• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: co se tyce tech mrtvych zivin, casto je to spis naopak...vzpominam si treba na clanek, ktery srovnaval kolik karotenu se vstreba ze syrove/varene * cele/rozmixovane mrkve.

    Estimation of carotenoid accessibility from carrots determined by an in vitro digestion method
    http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n5/full/1601329a.html

    “Three percent of the total beta-carotene content was released from raw carrots in pieces” when homogenized (pulped) 21% was released. Cooking the pulp increased the accessibility to 27%. Addition of cooking oil to the cooked pulp further increased the released amount to 39%.”
    [...]
    The trends for alpha-carotene were similar to those for beta-carotene, except that the absolute values were about 60% lower.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: v syrové zelenině je možná víc živin než v uvařené, ale zas je tak těžce stravitelná, že se nemusí do tebe vůbec vstřebat... nesmíš to brát tak vážně a zkus načerpat vědomosti i z jiného stravovacího soudku. já si přečetla knihu o výživě podle pěti elementů (čínské stravování - když chci něco kritizovat, nejdřív chci vědět na co nadávám, četla jsem to ze zvědavosti), a kromě toho že to je strašně krkolomně napsané jsem si z toho odnesla i pár hodnotných informací, které zní docela logicky. jde o to, že některé potraviny a způsoby úpravy tě zahřívají či ochlazují, něco je stravitelnější v určité podobě a tak. například zahřátí žaludku před jídlem zvyšuje schopnost organismu jídlo dobře strávit a využít, proto se třeba pije aperitiv (alkohol) nebo teplá polévka. taky je velmi dobré snídat ráno teplé jídlo, dnešním lidem a hlavně ženám je dost zima proto, že jedí tropické ovoce které má vlastně osvěžovat lidi v tropech (protože jima každý opakuje že jsou plné vitamínů) nebo snídají cereálie s mlékem - což je obvykle vytažené z lednice a tedy studí, další věc je že když máš pořád nějaký salát, ten taky studí (osobně mám dost zeleniny v lednici nebo tam chladím salát pokud ho nekonzumuju hned) a to se na té chuti to jíst všechno podepíše... máš únor a to člověk potřebuje spíš zahřívat - vařené jídlo, kořenit zázvorem, skořicí, pít teplé alkoholické nápoje a podobně (já jsem na jižní polokouli, takže si spíš obden dělám domácí zmrzku, ale doma by mě to v únoru nenapadlo). na první poslech to možná zní srandovně, ale když se nad tím zamyslíš... něco na tom je, že? já si spoustu zeleniny upravuju tepelně a vždy k ní dám nějaký tuk, aby se z ní ty vitamíny mohly vstřebat, protože většina jich k rozpouštění a vstřebání tuk potřebuje, pokud vím... do salátu spoustu olivového oleje, do zeleniny na pánvi nebo v hrnci dávám máslo, často si na zeleniny dávám strouhaný sýr nebo ho mám jako součást "přílohy" k masu, pokud ono samo není dost tučné.
    TYPHUS: pokud si hlídáš konzumaci cukru, je lepší jíst sladké jen dopoledne anebo celkově hodně omezeně, pokud ji neřešíš, dej si sladké kdy chceš, jen zas přidám teorii z jiného soudku - ovoce nejíst jako dezert, protože se tráví mnohem rychleji než jiné potraviny (třeba maso) a pak při tom trávení akorát zahnívá na vrchu toho cos snědl předtím a budeš to hodiny trávit... ovoce si dávám spíš jako svačinku mezi jídly, když nechci něco většího.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: to pak jo. A teda ta zelenina se dá taky fermentovat, ostatně k paleo to celkem patří - to je pak živé až až ;-)
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    NYX: No chcel by som jest v ramci palea viac ovocia, ako zeleniny, lebo zelenina mi skratka chuti iba varena. A kedze paleo je nizkosacharidova "dieta", bude to zvysene mnozstvo sacharidov v ovoci niako vadit?

    ZUZKAOU: Jedavam maso aj tuky. Obvykle mam tri jedla denne. Na ranajky maso (slanina, brav. mast, kuracie, atd) so salatom, na obed varena zelenina a salat a na vecer zvacsa ovocie a orechy. a ta zelenina na obed mi mierne vadi. casto jedavam iba tepelne upravenu a obavam sa, ze je to mrtve jedlo, bez niakych zivin, kedze je varene. preto by som chcel zaradit viac ovocia, aby som si tie ziviny doplnil takto.


    AOTEAROA: Dakujem za odpoved, myslel som, ze stym mam proble len ja. V mojom okoli je zopar ludi, co robi momentalne spolu so mnou Whole30 dietu a oni zeleniny jedia na kila. Ja to nezvladam.
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: ja z toho uplne nepochopil jestli chces mit nejakou prevaznou cast diety slozenou z ovoce (tomu by napovidala ta zminka o fruitarianstvi) nebo se proste ptas, jestli je mozne jist ovoce misto zeleniny, ale v nejakem beznem mnozstvi.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: hodně syrové zeleniny neumí jíst nikdo. je mnohem stravitelnější a obvykle i chutnější, pokud je tepelně upravená. a celkově je pro zažívání velmi dobré jíst teplá jídla.
    frutariánství se však s paleem rozhodně míjí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: a kde máš bílkoviny a tuky? Základem paleo a podobnách diet je málo sacharidů, hodně bílkovin a tuku. Proto se jí málo ovoce, protože to je jaksi voda a cukry.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    Ahojte, nevie niekto, ako znasa Paleo istu kombinaciu s frutarianstvom? Mne nechuti samotna surova zelenina (napr v salatoch, ako priloha), ale ovocie mam rad a chuti mi. Ale sa to bije s principom palea, ze ovocie ma byt iba obcas. Vie mi v tomto niekto poradit? Zeleninu som schopny jest iba zapekane, vo forme polievok, alebo v kari, ale upravou sa zabija dost zivin, ktore by som doplnal pripadne ovocim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: dostala jsem se k tomu článku a začnu se koukat na blog :-)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jsi na to narazila nahodne nebo se postupne prokousavas celym blogem? Peter tam ma zabavnou "Fruit and vegetables" serii :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: nezabije tě ani kdyby to shnilo, namísto zkysalo. Maximálně ti to.... očistí střeva... ;-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: diky za informace, uz jsem nasla tvuj web, a tvuj clanek na paleolifestyle a pilne studuju :)
    mne vlastne puvodne zajimalo jen jestli mne to nezabije, ale ted jak to zkoumam mne laka vyrobit kokosovy jogurt :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: stejně. Pokud to voní a je to nakyslé, tak ti do toho nalítaly nějaké lactobacilly z ovzduší a je to v pořádku. Když to necháš stát v teple, tak to dokysá

    Pokud to začne smrdět, tak vyhrály nějaké jiné breberky.

    Pokud si to chceš pojistit, dáš tam nějaký startér. Pokud to nemá být z nějakého mléčného produktu, tak pro tebe bude nejjednoduší nasypat tam obsah tablety lactobacilů z lekárny.

    Ty věci z lekárny by mohly být celkem odolné, takže pak půjde jako startér použít zbytek zkysaného kokosového mléka. Ovšem může se stát, že pak postupně budou další a další verze horší kvality (řidší a tak). Pak nezbývá než použivat vždy čerstvé kultury.

    Klasické jogurtové, smetanové kultury koupíš zde http://www.milcom-as.cz/produkty/produkty-pro-domaci-a-faremni-vyrobu.html

    Jde je zrecyklovat tak dvakrát, třikrát a ořechové mléko budou kysat taky.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    FRONEMA: zdroje nemam, ale kysam kokosove, mandlove, kesu, sojove mleko (vetsinou v kombinacich) a bez problemu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem dneska zjistila ze domaci kokosove mleko voni trochu kysane, chutnalo porad sladce tak snad bylo ok ho pit.

    jak vlastne proces kysani funguje? bude to stejne u kokosoveho mleka jako u kravskeho? (a mandloveho?) odkazete mne prosim na nejake rozumne zdroje v tomhle? preferovane cesky, ale snesu i anglictinu
    NYX
    NYX --- ---
    NTR23: kdyz jsem jim tam napsal, ze na etiketach vetsinou hledam obsah tuku, urcite to pochopi spatne, co? :-)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FitPlan.cz se ptá na pár otázek ohledně jídla, pokud máte zájem, vyplňte

    https://docs.google.com/forms/d/1JGZfR8s4sswx3miFkxn2K9iT8SfC02YYQyubpkX5LUs/viewform
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja pridam jeden vcerejsi objev, pomeranc nakrajeny na kousky smichat s uzenym lososem taktez nakrajenym na kousky, posypat volitelne platkami mandli.
    zni to nestandardne ale je to vyborna kombinace chuti
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    na kousky nakrájený zralý banán -> zmražený -> vyndat z mrazáku, hodit do mixéru, přidat pár lístků čerstvé máty, několik lžic hustého čistého jogurtu, (volitelně pár kapek mandlové esence) -> zmrzlinový orgasmus!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam