• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: nikdo & nic zadnou souradnou soustavu nema. souradna soustava neni vlastnosti zadneho bodu ve vesmiru. ta mu muze byt pouze nekym druhym prirazena.
    je to pouhopouha abstrakce pouzivana k matematickym manipulacim & podobne.

    tvrdit, ze nejaky object ve vesmiru ma svoji souradnou soustavu je stejny nesmysl jako tvrdit, ze kazdy object ve vesmiru ma svoje jmeno. zduraznuji slovo svoje.

    Neřekl jsem nikdy (!) "že soustava pootáčí" , že ona pootáčí někým-něčím, ale že "se pootáčí !! soustava
    to "se" mi tam proste vypadlo. coz je snad zrejme z kontextu mych predchozich prispevku & tez z toho, ze prave o tom se bavime.

    | pouze se pootáčí ta soustava té rakety vůči pozemskému pozorovateli.
    ale prdlajs. soustava se nepootaci. je to vec, kterou jste si vy sam zvolil. nemuze se sama otacet. ani neexistuji sily, ktere by ji otacely. souradna soustava je vase & jenom vase abstrakce & otacet s ni muzete jenom vy.

    protoze je to abstrakce, nemuze zpusobit zadne fyzikalni ci pozorovatelne/meritelne jevy.

    z lorentzovych transformaci nic z toho co popisujete nevyplyva. ani nahodou.

    informace z onoho objektu přišly P O O T O C E N É !!!!!!
    co to? ted uz dokonce pootocene informace? co to, probuh, ma byt?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Ve vesmíru jsou miliardy hvězd. Vemte si "na mušku jednu z nich" kdesi..., má "svou" polohu ve vesmíru anebo nemá ???? Odpovězte. !!!!!
    Pokud má právě jedinečnou svou polohu v tom oceánu hvězd, pak má prááááávě jakoby tu soustavu souřadnou. Pane, chápejte trošku více abstraktněji.

    citace : takze ne ze soustava pootaci, ale pootacite ji vy. protoze jste si ji zvolil fixovanou vuci lokomotive.
    reakce : Neumíte ani opisovat to, co ten druhý řekne, natož to vnímat. Neřekl jsem nikdy (!) "že soustava pootáčí" , že ona pootáčí někým-něčím, ale že "se pootáčí !! soustava" toho tělesa. Pane, co věta to stále nekorektní dialog. Dokonce je možné, že "se" raketa ve směru pohybu nepootáčí sama vůči pozemskému pozorovateli, ale pouze se pootáčí ta soustava té rakety vůči pozemskému pozorovateli. Vyplývá to z Lorentrzových "transformací" - soustava "se" pootáčí, respektive my pozorovatel to tak pozorujeme ve své pozorovatelně ( což jsou přístroje ). Podobně jako rudý posuv spektrálních čar. Ten také pozorujeme ve své pozorovatelně ač "tam" u těch objektů k žádnému posunu čar nedochází. Čáry jsou posunuté ( vůči laboratornímu spektru ) proto, že informace z onoho objektu přišly P O O T O C E N É !!!!!!! Na hvězdě je spektrum např. lithia stejné jako tu na zemi, ale hvězda má svou soustavu pootočenou vůči té naší a proto informace přišla pootočená, fotony ( přinášející spektrum ) vyletěly pootočené a už po cestě k nám soustavu pootočenou neměnily protože letěly céééčkem ( v křivém časoprostoru ). Klidně je možné, že hvězda má pootočenou soustavu "svých dat" proto, že časoprostor sám je mezi námi a tou hvězdou zakřivený. Pokud by hvězda se vzdalovala ( ať už mechanicky či nikoliv, to v tuto vteřinu nechci zkoumat ) od nás skoro céé rychlostí, pak by posun čar narůstal k hodnotám až "nekonečného posunu" to jest pootočení soustavy ( vzájemné pootočení nás a hvězdy ) by se blížilo devadesáti stupňům.


    -
    Jste člověk, který "zásadně" (!) odmítá chápat názor druhého, protože jste si umanul, ( vzdor pravdě-nepravdě, vzdor poznávání , zkoumání zda názor je či není pravdivý ) že je POUZE a pouze špatný.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: Každé těleso ve Vesmíru, tj. v časoprostoru má svou vlastní soustavu souřadnou ikdybych jí žádnému tělesu přímo nikdo nezvolil...chápete ?

    samozrejme, ze nema. odkud by ji vzalo? & kdyby ji nakonec melo, pak by nemohla byt volitelna.

    Když budu mít lokomotivu v depu na točně a budu jí otáčet, tak otáčím shodně s její soustavou ?
    presne tak. takze ne ze soustava pootaci, ale pootacite ji vy. protoze jste si ji zvolil fixovanou vuci lokomotive.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    Jejdamarja, vy jste spadl z višně. Samozřejmě, že raketa ( koule ) nemá soustavu "ad hock" bez nás, že my lidé - pozorovatel, jsme museli té raketě soustavu "dodat", tedy raketu spojit s její vlastní soustavou. To dělá fyzika automaticky už desítky možná stovky let. Když já-Zem-pozorovatel řeknu, že Slunce je ode mě vzdálené 149 milionů km, tak jakobych říkal, že je ode mě vzdálená soustava Slunce, tj. střed té soustavy. Bože..., chápu, že čím je věc triviálnější, tím hůř se chápe.
    To, že je soustava tělesa volitelná neznamená, že jí nemá "ikdyž jí nezvolím"...chápete ?? Každé těleso ve Vesmíru, tj. v časoprostoru má svou vlastní soustavu souřadnou ikdybych jí žádnému tělesu přímo nikdo nezvolil...chápete ? Prostě kreativně řečeno : v časoprostoru kdekoliv si můžu "vložit" soustavu souřadnou a ....a náhodou do ní "vpluje" nějaká hvězda, která si jí "nechá", anebo obráceně já prohlásím, že odnyní patří té hvězdě...; to je nepodstatné zda "musím" tělesu, raketě přisoudit soustavu, či ne, ale pokud chci těleso pozorovat, je lépe když mu soustavu "přiřadím".

    citace : & mluvite-li nikoliv primo o pohybujicim se predmetu, ale nejake jeho soustave, pak michate dohromady zase dve nesourode veci.
    reakce : Proč ? Soustava té rakety se pohybuje s raketou, a co dělá raketa, to dělá i "její soustava". Když se pootočí raketa, pootočí se i její soustava, když změní raketa parametry, změní se parametry i na její soustavě. Když pozoruji raketu, co dělá, je to stejné jako bych pozoroval její soustavu "co" dělá.

    citace : prave pro kulovy predmet je krasne videt, ze zadne otaceni soustavy nemuze zpusobit kontrakci delky.
    reakce : Jak to ? proč ne ? Když budu mít lokomotivu v depu na točně a budu jí otáčet, tak otáčím shodně s její soustavou ? a na své soustavě - průmětně mohu měřit to, co dělá lokomotiva respektive její soustava
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: raketa samozrejme zadnou soustavu nema. kde by ji take vzala? znovu vam opakuji, ze soustava je volitelna, & tudiz ji nekdo musi zvolit. kdo si ji nejak zvoli, takova bude. nezacne se sama otacet.
    & mluvite-li nikoliv primo o pohybujicim se predmetu, ale nejake jeho soustave, pak michate dohromady zase dve nesourode veci. kontrakce delky se tyka prave onoho pohybujiciho se telesa. soustavy se netyka vubec.

    prave pro kulovy predmet je krasne videt, ze zadne otaceni soustavy nemuze zpusobit kontrakci delky.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    citace : no ale to je hodne naivni myslenka. jestli to chapu spravne, tak pozorovatelne zkraceni ve smeru pohybu nahrazujete pootocenim soustavy pohybujiciho se telesa, cili jako by se na ten predmet divate z nejakeho uhlu (tedy nikoliv kolmo na objekt), coz ma za nasledek opticke zkraceni.
    jenze co kdyz bude pohybyjici se predmet koule? porad uvidim kruznici, zadne zkraceni se konat nebude. :-)

    reakce Zdá se, že už jste kousek pochopil. Ano, pozorovatel má soustavu x,y,z ..a raketa ( co ještě nevystartovala ) má svou soustavu "vlastní" nazvěmež jí xx,yy,zz . Před startem jsou obě soustavy totožné. Po startu rakety "si raketa nese" ssebou svou soustavu a tato "raketová" soustavy xx, yy, zz se nachází stále "v soustavě pozorovatele". Nezáleží na tom jaký je předmět ta raketa je ; proč by jím nemohla být koule. ? Já mluvím o pootáčení soustavy té koule, né přímo té koule či kružnice v průmětně.


    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    LT ukazuje při dosazování stále vyšší a vyšší rychlosti tělesa tj. při véé se blíží k céé, že dochází ke kontrakci délek čili se zkracuje až k nule ( to je jev který nastane když se soustava os a na ní úsečka, bude pootáčet.

    no ale to je hodne naivni myslenka. jestli to chapu spravne, tak pozorovatelne zkraceni ve smeru pohybu nahrazujete pootocenim soustavy pohybujiciho se telesa, cili jako by se na ten predmet divate z nejakeho uhlu (tedy nikoliv kolmo na objekt), coz ma za nasledek opticke zkraceni.
    jenze co kdyz bude pohybyjici se predmet koule? porad uvidim kruznici, zadne zkraceni se konat nebude. :-)

    ze vas inspiroval maly bobes? ten kdyz jel poprve vlakem, tak byl u vytrzeni z toho, ze stromy kolem trati se za jizdy otaceji :-)

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    a) Nezapomínejte, že relativita a Lorentzova transformace jsou věc Geometrie, nikoliv Topologie ...
    Matematicky jsou to lokální záležitosti, a nemůžete je vztáhnout na velikost nebo tvar vesmíru ...
    a)-reakce : Jak souvisí toto Vaše povídání s tím co jsem řekl 15:10:38 3.8.2013 ?? ( Nemohu si pomoci, ale je to "já o koze, ty o voze" Vaší větou vůbec ničemu neoponujete. Pouze mi připomínáte abych na "něco" nezapoměl. No a co ? Tvrdíte, že matematicky jsou "relativita" a LT lokální záležitosti. No a co s tím. Já si myslím, že ne. Dokažte opak, přinejmenším pořádnými argumenty. Čili obhajte to co jste tvrdil.

    b) S Vaším pootáčením - zkuste si někdy počítat LT jako matici v Minkovského prostoru, třeba v tom uvidíte jakousi vzdálenou podobnost s tím Vaším pootáčením, ale pochybuji ...
    Nebo nějaké reprezentace přes grupy ?
    b)-reakce : Díky za nabídku...já nabídl LT ve své verzi už před mnoha lety a aniž jste to studoval nabízíte mi verzi v matici či grupách ... proč ? Já nabízím hledat opici v pralese a Vy mi nabízíte hledat opici na severním pólu... proč ?

    c) Navíc pootočení přesně o 90 stupnů je nesmysl, jednak matematicky - ( ortogonalita ? ), a vždy by to mělo nějaké fluktuace, které by jsme měřili ..
    c)-reakce : Jednak jste mou verzi LT nečetl. Tím pádem nevíte o čem je řeč. LT ukazuje při dosazování stále vyšší a vyšší rychlosti tělesa tj. při véé se blíží k céé, že dochází ke kontrakci délek čili se zkracuje až k nule ( to je jev který nastane když se soustava os a na ní úsečka, bude pootáčet. DTTO s dilatací času při dosazování do LT za vééé se blíží cééé, se bude úsečka intervalu času natahovat až se její velikost bude blížit nekonečné velikosti - to je právě díky onomu pootáčení soustavy tělesa které pozorujeme.
    Podejte lepší protidůkazy ke svým výrokům. A nejlépe až poté co si mou verzi LT přečtete.

    d) Nemíchejte plackovskou křivost do velkoškál, protože jaká je křivost na planckovských velikostech nás, už v metrových měřítkách nezajímá, natož u velkostruktur ...
    d)-reakce Jednak nic "nemíchám" ....a pokud ano musíte říci přesně kde a jak míchám. Ano, z pohledu "velkoškály" na "velkoškálu časoprostoru" je tento plochý, až neuvěřitelně, přesto "pod mikroskopem" je struktira čp pěnovitá, zkřivená až neuvěřitelně. To ještě neznamená, že od nás pozorovatele, který je na škále velikostí někde uprostřed ( konec vesmíru 10^26 m a Planckova velikost 10^- 34 m ) nemůžeme pozorovat objekty na konci vesmíru které mají "svou vlsatní" soustavu vůči nám pootočenou o 90stupňů.
    e)Ten rozdíl v řádech je tak velký, že se prostor "vyhladí" a můžeme ho brát jako plochý ...
    e)-reakce jistě ! Podobně to ukazuje Mandelbrotův fraktál. Koukněte sem : http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/h/h_006.jpg ( dodejte si tam čísla...)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    VYHULENY_UFO:
    a) urážíte
    b) zbytečně ... já Vás neurážel a neurážím
    c) nejhorsi je totiz sracka s blbcem, co si mysli, ze je chytrej, ale neni tomu tak Taky si něco podobnýho o Vás myslím. Navíc své názory pouze presentuji, a nevnucuji. Pokud s některým názorem mým nesouhlasíte, máte možnost podat protidůkaz a dokonce to slušný člověk dělá slušně.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    VYHULENY_UFO:
    a) urážíte
    b) zbytečně...., já Vás neurážel a neurážím
    c) pokud si myslíte že ta čísla nesedí, máte na to právo. Poslužte si.
    d) Na WIKI pro pro "pravdu vědeckou" nechodím. Pouze když něco obyčejného potřebuji, tak se kouknu i na WIKI.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: jenom pro upresneni k viditelny hranici vesmiru

    The comoving distance from Earth to the edge of the observable universe is about 14 gigaparsecs (46 billion light years or 4.3×10^26 meters) in any direction.

    zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe
    pochopitelne chapu, ze wiki se neda verit, protoze ji ovladaji iluminati a ceska pravice.

    jo mistre josefe, je s vama desne spatny a zoufaly dialog. nejhorsi je totiz sracka s blbcem, co si mysli, ze je chytrej, ale neni tomu tak. :))
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Hubbleův zákon zní : http://www.converter.cz/fyzici/hubble.htm
    Čím jsou galaxie vzdálenější od Země, tím rychleji se od ní vzdalují. což triviálně vede k tomu říci, že na konci pozorovatelného vesmíru se vesmír rozpíná rychlostí světla.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JOSEFDRUHY: a ste si jisty, z vam ta cisla sedi? nebo vam je poradil slavek popelka pred demostraci za svrzeni vlady?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    vzdálenost na konec pozorovatelného vesmíru děleno stářím vesmíru ( po Big-Bangu ) je číselně rovno rychlosti světla

    ano. & rychlost svetla vynasobena starim vesmiru je jeho pozorovatelna velikost. & velikost pozorovatelneho vesmiru vydelena rychlosti svetla je stari vesmiru. To jste objevil aritmetiku pro zakladni skoly.

    nicmene, ze se vesmir rozpina rychlosti svetla, jak jste tvrdil, z toho nijak neplyne & ani to neni pravda. rychlost rozpinani vesmiru udava Hubbleuv zakon, & za druhe, nema nic spolecneho s rychlosti pohybu cehokoliv, protoze ma jine jednotky.
    proberte se.


    Proto je s Vámi děsně, ale zoufale děsně, špatný dialog. Těžkopádný a pracný. Původně jsem prohlásil 9:40:04 2.8.2013 pro pana GIZZZERa toto :
    Fyzikové sami zjistili vzdálenost na hranice pozorovatelného vesmíru R(v) ( čili zřejmě poloměr pozorovatelné velikosti ) a napsali jí do čísla :
    R(v) = xHV = 2.10ˆ26 metrů
    Fyzikové sami zjistili stáří pozorovatelné části vesmíru T(v) = tVV = 5.10ˆ17 sekund.
    Když tato čísla zpřesníte a použijete je do vzájemného poměru dostanete rychlost světla :

    c = R(v) / T(v) = xHV / tVV = 1,3471999 . 10^26 m / 4,4937756 . 10^17 sec. = 2,9979246 . 10^8 m / sec.

    Je vidět, že přestože se vesmír rozpíná rychlostí světla, neví se zda jeho tvar je eliptický ( uzavřený ) nebo parabolický, nebo hyperbolický. Závisí to na množství hmoty. Proč ? a jak ?


    A Vy jste namítal toto : kdyby se vesmir rozpinal rychlosti svetla, byla by hranice pozorovatelneho vesmiru blize nez spicka nosu pozorovatele :-)

    A to je evidentně nesmysl. Nejenže jste to neuznal, ale pokračoval-oponoval jste stylem "já o koze, ty o voze", a to trvá doteď. Např. : říkáte rychlost rozpinani vesmiru udava Hubbleuv zakon,... Já celou dobu o ničem jiném nemluvím, přeci. HZ udává, že "na konci pozorovatelnosti" se ona periferie ( což jsou hmotné objekty ) pohybuje právě rychlostí světla...vše blíže k nám se nepohybuje rychlostí světla, a čím k nám blíže tím je velikost rozpínání menší.

    Čekám opět odpověď ve stylu "já o koze, ty o voze".


    Poznámka : ještě ocituji Vaší jednu kravinu :rychlost rozpinani vesmiru udava Hubbleuv zakon, & za druhe, nema nic spolecneho s rychlosti pohybu cehokoliv, protoze ma jine jednotky.
    proberte se.
    Přísným rozšifrováním této věty čitatel nepozná zda máte na mysli že HZ nemá nic společného s rychlostí pohybu anebo zda máte na mysli že rychlost rozpínání vesmíru nemá nic společného s rychlostí pohybu čehokoliv.
    Prostě jste tvor děsně nepřesný.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: & jak urcite vzdalenost na konec pozorovatelneho vesmiru?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Nejenomže lze určit rychlost světla "c" ze známé vzdálenosti na konec pozorovatelného vesmíru a ze stáří vesmíru od big-bangu, ale lze určit rychlost "c" i z poměru Planckovy délky ku Planckovu času
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/f/f_050.jpg
    ...a dokonce lze ukázat i zajímavou spakulaci.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Gravitační vlny. Jde o periodické zakřivení prostoru a času, které se šíří od svého zdroje, podobně jako například vlna zvuková nebo elektromagnetická. Je zde ale mnoho odlišností. Neexistuje žádné prostředí, ve kterém by se gravitace vlnila, jako je tomu u zvukových vln. Rozvlněný je sám prostoročas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam