• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Paleo recepty :: INŠTITÚT BIOLOGIKY
    http://gnm.webnode.sk/paleoliticka-strava/paleo-recepty/

    Tohle jsou dost blbý stránky. K snídani doporučují ovesné vločky a prý je paleo vhodné pro lidi s dnou a že se omezuje maso - wtf? Buď umím fakt špatně slovensky, nebo vůbec nechápu, o čem ten člověk píše.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    TUILE: jako fakt. jablko i jogurt jsem nechal v práci v lednici na zítra.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: doporucuju mlety mandle v lidlu.
    stoji 20 kc 200g (mozna 30)
    funguje to stejne jako mouka, jen je to o hrozne moc levnejsi.

    a teda ja sem schopna se prezrat i tucnym. nechapu, jak delate, ze nemate do obeda hlad. klidne k snidani snim 10 dkg slaniny s 5 vajickama a za hodinu koukam, ze bych si neco dala :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: mandlovou mouku podle mě jen tak neseženeš. možná v praze nějaký obchod bude, ale tady na moravě mrtvo. rozmixuj blanšírované mandle
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NTR23: Já jsem nebyla vůbec zvyklá na tu zeleninu, tak si myslím, že je ta energie z toho. Spíš po psychické stránce než fyzické teda, ale i tak je to fajn :)

    Nenapadá vás co si udělat z těch borůvek? Receptů jsem našla spoustu, ale ještě jsem nesehnala takové věci jako ten kokosový olej nebo mandlovou mouku :)

    Mám nadbytek banánů a borůvek a chtělo by to zpracovat a nic bez mouky mě nenapadá.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: Tukama se nepřejíš. Já jsem měl na snídani dva vajíčkoslaninové muffiny s guacamole a byl jsem přežranej až do oběda.

    energie dost? no jestli jsi teprve začala s vynecháním sacharidů, tak bys tak dva týdny měla být úplně bez energie.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A jak je to s tím občasným porušováním? Četla jsem, že někteří jedí jeden den v týdnu co chtějí (to mi přijde zvláštní) a já se bojím, že když si dám jednoho panáka tak přiberu deset kilo :)) Sice jsem psala, že to nechci brát do extrému, ale zase se bojím, že při dodržování "napůl" to bude mít spíš negativní než pozitivní výsledky.

    Dnes jsem zařadila víc tuků (jako první jídlo 3 plátky slaniny, dvě vajíčka, kousek avokáda a okurky - ani jsem to nemohla dojíst, na večer plánuju sekanou http://www.paleolifestyle.cz/2012/02/20/sekana/ a nějaký zákusek z borůvek, když najdu nějaký dobrý recept) a hlad opravdu nemám :)

    Energie docela dost, jen si tělo trochu zvyká na náhlý příjem vitamínů :)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ano, ten link je priklad toho, ze v ramci palea na to neni jednotny nazor :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: no moment. V tom článku se říká, že bez fytátových vzaeb sice je snazší vstřebat minerály (méně pevné vazby), ale že ty správné bakterie ve střevech to umí naštípat.

    Dále že ten antinutriční efekt se moc nepodařilo prokázat a zpochybňují přechozí modely na zvířatech, zejména pokud je tam přítomna vlánkina a obzvláště inulin.

    Pak je tam odstavec o protirakovinových účincích a první věta závěru je, že se to přehání s rizikama.

    Takže - pokud jím junkfood a k tomu si dávám fytinové tablety, tak patrně dojde i na nějakou mineralizaci. Pokud jím přírodní zdroje fytátů v rozumné míře, tak jaksi přítomnost vlákniny nějak ruší ono riziko nevstřebání se něčeho.

    Pokud jsem jsem zastáncem nějakého směru, kde se jí nenaklíčené a tepelně neupravné zrní, tak stejně budu mít dřív daleko jiné problémy, než příliš mnoho fytinů ;-) Tuším že fytiny nejsou tepelně stabilní a přípandě se ruší naklíčením a nebo alespoň namočním do vody. Což tedy ovšem vymaže i jejich antioxidační a protirakovinový efekt.

    Ale ten web je moc pěknej.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: tak pokracovani z posty. co postupne hledam, tak ta fytovka skutecne ovlivnuje i vstrebavani zivin z ostatnich potravin, ktere clovek ji soucasne s tou ryzi/orechy apod...netyka se to jen zivin v te potravine samotne. tj. asi by se to dalo ocurat tim, ze clovek bude tohle konzumovat oddelene od vseho ostatniho, ale nevim, nakolik je to prakticke treba s ryzi prave :)

    ale tohle je tak jako tak problem mozna nekde, kde takova potravina tvori zaklad stravy, ne u palea, kde clovek tyhle veci ji max jednou za cas a tech mineralu ma z ostatni stravy tak jako tak hromadu (zas na druhou stranu se nizsi mnozstvi k. fytove zminuje jako jeden z duvodu, proc neni problem nizsi prijem vapniku).

    kdyztak jeden zajimavy nazor v tomhle smeru http://www.lucastafur.com/2011/10/is-phytate-really-problem.html
    s tim zaverem se da imho souhlasit...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Jen rýpej a povídej - mě zajímá všechno :-)
    A jak už jsem psala, osobně to nechci brát úplně nejvíc vážně a blíž než k paleo mám k tomu primal, co toho dovoluje mnohem víc :-)

    Rozhodně pro začátek.

    Na to, jak dlouho jsem se odhodlávala začít jíst víc zeleninu a vůbec zdravější věci než ty rohlíky, tak o tomhle jsem si za jednu noc spoustu početla a druhý den už jsem na kolu, rohlík nebo mcdonald neměla ani chuť :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Co je špatně na fytové? Dyť to je antioxidant a místy se od něj čeká, že zachrání světový mír -zejména od fytinů. Jako jo - má inhibiční funkci na ztrávení část těch látek (minerály a spol.), se kterými se vyskytuje - ale třeba právě z neloupané rýže jich dostaneš i s fytiny daleko více, než z bílé, kde prostě nic není.

    A teda nedaří se mi najít souvislost mezi fytovou a Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome. Naopak o něm čtu jako o imunitní reakci, nejčastěji na mléčný a nebo sojový protein, případně i na obilné proteiny. (navíc jen u malých dětí)

    Ale to je teda daleko větší prevalene alergických reakcí na ořechy a med. (nehledě na to, že oboje jsou spojeny i s anafylaktickými šoky)

    (jinak já vám nechci rozmlouvat co jíte - jste dospělí a svéprávní a primal patří k těm rozumným systémům, jen neumím odolat rýpání do teorií, co jsou tím opentleny.)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ty toxiny jsem myslel obecne pro celou tu kategorii, asi jsem to mel rozepsat :)

    afaik u ryze maji nejvetsi problem s kyselinou fytovou, proto ta bila ryze. i orechy jsou z tohohle duvodu minimalne limitovane, pokud ne uplne eliminovane (pomer n-3/n-6 taky nepomaha). jaminet tam k ryzi krome toho zminuje treba jeste http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18957470

    co se tyce toho "že bílá rýže je lepší, zdravější, přirozenější a nebo výživově cennější, než celozrnná" - ono nic takoveho se netvrdi, ta logika je spis takova, ze vsechno podstatne clovek uz stejne dostava odjinud a tyhle skrobove veci jsou ciste jen zdroj glukozy a pokud mozno temer niceho jineho. kdyz vemes v potaz co se realne vstreba z bile nebo hnede ryze, moc tam rozdil neni :)

    ale samozrejme ta hlavni motivace pro zavrzeni ryze je, ze "ryze je zrni a zrni je spatne!" ;-) v tomhle je pravda paleo ponekud extremni a paranoidni a az trochu moc nadsene vyrazuje potraviny spis z opatrnosti, treba pristup WAPF mi prijde byt ponekud vice pri zemi.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Pravda, to mě vůbec nenapadlo. Nevadí, příště budu přemýšlet trochu víc:) Tak si k tomu dám aspoň nějaké oříšky:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: to je ta teorie antinutriční látka = toxin?

    antinutriční látky ovlivňují trávení ve střevech - inhibují nějaké enzymy co by jinak naštípali více věcí, do organismu pak nevstupují. Respektive nejproblematičtější jsou šťavelany, ale ty jsou v listové zelenině. A třeba taky v agave (netuším jestli jsou i v sirupu, nechce se mi to hledat)

    Takže se teda nevyužije všechno co by mohlo, ale teorie že bílá rýže je lepší, zdravější, přirozenější a nebo výživově cennější, než celozrnná je celkem postavená na hlavu.

    Jinak nejvíc akutních toxinů bývá v ořeších (včetně mandlí) a semenech, kvůlivá plísním a skladování. A nejde jen o čínské.
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: no, u tech sacharidu tim hodne zahybali jaminetovi s temi jejich safe starches, odkud se to rozsirilo tak nejak mezi ostatni paleo smery...hazi tam vsechno skrobove, co neobsahuje toxiny, tj. treba bila ryze, bataty, dobre skladovane normalni brambory a spoustu dalsich veci...

    ale jejich pristup je takovy, ze telu by se melo dodat tolik sacharidu, ktere by si jinak samo vyrobilo a ne vic ani min, tj. nejakych 400-600 kcal = 100 - 150g, takze to zas nepreklapeji do nejakeho nacpavani se sacharidy :)

    opravdu doporucuji tech $10 obetovat a knizku si precist, az na ty koncentraky a ponekud slabsi uvod je vazne skvela :)
    Perfect Health Diet: Four Steps to Renewed Health, Youthful Vitality, and Long Life: Paul Jaminet, Shou-Ching Jaminet: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/dp/B006JSPM2S

    osobne tohle teda nejim, ryzi jsem vzal na milost akorat na horach, kde by to bez ni bylo dost komplikovane, ale radsi dam prednost sacharidum z ovoce

    ---

    kazdopadne kasli na kure, dej prednost nejakym tucnejsim masum...jist nizkosacharidove a zaroven nizkotucne je cesta do pekla (a nejcastejsi problem novacku), kdyz kouknes na palea fora, lidi spis resi, jak do sebe nacpat vic tuku horem dolem :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    a další sladké
    Kokosová panna cotta s malinami | Paleo Lifestyle Kokosová panna cotta s malinami | Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/2012/02/17/kokosova-panna-cotta-s-malinami/

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: i obilí má bílkoviny. Natož brambora (okolo 15%)
    Nutrition Facts and Analysis for Potato, baked, flesh and skin, without salt
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: Brambory nejím vůbec a nechybí mi. Ostatně jsem je nějak nevyhledával ani před Paleo dobou. Vždy jsem byl rýžový.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NTR23: To vypadá hodně dobře, úplně jsem na ten salát s tím dostala chuť :)
    NTR23: Večer plánuju nějaká kuřecí prsa (asi na másle udělaná) s okurkou, rajčaty a možná jednu bramboru (brambory prý jdou i přímo v paleo, ale nějak se mi to nechce zdát - vždyť to jsou snad jen sacharidy, ne?)
    SHEALA: Šok asi docela jo, když jsem to vždy měla přesně naopak:) Ale moje tělo je zvyklé :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam