KEJML:
No mohl bych nastoupit polemiku nějakými nepřátelskými ironiemi. Nebudu. Byl jste slušný. Přesto pár reakcí "proti" říc chci...slušně.
Když jsem jel domů z práce, četl jsem si pomocí mobilu místní diskuzi a byl tu vámi převzatý popis paradoxu dvojčat od jakéhosi fyzika. To bylo vskutku nádherné vysvětlení,
no, nádherné, autor to mohl přepracovat do více zvukomalebnější řeči. radost číst, chyběly tomu jen ty obrázky. Škoda, že jste to smazal.
Já to mohu kdykoliv na příní znova dodat.
Bohužel předpokládám, že pojmy jako minkowského prostor nebo jen gravitační potenciál byly nad vaše síly.
A už rejpete. Já to studoval v osmdesátých letech dost. Vím o co jde. Obávám se ale, že dostatečně důkladný popis teorie relativity se bez těchto pojmů neobejde.
Teorie r e l a t i v i t y... PODSTATA. O tu mě jde. Ve vesmíru jsou hvězdy. Stamiliardy. Na všech běží čas. Jaký ??? Na všech běží stejné tempo stárnutí ? od Velkého Třesku ? - - Zřejmě ano, ale každá hvězda když pozoruje každou jinou, tak "vidíů že ta druhá se vůči ní pohybuje a...a pohyb ať už rovnoměrný anebo nerovnoměrný vykazuje "zpomalování tempa plynutí času" Takže všem hvězdám ve vesmíru běží čas stejným tempem "současně" a všechny hvězdy "sousčasně " vidí-pozorují že jejich kamarádky mají jiný pomalejší tempo plynutí času. Takže každá hvězda katerá se podívá na "sebe samu" má etalonové tempo nejrychlejsí a...a každá hvězda-pozorovatel těch jiných hvězd vidí-pozoruje že stárnou "oni" pomaleji. Všechny hvězdy stárnou pomaleji v očích základního pozorovatele. Co z takové logické úvahy může plynout ????? Relativita ???? co to je ? co to je "svou p o d s t a t o u" ????? Každá hvězda má stejné tempo plynutí stárnutí od Třesku když pozoruje sama sebe. A každá hvězdy a pomalejší strárnutí když je pozorována a to škálu různých temp stárnutí ( černá díra prý nemá stárnutí žádné, prý se tak zpomalilo že tam čas stojí, prý...a dokonce tam prýý čas ani není, řekl Howking v tom svém televizním vysílání. Viděl jste to na Spektru ). Takže páni fyzici tomu říkají relativita. Důvod neznají. Já "relativitu" nezpochybňuji tím, že jí pouze a pouze vysvětluji, tím že podávám vysvětlení jako alternaticní vizi : pootáčení soustav. Ještě se nenašel slušný vstřícný fyzik který by řekl : pane JN já vám pomůžu do této nádherné idee napsat matematiku. Ale našlo se 100% pseudofyziků, kteří se zuřivě snaží napsat "protimatematiku" proti vizi pootáčení soustav. prostě nenávist a nenávist, a já nevím proč. Když nenávidíte autora, pak proč nenavidět hypotézu s alternativní nabídkou vysvětlení. A já jsem skálopevně přesvědčen, že se ta matematiky pro "pootáčení soustav" najde, jen mít to kladné mírumilovné smýšlení. Každopádně ten text odpovídal tomu, co tvrdí současná teorie relativity.
Jistě. A přece se točí, a přece tam jsou "bílá místa" tj. nedotažení do úplného konce jak to Příroda sama od A do Z presentuje. Vize "pootáčení soustav" není nereálná vize !!!! Pouze tu je neochota se na to důkladně podívat a dát hlavy dohromady. Pokud byste měl zájem, mohli bychom se o tom textu pokusit bavit a zkusit si vysvětlit nějaké nejasnosti, které s tím textem máte.
Pane....tím že nevrhuji pootáčení soustav, tím mám já nejasnosti s textem pana Zoevistiana ? Kdybych mu rozuměl totálně na 101% a podával proti němu námitky, taky by jste tvrdil že tím že podávám námitky, tím "nerozumím" předloze ? To byl od vás prostě nekorektní výrok. Vy soudíte, že textu nerozumím jen proto že podávám alternativní vizi, to přeci není korektní. Také pokud máte pocit, že ten text odporuje teorii relativity,
vemte to tak že já "nesoudím" TR ale "doplňuji" TR...protč máte všichni jen negativistické řeči... můžeme se bavit o možných chybách tohoto druhu.
chyby...chyby, proč takové termíny. TR nemá chyby, má jen jiné vysvětlení : v pootáčení soustav. A pak z tohoto titulu má vady, jako je ta že Rakeťan při brždění úprkem stárně vůči Pozemšťanovi, což nepozoruje rakeťan to úprkové stárnutí, ale Pozemšťan. Tak jak Pozemšťan pozoroval zpomalování tempa plynutí času "u rakety" tak potom opačně při brždění pozoruje nikoliv nárůst zpomalování toku času, ale zrychlování toku času. Jsem přesvědčen, že můj návrh se dá vtělit do matematiky, já to ale už nedokáži, a tady stárnu... Pokud ale chcete zpochybňovat výsledky (zdůrazňuji výsledky teorie relativity, ne vysvětlení původu jevů),
bože, bože, bože kolikrát já jsem za poslední měsíc řekl že "výsledky" měření nezpochybňuji, pozte těm výsledkům dávám "jiný důvod" : pootáčení soustav. Proč tedy stále do mě rejpete to co není pravda. tak to mne omluvte, ale to je pole, na které se bez tvrdých experimentálních dat pouštět nechci.
Tvrdá data říkají, že "doba životnosti" mionu v laboratoři je jiná než doba životnosti téhož mionu vzniklého v atmosféře po nárazu kosmického záření do molekuly vzduchu. Data pro dva případy jsou různá, fyzika to vysvětlí "relativitou" ( co to je ? ta r e l a t i v i t a , co ve své podstatě je ?...co to je relativita ? ) a já ???, já to vysvětlím pootáčením soustav. No a ? Co je na tom tak šarlatánského, kacířského k upálení ? Pouze tu chybí ochota chytrých se zamyslet a vzít do ruky tužku a napsat na to matematiku. Pootáčení soustav se děje ve vesmíru triviálně, a je v souladu v chování čp že je křivý, že tělesa se při pohybu putují po geodetách a ty kopírují křivost čp, že čp je jinak křivý na belkých škálách a jinak křivý v mikrosvětě. Na tom ení nic zavrženíhodného.., takže těleso které letí rychlostí nebo zrychlením prostě pootáčí svou vlastní soustavu. Kristapána copak je to tak zavrženíhodné ? Copak se nikdo nad tím nechce zamyslet ? že by "relativita" mohla bát totžná s pootáčením soustav ??? jsem konsternován, že za 30 let to nikdo "neuvážil !!! ??? !!!
Tak jak se natahoval-dilatoval základní etalon časový v průběhu zrychlování, tak pak se tento natažený etalon zmenšuje-zcvrkává ( soustava se pootáčí opačným směrem ) a tím pádem se zrychluje t e m p o plynutí času a Rakeťan úúúprkem stárne až Pavel dorazí sem ve stejném stářím jako má Petr na Zemi.
Tohle je jádro problému. Rakeťan úprkem nestárne.
Jo, jádro pudla. Jenže vy nemáte důkazy, jen řeči-řečičky. Vy si myslíte že důkazem je naměření dilatace GPS a v letadle a u mionu, a tím máte vymalováno...ano, naměřená je, ale důůůůůůvod je v pootáčení soustav. To na papíře spočítáno objasněno není !!!!!!!!!!!!!! Ukažte že je. Během letu relativistickou rychlostí rakeťan stárnul pomaluji než pozemšťan. Když raketa začne brzdit rychlost stárnutí se začne zvyšovat, až dosáhne původní rychlosti stárnutí, ale tu nemá důvod překročit.
Pochopte, že rakeťan když brzdí, že brzdné síly nemůže být víc než původní síly ke zrychlování. Pochopte, že dilatační interval - natažený se vrací k původnímu "startovacímu etalonu" a samozřejmě nemůže ten dilatovaný interval se zkracovat-zkrátit na ještě menší etalon než byl startovací, čas do mínusu neplyne... Prostě děj směrem "tam" se otočí při sněru "sem" a vyrovná se. Chce to jen ochotného matematika.
Zkusím použít vaše slova. Nejprve
nejprve zrychlovala, pak letěla konstantní rychlostí "od nás" ... raketa letí velmi rychle vůči Zemi, její soustava je vůči Zemi pootočená, tedy její čas plyne vůči Zemi pomaleji. Pak raketa začne brzdit,
vidíte jak jste nepřesný : užíváte slovo "brzdit", ale neužil jste na začátku slovo že "zrychlovala" soustava se pootáčí do původní polohy, časový etalon se scvrkává na původní (pozemskou) velikost,
O.K. ale nikdy nebude menší než ta původní velikost
ano, no samozřejmě že Rakeťan nemůže zmenšit -zmenšovat dilatovaný interval na stále kratší a ještě kratší než etalonový interval na Zemi, Rakeťan ho zmenší na stejný při přistání. (čili čas se "zrychluje" na původní rychlost, ale nikdy neplyne rychleji než na Zemi).
Uznávám, že "ztracení času" nebyl plně exaktní pojem,
no vidíte... co já musím vynaložit tlaku na oponenta abych ho přesvědčil že nebyl korektní. Nyní jsem zvědav kolik tlaku budu muset vyvinout na pana KEJMLa aby uznal že pojem "dilatace času je dej nevratný" je blbost. Už proto, že dilatace není děj ale interval. ale možná bude jasnější co jsem tím myslel, až si přečtete a pochopíte mé vysvětlení výše.
Díky za dialog.