• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Dobrá... pokud součin dvou vektorů je skalár, dobrá, ale tento argument ještě nestačí na to aby jste odsoudil 9 složek čp při 3+3 dimenzionálním vesmíru a tvrdil, že Vesmír musí být 3+1 protože součin dvou vekrotů je skalár. - Opat jste na mé námitky z minula nereagoval
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Jak ještě víc srozumitelněji Vám mám říci názor, že je-li "zvolená jednotka" ( námi lidmi ) časová o 8 řádů menší, že se klidně může stát, že nepatrně jiný interval časový v jedné ze tří os je neměřitelný. Pokd je neměřitelný, pak lidé neví o třech dimenzích a budou používat t(1) = t(2) = t(3) = t....namísto : t(1) = t(2) menší t(3) ((( poznámka : nerovnítko se mi tu na NYXu nezobrazuje, nevím jak psát matem. znaky....nikdo mi doposud neporadil )))

    Říkáte ( a vytýkáte mi ), že Vesmír žádné "své" jednotky nemá. Myslím, že se mýlíte. Pokud opravdu nemá žádné "své" jednotky, pak "c" je vyjímkou. Plyne to z postulátu o rychlosti světla. To je jediný zákon, jedinečná pravda "o Vesmíru", který víme, kterou víme, už dnes, a to na 101%...že : c = 1/1, respektive c = 1m*/1sec. (( 1*m = 2,9979.10^8 m ))
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Úplně na začátku jste mi řekl důvod proč nemůže být čp 3+3 a musí být 3+1 a to podle Vás proto, že Energie kinetická je skalár.

    nic takoveho jsem nerekl. rekl jsem, ze v 3+3 casoprostor je nutnym dusledkem ctverec rychlosti jako matice 3x3, coz dava i energii 9 slozek (3 rady, 3 sloupce). opet je to v tom obrazku.

    cili moje vyhrada jde k tomu, ze energie bud je skalar, pak nemuze mit devet slozek. skalar musi mit slozku jen jednu. to je definice skalaru.
    nebo ma energie 9 slozek (je tedy ve skutecnosti matici), ale pak je tu zase problem, ze mame jen 6 dimenzi, 3 prostorove, 3 casove.

    ja jsem po vas chtel vysvetleni techto nesrovnalosti.

    notabene, kdyz budete chtit spocitat zrychleni, tak v 3+3 casoprostoru to bude tenzor o 27 slozkach. u promenliveho zrychleni to bude ctyrrozmerny tenzor o 81 slozkach. atd ...

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    =29, omlouvam se za preklep.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    proč je rychlost "v" vektor a proč je čtverec rychlosti "v^2" jako skalár ?


    protoze soucin dvou vektoru se pocita takto


    {a1,a2,a3, ..., a100}.{b1,b2,b3,..., b100}=a1*b1+a2*b2+a3*b3+...+ a100*b100


    coz znamena, ze mame-li napriklad vektor rychlosti v={2,3,4}, potom v.v=2.2+3.3+4.4=4+9+16=26


    to je proste vlastnost vektoru, nevim, co je na tom tak nepochopitelneho, & nevim, proc to N E C H C E T E pochopit. vzdyt jsem vam ty vztahy vsechny rozepsal v tom obrazku. mate je tam vsechny, jasneji uz vyjadrit nejdou. berte je jako fakt, tak to je. neni v tom nic vymysleneho, obskurniho, arbitrarniho.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Pane LUBOB, to je s Vámi opravdu zoufalá diskuse...je stále "já o koze ty o voze". Kdybych, to co chci říci, řekl pozlacenýma slovama-písmenama, tak stále nerozumíte co říkám a odpovídáte mi "já o koze ty o voze"....já už chápu proč si myslíte, že HDV je velice špatně formulovaná a proto jí nikdo nerozumí. Vy by jste jí nerozuměl i kdyby byla zformulovaná na 100 způsobů. ( a to ona je protože jí mám na 10 000 stranách za 30 let ) Vy prostě chápat N E C H C E T E....a v tom to je.

