MAZA:
Vážení zdejší
Ač unavený opravdu jsem…, a ač už mě mozek moc nepílí, dělám chyby, tak občas přecejen mi to nedá a nad "záhadami" ve fyzice přemejším ; v konkrétném případě jsme tu skončili debatu ( ukončili nebo přerušili ? .. ?) nad Paradoxem dvojčat, respektive nad
vašim vědeckým „prokázáním“, že dilatace, tj. prodlužování (!) časového intervalu, se děje na tělese ( podle mě v pozorovatelně Pozorovatele v soustavě v klidu ) i v situaci, kdy ono brzdí. Pro důkaz jste ( mě, nevěřícímu Tomášovi ) použili ,čili odkudsi vyšťourali, rovnici
t´= c/(-a)*ArcSinH(-a*t/c). ( s plusovým znaménkem je to pro zrychlování ). - - Hledal jsem jí na internetu - v českých vodách - bohužel tam není. Respektive nějaké dvě-tři mlhavosti jsou, které mě neuspokojily. Dvě z „mlhavostí“ nepředvádí "vaše" ArcSinh , ale jen ArcSin čili funkci bez „h“ bez hyperboliky.
Moje otázka na vás znova : Povězte mi jak se k takové rovnici
t´= c/(-a)*ArcSinH(-a*t/c)dospělo ? Ukažte mi výpočet-odvození. Já prostě tomuto „důkazu“ pomocí takové „vaší“ rovnice nedůvěřuji, ba víc : nevěřím. (!) …( možná to ani není rovnice pro dilataci času ) ; a už i proto nevěřím, že když si dosadím do nabídnutého výpočetního manuálu - wolframu, vyjde :
t'=c/a*ArcSinh(a*t/c) ... a = 5 000 m/sec2 ..., při t = 1 t' = 0999999
t'=c/a*ArcSinh(a*t/c) ... a = 5 000 000 m/sec2 ..., při t = 1 t' = 0,999953
t'=c/a*ArcSinh(a*t/c) ... a = 250 000 000 m/sec2 ..., při t = 1 t' = 0,910183
t'=c/a*ArcSinh(a*t/c) ... a = 290 000 000 m/sec2 ..., při t = 1 t' = 0,887178
t'=c/a*ArcSinh(a*t/c) ... a = 299 000 000 m/sec2 ..., při t = 1 t' = 0,881954
(( co to je za podivnost ?...posloupnost je taková, že raketa zrychluje postupně od malého zrychlení po velké zrychlení někde daleko od staru )) ( ano ? ) Při otočce rakety by to mělo být obráceně : zahajuje raketa brždění malé a končí při přistávání bržděním obrovským. ( ano ? )
Podle mě vyjde nesmysl…, tj. jakási posloupnost čísel od velikosti intervalu dilatovaného na číslo 0,9999999 sec při malém zrychlení ( a etalon přitom je t = 1,00000sec. ) a …a
intervalu dilatovaného na velikost 0,881954 sec. ( a etalon je t = 1,00000 ) při šíleně obrovském zrychlení…, to mě naprosto nedává smysl (?!?) což má ukazovat na relativistický rozsah od velmi malého zrychlení po velmi vysoké zrychlení. ( kde je problém ? ). Dokonce stejný rozsah čísel od 0,99999 do 0,881954 je při brždění tělesa a není zcela jasné zda těleso začne brzdit tím obrovským brždění a postupně brzdí méně a méně a méně ; anebo opačně, že začne brzdit pomalu a zvyšuje brždění těsně před přistáním. Z logiky věci by těleso mělo po obrátce se vracet pomocí nástupu malého brždění a toto brždění stále zvyšovat na maximum před přistáním. Je-li to tak, tak i z těchto výsledných nesmyslných dilatací ( dilatace je jen cca 88% z původního etalonu ), dle nesmyslné rovnice, je vidět, že dilatace postupně narostlá pohybem zrychleným ve velké vzdálenosti od startu na 0,881954 sec. pak se bude bržděním zvětšovat anebo zmenšovat ? tj. bude se ve fází návratu dilatace „nová“ přičítat k té co „naběhla“ při pohybu zrychleném ? A jak se to „sčítá“ pokud se to podle LUBOBa sčítá ??
Dokonce i při tomto předvedení, které je pro mě nesmyslné ( nesmyslnost té rovnice určené k výpočtum dilatace při zrychlování-brždění ) je vidět, že dilatace neroste při brždění Je to neskutečně podivné. Z logiky věci mi to připadá velmi velmi podivné. Vysvětlí mi to tu někdo přesně ? Je ta rovnice vůůůůůbec pro výpočet dilatace času při zrychleném pohybu ?
Dodám pod čarou takovou malou úvahu :
Dnes astrofyzikové umí zjistit stáří těch nejvzdálenějších hvězd ( kvasarů ) na stáří cca až 13 miliard let, že ..(?) Takže tu hvězdu pozorujeme když byly „mladá“ jen 0,5 až 1 miliardu jet od Třesku. ( kvasar si pojmenujme lidským jménem „Petr“ ) Podle úvah o dilatacích kdyby z této hvězdy vyletěla tenkrát při stáří hvězdy 0,5 miliardy od Třesku raketa – pojmenujme jí lidským jménem Pavel ( anebo jiné malé těleso např. mion-Pavel, co letí rychlostí 0,9 céé ) a trochu by zpomalovala např. 50000m/sec.ˆ2, tak by musela přiletět k nám mladší o …o i o několik miliard let mladší než je celé stáří vesmíru. Podle vás…!, protože ona mládne i při pohybu brzdném…a brzdila by 12 miliard let ( ta raketa, či ten mion ) a tak by tomu mionu stále narůstala dilatace, čili by stále mládl a mládl, podle Vás…; ( mládl by Petr vůči startovacímu Petrovi ? anebo vůči Zemi ? která po těch 12 miliard let stárna na 13,7 miliard let )