• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GHOSTDOGG: V tom pripade cvicit cich. To, jak smrdi prepaleny maslo je imho velmi specificke a nezamenitelne
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    LUCIASHECK: Ja si prave myslim, ze dokud neni citit nejaky zapasach, nekouri se z toho a ani na te panvy to evypada spatne, tak ze se jedna o bezproblemovou upravdu. Diky za nazor, jsem rad, trosku jsi me uklidnila, protoze v poslednich dnech jsem nejak casto narazel na pojem prepaleni v clancich atd a trosku jsem znejistel
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Čokoládový koláč s banánovým krémem | Vítejte na blogu od Metly
    http://mmetla.wordpress.com/2013/02/19/cokoladovy-kolac-s-bananovym-kremem/

    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MICHATU: Nevím, jednou jsem pouze četl něco, kde byla ideální teplota na smažení vyšší, než teplota přepalování másla. Ale stejně nevím, jak se to dá ohlídat. Každopádně užíváním tuků s tím výšším bodem nic nezkazíš, rozhodni se sám.)

    LUCIASHECK: Tou pánví jsem myslel něco, co už tuk nutně nepotřebuje, co je tučné samo o sobě a pustí ho, ne třeba restovanou mrkev.

    Každopádně nemůže se přepalovat do určité míry tak, že se to v celkové chuti jídla ztratí? (pozvolna, že to není smradem a dýmem poznat) Jinak moc nechápu, proč by se to kdy vůbec řešilo...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GHOSTDOGG: máslo, když se přepaluje, tak dost hnusně smrdí... dokud hnusně nesmrdí, je naprosto ok...

    smažit na sucho na nějaký super pánvi mi připadá jako korunovaná blbost, protože pak už z toho nevycucáš vůbec nic navíc, než jen primární produkt...
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    GHOSTDOGG: S tim prepalovanim to znam, ale neznamena preci, ze kdyz neco smazim na masle, ze se hned prepaluje, ze?

    Praktikuju to tak asi nejak rok a pul a nikdy me nenapadlo, ze by se prepalovalo, protoze se snazim pracovat s takovym planenem, kdy se z panve nekouri takovej ten cernej dym :)

    Takze v pripade, ze nedojde k prepaleni, tak by smazeni vlastne nemelo byt ani trosku zavadne, ze?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MICHATU: Už to tu párkrát bylo a určitě se to dá dohledat někde na netu, máslo má poměrně nízkou teplotu přepalování. To vyřešíš buď tím, že ho přepustíš, čímž se "vyčistí", a bod přepalování má pak snad nejvyšší vůbec (z běžných tuků), nebo ho nahradíš sádlem nebo rafinovaným olivovým olejem (nebo za tepla zpracovaným, nevím, jestli je v tom rozdíl) a nejlépe asi z pokrutin, protože se stejně ty zdrávé látky, které jsou v (extra) panenském zničí. Sádlo i oliváč mají taky vyšší teplotu přepalování. Nebo by možná mohlo být obdobné "smažit" na sucho, na nějaký tý super pánvy a pak to rozpuštěným máslem zalít (ale to nevím). Hledej přepalování.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    ALONSY: Zkus v tom pripade jine tuky.

    Ja treba miluju maslo jen tak na lzicku. Avokada, olivy, orechy, kokosovy tuk, ...

    Neni to jen o mase
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MICHATU: Ze začátku jsem se tláskala hodně banány, jablky i tou čokoládou, ale v posledních dnech už potřebu moc nemám. I když dneska jsem si jablko ke snídani dala.

    Co se tuku týká, tak ty kotlety i pečínka v sobě měly hromadu tučnýho masa. Který mi sice vůbec nechutná, ale když to jím dohromady s normálním, tak to docela jde, takže to do sebe cpu násilím.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    ALONSY: Tam je hrozne malo tuku a dost sacharidu
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Prosimvas, jak se divate na kazdodeni smazeni na masle? Rano vejce, odpoledne treba nejake burgry. Tak dvakrat denne skoro kazdy den.

    Neznate nejakou studii (staci i vase nazory).

    Zajimalo by me co tam vznika za latky a jaketo ma pripadne zdravotni pozitiva / negativa?
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: :)) je to normální.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Mám nakoupené úplně zalené avokádo, už ho tu mám od pátku a už je měkké, ale pořád zelené - je to normální? Vždy jsem měla jen hnědá.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: 336 za kilo stojí to mleté v trms :)
    Ale asi to taky nebudu zase tolik hrotit, jak psala zuzkaou, paleo k nám přišlo z Ameriky, kdy je důraz na grass-fed z velmi dobrých důvodů, protože tam se ve velkochovech do těch zvířat asi hormony a jiné lahůdky doopravdy cpou.
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: ja bych nedelal z vic nez tak 2.5kg...pak uz zacnes narazet na problemy jak to zpracovat, velikost nadob apod...

    jinak nechapu tu cenu, co do toho probuh chces davat za maso? :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Jojo, poprvé to bylo z půl kila jako pokus, příště už pod deset kilo nekupuju :) (mmmm, 3360 korun jen za chilli do zásoby. Sakra:D)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: treba to zminovane chilli delam deset porci najednou a hazu do mrazaku, urcite se podobnych veci da najit vic pro situace, kdy se ti vazne varit nechce :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY: Chápu. Stejnej problém jsem měl, když jsem přestal kouřit.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: :))) aha, tak tomu rozumim. Ten pocit "omezeni", bezstarostnost stravovani je pryc, premejslis o kazdym kousku jidla, co jis, musis planovat, mit po ruce porad neco... :))) v tomhle asi moc neporadim... jen mozna vydrzet tak dlouho, dokud se to neprehodi zpatky... a zkusit si najit neco na vareni, co by te mohlo bavit... udelat si z toho ritual...

    treba ja vareni miluju, bavi me cely ten proces a hlavne ta "tvorba" :) nevarim zasadne podle receptu, ale podle lednice a chuti...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHMAIDA: No, právě že v hlavě jsem to přehozené měla. Těšila jsem se a plánovala jsem to několik měsíců, všechno jsem si načetla atd. Až včera mě to najednou začalo tímhle způsobem vytáčet.

    Co nemám ráda na vaření? No, začíná to nákupem a končí nandaváním jídla na talíř. A taky všechno mezi tím :D
    Naštěstí mi hodně pomáhá přítel, že třeba připravím cibuli, koření a další a on už se postará o to vaření, otáčení a hlídání samotný. Jinak nevím, jak bych to zvládala:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam