• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    KEJML
    KEJML --- ---
    JOSEFDRUHY: Nepřestáváte mne udivovat. Stále sháníte matematika. Zde objevíte Luboba, který matematice očividně rozumí a nepochybně vaší hypotéze věnoval mnoho času. Matematik zkrátka ve vašem zápisu vidí chyby, které jsou níže myslím pěkně rozepsány. Možná Lubob jen něco nepochopil (ale já mu v tom co píše musím dát zapravdu, ač jsem HDV nestudoval tak důkladně jako on), ale v tom případě, pokud chcete skutečně HDV posunout matematicky dále, byste měl Lubobovi vysvětlit jak jste své zápisy myslel. Jesli vaše jediná reakce na kritiku bude kopání kolem sebe, všechny matematiky jen odraeíte.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Pane, není jeden příspěvěk, aby v něm nebylo něco zkresleno, něco zfalšováno, něco zkamuflováno apod., např. píšete, cituji : "vy jste zalozil tenhle prostor k tomu, aby mohla byt HDV podrobena kritice. dokonce k tomu sam vyzyvate. ja vam chci vyhovet. & tak tedy kritizuju." Jenže...Víte co je na tom vašem postoji nekortektní ??, že stále "nějak" klamete. Já to řekl jinak, já řekl : "tato hypotéza potřebuje O D B O R N O U kritiku. Tu Vy nepředvádíte. ! Budiž, podáváte kritiku, dělejte dál, ale bohužel taková co přednášíte HDV ani neshodí ani nepomůže.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Pane, já jsem ted dost hodně časově vytížen, mám jen "čtvrthodinky" volna a těch příspěvků ( vašich nou nezodpovězených ) je už nad hlavu ). Nezvládám to ani číst...Vy zžejmě pracujete na nočních směnách sedíte někde ve velínu elektrárny, čumíte na budíky a nudíte se. Víte, mě na vašich příspěvcích nejvíc vadí, že za minulé 3 dny jste řekl větu :"to je tam špatně" nejméně 25x, ale nikdy ( krom jednoho případu ) jste neukázal přesné místo a nepředvedl důkaz nějaké chyby. Uvědomte si že je totálně špatně vyslovit větu "to je špatně" a nepodat důkaz !!! Mě by to nikdy svědomí nedovolilo, u mě něco podobného nenajdete za 30 let. Pokud by jste někdy něco takového našel, že "tvrdím" ( moje formulace je vždy důůůůsledně opatrná tak aby z ní neplynulůo "že tvrdím" ) že pááni fyzikové mají něco "špatně" a bez připojení důkazu, pak jedině tehdy když už jsem v minulých mnoha dokumentech ten důkaz předvedl.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: když vytrhnete pasáž z kontextu výkladu, předvedete nesrozumitelnost pro kohokoliv.


    nic ve zlem, ale o jakem kontextu to hovorite? vzdyt jsem vam uz nejednou rikal, ze nejvetsi slabinou (zatim) je prave ta neucesanost. vase uvahy jsou roztrouseny ve spouste dokumentu, ktere na sebe nenavazuji, jsou doslova roztristeny, chybi strukturovanost & logicka nazaznost. ja na jednu stranu chapu, ze clovek si dela poznamky, jak se mu v hlave roji myslenky. to je naprosto v poradku, ja to delam taky. ale kdyz se to pak ma predlozit k posouzeni nekomu jinemu, tak je potreba to prevest do citelne formy. takze ten kontext se dost tezko hleda. dokonce bych rekl, ze neni v lidskych silach ho najit.


    vy jste zalozil tenhle prostor k tomu, aby mohla byt HDV podrobena kritice. dokonce k tomu sam vyzyvate. ja vam chci vyhovet. & tak tedy kritizuju. ukazuji vam, kde vidim slaba mista. jak s temi informacemi nalozite, to je ciste vase vec. budto kritiku prijmete nebo zahodite. ciste na vas.


    ja nejsem fyzik, ani nemam zadne ambice zazarit na fyzikalnim nebi. nemuzete me tedy podezirat z toho, ze chci vasi teorii shodit jenom proto, ze ji stvoril laik. nemam na tom zadny osobni zajem. pokud tu pisu & dokladam, ze je text nesrozumitelny, tak ho tak opravdu vidim. & duvodem neni moje matematicka nekompetence. matiku zvladam docela dobre.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    zaver : nerekl bych, ze Hala je vul, protoze nechtel zminene transformace nastudovat. nemohl to ucinit, protoze jsem zcela jasne ukazal, ze jsou v textu nejasnosti & nejednoznacnosti. tedy potrebuje zasadni reformulaci, kdy vse bude jasne & jednoznacne, spojene logickou vazbou. dale by se z nej melo vypusit, co je nadbytecne, protoze to odvadi od tematu.
    & konecne, jsou v nem hrube matematicke chyby, takze zavery jsou nakonec neplatne.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    listy 07 & 08 pak podavaji dukaz.

    nema cenu to rozebirat cele, protoze
    1. z niceho nic se objevuje rovnice c2=w2+w2. protoze c= 300 000 km/s, je w= 212 132 km/s. co je vlastne w, neni nikde receno.

    2. & tady je ten kamen urazu : v dalsich upravach je skolacka matematicka chyba. z obecnych vyrazu pro Lorentzovu transformaci (podotykam, ze k uplne stejnemu vysledku by se dislo bez zbytecne manipulace se symboly & indexy) je vybran jeden jediny specialni pripad pro w=212 132 km/s & pro tento specialni pripad je vypocteno, ze Lorentzuv faktor je roven podilu w/c. & pak je tento konkretni vyraz opet dosazen do obecneho vzorce. to je hruba matematicka chyba.

    dokument konci nekolika invektivami. nejpozoruhodnejsi je, Lorentz je obvinen z tooho, ze nepochopil Pythagorovu vetu. pritom cela jeho transformace neni nic jineho. & stala se zakladem teorie relativity.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Boha mu... od rána sedím víc jak hodinu u počítače a tvořím těžkou odpověď ( bohužel rovnou do NYX-rámečku ) a když jsem kliknul ( ve fázi nanečisto ) abych opravil chybku, tak se mi celý pracný text ztradil nenávratně. To je už za 3 dny potřetí. To opravdu naštve....nemám chuť to vymýšlet znova, ...jsem konsternován...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    list 05

    zde se rika, ze symboly v puvodnim Lorentzove vztahu lze nahradit jakymikoliv jinymi symboly. konkretne misto t se dava tv, misto t' se dava tc, misto x se dava xv.

    spravne je receno, ze ty symboly (indexy) mohou byt jakekoliv. pak ale unika smysl takove manipulace, vsechny symbolicke zapisy jsou ekvivalentni, protoze popisuji jeden & tyz fenomen. je skutecne uplne jedno, jak si fyzikalni veliciny oznacime.

    ALE

    list 06 zacina smelym tvrzenim, ze kazda takova volba je spatna. nikde neni ukazano,v cem je spatna. vymyka se rozumu, ze na symbolu by mohlo neco byt spatne. protoze symbol pro neco je naprosto volitelna vec. rychlost = speed = velocite =Geschwindigkeit = rapido = u = v = ....

    logicka vazba na rovnici (2.1) se uplne ztraci. je to formalne naprosto stejny vztah jako puvodni Lorentzuv, jen v nem vystupuji trochu jine symboly. ale najednou je tento zapis dobre.
    to je hodne prapodivne. to je stejne jako rici, ze Pythagorova veta c2=a2+b2 je dobre, ale z2=x2+y2 je uz spatne.

    jako zduvodneni je uvedeno, ze pouziti symbolu s indexem w vyhovuje rovnoramenemu trojuhelniku.
    1. neni receno (& tedy ani jasne), co znamena "vyhovovat rovnoramenemu trojuhelniku".
    2. neni receno (& tedy ani jasne), proc by zapis mel "vyhovovat rovnoramenemu trojuhelniku"
    3. neni zrejme, jak zmena symbolu muze zpusobit, ze dva matematicky ekvivalentni zapisy najednou nejsou ekvivalentni.

    na konci listu 06 je pak tvrzeni, ze vyraz c=Sqrt[2]*k*w vzesel z rovnoramenneho trojuhelnika. opet se najednou odnikud objevuje symbol k, jehoz vyznam neni ozrejmen. tato rovnice nerika vubec nic.
    jedna strana trojuhelnika bude vzdycky nejakym nasobkem druhe strany trojuhlenika. odmocnina ze dvou nehraje zadnou roli, protoze je jeste nasobena symbolem k. jedine v pripade, ze k=1 (pak tam ale vubec nemusi byt), jde o pravouhly rovnorameny trojuhelnik. ale odkud se v Lorentzove transformaci vzal, to zustava zahadou.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    list 04

    na tenhle odstavec pada podezreni, ze je vysledkem zasadniho nepochopeni vyznamu Lorentzovy transformace. viz jakési „t“-bez čárky jako jedno tempo a jakési „t´“-s čárkou nebo bez čárky je n krát etalon a s čárkou n krát jiný etalon čili v Lorentzově transformaci mohu uvažovat, že mám/vycházím ze základní soustavy souřadnic dimenzí s nějakými zvolenými etalony pro čas i délku a pak, že „kamsi transformuji“ do jiné soustavy, kde jsou jiné etalony pro dimenze, anebo mi „po transformaci“ jiné etalony vyjdou en krát číslo.

    Lorentzova transformace hovori zcela jednoznacne, co je t & co je t'. jsou to casy, ktere se nameri na dvou telesech, z nichz kazde ma svoji vlastni inercialni soustavu, & ktera se pohybuji vuci sobe relativni rychlosti v.
    v zadnem pripade nejde o transformaci etalonu. pokud by nelo jit o transforamci jednotek (casu nebo delky), pak by t i t' byly stejne, ale lisily by se jednotkou (napr t=1 min & t'=1 s).

    Transformace soustavy jedné do jiné soustavy nic jiného není, než porovnání dvou soustav ( číselně ) a zjištění/provedení korekce „vztahem“ …jakým ? no, právě takovým, co tvrdím, že vzešel z pootáčení soustav po kružnici ....
    tohle tvrzeni je vylozene neplatne. transformace soustav je linearni prepocet z relativni/vzajemne polohy dvou teles na polohu globalni. transformace soustav je treba nasmerovani mapy tak, aby horni okraj mapy smeroval na fyzicky sever. transforamce soustav je, kdyz na mape vidim, ze odbocka ze silnice vedouci k jihu je vlevo, je z meho pohledu v pravu. vztah pro ten prepocet neplyne z zadneho pootaceni soustav po kruznici. jednak se otaceni deje kolem osy & jednak neni vubec nutne, aby se dve soustavy pohybovaly (& uz vubec ne zrovna po kruznici).

    pootáčení soustav po kružnici ( tedy obecně po libovolné křivce a v aproximaci lze užít kružnici coby řez rotačním paraboloidem – řez vedený kolmo na časovou osu vývoje vesmíru, po které se soustavy pootáčí ).
    za prve - libovolnou krivku nelze aproximovat kruznici. ani nahodou. libovolna krivka muze byt i primka & tu aproximovat kruznici je hloupost. libovola krivka ma libolne stupne krivosti, kruznice ma jeden jediny. navic dodavam, ze kruznci dostanu o rezem valce, kuzele, rotacniho elipsoidu ci koule.
    zde se navic objevuje novy - opet nevysvetleny - pojem, osa vyvoje vesmiru.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: I na tohle uz jsem dival drive. opet muzu rict, ze je to nesrozumitelne, hlavne opet diky forme podani. velmi tezke je vysledovat, kudy vede hlavni myslenka. protoze to nema uceleny ramec (definice - premisy - dusledky - zaver), je mozne se jen vyjadrit utrzkovite.

    napr. : prvni odstavec (list 01) je v podstate o nicem. rika spravne, ze zmenou jednotek se nezmeni nic nez jen ty jednotky. & pak dodava, ze jina cisla vedou k lepsimu pochopeni vesmiru. ovsem jak & jakym mechanismem, o tom neni ani zminka. pritom to je stezejni slozka toho odstavce.

    odstavec druhy (list 02) : zde jsou nejake vztahy, aniz je uvedeno, jaky vyznam maji symboly.
    prvni sada rovnic rika c>w>u. coz se da interpretovat tak, ze nejaka rychlost u je mensi nez rychlost w, ktera je mensi nez c, vzhkedem k tomu, ze vsechny rychlosti jsou mensi c, pak se to da zredukovat na w>u. ale vyznam takoveho zdeleni je pouze takovy, ze nejake dve rychlosti nejsou stejne. jedna je vyssi, druha nizsi. to je naprosto prazdne sdeleni.

    dalsi sada rovnic uz nejsou rovnice. znamenka rovnosti ci nerovnosti nelze psat do citatele ci jmenovatele. dohaduju se, ze vyrazy v teto ade odpovidaji podilu vzdalenosti & casu, ale nikde nevidim, jaky vyznam maji ty indexy, ktere se tam najednou objevily.

    dalsi (tedy treti radek rovnic) uz je matematicky vylozene spatne. za prve neni jasne, proc by se "veliciny" v nich obsazene mely blizit tu k jedne, tu k nekonecnu, tu k nule. za druhe, ty limity (tam kde figuruji ty nuly & nekonecna) takhle neplati.

    na dalsim radku je pak uveden vztah mezi rychlostmi c, v, w, & u. (prestoze nejni nikde receno, k cemu se ty rychlosti vztahuji). konkretne:
    v=c/Sqrt[2] (tedy vlastne v= 212 132 km/sec. proc?)
    w=c/k/Sqrt[2]
    u=c/2/k2

    zcistajasna se objevil dalsi symbol (k) & nikde v textu neni uvedeno, co znamena. dale pak tam jsou nejake vztahy, ve kterych jsou "zmrsene" fonty, takze nevim, o cem vubec jsou.
    & na konci druhe strany (list 03) jsou pak vztahy (kterym se z nejakych duvodu rika konvence), ktere jsou jen ekvivalentmim vyjadrenim tech predchozich tri, s vyjimkou toho, ze se objevuje nova dalsi velicina, xHV, opet bez vysvetleni, co je to za velicinu.

    kdyz to shrnu, tak prvni dve strany dokumentu neprinaseji zadnou myslenku. jsou tam jen nejake matematicke manipulace se symboly, jejichz vyznam neni znam. & tohle je persne to, o cem celou dobu hovorim. ten text je nesrozumitelny, neproniknutelny, nevim, o cem to vubec je.

    dalsi text rozeberu v novem prispevku.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: ne ne, ja jsem nic neprehledl, cetl jsem ten dokument cely.
    problem je v tom, ze v te uvaze je fatalni chyba. zatimco rychlost svetla je konstantni, obecna rychlost je promenna. jakmile reknete, ze w=c/Sqrt[2], stave se z obecne rychlosti taky konstanta.
    druha chyba pak je, ze tam provadite nejake manipulace s casem & souradnici. vysledkem je pak paradox.

    nezodpovezena pak zustava otazka, proc by to melo vyhovovat pravouhlemu trojuhelniku, & nakonec ani co to vlastne znamena.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: ano, když vytrhnete pasáž z kontextu výkladu, předvedete nesrozumitelnost pro kohokoliv. Dokonce opravdu tam je překlep, který se mi táhne i do jiných dokumentů a srovnat tu chybku mi potrvá nějaký čas. Požádám Vás aby jste tento dokument vynechal ři studiu a podívejte se raději dem : http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/d/d_004.doc

    I tak jste neporozuměl "jak a co" bylo mým úkolem při výrobě "nového" Lorentze. U těch varieant A,B,C jste přehlédl na začátu řeč, že...že snaha bude zformulovat takového Lorentze, aby vyhovoval rovnoramennému trojúhelnéku tj. rovnici sqrt2 . w = c , takže jste tam přehlédl volbu postupu že jsem řekl : zkusmo prohlásím t´= t* = t_c ; x´= x* = x_c a postupně najdu tvar kterývyhoví sqrt2 . w = c ... atd.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: díky...to mi pomůže
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    zkouším dodat nějaký obrázek
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    LUBOB:
    LUBOB:
    LUBOB:
    na všechny 4 příspěvky bych potřeboval několik hodin času neřku-li půl dne a to teď nemám, mám jen chvilková volna a to až do neděle.

    Pozn. Jak se zde dodávají obrázky ? můžete mi to napovědět ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LUBOB: ostatne, ono to jde i mnohem jednoduseji. pokud vezmeme teleso v klidu (tedy v=0), tak Lorentzova transformace rika, ze t=t', tedy oboje hodiny, jak pozorovatele tak cestovatele ukazuji porad stejne.
    pokud ovsem dosadim nulovou rychlost do vaseho vztahu, zjistim, ze ze jeden cas je 1.414x delsi. pritom oba stoji na miste, neni jasne, ktery je pozorovatel, ktery cestovatel.

    jak do tohoto paradoxu zapada Thaletova kruznice, to mi neni jasne.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    kdyz to vlastne vezmu uplne do dusledku, tak abychom dostali c=1, tak toho dosahneme uplne stejne tim, ze zvolime jinou jednotku casu & metr nechame byt metrem. vy ale vychazite z nejakeho (mne tajemneho) predpokladu, ze vesmir si sam zvolil nejake jednotky, pricems sekundu nechavate sekundou, ale metr vam pripada spatne.

    to je dost podivne, kdyz uvazime, jak vlastne ona sekunda vznikla. z obehu zeme kolem slunce (1 rok, 365 dni). den byl lidmi rozdelen na 24 hodin, hodina byla rozdelena 60 minut & minuta na 60 sekund.
    zda se se mi dost neuveritelne, ze vesmir by si zvolil (bud nahodne nebo se zamerem) jednotku casu takovou, ze bude splyvat s pohybem "zrnka prachu", tedy zemekoule, kolem "kulicky hrasku", tedy slunce o 14 milliard let pozdeji.

    ale tohle je podruzna vec, porad plati to, ze jednotky jsou volitelne & prepocitatelne, takze jejich zmena nemuze prinaset jinou informaci.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    a co zhola mění/nemění na fyzikální podstatě to, že páááni velevědci na SU v rovnicích položí c = G = m = 1 ( bezrozměrná jednička ) ????

    nevim, co tim chcete rici, kam tim smerujete. ale napadaji me dve moznosti :
    budto je to chyba, ale pak se dopoustite stejne chyby, jako paaaani vedci.
    nebo to neni chyba, pak zase nechapu, proc jim rikate paaaani vedci.

    at tak ci onak, jsem toho nazoru, ze kdyby se ted mely prepsat vsechny konstanty, tak krome spousty prace & zmatku to neprinese vubec nic.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    tady :

    uplne posledni rovnice rika, ze zadna casova dilatace neni, nebot t=t'. pokud si z tech nekolika poslednich rovnic dosadim do te nove "transformace", pak dostanu obskurni vztah, ze ktereho nakonez vypadne ze rychlost v=c.

    & to vsechno pri nulove casove dilataci.
    kde presne tam ta chyba je, to nevim, protoze tam je spousta rovnic, ktere jsou navzajem nekompatibilni.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam