• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    NYX: No chcel by som jest v ramci palea viac ovocia, ako zeleniny, lebo zelenina mi skratka chuti iba varena. A kedze paleo je nizkosacharidova "dieta", bude to zvysene mnozstvo sacharidov v ovoci niako vadit?

    ZUZKAOU: Jedavam maso aj tuky. Obvykle mam tri jedla denne. Na ranajky maso (slanina, brav. mast, kuracie, atd) so salatom, na obed varena zelenina a salat a na vecer zvacsa ovocie a orechy. a ta zelenina na obed mi mierne vadi. casto jedavam iba tepelne upravenu a obavam sa, ze je to mrtve jedlo, bez niakych zivin, kedze je varene. preto by som chcel zaradit viac ovocia, aby som si tie ziviny doplnil takto.


    AOTEAROA: Dakujem za odpoved, myslel som, ze stym mam proble len ja. V mojom okoli je zopar ludi, co robi momentalne spolu so mnou Whole30 dietu a oni zeleniny jedia na kila. Ja to nezvladam.
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: ja z toho uplne nepochopil jestli chces mit nejakou prevaznou cast diety slozenou z ovoce (tomu by napovidala ta zminka o fruitarianstvi) nebo se proste ptas, jestli je mozne jist ovoce misto zeleniny, ale v nejakem beznem mnozstvi.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: hodně syrové zeleniny neumí jíst nikdo. je mnohem stravitelnější a obvykle i chutnější, pokud je tepelně upravená. a celkově je pro zažívání velmi dobré jíst teplá jídla.
    frutariánství se však s paleem rozhodně míjí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: a kde máš bílkoviny a tuky? Základem paleo a podobnách diet je málo sacharidů, hodně bílkovin a tuku. Proto se jí málo ovoce, protože to je jaksi voda a cukry.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    Ahojte, nevie niekto, ako znasa Paleo istu kombinaciu s frutarianstvom? Mne nechuti samotna surova zelenina (napr v salatoch, ako priloha), ale ovocie mam rad a chuti mi. Ale sa to bije s principom palea, ze ovocie ma byt iba obcas. Vie mi v tomto niekto poradit? Zeleninu som schopny jest iba zapekane, vo forme polievok, alebo v kari, ale upravou sa zabija dost zivin, ktore by som doplnal pripadne ovocim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: dostala jsem se k tomu článku a začnu se koukat na blog :-)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jsi na to narazila nahodne nebo se postupne prokousavas celym blogem? Peter tam ma zabavnou "Fruit and vegetables" serii :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: nezabije tě ani kdyby to shnilo, namísto zkysalo. Maximálně ti to.... očistí střeva... ;-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: diky za informace, uz jsem nasla tvuj web, a tvuj clanek na paleolifestyle a pilne studuju :)
    mne vlastne puvodne zajimalo jen jestli mne to nezabije, ale ted jak to zkoumam mne laka vyrobit kokosovy jogurt :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: stejně. Pokud to voní a je to nakyslé, tak ti do toho nalítaly nějaké lactobacilly z ovzduší a je to v pořádku. Když to necháš stát v teple, tak to dokysá

    Pokud to začne smrdět, tak vyhrály nějaké jiné breberky.

    Pokud si to chceš pojistit, dáš tam nějaký startér. Pokud to nemá být z nějakého mléčného produktu, tak pro tebe bude nejjednoduší nasypat tam obsah tablety lactobacilů z lekárny.

    Ty věci z lekárny by mohly být celkem odolné, takže pak půjde jako startér použít zbytek zkysaného kokosového mléka. Ovšem může se stát, že pak postupně budou další a další verze horší kvality (řidší a tak). Pak nezbývá než použivat vždy čerstvé kultury.

    Klasické jogurtové, smetanové kultury koupíš zde http://www.milcom-as.cz/produkty/produkty-pro-domaci-a-faremni-vyrobu.html

    Jde je zrecyklovat tak dvakrát, třikrát a ořechové mléko budou kysat taky.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    FRONEMA: zdroje nemam, ale kysam kokosove, mandlove, kesu, sojove mleko (vetsinou v kombinacich) a bez problemu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem dneska zjistila ze domaci kokosove mleko voni trochu kysane, chutnalo porad sladce tak snad bylo ok ho pit.

    jak vlastne proces kysani funguje? bude to stejne u kokosoveho mleka jako u kravskeho? (a mandloveho?) odkazete mne prosim na nejake rozumne zdroje v tomhle? preferovane cesky, ale snesu i anglictinu
    NYX
    NYX --- ---
    NTR23: kdyz jsem jim tam napsal, ze na etiketach vetsinou hledam obsah tuku, urcite to pochopi spatne, co? :-)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FitPlan.cz se ptá na pár otázek ohledně jídla, pokud máte zájem, vyplňte

    https://docs.google.com/forms/d/1JGZfR8s4sswx3miFkxn2K9iT8SfC02YYQyubpkX5LUs/viewform
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja pridam jeden vcerejsi objev, pomeranc nakrajeny na kousky smichat s uzenym lososem taktez nakrajenym na kousky, posypat volitelne platkami mandli.
    zni to nestandardne ale je to vyborna kombinace chuti
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    na kousky nakrájený zralý banán -> zmražený -> vyndat z mrazáku, hodit do mixéru, přidat pár lístků čerstvé máty, několik lžic hustého čistého jogurtu, (volitelně pár kapek mandlové esence) -> zmrzlinový orgasmus!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam