DEMONOFANARCHY: Olivový olej je naopak na smažení jeden z nejvhodnějších, je to nějaký přetrvávající mýtus, taky jsem si to myslel původně.
FRONEMA: Problém smažení je v přepalování tuků (gůgl), nicméně teplota přepalování je pro každý tuk jiná. Z toho co jsem našel a pamatuju si:
- palmový olej: 240°c
- arašídový olej: 220°c
- olivový olej: 210°c
- ideální teplota na smažení: 180°c
- sádlo: 180°c
- slunečnicový a sójový olej: 170°c
- řepkový olej: 160°c
- olej z vinných semínek a kukuřičný: 160°c
- margarín: 150°c
- máslo: 110°c
(
http://www.olej-monini.cz/tipy/tepla-kuchyne)
Tady ještě nějaká tabulka kdyžtak:
http://www.olivovyobchod.cz/olivovyshop/2-O-OLIVOVEM-OLEJI
Tudíž olivový je naprosto vhodný, asi zbytečný je lít na pánev extra virgin, ale to už jsem nezjišťoval. Problém zůstává, že asi málo kdo má nějak rozumně regulovatelnou teplotu na pánvi, takže je to ve výsledku trochu jedno:D