    Počtvrté otázka : proč je rychlost "v" vektor a proč je čtverec rychlosti "v^2" jako skalár ? Pokud bude úvaha nad 3+3 dimenzionálním stavem čp, a vyplývající z toho matice o 9 členech, tak také při "v^2" bude skalár ! (??). Úplně na začátku jste mi řekl důvod proč nemůže být čp 3+3 a musí být 3+1 a to podle Vás proto, že Energie kinetická je skalár. A já od samého začátku brojím proti tomuto argumentu a stále je to "já o koze, ty o voze". Kinetická energie bude skalár i tehdy když bude 9 složek čp toho 3+3 dimenzionálního.....je to tak ? Je-li to tak, pak ten váš důvod neplatí že Vesmír "nesmí" být 3+3 dimenzionální.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Má-li Vesmír své jednotky céé = 1/1 pak naše vlba byla o 8 řádů posunuta

    tahle veta nedava zadny smysl.
    1. vesmir zadne sve jednotky nema.
    2. jednotka je volitelna, muze byt jakakoliv.
    3. c=1/1 je nesmyslna rovnice, prave proto, ze v ni chybi jednotky. rovnice nevyjadruje nic.
    4. velicina ma jednu jedinou hodnotu pro dane jednotky. pokud jednotky zmenime, zmeni se ciselna hodnota. 1 km/hod je totez jako 0.2777777 m/s. zmena jednotek neznamena, ze rychlost je najednou nizsi nebo "posunuta".
    5. zadna volba neni posunuta o 8 radu. neni tu co s cim porovnavat. neni tu rychlost1=rychlost2+posun. rychlost svetla je rychlost svetla, & je jaka je, at uz ji vyjadrime jakymikilov jednotkami, v jakekoliv ciselne soustave.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    A taky jsem se ptal proč by složky třídimenzionálního času nemohly být považovány stejně jako tři složky třídimenzionální veličiny „Délka“ a…a to tam opět není, tak neříkejte že „tam všechno mám“ a že je to e l e m e n t á r n í matematika


    opet, je to tam, ostatne o tom ten obrazek je. mate tam jasne odvozeno, jak vypada rychlost (celkem 9 derivaci 3 polohovych slozek podle 3 slozek casu), & jak vypada ctverec rychlosti. vynasobenim polovinou hmotnosti pak ziskavate energii jako matici s 9 slozkami.


    ja uz nevim, jak jinak to rict.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Proč nemíšete energii – skalár jako E = ½ m v(1)ˆ2 ; E = ½ m v(2)ˆ2 ; E = ½ m v(3)ˆ2 aby se tím jasně ukázalo, že rychlost není skalár a že prostor má tři délkové dimenze. O tom totiž byla ta řeč !!!!

    protoze :
    skalar znamena jedno cislo. energii telesa/bodu vyjadrujeme jako jedinou hodnotu. ve vasem zapisu mate porad jednu & tutez energii (E), ale tri ruzne vyrazy, tedy tri ruzne hodnoty. jedna energie, tri ruzne hodnoty.

    soucin dvou vektoru vypada takto

    {a1,a2,a3, ..., a100}.{b1,b2,b3,..., b100}=a1*b1+a2*b2+a3*b3+...+ a100*b100

    je to tedy skalar, jedine cislo. to je elementarni matematika, na kterou vas porad odkazuji. v tom dokumentu co jsem vam sem postnul to mate na poslednich dvou radcich.
    pokud vam matematika dela potize, vyzkousejte tohle, to udela 90% prace za vas.

    http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Ba1%2Ca2%2Ca3%7D.%7Bb1%2Cb2%2Cb3%7D

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    citace : vzdyt to mate rozepsane v tom dokumentu, krok za krokem. to je elementarni matematika.
    Reakce : pane, chci být opatrný ve vyjadřování, protože ke vzplanutí ohňů je vždy blízko když si dva nedokáží souzvučně oponovat. Znova námitka : ano, mám rozepsané všechno, jen né to, na co jsem se ptal a na co už opravdu dvakrát jsem se ptal !! Proč nemíšete energii – skalár jako E = ½ m v(1)ˆ2 ; E = ½ m v(2)ˆ2 ; E = ½ m v(3)ˆ2 aby se tím jasně ukázalo, že rychlost není skalár a že prostor má tři délkové dimenze. O tom totiž byla ta řeč !!!!!!! Já se na to výslovně ptal a vy mi odpovídáte „že to tam mám“. A taky jsem se ptal na to proč je rychlost vektor a kvadrát rychlosti skalár ? Vy říkáte že to tam mám, já to nevidím. A taky jsem se ptal proč by složky třídimenzionálního času nemohly být považovány stejně jako tři složky třídimenzionální veličiny „Délka“ a…a to tam opět není, tak neříkejte že „tam všechno mám“ a že je to e l e m e n t á r n í matematika. V tom obrázku máte že : v systému 3+1 má rychlost vééé 3 složky ( ale neužívátele elementárně ) a v systému 3+3 ukazujete 9 složek a domníváte se že je použít nelze ani matematicky ani fyzikálně a že to už vědci zkoumali a přinesli experimentálně k tomu důkazy že to neplatí ( já je nikde nenašel )

    citace : z důvodů 8mi řádů menší "měřitelnosti-vnímatelnosti…ale to prece nejde. vnimatelnost (koho? cloveka?) neni zadny definovany dojem. stejne tak nelze vubec nic postavit na zaokrouhlovacich chybach.
    Reakce : Já svou řeč možná řekl neodborným podáním, a doufal jsem že pochopíte jak to myslím. Takže můj pokus znova : Pan Periferičan pozoruje, že Zem se pohybuje směrem „x“ 280 tis. km/sec, směrem „y“ 280 tis. km/sec ; 280 tis. km/sec a rozhodně nebude pozorovat svými sebelepšími přísrtoji, že auto na parkovišti na té Zemi se rozjelo a v ose „x“ se pohybuje ( podle pozemské soustavy pasované do klidu ) 5 m/s a tedy by měl Periferičan pozorovat tento pohyb jako (280 tisíc km + 0,005km )/sec. potřetí tedy otázka : pozoruje to ? a je to podstatné pro Periferčana ? Podobně my, na Zemi zanedbáme když plynutí času v ose x“ bude v naší soustavě pro předmět auto 5m/sec tj. že bude tu dilatace času pro to auto neměřitelně malá a to z titulu 8 řádů nesymetrie mezi jednotkami které „má“ vesmír. Má-li Vesmír své jednotky céé = 1/1 pak naše vlba byla o 8 řádů posunuta „dle citlivosti“ člověka a cééé vyšlo c= 2,9979 . 10ˆ8 m / 10ˆ0 sec. To mám na mysli, že „ždibec“ na dimenzi délkové pro člověka má jiný pojem než „ždibec“ na časové dimenzi, nesouměrnost je 8 řádů. To co zanedbáme na časovém intervalu to nezanedbáme na délkovém intervalu.

    Věřím, že naše debata bude polemika tvrdá, ale která nepřekročí meze slušnosti. Já se o to budu snažit
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: tak by musela být HDV totálně špatně a už by mě za 32 let šíleně mnoho fyziků vzdělaných i rádobyfyziků dáááávno přewválcovaly naprosto přesvědčivými protiargumenty a poslalo by HDV na smetiště.

    ten duvod je prosty. ta hypoteza je velice spatne zformulovana. neni v ni nic, proti cemu by se dalo argumentovat. naprosto nic.
    vsimnete si, ze jste se zatim ani nebyl schopen dostat se pres matematicke nekonzistence, & to jsme na urovni velice elementarni matematiky.

    to ze matematiku neovladate nemusi nutne byt na zavadu. pokud mate nosnou myslenku, muze se transkripce do matematickeho jazyka zhostit nekdo jiny.
    ale k tomu je potreba, aby ta nosna mysleka byla srozumitelne zformulovana. & to ted rozhodne neni.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: vzdyt to mate rozepsane v tom dokumentu, krok za krokem. to je elementarni matematika.


    z důvodů 8mi řádů menší "měřitelnosti-vnímatelnosti


    ale to prece nejde. vnimatelnost (koho? cloveka?) neni zadny definovany dojem. stejne tak nelze vubec nic postavit na zaokrouhlovacich chybach.


    klasicka fyzika plati bez ohledu na rady, u pohybovych rovnic je jedno, jestli je to 1 mikrometr nebo 1010km.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML: ... a ještě dotřetice dodám : kdybych budoval svou "teorii" bez E L E M E N T A R N I C H znalostí fyziky, kosmologie, tak by musela být HDV totálně špatně a už by mě za 32 let šíleně mnoho fyziků vzdělaných i rádobyfyziků dáááávno přewválcovaly naprosto přesvědčivými protiargumenty a poslalo by HDV na smetiště. Nikdo to dosud neudělal až celých 32 let o to usiluji aby mou HDV kdokoliv pokořil a zozdrtil napadrť. Pane kde je chyba ? v mé nevzdělanosti ? anebo ve vzdělanosti odborníků ? anobo že by HDV byla nakonec pravdivá ? po zpracování do matematiky ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEJML: ...a když se dívám např. sem https://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_%28cosmology%29, a vidím kolik má TEORIE !!! ( prej to už není hypotéza ale dokázaná teorie ) inflace problémů, různých variant téže inflace, a pochybností napříč celou kosmologií, tak rozhodně tolik balancujících polopravd, dohadů a nejasností a logických nekonzistencí já ve své HDV nemám. Mě pouze absentuje matematika.
    KEJML
    KEJML --- ---
    JOSEFDRUHY: Můžu se uen zeptat jaké matematické či fyzikální vzdělání máte? Bez urážky, ale připadá mi, že budujete teorii bez elementálních znalostí, což mi nepřijde příliš šťastné
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: říkáte, že E je skalár...ale je-li E skalár proč se ve fyzikální vědě neuplatňuje vaše předvedená rychlost v = ( ... ) s těmi třemi parciálními členy v nichž je x1, x2, x3 ??? Takže hybnosti máme do tří složek jiné ? rychlost je vektor, ale čtverec rychlosti je najednou z ničeho nic skalár, (?) čám to |?, tak proč toto matematické překabátění také nefunguje na tři časové dimenze ? Jejich čtverec by také mohl být skalár. A nemluvě o tom, že jsem podal minule myšlenkový popis toho, že čas je-li opravdu trojdimenzionální, že z důvodů 8mi řádů menší "měřitelnosti-vnímatelnosti" může být pro neměřitelnou změnu velikosti intervalu pokládán za t1 = t2 = t3, tedy = t jak to známe nyní když "nevíme" že má čas tři dimenze. Do všech směrů dáváme „t“ stejné neb "nevíme" že v jednom směru je neměřitelně malá změna intervalu.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    říkáte, že E je skalár...ale je-li proč se ve fyzikální vědě neuplatňuje vaše předvedená rychlost v = ( ... ) s těmi třemi parciálními členy v nichž je x1, x2, x3 ???

    ale jisteze uplatnuje. naprosto bezne. v nekterych pripadech neni dulezite rozkladat vektor do slozek, vystaci se jen s celkovou rychlosti.
    ale bezne se to puziva.

    ale at uz se to puziva jak chce, tak na veci, ze rychlost je vektor, & ze ctverec rychlosti je skalar, to naprosto nic nemeni.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Dobrý den, chřipku mám sice v plném proudu ( v noci měš málem udusil kašel ) ale nevydržím jen ležet. Koukám na tu vaši tabulku matic.Trochu otázek : říkáte, že E je skalár...ale je-li proč se ve fyzikální vědě neuplatňuje vaše předvedená rychlost v = ( ... ) s těmi třemi parciálními členy v nichž je x1, x2, x3 ???

    Otázka ( nejen pro vás ) : Když se z Perieferi vesmíru na nás dívá-pozoruje pozorovatel "Periferčan", pozoruje, že se my-Zem od něj vzdalujeme rychlostí téměř světla. Z jivé části vesmíru jiný Periferčasn pozoruje také že se od něj vzdalujeme skororychlostí světla a ... a na opačném konci "přímky" než byl první Periferčan nás pozoruje třetí Periferčan, že se také od něj vzdalujeme rychlostí téměř světla a dokonce směrem k prvnímu Petriferčanovi. Lze tedy nějak obecně číci, že v libovolném místě vesmíru lze postavit součadnou soustavu, ( např. tady na Zemi ), která se "nějak obecně" ( bůh ví k jakým pozorovatelům ) pohybuje do tří směrů x, y, z rychlostí téměř světla. A v takové soustavě když stojí auto na parkovišti, tak "stojí" a nemá pohyb ani do osy x, ani do y, ani do z...protože pozorovatelem jsme my, co jsme si zvolili soustavu souřadnou, a spolu s ní se pohybujeme do tří směrů skororychlostí světla ( pro pozorovatele na Periferii ) Takže ač letíme pro Periferčana do tří směrů skorocéčkem, tak pro zdejšího pozorovatele letí stojící auto nulovou rychlostí do tří směrů. Když auto se rozjede, ( např. 12 km za hodinu ) jak to pozoruje Periferčan? Má tak silné dalekohledy ? ( !!!!!!!!! ) Může Periferčan vůůůůbec vypozorovat změnu polohy tedy i rychlosti auta je-li tato o 8 řádů menší než cééé ?
    Podobně s časem : můžeme my tu na Zemi pozorovat chod času, tok, plynutí času do osy jedoucího auta, že je jiné ( to tempo ) než do druhých dvou dimenzí časových ?...je to o 8 řádů nepozorovatelá změna. Pokud se auto změní v raketu a ta poletí skorocééčkem, pak úúúdajně budeme pozorovat dilataci času a to právě v ose pohybu auta-rakety. V ostatních dvou směrech rakety se nepozoruje žádné véé, a tudíž ani žádná dilatace.
    Jak tedy za takové logické úvahy můžeme tvrdit, že na Zemi pozorujeme do tří směrů stejné tempo plynutí času ?? Totoéž pozoruje Periferčan s polohou, tedy s velikostí intervalů x, y, z ze se nemění, že jsou stejné ač auto co se rozjelo už ukrajuje do jedné osy jiné intervaly délkové než do zbývajících dvou.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: ano, to vidím. Nechejte mi na prostudování pár dní, až se vylížu z té chřipky. Dík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam