• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARTENX: aniž bych chtěla zpochybňovat prospěšnost nákupu od malovýrobců, tak v každé slanině budeš mít dusitany. A teda uzenářské soli jsou méně karcinogenní, než klasické, dlouhé uzení teplým kouřem.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    AOTEAROA: já se snažím kupovat taky něco od místních farmářů, protože ve všem co je normálně k mání v obchodech je spousta éček a modifikovaného kukuřičného škrobu..
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    jakou používáte slaninu? já zatím používám výhradně streaky bacon, protože ostatní typy slaniny co se tu prodávají mají na můj vkus moc masa a málo tuku. koukala jsem, pod jakým názvem se to prodává v čr a myslím, že jsem našla :)
    Bio Vepřový bok bez kosti - Bio - E-shop Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz/produkty/veprovy-bok
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU: Tý jo, Florentýna nejlepší. jakto, že jsem na ten článek nenarazil. Nechámu. Jdu pro smetanu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MICHATU: přes 80% mléčného tuku, zbytek voda. Nic víc. Jo a máslům nevalné kvality (většinou kvůli kvalitě mlíka a nebo způsobu skladování) pomáhá přepuštění http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/23/ghi-a-prvni-senosec/

    A fanatici nakoupí šlehačku (bez škrobů a ztužovačů) a vyrobí si ho sami (stačí jeden ruční šlehač)
    To je tvoje máslo? | Bistro Florentýna
    http://blog.florentyna.cz/2009/01/26/to-je-tvoje-maslo/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tip na jednoduché jídlo k večeři nebo do krabičky, které dělám když není sil ani nápadů - jediný problém je, že se čeká až dopeče trouba:
    libovolné kusy kuřete (dolní stehna, horní stehna, křidýlka, nakrájená prsa) dám na pekáč, obvykle přidám kapičku tuku aby se to hned nepřismahlo, ale není potřeba, z kuřete ho vyteče dost. kuře okořením pouze pepřem a solí, na to sytě pokladu nakrájenou cibuli na kolečka a kolečka mrkve. vzhledem k tomu že tu mrkev pak mám jako přílohu k tomu masu (nepaleo verze má navíc rýži), tak tam té zeleniny nasypu fakt hodně. podliju maličko vodou a pak peču hodinku až hodinku a půl jako kuře - občas zkontrolovat, otočit, trochu podlít, respektive přelívat vytvořenou šťávou, aby to nevyschlo.

    pak zopakuju tip na snídani - když do vajíček se slaninou přidáte broskev, případně jablko, a okořeníte skořicí, dostane to úplně jiné grády! snídám to šíleně dlouho a pořád chutná.

    taky si do krabičky často dělám cuketu - na kostičky hodím do pánve na vysoký plamen, pak přidám trochu vody, okořením sůl pepř, nechám vodu vyvařit aby to změklo, zaliju olivovým olejem a třeba posypu sýrem.

    nebo dýně nakrájená na měsíčky, posypat rozmarýnem, péct v troubě asi 20 minut na 200 stupňů aby změkla. šup s tím do krabičky k svačině.

    složitá jídla si nechám zas na dobu, kdy nebudu makat 12 h denně ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MICHATU: tady máš běžné (=kvalitní) novozélandské:

    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Muzete mi, prosim, nekdo poslat vyfocene nutricni hodnoty z kvalitniho ceskeho masla? Mam pocit, ze tady v Chile je tam neco spatne.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MICHATU: no současně s tím, že se potřebuju stát vytrvalejší, se taky dlouhodobě snažím těch kil zbavit. už několik měsíců se snažím cpát se tukem a nejíst cukr, občas mi to ujede, ale není to tak hrozný. uvidíme, jak se to vyvine, až se za dva měsíce zase ocitnu v práci někde v kanclu.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    AOTEAROA: Urcite spravnou stravou lze geny pozmenit!

    Navic jsi si odpovedela sama - tahas kila navic s sebou, zkus si spocitat, kolik to udela za den?

