• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    asi uz po seste :

    Lorentzova transformace je soustava rovnic umožňující pomocí souřadnic x, y, z, t nějaké události U v inerciální vztažné soustavě S vyjádřit souřadnice x' , y' , z' , t' téže události v jiné inerciální vztažné soustavě S' , která se vzhledem k původní soustavě S pohybuje rychlostí v.

    ted mi ukazte vy dukaz, ze LT porovnavaji dva stavy dvou ruznych rychlosti jedne rakety.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Vemte si to pravítko dejte si ho k očím "an-fas" a pootáčejte s ním a snímejte jeho délku...po pootočení bude kratší. Dtto s tou raketou : ona pootáčí raketou "sama" z důvodů křivosti trajektorie letu - pohybu v poli gravitačním i jiných polí, a ta zas z důvodů "principu" vesmíru, že čp je všude křivý a také, že platí m*v = m(0)*c ((( zde toto je jen polopravda, viz Heisenberg )))....a td.

    kristovanoho :-)
    jak vite, ze se pohybuje raketa & nikoliv vy? otaci se tedy raketa nebo se otacite vy? & ta raketa se otoci doprava nebo doleva? :-))
    & co kdyz bude mit raketa tvar koule? tou kdyz otacite jak chcete, tak je to porad koule.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    BLUNTED: Jak ? .....( možná jste se neodvážila říci priorativní příměr "kdo" s ní pootáčí ) .. Dobrá. Tak znova : Vyslovil jsem doktrínu-hypotézu, že ve Třesku vznikly ( krom jiného ) i pravidla-zákony. Nejdříve jedno pravidlo a pak posloupnost dalších a dalších dle geneze hmoty...atd. a tedy jedno z úúúplně prvních pravidel bylo ( ve Třesku-po Třesku ) k ř i v e n í dimenzí veličin : to je příčina-důvod vzniku hmoty a polí. Po Třesku je už Vesmír ( časoprostor ) navěky stále křivý a hmotná tělesa se pohubují a budou pohybovat vždy po křivých trajektoriích ( kde je-převládá gravitace, tam po parabole )...; takže ta raketa prostě musí letět po "křivé trajektorii" protože po Třesku přestal být vesmír plochý c = 1/1, ale nastalo křivešní čp v = 1/číslo větší než jedna ... a tedy v < c ; čili důvod proč "běží" čas.
    No a když tu bylo cřečeno, že LT předvádí dilatace času a kontrakce délek, tak...tak jak to tedy ta raketa udělá ??? aby my-pozorovatel jsme p o z o r o v a l i že jeden metr je dlouhý jen 80 cm ??? jak Vemte si to pravítko dejte si ho k očím "an-fas" a pootáčejte s ním a snímejte jeho délku...po pootočení bude kratší. Dtto s tou raketou : ona pootáčí raketou "sama" z důvodů křivosti trajektorie letu - pohybu v poli gravitačním i jiných polí, a ta zas z důvodů "principu" vesmíru, že čp je všude křivý a také, že platí m*v = m(0)*c ((( zde toto je jen polopravda, viz Heisenberg )))....a td.

    Takže přemýšlejte už sama.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Uvažte, konečně, že lví podíl na tom mám, ( nevím vlastně na čem...já je prosil aby mě posílali do Bohnic a naváděl aby řvali "skoč z okna" ??? to přeci normální lidé neudělají ...) až po jejich urážkách !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...až po jejich ....! oni vždy stupňovali své urtážky a já pak stupňoval své oplácení ! Kauzalita : nejdříve A a pak B . A uvažte "proč" jsem dnes vznětlivý na každé nepatrné bodnutí...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: to je docela smutne cteni, ale uvazte, jestli na tom nemate lvi podil vy sam.
    berte to jako moznost, se kterou se da pracovat.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    BLUNTED: Slečno, "nobelovku" už jsem vyfasoval : za 13 let prezentace HDV na internetu jsem dostal neskutečně mnoho urážek a ponížení....to normální lidská duše není sto snést. Nenašel-neviděl jsem jinou, která by tolik ponížení a utrpení musela zpolykat.
    Takže : Já si vystačím už s "vesmírným klidem, tichem a nekonečným mírem", to mi bude na zbytek života stačit, pokud HDV lidem pomuže ... ta námaha s ní nebyla pro mě, pro mě byly jen flusance (!), tisíce jich, ...pochavla za dřinu ani jedna !!!!!!!!!!!!!!! . ( Pokud se HDV nakonec nepovede, pak, pak, pak teprve stanu v dějinách vědy v žebříčku nepovedených hypotéz na prvním místě jako nejvíc poflusaný znetvořený autor, na kterého řvali hyeny, abych skočil z okna....)

    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_223.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_224.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_225.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_226.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_227.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_228.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_229.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_230.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_232.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_233.jpg ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_234.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_235.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_239.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_240.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_241.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_242.doc ;
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/u6c/u6c_243.doc ;

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jeste me napadla jedna vec. proc nezkusite navrhnout experiment, ktery by to otaceni soustavy prokazal?
    ja vidim trochu zmatek v pouzivani pojmu. jednou rikate, ze se pootaci soustava [rakety], jindy zas ze se pootaci raketa; tomu je tezko rozumet.
    mne (& nejen mne, ale i vsem, kdo by to cetli, cili nakonec v dusledku i vam) by pomohlo, kdybyste bez nejakych metafor & analogii rekl neco ve smyslu,

    pokud se tyc o rozmerech X,Y,Z pohybuje ve smeru rozmeru Z rychlosti v, pak rozmer Z svira se spojici objekt-pozorovatel uhel alfa.
    rozumite? jednoduche, jednoznacne tvrzeni, ktere se da bud dokazat nebo vyvratit. s tvrzenim raketa se pootáčí když letí daleko a má rychlost skorocéééčkovou se neda delat vubec nic.

    snad mi rozumite.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: at ta deska se zrcatky leti jakou chce rychlosti, nic to na veci nezmeni. ty vztahy jsou obecne, tedy plati pro libovolnou rychlost. zadne nove nuance se neobjevi.
    nezapominejte, ze rychlost u pohybu rovnomerneho primocareho je relativni.

    nakonec na to také přijdete, že opravdu se raketa pootáčí když letí daleko a má rychlost skorocéééčkovou.
    obavam se, ze na nic takoveho neprijdu. to ze "se raketa pootaci" je spatne (vlastne nijak) definovany pojem. neni treba receno vuci cemu se otaci. rotace se vzdy deje vuci necemu, v prostoru vetsinou vuci primce (osa).

    mion kosmický např. letí 5x dál do naší atmosféry než mion laboratorní..proč ? no protože má pootočenou soustavu a je tu "rozdíl časů" ( dalatačních )
    ten duvod je, ze "na mionu" pomaleji bezi cas, takze jeho zivotnost je delsi. nema to nic spolecneho s nejakou pootocenou soustavou. mion nema zadnou svoji soustavu. stejne jako ji nema nic. soustava je volitelna abstrakce.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: No vidíte jak pěkně umíte studovat předlohy. To jste za 30 let teprve třetí muž který se koukl "do problému". Jenže jou další mé předlohy, kde se to pootáčení také dokazuje. Až budu v lepší pohodě, tak si to znova můžeme zopakovat ( dnes mi není dobře .. ). Kdyby jste měl chuť a znova si vzal tu M-M desku a zapřemejšlel se že ta deska sama by mohla s těmi zrcátky letět až skororychlostí světla, pak by se Vám "zjevily" ty nuance jak "kolmý" foton nemůže letět do bodu ( ... ) po přímce atd...atd. anebo že foton ten bod (...) mine atd. ( Nemám dnes dobrou pohodu, bolí mě hlava ...tak se nechci unavovat ).
    Ale je to poprvé co Vás chválím... ( nakonec na to také přijdete, že opravdu se raketa pootáčí když letí daleko a má rychlost skorocéééčkovou. Pokud by se to ptokázalo, byla by to neslýchná revoluce....pro objekty mimogalaktické které se také pohybují rychlostmi skorocééé - jsou jejich soustavy pootočené a tedy i to sprktum co na něj koukáme vykazuje "jiné" důvody posunu.... mion kosmický např. letí 5x dál do naší atmosféry než mion laboratorní..proč ? no protože má pootočenou soustavu a je tu "rozdíl časů" ( dalatačních ) ...atd. prostě až to pochopíte bude nááádhera vést soustu nových úvah.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: aha. tak to pravdepodobne nemate microsoft excel, jinak by se vam to otevrelo automaticky. tak nic.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Ta hračka je možná pěkná, možná, protože když jí chci otevřít, tak mi to hodí "hlášku" v jakémže to chci otervřít programu...a to já nevím, to jste mi neprozradil ( a koncovky neznám )
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: tak jsem dostudoval vas dokument d_014.doc. nemuselo to byt 16x. zde jsou moje zavery :

    prvni 3 strany vicemene rekapituluji zakladni vztahy pro M-M experiment. na strane 4 jsem se 'zakoukal hloubave na obrazky tri kruhu & uvidel postupne pootaceni situaci'.
    az sem dobry. nutno ale dodat, ze to tzv. pootaceni se tyka umele zavedene veliciny (situace), kterou na obrazcich predstavuje prepona pravouhleho trojuhelnika. tahle vizualizace ale vychazi z toho, ze pravouhly trojuhelnik je 'znormalizovan' tak, aby jeho prepona byla konstantni. to ma za nasledek, ze se meni delky odvesen. coz ovsem u realneho experimentu tak neni, delka kolmeho (ke smeru pohybu) ramene michelsonova interferometru je porad stejna. cili ty trojuhleniky zobrazuji jen vzajemne pomery stran v danem trojuhelniku. predstavuji tedy abstrakci.

    co v dokumentu chybi, je skutecny dukaz. neni v nem ukazano, jakou spojitost maji strany toho trojuhelnika se vztaznou ci souradnicovou soustavou telesa (interferometru). to ze se zobrazeni abstraktni funkce projevuje jako rotace jeste neni dukazem, ze rotuje soustava. to by se nejdriv muselo ukazat, jak soustava s tou preponou souvisi. to v dokumentu neni. je tam pouze tvrzeni, ze toto pootaceni je zaroven pootacenim soustav.

    pozn. 1: na obrazcich interferometru (na zacatku & na konci, pripadaji mi oba stejne) jsem si povsiml oznaceni dvou souradnicovych soustav. jedna pro desku, druha pro foton. nevim, jestli je to zasadni nepochopeni M-M experimentu, ale souradna soustava pro foton mi nedava smysl. jednak tam jsou fotony dva (jeden leti paralelne, druhy kolmo) & oba leti rychlosti svetla. nema tedy absolutne zadny vyznam delat jakekoliv porovnavani mezi soustavami pro foton & desku. navic soustava fotonu se jeste pohybuje spolecne s deskou (s celym interferometrem).
    v M-M experimentu je jedna ze soustav vlastni interferometr, druha soustava je 'eter'.
    podle vypoctu (viz strana jedna & dve dokumentu, pripadne feynman) by casy, kdy dva fotony doleti (vrati se) k beam-splitteru B mely byt ruzne. experiment ukazuje, ze jsou stejne. coz zavrhuje hypotezu existence 'eteru', ale negativni vysledek experimentu je vysvetlen lorentzovymi transformacemi.

    pozn. 2: zajimave je zamerit se na bod, kolem ktereho se prepona otaci. kdyz se tento bod (coz je stred tech kruznic) polozi do realneho systemu (treba interferometru) vyplyne z toho zajimave zjisteni, ze osa otaceni lezi nekde mimo interferometr, navic se pohybuje (podle rychlosti interferometru).

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    DOKIS: Zatimco v HDV (alespon tak jsem tu cast "pochopil" ja) pri pohybu dochazi k tomu, ze 6-rozmerny (3 delkove a 3 casove dimenze) prostor rotuje (spolu s pohybujicim se telesem, jde o ono proslule "pootaceni soustavy", lze zkusit chapat jako analogii zakriveni vesmiru z OTR).


    ja uz jsem se tim nakonec prokousal, & skutecnost (co znamena pootaceni soustav) je mnohem prozaictejsi :-)

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: tady jsem pro vas vyrobil takovou hracku, urcite poznate, co to je.
    snad vam to bude fungovat.



    LUKEH
    LUKEH --- ---
    Uvedomte si ze je to nemocny clovek (pro ty co nevedi - dusevni choroba).
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    zahada 'pootaceni soustav po thaletove kruznici' vyresena :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a zase se mazalo ale reakce na smazane prispevky naseho genia zustaly zachovany, prestoze se vztahuji k necemu co sam smazal. ano, presne takhle se chova muz hodny respektu. sad story.
    HYENA
    HYENA --- ---
    JOSEFDRUHY:

    1) Proč mažeš moje příspěvky, které jsou k tématu?
    2) Co to meleš za nesmysly ty magore?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HALCYON: je to v pravidelnych cyklech. chvili je klid, nikdo se s nim nebavi, pak prijde nekdo a zacne se ptat. ale je to zhruba jak rikavala moje soudruzka ucitelka ceskeho a ruskeho jazyka: furt dokolecka jak u blbecku na dvorecku ;0)
    takze na zabiti casu, zvednuti nalady ci jen k drobne relaxaci se to tady hodi.
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    Prosím Vás neflusejte na něj, já jsem zvědavý jak dlouho vydrží ostatní diskutovat. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam