IKA: to je (ne)výhoda organoleptických testů - ačkoli je posuzovatel proškolen a trénovaný, stále tam figuruje subjektivní dojem.
GALE: stejně jako sůl, je možné cukru považovat za "koření" pokud se to nepřehání, tak mohou řepný cukr konzumovat i diabetici (ale to už zabíhám stranou).
Já nevidím důvod používat náhražky cukru tam kde to není nutné - viz slazené nápoje.
Ale to je jen můj osobní přístup k věci - kolu piju protože potřebuju dodat energii, kávu piju protože potřebuju upravit tlak a sladím si ji protože nesladkou si dávám jen k zákusku......
Pak se člověk dostává do začarovaného kruhu kdy si myslí, že když bude pít dietní colu tak pro sebe dělá víc než kdyby si dal tu normální (z důvodu přírůstku na váze stačí konzumovat menší množství).
Stévie není špatná, ale mně osobně nechutná a než si dávat něco s náhražkou tak si raději dám rovnou něco jiného.
Já mám dlouhodobý problém s kvalitou nugátu, jehož složení se teď změnilo. Dřív byl lískooříškový, dnes je v něm soja a mně se z ní dělá špatně od žaludku :-(
Takže i kdyby mi někdo řekl, že si nugát můžu klidně dát protože je v něm díky stévii málo cukru, tak je mi to na nic, hihihi