    A jiste, kazdy to ma trosku jinak, ale je to otazka treninku (treba se to za nekolik tydnu muze rapidne zlepsit), dostatecneho prijnu energie (naper se rano tukem) a kvalitniho spanku.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    chtěla bych se zeptat na off-topic věc, ale je možní že to s paleem bude souviset.

    je možné nějak podpořit a vylepšit fyzickou vytrvalost?

    abych to vysvětlila. jsem vysoká holka mohutnější postavy, tuku na mě dost, svalů taky, a vždycky jsem byla spíš silná a "tažná" než mrštná a vytrvalá. teď mě to ale v práci trochu omezuje a znevýhodňuje oproti ostatním, respektive děláme prostě náročnou svalovou práci a já ji zvládám dobře, ale nedokážu prostě vydržet tu fyzickou dřinu s takovou lehkostí, jako holčina co je šlachovitá a takovej typ "sprinter". ona toho moc nesní, žere samý sladkosti, nemá problém denně spát 12 hodin a tak, ale přitom pak jdeme a dřeme a ona bez sebemenšího problému vydrží těch 10 hodin a chtěla by ještě víc a furt má sílu a dá si akorát sendvič a müsli tyčinku. já to prostě nechápu! :D chci bejt taky tak vytrvalá! mě samozřejmě omezujou zásoby tuku co na sobě nosím, ale i tak.

    je možné ovlivnit vlastní vytrvalost a schopnost dřít od nevidím do nevidím ještě nějak jinak než jednoduše snažením a tréninkem? (páč to moc nefunguje, při předchozí práci jsem si z toho odnesla fyzické i psychické vyčerpání a několikaměsíční záchvat cukrožravosti). nebo je to prostě v genech a nic s tím nenadělám?
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Ted mi doslo, ze jsem vam ani nenabidl muj posledni paleo clanek...

    Michal Turna
    http://michatu.tumblr.com/post/42029112364/stale-verim

    SARKUF
    SARKUF --- ---
    add mandlova mouka - k sehnani je treba v country lifu...

    ale zda se mi to zbytecny... normalne jsem hodil mandle do mixeru a tradaaa
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    AOTEAROA: super, tak až pojedeš kolem, vem mi prosím pět balení :)
    NYX
    NYX --- ---
    NTR23: jj, to sem uz davala zuzkaou.

    kazdopadne jak je tam na konci zminene to doporuceni, ze podle AHA muze byt 10+% n-6 ok je i ted v rozporu s takrka jakymkoliv jinym doporucenim...co jsem koukal, tak v US doporucuji snad 5-10%, v evrope 4-8%, v japonsku neco jako 2-3% apod...takze se obavam, ze tahle studie nic nezmeni, jen se bude tlacit o to mensi podil tuku celkem ve strave.

    vetsi uzitek vidim treba v http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Back To The Future: Resurrected Data From 1960s Trial Might Impact Contemporary Dietary Fat Debate - Forbes
    http://www.forbes.com/sites/larryhusten/2013/02/05/back-to-the-future-resurrected-data-from-1960s-trial-might-impact-contemporary-dietary-fat-debate/
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Ty vyšší zájmy nás zabijí

    http://janhabich.cz/margariny/

    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MARTENX: já jsem na Zélandu. mají ji tady v regálu výrobce se zdravou výživou, 400 g za cca 100 Kč.
    NTR23: aha, takže doma ještě stále mandle a mixér? to si budu muset nějaký koupit :/ ale on s ebude hodit na spoustu receptů.
    rozhodně doporučuju!! dělala jsem ty máslové sušenky a včera paleo palačinky a je to super (jen teda kombinace ořechů a kokosového mléka se dost přichytává na pánev, tak to chce trošku jinou techniku smažení).
    FRONEMA: to co kupuju tady je rozhodně normálně namletá hromada mandlí. nebo to aspoň působé extrémně věrohodně :)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    FRONEMA: testnem to, díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam