• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: co se tyce tech mrtvych zivin, casto je to spis naopak...vzpominam si treba na clanek, ktery srovnaval kolik karotenu se vstreba ze syrove/varene * cele/rozmixovane mrkve.

    Estimation of carotenoid accessibility from carrots determined by an in vitro digestion method
    http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n5/full/1601329a.html

    “Three percent of the total beta-carotene content was released from raw carrots in pieces” when homogenized (pulped) 21% was released. Cooking the pulp increased the accessibility to 27%. Addition of cooking oil to the cooked pulp further increased the released amount to 39%.”
    [...]
    The trends for alpha-carotene were similar to those for beta-carotene, except that the absolute values were about 60% lower.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: v syrové zelenině je možná víc živin než v uvařené, ale zas je tak těžce stravitelná, že se nemusí do tebe vůbec vstřebat... nesmíš to brát tak vážně a zkus načerpat vědomosti i z jiného stravovacího soudku. já si přečetla knihu o výživě podle pěti elementů (čínské stravování - když chci něco kritizovat, nejdřív chci vědět na co nadávám, četla jsem to ze zvědavosti), a kromě toho že to je strašně krkolomně napsané jsem si z toho odnesla i pár hodnotných informací, které zní docela logicky. jde o to, že některé potraviny a způsoby úpravy tě zahřívají či ochlazují, něco je stravitelnější v určité podobě a tak. například zahřátí žaludku před jídlem zvyšuje schopnost organismu jídlo dobře strávit a využít, proto se třeba pije aperitiv (alkohol) nebo teplá polévka. taky je velmi dobré snídat ráno teplé jídlo, dnešním lidem a hlavně ženám je dost zima proto, že jedí tropické ovoce které má vlastně osvěžovat lidi v tropech (protože jima každý opakuje že jsou plné vitamínů) nebo snídají cereálie s mlékem - což je obvykle vytažené z lednice a tedy studí, další věc je že když máš pořád nějaký salát, ten taky studí (osobně mám dost zeleniny v lednici nebo tam chladím salát pokud ho nekonzumuju hned) a to se na té chuti to jíst všechno podepíše... máš únor a to člověk potřebuje spíš zahřívat - vařené jídlo, kořenit zázvorem, skořicí, pít teplé alkoholické nápoje a podobně (já jsem na jižní polokouli, takže si spíš obden dělám domácí zmrzku, ale doma by mě to v únoru nenapadlo). na první poslech to možná zní srandovně, ale když se nad tím zamyslíš... něco na tom je, že? já si spoustu zeleniny upravuju tepelně a vždy k ní dám nějaký tuk, aby se z ní ty vitamíny mohly vstřebat, protože většina jich k rozpouštění a vstřebání tuk potřebuje, pokud vím... do salátu spoustu olivového oleje, do zeleniny na pánvi nebo v hrnci dávám máslo, často si na zeleniny dávám strouhaný sýr nebo ho mám jako součást "přílohy" k masu, pokud ono samo není dost tučné.
    TYPHUS: pokud si hlídáš konzumaci cukru, je lepší jíst sladké jen dopoledne anebo celkově hodně omezeně, pokud ji neřešíš, dej si sladké kdy chceš, jen zas přidám teorii z jiného soudku - ovoce nejíst jako dezert, protože se tráví mnohem rychleji než jiné potraviny (třeba maso) a pak při tom trávení akorát zahnívá na vrchu toho cos snědl předtím a budeš to hodiny trávit... ovoce si dávám spíš jako svačinku mezi jídly, když nechci něco většího.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: to pak jo. A teda ta zelenina se dá taky fermentovat, ostatně k paleo to celkem patří - to je pak živé až až ;-)
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    NYX: No chcel by som jest v ramci palea viac ovocia, ako zeleniny, lebo zelenina mi skratka chuti iba varena. A kedze paleo je nizkosacharidova "dieta", bude to zvysene mnozstvo sacharidov v ovoci niako vadit?

    ZUZKAOU: Jedavam maso aj tuky. Obvykle mam tri jedla denne. Na ranajky maso (slanina, brav. mast, kuracie, atd) so salatom, na obed varena zelenina a salat a na vecer zvacsa ovocie a orechy. a ta zelenina na obed mi mierne vadi. casto jedavam iba tepelne upravenu a obavam sa, ze je to mrtve jedlo, bez niakych zivin, kedze je varene. preto by som chcel zaradit viac ovocia, aby som si tie ziviny doplnil takto.


    AOTEAROA: Dakujem za odpoved, myslel som, ze stym mam proble len ja. V mojom okoli je zopar ludi, co robi momentalne spolu so mnou Whole30 dietu a oni zeleniny jedia na kila. Ja to nezvladam.
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: ja z toho uplne nepochopil jestli chces mit nejakou prevaznou cast diety slozenou z ovoce (tomu by napovidala ta zminka o fruitarianstvi) nebo se proste ptas, jestli je mozne jist ovoce misto zeleniny, ale v nejakem beznem mnozstvi.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: hodně syrové zeleniny neumí jíst nikdo. je mnohem stravitelnější a obvykle i chutnější, pokud je tepelně upravená. a celkově je pro zažívání velmi dobré jíst teplá jídla.
    frutariánství se však s paleem rozhodně míjí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: a kde máš bílkoviny a tuky? Základem paleo a podobnách diet je málo sacharidů, hodně bílkovin a tuku. Proto se jí málo ovoce, protože to je jaksi voda a cukry.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    Ahojte, nevie niekto, ako znasa Paleo istu kombinaciu s frutarianstvom? Mne nechuti samotna surova zelenina (napr v salatoch, ako priloha), ale ovocie mam rad a chuti mi. Ale sa to bije s principom palea, ze ovocie ma byt iba obcas. Vie mi v tomto niekto poradit? Zeleninu som schopny jest iba zapekane, vo forme polievok, alebo v kari, ale upravou sa zabija dost zivin, ktore by som doplnal pripadne ovocim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: dostala jsem se k tomu článku a začnu se koukat na blog :-)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jsi na to narazila nahodne nebo se postupne prokousavas celym blogem? Peter tam ma zabavnou "Fruit and vegetables" serii :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: nezabije tě ani kdyby to shnilo, namísto zkysalo. Maximálně ti to.... očistí střeva... ;-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: diky za informace, uz jsem nasla tvuj web, a tvuj clanek na paleolifestyle a pilne studuju :)
    mne vlastne puvodne zajimalo jen jestli mne to nezabije, ale ted jak to zkoumam mne laka vyrobit kokosovy jogurt :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: stejně. Pokud to voní a je to nakyslé, tak ti do toho nalítaly nějaké lactobacilly z ovzduší a je to v pořádku. Když to necháš stát v teple, tak to dokysá

    Pokud to začne smrdět, tak vyhrály nějaké jiné breberky.

    Pokud si to chceš pojistit, dáš tam nějaký startér. Pokud to nemá být z nějakého mléčného produktu, tak pro tebe bude nejjednoduší nasypat tam obsah tablety lactobacilů z lekárny.

    Ty věci z lekárny by mohly být celkem odolné, takže pak půjde jako startér použít zbytek zkysaného kokosového mléka. Ovšem může se stát, že pak postupně budou další a další verze horší kvality (řidší a tak). Pak nezbývá než použivat vždy čerstvé kultury.

    Klasické jogurtové, smetanové kultury koupíš zde http://www.milcom-as.cz/produkty/produkty-pro-domaci-a-faremni-vyrobu.html

    Jde je zrecyklovat tak dvakrát, třikrát a ořechové mléko budou kysat taky.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    FRONEMA: zdroje nemam, ale kysam kokosove, mandlove, kesu, sojove mleko (vetsinou v kombinacich) a bez problemu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem dneska zjistila ze domaci kokosove mleko voni trochu kysane, chutnalo porad sladce tak snad bylo ok ho pit.

    jak vlastne proces kysani funguje? bude to stejne u kokosoveho mleka jako u kravskeho? (a mandloveho?) odkazete mne prosim na nejake rozumne zdroje v tomhle? preferovane cesky, ale snesu i anglictinu
    NYX
    NYX --- ---
    NTR23: kdyz jsem jim tam napsal, ze na etiketach vetsinou hledam obsah tuku, urcite to pochopi spatne, co? :-)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FitPlan.cz se ptá na pár otázek ohledně jídla, pokud máte zájem, vyplňte

    https://docs.google.com/forms/d/1JGZfR8s4sswx3miFkxn2K9iT8SfC02YYQyubpkX5LUs/viewform
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja pridam jeden vcerejsi objev, pomeranc nakrajeny na kousky smichat s uzenym lososem taktez nakrajenym na kousky, posypat volitelne platkami mandli.
    zni to nestandardne ale je to vyborna kombinace chuti
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    na kousky nakrájený zralý banán -> zmražený -> vyndat z mrazáku, hodit do mixéru, přidat pár lístků čerstvé máty, několik lžic hustého čistého jogurtu, (volitelně pár kapek mandlové esence) -> zmrzlinový orgasmus!!
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Delate nekdo crossfit? Kde? Jak casto? Za kolik? Povidejte, prehanejte ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ANNYSEK: na druhou stranu mi to zpočátku pomohlo asi, mít vidinu dne kdy zhřeším, obvykle když byla nějaká velká party tak jsem prostě jedla cokoli celý den, ale to jsem tehdy spíš jen chtěla hubnout, což se časem změnilo ve snahu být zdravá :)
    ANNYSEK
    ANNYSEK --- ---
    AOTEAROA: jo, tomu verim:)
    ale tak vyzkousim, jak to pujde a uvidim.. pokud den volna zrusim, tak tim lip:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ANNYSEK: já jsem něco takového praktikovala a den volna mi pak způsobil akorát novou několikadenní odvykačku od cukru a zažívací potíže s nafouklým břichem, takže "cheating day" jsem zrušila :)
    ANNYSEK
    ANNYSEK --- ---
    FRONEMA: mne to vadi jednak v tom, ze se chci socializovat a taky je obed prilezitost odejit z kancelare a povetrat se
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: ty jo, co jsem psala si uz nepamatuju :) kazdopadne ja na tom ted travim fakt malo casu, vetsinou si jen upecu kureci nohy nebo lososa, to je na pet minut prace kdyz se nepocita doba peceni... to fakt clovek stravi vic casu cekanim na to nez cisnik prinese menu, jidlo a potom ucet :)

    btw trocha chlubeni, uz jsem si ke svym paleokolacum poridila i fotografa :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (Jako je pravda, že čas mě od návratu odrazuje.
    Když vzpomínám na dobu, kdy jsem paleo, mám vzpomínky skládající se pouze z nákupů, vaření a umývání nádobí, myslím, že jsem nic jiného nedělala. Teda, občas jsem to proložila tou konzumací jídla:-D)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: A jak to zvládáš časově? Nebyla jsi to ty, kdo na začátku psal, že chce vší to přípravou trávit úplně minimální množství času? :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ANNYSEK: heh tak to u mne naopak, na noseni obedu do prace jsem si desne zvykla a dneska po dlooouhe dobe jsem vyrazila s kolegou do restaurace, a rikam si ze zas dlouho ne, nakonec to noseni jidla mi prijde mnohem praktictejsi a prijemnejsi...
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: ten duvod pro vylouceni lustenin je u palea afaik pomerne chaby, pokud nekomu chybi, nacetl bych neco od WAPFu ohledne spravne pripravy a klidne at je ji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam