NYX:   no moment.  V tom článku se říká, že  bez fytátových vzaeb sice  je snazší vstřebat minerály (méně pevné vazby), ale že ty správné bakterie ve střevech to umí naštípat. 
Dále že ten antinutriční efekt se moc nepodařilo prokázat a zpochybňují přechozí modely na zvířatech, zejména pokud je tam přítomna vlánkina a obzvláště inulin. 
Pak je tam odstavec o protirakovinových účincích a první věta závěru je, že se to přehání s rizikama. 
Takže - pokud jím junkfood a k tomu si dávám fytinové tablety, tak patrně dojde i na nějakou mineralizaci. Pokud jím přírodní zdroje fytátů v rozumné míře, tak jaksi přítomnost vlákniny nějak ruší ono riziko nevstřebání se něčeho. 
Pokud jsem  jsem zastáncem nějakého směru, kde se jí nenaklíčené a tepelně neupravné  zrní, tak stejně budu mít dřív daleko jiné problémy, než příliš mnoho fytinů ;-)  Tuším že fytiny nejsou tepelně stabilní a přípandě se ruší naklíčením a nebo alespoň namočním do vody.  Což tedy ovšem vymaže i jejich antioxidační a protirakovinový efekt. 
Ale ten web je moc pěknej.