• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: co se tyce tech mrtvych zivin, casto je to spis naopak...vzpominam si treba na clanek, ktery srovnaval kolik karotenu se vstreba ze syrove/varene * cele/rozmixovane mrkve.

    Estimation of carotenoid accessibility from carrots determined by an in vitro digestion method
    http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n5/full/1601329a.html

    “Three percent of the total beta-carotene content was released from raw carrots in pieces” when homogenized (pulped) 21% was released. Cooking the pulp increased the accessibility to 27%. Addition of cooking oil to the cooked pulp further increased the released amount to 39%.”
    [...]
    The trends for alpha-carotene were similar to those for beta-carotene, except that the absolute values were about 60% lower.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: v syrové zelenině je možná víc živin než v uvařené, ale zas je tak těžce stravitelná, že se nemusí do tebe vůbec vstřebat... nesmíš to brát tak vážně a zkus načerpat vědomosti i z jiného stravovacího soudku. já si přečetla knihu o výživě podle pěti elementů (čínské stravování - když chci něco kritizovat, nejdřív chci vědět na co nadávám, četla jsem to ze zvědavosti), a kromě toho že to je strašně krkolomně napsané jsem si z toho odnesla i pár hodnotných informací, které zní docela logicky. jde o to, že některé potraviny a způsoby úpravy tě zahřívají či ochlazují, něco je stravitelnější v určité podobě a tak. například zahřátí žaludku před jídlem zvyšuje schopnost organismu jídlo dobře strávit a využít, proto se třeba pije aperitiv (alkohol) nebo teplá polévka. taky je velmi dobré snídat ráno teplé jídlo, dnešním lidem a hlavně ženám je dost zima proto, že jedí tropické ovoce které má vlastně osvěžovat lidi v tropech (protože jima každý opakuje že jsou plné vitamínů) nebo snídají cereálie s mlékem - což je obvykle vytažené z lednice a tedy studí, další věc je že když máš pořád nějaký salát, ten taky studí (osobně mám dost zeleniny v lednici nebo tam chladím salát pokud ho nekonzumuju hned) a to se na té chuti to jíst všechno podepíše... máš únor a to člověk potřebuje spíš zahřívat - vařené jídlo, kořenit zázvorem, skořicí, pít teplé alkoholické nápoje a podobně (já jsem na jižní polokouli, takže si spíš obden dělám domácí zmrzku, ale doma by mě to v únoru nenapadlo). na první poslech to možná zní srandovně, ale když se nad tím zamyslíš... něco na tom je, že? já si spoustu zeleniny upravuju tepelně a vždy k ní dám nějaký tuk, aby se z ní ty vitamíny mohly vstřebat, protože většina jich k rozpouštění a vstřebání tuk potřebuje, pokud vím... do salátu spoustu olivového oleje, do zeleniny na pánvi nebo v hrnci dávám máslo, často si na zeleniny dávám strouhaný sýr nebo ho mám jako součást "přílohy" k masu, pokud ono samo není dost tučné.
    TYPHUS: pokud si hlídáš konzumaci cukru, je lepší jíst sladké jen dopoledne anebo celkově hodně omezeně, pokud ji neřešíš, dej si sladké kdy chceš, jen zas přidám teorii z jiného soudku - ovoce nejíst jako dezert, protože se tráví mnohem rychleji než jiné potraviny (třeba maso) a pak při tom trávení akorát zahnívá na vrchu toho cos snědl předtím a budeš to hodiny trávit... ovoce si dávám spíš jako svačinku mezi jídly, když nechci něco většího.
    TUILE
    TUILE --- ---
    mate nejakej tip na sladkost?
    mam chut na nejakej novej dort.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUCIASHECK: zavidim.
    ja bohuzl mam milion potrvsaninovejch alergii a to muj paleo jidelnicek dost omezuje...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    po mesici a pul hlasim vyrazne zmirneni projevu alergie na orechy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: sacharidy si hlídáš, pokud chceš být dlouhodobě v ketóze a případně pokud počítáš kalorie kvůli změně hmotnosti.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ZUZKAOU: Fermentovane jedavam, cital som aj niake tvoje prispevky na tuto temu, ale zatial si niektore netrufam vyskusat-napr. ta fermentovana zelenina v otrubach. Mame doma tradicne fermentovane zeleniny, ako je kysane zeli, alebo csalamadu. V tejto forme mi zelenina chuti.

    Aby som to uzavrel. Len ma zaujima, ci by bol problem si k tym trom jedlam denne (rano maso a tuky, na obed zelenina na veceru ovocie a orechy) mohol pridat este jedno ovocne jedlo, ked by som mal chut na nieco "pod zub". Kedze sa casto na roznych paleo serveroch doporucuje ovocie iba obcas.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: to pak jo. A teda ta zelenina se dá taky fermentovat, ostatně k paleo to celkem patří - to je pak živé až až ;-)
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    NYX: No chcel by som jest v ramci palea viac ovocia, ako zeleniny, lebo zelenina mi skratka chuti iba varena. A kedze paleo je nizkosacharidova "dieta", bude to zvysene mnozstvo sacharidov v ovoci niako vadit?

    ZUZKAOU: Jedavam maso aj tuky. Obvykle mam tri jedla denne. Na ranajky maso (slanina, brav. mast, kuracie, atd) so salatom, na obed varena zelenina a salat a na vecer zvacsa ovocie a orechy. a ta zelenina na obed mi mierne vadi. casto jedavam iba tepelne upravenu a obavam sa, ze je to mrtve jedlo, bez niakych zivin, kedze je varene. preto by som chcel zaradit viac ovocia, aby som si tie ziviny doplnil takto.


    AOTEAROA: Dakujem za odpoved, myslel som, ze stym mam proble len ja. V mojom okoli je zopar ludi, co robi momentalne spolu so mnou Whole30 dietu a oni zeleniny jedia na kila. Ja to nezvladam.
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: ja z toho uplne nepochopil jestli chces mit nejakou prevaznou cast diety slozenou z ovoce (tomu by napovidala ta zminka o fruitarianstvi) nebo se proste ptas, jestli je mozne jist ovoce misto zeleniny, ale v nejakem beznem mnozstvi.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: hodně syrové zeleniny neumí jíst nikdo. je mnohem stravitelnější a obvykle i chutnější, pokud je tepelně upravená. a celkově je pro zažívání velmi dobré jíst teplá jídla.
    frutariánství se však s paleem rozhodně míjí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: a kde máš bílkoviny a tuky? Základem paleo a podobnách diet je málo sacharidů, hodně bílkovin a tuku. Proto se jí málo ovoce, protože to je jaksi voda a cukry.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    Ahojte, nevie niekto, ako znasa Paleo istu kombinaciu s frutarianstvom? Mne nechuti samotna surova zelenina (napr v salatoch, ako priloha), ale ovocie mam rad a chuti mi. Ale sa to bije s principom palea, ze ovocie ma byt iba obcas. Vie mi v tomto niekto poradit? Zeleninu som schopny jest iba zapekane, vo forme polievok, alebo v kari, ale upravou sa zabija dost zivin, ktore by som doplnal pripadne ovocim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: dostala jsem se k tomu článku a začnu se koukat na blog :-)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jsi na to narazila nahodne nebo se postupne prokousavas celym blogem? Peter tam ma zabavnou "Fruit and vegetables" serii :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: nezabije tě ani kdyby to shnilo, namísto zkysalo. Maximálně ti to.... očistí střeva... ;-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: diky za informace, uz jsem nasla tvuj web, a tvuj clanek na paleolifestyle a pilne studuju :)
    mne vlastne puvodne zajimalo jen jestli mne to nezabije, ale ted jak to zkoumam mne laka vyrobit kokosovy jogurt :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam