LUBOB: citace :
mimochodem, I v te uvaze o velikosti vesmiru je chyba. to co spocitate tim vasim vzorcem je hodnota na pocatku expanze. za tu dobu, nez k nam svetlo doletelo ze vzdalenych koncu vesmiru, se vesmir dost citelne nafoukl. proto je hranice pozorovatelneho vesmiru ted nejakych 46 milliard svetelnych let od nas, nikoliv 14 milliard.
reakce : Pane LUBOB, to jsou řeči fyziků, řeč kosmologie, jejich úvahy jejich hypotézy, které já za celých 30 let nikdy nekomentoval. Možná okrajově tím, že jsem přednesl svou vizi : časoprostor 3+3 je nekonečný plochý, inertní bez hmoty a bez polí. Teprve v "nejakém okamžiku" a v "nějakém lokálním místě" doslo ke Třesku, což není výbuch ale změna stavu předešlého na stav následný a...a stav následný je "pod zákonem" křivení dimenzí veličin. To znamená z pohledu "z vnějšku" se vše uvnitř té lokality, tedy Vesmír v té lokalitě "zcvrkává" ( tím že se křiví více dimenze délková než časová ), tím že se křiví čp tím se zahajuje tok času, tím se zahajije "natahování délky" vůči času, tedy nastává stav nejednotkové rovnováhy véé je menší céé. ...atd. Uvnitř té lokality "běží cééé" ale také vééé a to pro hmotové artefakty, které se rekrutují "vlnobalíčkováním"...atd.
Pane LUBOB, já nekomentuji v HDV vzdálenost na hranice pozorovatelnosti vesmíru s hodnotou 46 miliard světelných let...ale co bych okomentoval je ten Váš rozměrový guláš, tu Vaši ustavičnou nedůslednost : píšete :
....ted nejakych 46 milliard svetelnych let od nas, nikoliv 14 milliard. ...pane "čeho" 14 miliard jste nenapsal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to je zvěrstvo. Pokudm tím chcete použít mé
číslo 14,24 miliard, pak to u mě není vzdálenost, ale stáří v sekundách. A tedy porovnávat těch Vašich 46 miliard světelných let ( vzdálenost ) se 14 ti miliardami "NIČEHO", je neodpustitelné lajdáctví.
Já dělám-dělávám překlepy, ale Vy děláte přehmaty, školácké.