostě když budeš dostatečně dlouhou dobu cestovat "jedním směrem", tak se dostaneš zase tam, kde jsi byl, akorát o nějakou tu miliardu let později. Ale třeba to chápu úplně blbě...
    SVANC
    SVANC --- ---
    GULLSY: Žádná hranice ke které by se dalo blížit nebo jí dokonce dosáhnout neexistuje. Podobně jako neexistuje hranice třeba při cestování po vnitřní ploše nafouknutého míče.
    SARF
    SARF --- ---
    GULLSY: no tomu dost dobře nerozumím, jak to myslíš. Otázka cestování "za hranici současného vesmíru" mě nijak netrápí, protože té hranice nelze nikdy dosáhnout. Představuju si to jako když se nafukuje balónek /s tím, že nepraskne/ - zabírá další a další prostor kolem sebe /vesmír jej nezabírá, ale tvoří/, a to rychlostí světla, takže "cestovatel" nikdy hranice té bubliny našeho vesmíru nemůže dosáhnout. Taky si nepředstavuju, že vlivem zakřivení se někde různé části prostoru zabraného vesmírem "potkají". Samozřejmě je otázka multiversa - jestli náš vesmír jednou nenarazí na "hranice" nějakého jiného vesmíru ...

    Důsledek toho by byl, že na jednu stranu vlivem stále dokonalejších přístrojů "dohlédneme" pořád dál do hlubin vesmíru, ale na druhou stranu ten zvětšující se prostor našeho poznání tvoří čím dál tím menší procento našeho vesmíru ...
    SARF
    SARF --- ---
    GULLSY: já bych se laicky přiklonil k tomu, že vesmír se nerozpíná v prostoru, ale svým rozpínáním prostor vytváří. Tím bych se zbavil i problému, že ve stádiu inflace rozpínání dosahovalo nadsvětelných rychlostí, což kolïduje se zavadenou fyzikou ... ale opakuju, jsem laik, který si akorát přečet pár knížek.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    XL1: To je otázka, která trápí všechny laiky ( odborníci si s ní nelámou hlavu ). Já bych nabídl toto vysvětlení : Vesmír, respektive časoprostor v Big Bangu nevznikl. Čp byl už před BB nekonečný, ovšem plochý, bez hmoty, bez polí, byl jaksi inertní, " ani ryba-ani rak" a především tedy plochý euklidovský. V big Bangu se nastartovalo "křivení-vlnění" toho časoprostoru. A co to udělá s tím n e k o n e č n ý m 3+1D časoprostorm ? ( já tvrdím, že čp je 3+3D, ale o tom nyní nechci se rozvádět ). Bude-li se nekonečná přímka přímá vlnit, tak "jakoby" je delší, jakoby se úsečky na ní "natahují" ; dtto objemově : bude-li plochý vesmír se křivit např. kružnice přecházet do elipsy a elipsa do paraboly, pak jakoby se natahuje. Pozorovatel v libovolném bodu prostoru ( časoprostoru ), který má "konstantní" velikost pak pozoruje "vně sebe" jakoby se tento křivý prostor natahoval... ; prostě se domnívám, že z titulu křivení čp dochází k jevu a vjemu o rozpínání původně nekonečného euklidovského čp který už není euklidovský, přesto stále nekonenčný, ale křivý. Dokonce si myslím, že vesmír realizuje p r o m ě n y čp tak, že euklidovsky plochý vesmír je tu stále ale "v něm" jakožto "soustavě-rastru" jsou vnořeny další stavy nějak křivývh čp, zvlnobalíčkovaných čp ..... připomíná to i možnost že vesmír má opravdu mnoho dimenzí i délkových i časových a chceme-li sti to "rozškatulkovat" tak první tři dimenze 3+3D zůstanou ploché furt a v nich bude kdekoliv "se konat" v k l á d á n í nových dimenzí, které se nějak vlní, křiví a vlnobalíčkují...čili v 3+3D euklidovském čp je pěna čp ( chaoticky křivá pěna ) a klidně tuto pěnu na planckovských škálách "přehlcuje, proplétá, pohlcuje jiný stav čp-dimenzí a ty pak jsou součástí jiné stavby-konfigurace dalších dimenzí křivých zvlněných které "ty malé polkly".
    Vážení, vím, je to filozofie a né fyzika, ale i ta je nutná pro evokaci myšlení a nových nápadů, které běží všem lidem hlavou a rodí se tím nové poznatky.

    Takže pane XL1 otázka nezní : "kam" se rozpíná vesmír, ale tak, že nekonečný vesmír zahájil v čase t = 0 křivení dimenzí a to pak vede u pozorovatele k "domněnce" že se čp rtozpíná, tedy zvětšuje. Dokonce je možné, že předbigbangový vesmír euklidovský plochý začal své křivení "v jednom bodě-lokálním místě a toto křivení-vlnění čp se šíří do kulové plochy všesměrně...kam nedosáhlo toto vlnění čp tam je ještě čp plochý.
    XL1
    XL1 --- ---
    jen taková menší otázečka : KAM se rozpíná vesmír?
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY: Po takto milém pozvání se omezím jen na jednu radu. Až se Vám zase ztratí článek, se kterým právě polemizujete, zkuste třeba tohle :-)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GULLSY: To je zajímavé, budu o tom přemýšlet.

    Jednu poznámku předem : Já na obrázku nevidím částice ani černou díru ... a zda tam vidím gravitační pole si také nejsem jist. Ale co vidím, tak geometrické tvary "vyrobené" z časoprostoru, tedy z dimenzí čp.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC: Máte pravdu, že nebylo na škodu uvést text, s kterým jsem šel do polemiky, a dokonce jsem chtěl dát před tu polemiku odkaz na článek, jenže se mi z googlu ztratil ( pracoval jsem v tu chvíli s několika Googly najednou ) a už jsem ho nenašel...a mávnul jsem rukou. Takže díky, že ten odkaz sem dáváte.

    Neodpustím si poznámku : Budete také v tomto klubu debatovat sám vlastním mozkem nad fyzikou ?.. anebo budete jen dělat policajta ? To první bych uvítal víc, zkuste to.
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY: Možná by nebylo na škodu uvést, s jakým textem vlastně polemizujete...
    :: OSEL.CZ :: - Temná hmota se stále skrývá
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=6379
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Temná hmota se drží zuby nehty, aby zůstala skrytá před našimi zvědavými zraky. Občas se zdá, že už jsme tak moc blízko, že stačí natáhnout ruku a vyrvat vesmíru tohle tajemství, ale nakonec vše vyšumí do ztracena. jsem příznivcem názoru, že temná hmota neexistuje… Je to naprosto k vzteku, když nevíme, z čeho vlastně je kolem 83 procent veškeré hmoty ve vesmíru, a k vzteku to bude později až se ukáže že TH neexistuje pokud samozřejmě nejsme vedle a nehoníme se za přeludy. Tak, tak… Na temnou energii raději ani nemyslet. O.K. Dejme tomu, že temná hmota existuje, jenom není vidět a není tudíž snadné ji najít. Nejrozšířenější názor počítá s tím, že je zřejmě tvořena těžkými částicemi, které o sobě dávají vědět pouze pokud pouze prostřednictvím gravitace, pak je na takový argument dobrý důkaz. Ten jsem podal a 5 let podávám neustále na svém webu. prostřednictvím gravitace a snad i slabé interakce. Přes svoji nenápadnost ale nespíš hraje klíčovou roli v evoluci galaxií, kup galaxií, i těch největších struktur ve vesmíru. myslím, že klíčovou roli pro informace o ranných galaxiích hraje jiný fakt : pootáčení soustav ba příjem informací z ranného vesmíru které mají retardované hodnoty v důsledku nepochopení že vesmír je „křivý“ a informace přichází ze soustavy která je pootočená vůči nám a tak i informace jsou zkreslené… Proto se také spousta lidí snaží temnou hmotu najít.
    Zvětšit obrázek

    Momentálně jsou nejžhavějšími kandidáty na temnou hmotu oblíbené hypotetické wimpy, neboli slabě interagující těžké částice (Weakly Interacting Massive Particles, WIMP), které se projevují pouze skrze gravitaci anebo slabou interakci a zároveň jsou těžší, než standardní částice. to jsou jen zbožná příní „pro“ zjištění teleskopů, která nejsou správná… Wimpy jsou vlastně v mnohém podobné neutrinům s tím rozdílem, že jsou hmotnější a tudíž se pohybují pomaleji. Mezi fyziky jsou poměrně populární, co je populární nemusí být pravdivé…HDV populární není … protože by jejich existence vyřešila řadu zapeklitých problémů astrofyziky a kosmologie, HDV by také vyřešila řadu zapeklitých problémů astrofyziky a kosmologie a…a přesto si HDV nikdo nevšímá… které souvisejí s temnou hmotou a počítají s nimi některé koncepty supersymetrie. Vzhledem k jejich nechuti interagovat s normální hmotou kdo to zjistil, že TH má nechuť interagovat ? a pokud to někdo jen tak ad hock vypustil z pusy má to nárok na „pravdu“ ( a na flusání a posměch ) stejnou jako moje HDV se hledají jen nesmírně obtížně, přesto teď běží několik pozoruhodných experimentů, které se zatím vesměs neúspěšně snaží wimpy ulovit. Jaký je rozdíl mezi neúspěšným experimentem a nezájmem o HDV ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PULP121: Ano, to je velmi dobrý postřeh. I já kdysi měl námitky k ukázkám "prohnuté trampolíny" časoprostorové sítě jak se prej ohýbá kolem hmotného tělesa ( Země, hvězdy ) a to nakresleno v dvourozměrném předvedení. Když si těch trampolín představíte jednu vedle druhé, tedy každou nad sebou a to nejen v rovině xy, ale i v xz a yz, tak dostanete kolemdokola té hvězdy prohnutý čp, který se "do hvězdy" nedostal. Pak je otázka zda mimo hvězdu je samostatný čp "a" a ve hvězdě čp "b" . (?) Jak to je páni fyzikové ? s tou vaší trampolínou ? To je ve hvězdě jiný časoprostor nez vně hvězdy ? Jak se propojí ony v jedno kontiuum ?, v jeden vesmír ?
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    PULP121: to ano, ale cerne diry rotuji a proto, pokud je v okoli dost hmoty (vetsinou z nejake hvezdy), vznika ten disk.
    PULP121
    PULP121 --- ---
    trochu ot: všude kde jsou obrázky černé díry, tak je ilustrována dvourozměrně. s akrečním diskem okolo. ale předměty přece přitahuje ze všech stran ne?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Vy tedy postulujete, že hmota je samotným zvlněným časoprostorem. Já jsem onehdy podnikl pátrání na internetu a (bohužel teď nemám po ruce odkazy..) myslím, že vztah časoprostor - hmota vůbec není vyjasněný. Vzpomínám si, že Vy uvádíte modelový příklad (ve výkladu o červeném posuvu, relativitě a času) toho auta jedoucího z prahy do brna z pohledu velmi vzdáleného pozorovatele, a tam píšete, že sama vzdálenost mezi prahou a brnem se rozpíná, tedy prodlužuje. Oficiální interpretace je jiná, že se rozpíná skutečně pouze prostor mezi tělesy. Moje otázka je, jak ten prostor ví, jestli je mezi tělesy (a tedy se má rozpínat) a nebo je mezi jednotlivými molekulami dálnice praha-brno a tedy se rozpínat nemá !

    Opravím Vás :
    01 - hmota podle mě, mé HDV není "pouze" zvlněným časoprostorm, ale přímo zvlnobalíčkovaným čp a to na planckových škálách. Na velkoškálách vesmíru je čp pouze zakřivený. Pokud je čp zvlněný ( a zvlněný do "předpisového tvaru"...proč takto nevím ) tak je to pole, pole je "jistým" způsobem zvlněný časoprostor ( je mnoho možností zvnit čp a přesto tyto stavy nejsou ničím významným a jen omezené malé množství zvlněného čp má fyzikální význam např. jako to pole elemtromagnetické, gravitační Higgsovo apod. )
    02 - o rozpínání prostoru, jak píšete, to je rozsáhlá debata. Pokud bude mít více lidí zájem na toto téma vést dialog, tak se všichni do debaty o tom pustíme. O.K. ?
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY:
    No, já to nemám ze své hlavy, to je právě citace p. Ullmanna, jak píšu ten odkaz níže Ullmann V: Unitární teorie pole a kvantová gravitace
    http://astronuklfyzika.cz/GravitaceB-6.htm.
    Podle mě z toho vyplývá jedna zásadní věc, oni prostě NEVĚDÍ, jak ty matematické výpočty, které "sedí" (v té matematice), naroubovat na přírodu. Tady si myslím, že lidstvo dospívá k samým hranicím svého poznání. Protože i když oni řeknou, že strunová teorie je matematicky konzistentní, je pořád konzistentní teoreticky, matematicky, ale je také potřeba ji interpretovat. Lidstvo v tomto směru dokázalo neuvěřitelné, úžasné věci, proto mám fyziku (jako laik) tak rád a proto jste mi sympatický vy, se svou teorií, protože každý, kdo o těchhle věcech hloubá, posouvá lidi někam dál, ať je jeho teorie správná nebo ne.
    Uvedu takovou paralelu, orangutan v zajetí se naučí, že když má hlad, zajde do ledničky, vytáhne banán, a třeba si ho nožem nakrájí na kousky. Ví taky, že nůž je v zásuvce kuchyňské linky a člověk potom umyje nádobí. Nikdy nezjistí, jak funguje lednička a že se vyrábí v továrně. Že nůž je z oceli a co je to metalurgie.
    Takové pojmy jako "vnitřní prostor" a "vnější prostor" já chápu jako výraz bezmoci člověka svým běžným jazykem popsat, na co prostě už "nemá".
    Ale zpět k Vaší hypotéze.
    Vy tedy postulujete, že hmota je samotným zvlněným časoprostorem. Já jsem onehdy podnikl pátrání na internetu a (bohužel teď nemám po ruce odkazy..) myslím, že vztah časoprostor - hmota vůbec není vyjasněný. Vzpomínám si, že Vy uvádíte modelový příklad (ve výkladu o červeném posuvu, relativitě a času) toho auta jedoucího z prahy do brna z pohledu velmi vzdáleného pozorovatele, a tam píšete, že sama vzdálenost mezi prahou a brnem se rozpíná, tedy prodlužuje. Oficiální interpretace je jiná, že se rozpíná skutečně pouze prostor mezi tělesy. Moje otázka je, jak ten prostor ví, jestli je mezi tělesy (a tedy se má rozpínat) a nebo je mezi jednotlivými molekulami dálnice praha-brno a tedy se rozpínat nemá !
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Geometrická struktura vnitřního prostoru to by chtělo více osvětlit tu…tu „strukturu vnitřního prostoru“ . a) Prostor má strukturu ??? ano ??? jakou ??? b) von existuje nějakej „vnitřní“ prostor ?? Kde ukažte mi ho, popište mi ho kde je ? A jak vypadá „venkovní prostor ? Nakonec : proč stále všichni mluví pouze o prostoru, když ten je neoddělitelný od času a musí !!! se říkat a mluvit o časoprostoru, néé jen o prostoru. určuje zákony struktura určuje zákony ? struktura prostoru určuje zákony ? Dejte mi příklad nějaké „striktury“ prostoru, která tato určí nějaký zákon a sdělte mi jaký zákon konkrétně byl určen „strukturou“ prostoru. Díky, jednotlivých interakcí mezi elementárními částicemi opravdu „struktura prostoru určuje zákony jednotlivých interakcí ? Takže je-li struktura maková je interakce taky maková, je-li struktura paková, je i interakce paková, a je-li struktura prostoru straková, je interakce straková…ano ??a hodnoty fyzikálních konstant (jako jsou náboje a hmotnosti částic), takže „striktura prostoru“ dokonce vnitřního (?) určuje nejen zákony interakcí (?) (nevím jaké ), ale i h o d n o t y konstant …; to žasnu které jednotlivé částice charakterizují - tedy "zjevné" přírodní zákony ve "vnějším" 3-rozměrném prostoru. a žasnu ještě více, že „struktura v n i t ř n í h o prostoru" určuje zjevné zákony ve vnejším 3-rozměrném prostoru…; takže dokonce naznačujete, že „vnitřní“ prostor ( kde se vzal-tu se vzal ) určuje vnější 3-dimenzionální prostor. Úúžasné… vnější prostor je svým počtem dimenzí závislý na vnitříním prostoru…, to opravdu žasnu. Pane, dejte mi odkaz, libovolný, kde bych se tyto moudrosti dočetl sám na vlastní oči. Tyto základní fyzikální zákony, ( určené geometrickými vlastnostmi struktury vnitřního prostoru )které jsme v naší přírodě a vesmíru vypozorovali, jsou zde však důsledkem fundamentálnějších zákonů *) unitární teorie superstrun.
    *) Tyto unitární teorie připouštějí mnoho řešení teorie mohou připouštět ledascos, a…a příroda, vesmír, to co říkáte, také připouští ??v závislosti na tom, jak je vnitřní prostor zkompaktifikován. Ho, ho, takže teorie unitární je, jak říkáte, z á v i s l á !!!! na vnitřním zkompaktifikovaným prostoru. A kde je? Ten je ve struně ? nebo v té membráně ? anebo v celém vesmír je všude zkompaktifikováno ? a co je zkompaktifikováno ? prostor je zkompaktifikován ? Takže teorie a její řešení je z á v i s l á na počtu a druhu kompaktifikace dimenzí prostoru ? Ano ? - - Pane, kdyby to nebylo tak blbě řečený, tak by se to velmi velmi podobalo mé HDV, kde vlnobalíček ( element hmotový ) je vlastně také jakousi kompaktifikací dimenzí … nejen délkových, ale i časových. Já doposud ale netvrdil, že by teorie taková unitární byla závislá na tom jak se kompaktifikují, kolik dimenzí se kompaktifikuje. V jisté zásadě je toto povídání velmi podobné HDV. Těchto řešení může být nepřeberné množství. Ano, řešení vlnobalíčků – kompaktifikovaných dimenzí čp může být zatraceně mnoho, vidíme je kolem sebe jsou to i kvarky, i leptony, i pole fyzikální ( tj. síly ), i chem. prvky, i sloučeniny až k DNA Můžeme to interpretovat jako různé vesmíry Cože ? unitární teorie je podle vás závislá na kompaktifikování, tedy na tom jak je vnitřní prostor ( nevíme čeho ) kompaktifikován a každý druh kompaktifikace se pak interpretuje jako „různé vesmíry“ ?? no tak to je od HDV diamentrálně daleko. U mě se kompaktifikují „lokální místa čp do vlnobalíčků a ty pak jsou elementárními částicemi hmoty v tomto jednom jediném vesmíru. s různými zjevnými zákony v 3+1-rozměrném prostoročase, což nás opět přivádí k úvahám o "multiverzu" v §5.5 "Mikrofyzika a kosmologie. Inflační vesmír" a v §5.7 "Antropický princip a existence více vesmírů"... to je opsáno odkud ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Pane, tady se nemusíte ostýchat při libovolném vkročení někomu do řeči, tedy dvoum lidem do debaty. Tady já pouze vyhodím nekompromisně pouze toho, kdo bude urtážet lidskou důstojnost. Jinak svoboda projevu. Jinak mi nevadí boj o názor i s ironiemi a hádkami, a "napadáním " názorů, pokud to nemíří právě do snižování lidské důstojnosti.

    Takže vše vpořádku.

    Dalším důsledkem dualit a sjednocení superstrunných modelů je rozšíření vlastní dimenze strun z původní d=1 na objekty s jiným (vyšším) počtem p prostorových rozměrů, např. 2-rozměrné objekty - membrány
    Námitka, poznámka : Jenže páni strunaři "vezmou" jakousi strunu "z ničeho" a tu vloží do nějaké dimenzionální soustavy nějakého časoprostoru, např. dvourozměrného, jak tu píšete. Ta struna je vnořována do čp o různém počtu dimenzí.
    (odtud je odvozen zkrácený název "brány"). O.K., ale ta struna či brána je pro strunaře "vložena" do nějakého předem jasného automaticky existujícího časoprostoru. Já netvořím hmotné artefakty ( vlnobalíčky elemeentů ) "z ničeho" tak, abych je pak "vkládal" do časoprostoru o různém počtu dimenzí.Takovéto vícerozměrné objekty vidíte, ony pro strunaře jsou ty objekty vícerozměrné proto že se "nachází" v tom čp vícerozměrném, bez "vnějšího" čp vícerozměrného by strunaři nemohli ty struny či brány realizovat.se již nenazývají superstruny, ale p-brány: pro p=0 se jedná o bod, pro p=1 je to struna, pro p=2 membrána, atd. Objasběte to co tu je řečeno. Zda opravdu je ta jejich struna či brána "vložena" do předem už připraveného časoprostoru o více dimenzích a "kdo" pro mě mění počet dimenzí.... vesmír ?
    Šest extra-dimenzí obecného prostoru Co to je "obecný prostor ???? vidíte, a to jsou ty fintičky, že oni "ad hock" prohlásí slovní výraz """"obecný prostor""" a basta, a je to, a kde se vzal-tu se vzal, to nevysvětlí. je zkompaktifikováno do vnitřní tzv. Calabi-Yau variety, opět je tu logická zrada : zde se najednou říká, že ta struna či varieta má m n o h o dimenzí, opakuji : ta varieta že "má" ty dimenze zkompaktifikované a to """"v normálním"""" zřejmě 3+1D ; anebo ne ? Anebo ten "obecný prostor má těch mnoho nepočítabě dimenzí a v něm se plácí ten zkompaktifikovaný předmět Z Ničeho ? "....) jejíž geometrické vlastnosti.............
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY: omlouvám se, že se Vám pletu do vlákna s OMNIHASH, ale např. toto??:
    Dalším důsledkem dualit a sjednocení superstrunných modelů je rozšíření vlastní dimenze strun z původní d=1 na objekty s jiným (vyšším) počtem p prostorových rozměrů, např. 2-rozměrné objekty - membrány (odtud je odvozen zkrácený název "brány"). Takovéto vícerozměrné objekty se již nenazývají superstruny, ale p-brány: pro p=0 se jedná o bod, pro p=1 je to struna, pro p=2 membrána, atd.
    Šest extra-dimenzí obecného prostoru je zkompaktifikováno do vnitřní tzv. Calabi-Yau variety, jejíž geometrické vlastnosti SU(n) holonomie vhodně modelují symetrie interakcí a elementárních částic. Geometrická struktura vnitřního prostoru určuje zákony jednotlivých interakcí mezi elementárními částicemi a hodnoty fyzikálních konstant (jako jsou náboje a hmotnosti částic), které jednotlivé částice charakterizují - tedy "zjevné" přírodní zákony ve "vnějším" 3-rozměrném prostoru. Tyto základní fyzikální zákony, které jsme v naší přírodě a vesmíru vypozorovali, jsou zde však důsledkem fundamentálnějších zákonů *) unitární teorie superstrun.
    *) Tyto unitární teorie připouštějí mnoho řešení v závislosti na tom, jak je vnitřní prostor zkompaktifikován. Těchto řešení může být nepřeberné množství. Můžeme to interpretovat jako různé vesmíry s různými zjevnými zákony v 3+1-rozměrném prostoročase, což nás opět přivádí k úvahám o "multiverzu" v §5.5 "Mikrofyzika a kosmologie. Inflační vesmír" a v §5.7 "Antropický princip a existence více vesmírů"...
    Ullmann V: Unitární teorie pole a kvantová gravitace
    http://astronuklfyzika.cz/GravitaceB-6.htm
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    OMNIHASH: ....jinak zamotaný dimenze podle mě vycházejí z populárně-naučný verze teorie strun.

    Odkud máte tu informaci ? Můžete mi to najít na internetu ? Aspoň jeden jediný odkaz. Děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam