BLUNTED: Můžete mi nějak přesněji říci "na co se vlastně ptáte"?
citace : "taky jsem se nedozvěděla jestli to Josef jel od totální nuly, nebo věřil už dřívějším teoriím"
Reakce : nevím co jste ode mě četla ( nikdo mi nikdy nereferoval které odkazy četl a které ne...pak nevím "co" mám vykládat...nejsem v obraze...to si korespondent neuvědomuje ) a tak nevím jak mám reagovat. Četla jste např. můj názor že :
"čas neběží nám, ale my běžíme jemu" tedy přesněji, že Čas je veličina, která má také 3 dimenze ( a možná víc na planckových škálách ) A podobně : jak se my-Zem posouváme vesmírem "po prostoru", tedy po délkových dimenzích, tak se také my-Zem posouváme vesmírem "po časové dimenzi" a tím my-těleso ukrajujeme na té časové dimenzi intervaly, nazvané lidmi "vteřiny, hodiny...roky", atd. tím a tak vnímáme "chod času" ... podobně jako pohyb "po délkové dimenzi" ve vesmíru. Posun po třech délkových dimenzích vnímáme přirozeně, pouze...pouze je zajímavé, ( a do diskuse téma ) "proč putujeme po třech časových dimenzích stejným tempem", což se nám lidem vnímá jakože čas je "všesměrný" na všechny strany do tří délkových os že je čas stejný se stejným tempem. ( náááhodou je, ale už víme o té dilataci času, že "v jednom směru pohybu rakety" čas dilatuje a ve druhých dvou směrech je stále původní tempo ) Proto si myslíme, že čas je "ingredience" jednodimenzionální.... ne, není. Když kosmonaut vyleze z kabiny kosmické lodi a nechá se unášet, také nepozná,( nemá kolem sebe předměty o které by se oko opřelo ), že se pohybuje do tří délkových dimenzí...podobně s tím časem. Prostě my lidé z historických mentálních důvodů si myslíme, že čas plyne "nám", kdesi "tam", jenže ne, my se pohybujeme "po něm" přesně podobně jako "po délce".
Už víte proč potřebuji vědět "kolik" jste toho četla či nečetla ? Přeci nebudu stále každému zvlášť popisovat celou HDV...