• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: no jo. jiný redaktor jiný názor.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NTR23: Měli by si v redakci sjednotit názory:)
    Paleodieta - dieta z pravěku? Dvakrát zdravá není - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/paleodieta-dieta-z-praveku/
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Jsou sacharidy zabijákem zdraví? - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/jsou-sacharidy-zabijakem-zdravi/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A mandlové máslo na pečení jsem koupila asi taky naposledy. To už si raději pořídím pořádný mixér:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Hlavně jsem se do toho koupení té kaše nechala sprostě vmanipulovat. Hledala jsem tam mandle, neměli, ale celou dobu na mě mluvili, tak mi bylo blbý odejít "jen tak" - to se musím odnaučit hooodně rychle.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Díky, na dýni jsem koukala, ale zdálo se mi to na zpracování právě složitý. Nevěděla jsem, že se nemusí loupat. Díky, příště to tak udělám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: kupovat koncem srpna dýňovou kaši, když české dýně maj i vietnamci? A udělat dýňové pyré je fakt jednoduché. Rozkrojíš (pokud to není žádná vobrosvká vobluda, ale třeba hokaido a nebo muškátová, tak neloupeš), vydlabeš zrníčka, nakrájíš na tenké plátky, dáš na plech s pečícím papírem, pokapeš olivovým olejem a upečeš naprudko, dokud se ti tam neobjeví hnědé puchýřky. Dáš do misky, přidáš sůl a pár lžic oleje, rozmixuješ na kaši. Případně to naředíš trochou vody.

    Dýně se dá ovšem velmi uspokojive sníst jen tak upečená. Kaši pak máš buď jako přílohu a nebo ji použiješ jako základ na cokoliv dalšího (polívky, omáčky, nasladko, součásti náplní a tak.)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak dnes jsem si koupila nějaký (sezamový?) olej v marks and spencer (oříškový naneštěstí neměli, snad bude dobrej) kokosový olej a máslo a můžu se na něco vrhnout:) Zatím vůbec nevím, co si dám o víkendu, mám tu jen kotlety, protože řeznictví bylo už vykoupené.
    Taky jsem si koupila "dýňovou" kaši, ale doma jsem zjistila, že je spíš jáhlová, tak to asi taky moc poživatelné nebude:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Rizikom pre telo je totiž predovšetkým naša „evolučne podmienená“ neschopnosť tráviť jednoduché cukry (vysoký glykemický index potravín), čo sa prejavuje v podobe hyperinzulinizmu, metabolického syndrómu a degeneratívnych ochorení. Zároveň nebezpečenstvo mliečnych výrobkov ( mlieko ako potrava vhodná na urýchlenie rastu novorodeniatka) spočíva o.i. predovšetkým v podpore rýchleho delenia buniek a tým v dlhodobom horizonte o.i. k predčasnému starnutiu organizmu.

    Made my day.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: DNA ti to aktivuje az za 70 EUR :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: to bude ta biologika. A aktivuje ti DNA!

    A zapékané zelenina s umělými sladidly je taky hodnotná.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Paleo recepty :: INŠTITÚT BIOLOGIKY
    http://gnm.webnode.sk/paleoliticka-strava/paleo-recepty/

    Tohle jsou dost blbý stránky. K snídani doporučují ovesné vločky a prý je paleo vhodné pro lidi s dnou a že se omezuje maso - wtf? Buď umím fakt špatně slovensky, nebo vůbec nechápu, o čem ten člověk píše.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    TUILE: jako fakt. jablko i jogurt jsem nechal v práci v lednici na zítra.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: doporucuju mlety mandle v lidlu.
    stoji 20 kc 200g (mozna 30)
    funguje to stejne jako mouka, jen je to o hrozne moc levnejsi.

    a teda ja sem schopna se prezrat i tucnym. nechapu, jak delate, ze nemate do obeda hlad. klidne k snidani snim 10 dkg slaniny s 5 vajickama a za hodinu koukam, ze bych si neco dala :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: mandlovou mouku podle mě jen tak neseženeš. možná v praze nějaký obchod bude, ale tady na moravě mrtvo. rozmixuj blanšírované mandle
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NTR23: Já jsem nebyla vůbec zvyklá na tu zeleninu, tak si myslím, že je ta energie z toho. Spíš po psychické stránce než fyzické teda, ale i tak je to fajn :)

    Nenapadá vás co si udělat z těch borůvek? Receptů jsem našla spoustu, ale ještě jsem nesehnala takové věci jako ten kokosový olej nebo mandlovou mouku :)

    Mám nadbytek banánů a borůvek a chtělo by to zpracovat a nic bez mouky mě nenapadá.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: Tukama se nepřejíš. Já jsem měl na snídani dva vajíčkoslaninové muffiny s guacamole a byl jsem přežranej až do oběda.

    energie dost? no jestli jsi teprve začala s vynecháním sacharidů, tak bys tak dva týdny měla být úplně bez energie.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A jak je to s tím občasným porušováním? Četla jsem, že někteří jedí jeden den v týdnu co chtějí (to mi přijde zvláštní) a já se bojím, že když si dám jednoho panáka tak přiberu deset kilo :)) Sice jsem psala, že to nechci brát do extrému, ale zase se bojím, že při dodržování "napůl" to bude mít spíš negativní než pozitivní výsledky.

    Dnes jsem zařadila víc tuků (jako první jídlo 3 plátky slaniny, dvě vajíčka, kousek avokáda a okurky - ani jsem to nemohla dojíst, na večer plánuju sekanou http://www.paleolifestyle.cz/2012/02/20/sekana/ a nějaký zákusek z borůvek, když najdu nějaký dobrý recept) a hlad opravdu nemám :)

    Energie docela dost, jen si tělo trochu zvyká na náhlý příjem vitamínů :)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ano, ten link je priklad toho, ze v ramci palea na to neni jednotny nazor :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: no moment. V tom článku se říká, že bez fytátových vzaeb sice je snazší vstřebat minerály (méně pevné vazby), ale že ty správné bakterie ve střevech to umí naštípat.

    Dále že ten antinutriční efekt se moc nepodařilo prokázat a zpochybňují přechozí modely na zvířatech, zejména pokud je tam přítomna vlánkina a obzvláště inulin.

    Pak je tam odstavec o protirakovinových účincích a první věta závěru je, že se to přehání s rizikama.

    Takže - pokud jím junkfood a k tomu si dávám fytinové tablety, tak patrně dojde i na nějakou mineralizaci. Pokud jím přírodní zdroje fytátů v rozumné míře, tak jaksi přítomnost vlákniny nějak ruší ono riziko nevstřebání se něčeho.

    Pokud jsem jsem zastáncem nějakého směru, kde se jí nenaklíčené a tepelně neupravné zrní, tak stejně budu mít dřív daleko jiné problémy, než příliš mnoho fytinů ;-) Tuším že fytiny nejsou tepelně stabilní a přípandě se ruší naklíčením a nebo alespoň namočním do vody. Což tedy ovšem vymaže i jejich antioxidační a protirakovinový efekt.

    Ale ten web je moc pěknej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam