• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Sbíhají se mi sliny jen z toho obrázku:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: nadváha a nezpevněná břišní stěna vedou k refluxu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: ta pomalu pecena je fakt vyborna, a jediny slozity na tom receptu je to nesnist :)

    a ja se musim pochlubit, testuju pravou anglickou slaninu z http://robertson.cz/eshop/product/1410?lg=cs a musim vam rict, nejlepsi slanina za celej muj zivot ;)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A ještě fajn recept na mrkev.
    Už mě láká dlouho, ale ještě nebyla příležitost vyzkoušet:
    Carrotto! | Cuketka | Clipboard
    Carrotto! | Cuketka | Clipboard
    http://clipboard.com/clip/LQTwc1lFcqkQ8FIwnR1u6hR6W-Sfc_CFcBae
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ANNIKA: když jsem měla velkou nadváhu, pálila mě žáha víc jak půl roku v kuse, pořád jsem cucala Rennie. pak jsem začla hubnout a vysadila sladké a pálení žáhy přestalo. jak jednoduché! :)

    k té zelenině - samotná zelenina tě skutečně nenají. chce to k ní přidat nějaký tuk. jednak si vždycky silně zalévám saláty olivovým olejem (kdysi mi to děsně vadilo a teď salát bez toho skoro nepozřu), a druhak (to už není úplně paleo) si do salátu vždycky dávám sýr, a to samozřejmě co nejtučnější - buď fetu, nebo eidam, nebo co doma najdu (takže třeba i parmezán, co byl na těstoviny, které jsem přestala jíst).

    a navrch si můžeš dát trochu toho proteinu třeba v podobě krevet ;) pokud ti přijdou drahé, pomysli na pečivo a sladkosti, který už nekupuješ :))


    tohle je takový můj typický salát, co dělám nejčastěji (řecký) - nesmí chybět olivy! v těch je taky tuk :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    FRONEMA: No, tomu bych rozuměla...ale já právě moc striktně nepřešla, tak se divím. Včera mi normálně nechutnala čokoláda, a to je jev zcela bezprecedentní:o)
    Nicméně mám docela velké problémy s pálením žáhy, a co jsem bez pečiva, tak jsem bez potíží. Ono to zní banálně, ale pěkně to otravuje život, zvlášť, když už to i budí ze spaní:o/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ANNIKA: rozhodne to souvisi, ja od ty doby co jsem presla na pomerne striktni paleo prakticky nemam chute. tyka se to vseho bileho cukru, nejen peciva
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ALONSY: Jo a ještě, jak tu padlo, že když jíš dobře, nemáš chuť na sladký...já sladký miluju, a co jsem vyhodila pečivo, tak celý týden chuť není. Tak hloubám, jestli je to náhoda, protože kdovíjak dobře nejím, hlavně o víkendu jsme dělali kolem baráku, tak jsem měla hezkou houpačku hlad k pláči - nacpání.

    Může to být fakt jen tím pečivem? A to ani nejsem úplně důsledná - teď jsem třeba dělala dýňové muffiny, tak si ke kafi půl až jeden dám...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Vajíčka na tvrdo se dají uvařit den, dva dopředu a slanina je osmažená hned. K tomu jsem jedla avokádo, ale to jen tak samotné sedne málokomu, a byla jsem najedená skoro na celej den.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ANNIKA: samotna zelenina je hladova, najis se hlavne proteinu a tuku.

    ja kdyz jsem si na paleo zvykala tak jsem si rekla ze budu jist cokoli co se smi v jakymkoli mnozstvi, takze jsem jedla spoustu ovoce a orisku. specialne ty orisky doporucuju, to se clovek preji jak nic.

    pak muzes zkusit susene maso, to je takovy slany snack.

    jinak ma typicka snidane jsou tri vajicka, pripadne slanina a treba velka mrkev a jsem najedena.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Taky bych se vyptala na ty sídaně a večeře - snažím se jet bez pečiva, ale bojuju, a bojuju fest.

    Když mám chuť na sladký, tak tam to ještě jde - udělám si jablkové pyré, tvaroh s ovocem, klidně i trochu vloček... Ale slané, to už je horší. V podstatě jediná věc, kterou jsem vymyslela, je mrkev opečená v toustovači s máslem/sýrem/šunkou. A to se jednak nedá jíst pořád a jednak se nechci umrkvovat k smrti

    Jak to řešíte? A co víc - jak to řešíte ve chvíli, kdy klušete do práce a nemáte čas něco vysmážet a opékat? Nebo to třeba prostě potřebujete zabalit jako svačinu? A s čím jíte tu slaninu a vajíčka? Dát si to jen samoté, tak mi asi bude blbě. A dát si třeba jen to ovoce, tak mám hlad jak pes za pár minut.

    BTW máte někdo taky ten problém, že se ze zeleniny prostě nenajíte? Když jsem zkoušela jen zeleninové saláty, tak mi bylo vždycky docela divně - a jednou jsem si postavila hlavu, že to není možný, žaludek má nějaký objem, zelenina taky, takže čistě fyzikálně se tím zacpat prostě musí. Tak jsem v práci půl dopoledne přežvykovala salát s tím, že už sakra musím být každou chvíli najedená... Dopadlo to tak, že jsem měla čím dál větší hlad, a když nám přivezli oběd, poprvé jsem sežrala (tomu se nedá říkat snědla) celou porci. Tak pak jsem saláty coby hlavní chod vzdala. Když je k nim maso, je to výrazně lepší, ale samotná zelenina prostě nefnguje. Máte to někdo stejně?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ryby chytat neumím, takže tohle bude asi moje nejpaleovatější jídlo života :)

    podmínkou přípravy tohoto jídla je akorát nutnost počkat na mořský odliv a vědět tu správnou lokalitu.







    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    vcera jsem byla nakoupit v http://robertson.cz/?lg=cs a musim rict, vyborny veci. zatim jsem ochutnala sunku od kosti, dneska rano slaninu, ktera vypada dost jinak nez co koupite normalne a oboje vyborny. jeste me ceka dalsi typ slaniny a dalsi sunky, sadlo, a mamu nich objednany nejaky kurata kterych mam docela velkou spotrebu.
    koupila jsem u nich i 6 vajicek za 80 korun na zkousku, ale prijdou mi ze za ty penize nestoji, chutnaj pomerne stejne, a s moji spotrebou asi budu dal kupovat ty plata po 50 :)
    VALOR
    VALOR --- ---
    AOTEAROA: to vypadá moc dobře ještě volský oko a je to taková anglická snídaně švihlá indií
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    moje snídaně je tak epická, že už několik měsíců nesnídám nic jinýho a ještě pořád se mi to neomrzelo. výhodou je, že narozdíl od steaků si ji zvládám dělat i teď když jsem bezdomovec a mám jen kempinkový vařič. vařit si před noční směnou v parku na lavičce u moře je paráda :)

    středně velkou pánev volně pokryju kouskama streaky bacon, zpražím, takže se opečou a vyteče z nich dost tuku, přidám velké jablko nebo malé jablko a blumu (meruňku, broskev, cokoliv) a na mírnějším ohni nechám změknout, zatímco to mocně posypu skořicí. dřív jsem ještě přidávala máslo, což s tou skořicí a jablkem dohromady úplně božsky vonělo, ale s touhle šťavnatou slaninou to není potřeba. když to je pěkně hnědé, frknu tam tři free-range vejce, popepřím, osolím, zamíchám a podávám. obvykle pak nemám 4-5 hodin hlad.

    MICHATU
    MICHATU --- ---
    FRONEMA: To je tak epicky, ze sem o tom pred rokem napsal clanek
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SARKUF: Lískové, mandle - Lidl - obzvláště když jsou ve slevě, tak je ta cena abnormálně nízká (mandle asi 12 Kč/100 g). Jinak často farmářské trhy, ale ty teď končí a jsou tam jen lokální (vlašské, lískové etc.). A Svět oříšků Diana, asi obecně známo mají dost poboček, ale nevím jaká je to kvalita a cena oproti jiným obchodům.
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    kde v Praze nakoupit nejlepe orisky? nejaky tipy? diky
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    PASTEL: Mě BIO nápis většinou naopak odrazuje :)
    Ale ten Sasov vypadá dobře, tam rozhodně plánuji nakupovat, BIO neBIO. A maso tam není úplně nejlevnější, ale rozhodně bych řekla, že na to, že tu BIO nálepku má a ty zvířata se tam mají podle všeho fakt dobře (takže je i rozdíl v chuti) to předražený není. Kolem dejme tomu 200 Kč za kilo nějakého lepšího masa.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ALONSY: Ona si kupuje jenom BIO! Já teda nevím jak velký rozdíl je v ceně mezi BIO kližkou a BIO svíčkovou, protože maso kupuju tam kde tomu věřim a po písmenech BIO, nějak nepátrám. Hlavně ona na mě tak vystartovala, že jsem se to s ní ani nesnažila podrobněji probírat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam