• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    MARTENX: Heh, jsem rád, že aspoň někdo podle toho cvičí, řekl bych, že to budou celkem tak tři lidi :))))

    Vstávám v 0630, spát chodím v 2300. Jím tři jídla denně. Snídaně 5-7 vajec, oběd většinou nějaký asijský jídlo (tak 4× do tejdne vietnamci, Ha Noi ve Slezské), kde si dávám dvě hlavní jídla bez přílohy (hovězí s vařenou zeleninou a vepřový na roštu nejčastějc), večer nějaký maso se syrovou zeleninou. Občas jiná snídaně (pudink z kokosovýho mlíka a žloutků, guacamole nebo tuňák salát s vejcema). Potréninkový jídlo je buď večeře, nebo pokud mám večer hodně tréninků, tak si dám kolem 60g ořechů.

    Trénuju každej den, 45min silovej trénink železná koule/vlastní váha/velká činka (momentálně jedu 40 denní Easy Strength program) + jednou tejdně hodina a půl krav maga + mám 3× týdně tréninky Primal Move, kde většinu času cvičím se studentama. No a každej večer mám 3 kettlebell lekce, kde teda necvičím, ale furt tam lítám jak vítr v bedně, opravuju, ukazuju, rozcvičuju se s ostatníma atd.

    Problém je, že jakmile si jen čuchnu k sladkýmu, rozjede se mi obrovskej sugar craving, takže dát si ovoce u mně znamená, že za hodinu dostanu chuť na rejži, další ovoce nebo tmavou čokoládu. Takže jsem to prostě úplně smáznul. Chlast to samý.

    Sečteno podtrženo: lepek - nula, mléčné výrobky - nula, cukr - nula, fruktóza - téměř nula. Vyhovuje mi to? Jo. Vyhovovalo by to každýmu? Těžko říct, možná ne.

    Když jsem neměl tolik večerních tréninků, tak jsem jel ve stejným složení Warrior Diet a bylo to ještě lepší.




    CRANK: Ale hovnajs, nejsem žádnej idiot, co do diskuse vstupuje s neotřesitelným názorem. Sissona extra nesleduju, tyhle články přečtený mám a ten obrázek taky znám. Momentálně jedu podle Primal Body, Primal Mind, což je imho ze všech těch tun knížek, co mám o silovým a kondičním tréninku a stravě přečtený jedna z těch fakt nejlepších. A tam ta bábovka kategoricky odmítá nutnost jíst jakýkoli sacharidy a má to tam i krásně zargumentovaný.

    Čímž nechci říct, že by to lidi neměli jíst. U většiny lidí bude obrovskej úspěch, když se vzdaj rafinovanýho cukru a lepku a nic dalšího prakticky řešit nemusej, protože 80% budou mít pořešený.

    A rozhodně tím nechci říct, že mozek nepořebuje glukózu. Jen tvrdím, že k jeho správný funkci nepotřebuješ přijímat sacharidy, to je rozdíl.

    Především by si ale každej měl najít to, co mu vyhovuje. Pokud někdo není schopnej přežít bez jablka, hell, ať si ho dá. Jak říkám, pryč s lepkem, pryč s cukrem a zbytek už je jen třešnička na dortu.
    CRANK
    CRANK --- ---
    CRANK: Ještě si zapastuju.

    So How Much Glucose Do You Really Need?

    Much less than most people assume. At any one time, the total amount of glucose dissolved in the bloodstream of a healthy non-diabetic is equivalent to only a teaspoon (maybe 5 grams). Much more than that is toxic; much less than that and you pass out. That’s not much range for a so-called “preferred” fuel, is it? Several studies have shown that under normal low MET conditions (at rest or low-to mid- levels of activity such as walking and easy work) the body only needs about 5 grams of glucose an hour. And that’s for people who aren’t yet fat-adapted or keto-adapted. The brain is the major consumer of glucose, needing maybe 120 grams a day in people who aren’t yet on a low carb eating program. Low carb eating reduces the brain’s glucose requirements considerably, and those who are very low carb (VLC) and keto-adapted may only require about 30 grams of glucose per day to fuel the brain (and little-to-none to fuel the muscles at <75% max efforts). Twenty of those grams can come from glycerol (a byproduct of fat metabolism) and the balance from gluconeogenesis in the liver (which can actually make up to a whopping 150 grams a day if you haven’t metabolically damaged it with NAFLD through fructose overdosing). Bottom line, unless you are a physical laborer or are training (exercising) hard on a daily basis, once you become fat-adapted, you probably don’t ever need to consume more than 150 grams of dietary carbs – and you can probably thrive on far less. Many PBers do very well (including working out) on 30-70 grams a day.



    Read more: http://www.marksdailyapple.com/a-metabolic-paradigm-shift-fat-carbs-human-body-metabolism/#ixzz2MrNlNzhB
    CRANK
    CRANK --- ---
    CRANK: Finally, ketogenic diets, which are generally lumped together by critics, have gotten a lot of bad press. While experts have generally recognized their effectiveness for weight loss, very low carb diets that result in ketosis (like the Atkins) have been criticized on health grounds. The problem with these criticisms? They’re based on diets that allow for 20 grams or less of carbohydrates a day. While I believe we are not meant to run primarily on carbohydrate energy, I do believe we depend on the nutrients offered by low carb vegetables and even some low glycemic fruits. A diet of 20 carbohydrate grams simply can’t allow for the plentiful intake of nutrient-rich vegetables.

    Read more: http://www.marksdailyapple.com/dear-mark-ketosis/#ixzz2MrLZBfIC
    CRANK
    CRANK --- ---
    RADAR_PIBTL144: WTF? Mozek glukózu potřebuje. Nepotřebuje jí hodně, ale potřebuje. Ostatně když nesníš ani gram curku, tak si jí tělo vyrobí samo. Když svaly spotřebujou glukózu v těle volně dostupnout, tak jede na laktát. Ale to že potřebuješ pro funkci mozku 0 cukrů je dost extrémní prohlášení. I Mark Sisson tvrdí (a ne, nebudu to googlit, ty už jsi rozhodnutý), že 30g sacharidů denně je absolutní fyziologický minimum.

    To že sem řekl, že mozek jede na cukr (glukózu) neznamená, že to člověk má žrát shitload cukru aby mu fungoval líp.

    MARTENX
    MARTENX --- ---
    RADAR_PIBTL144: Radare, vzhledem k tomu, že jsem ke svým normálním sportovním aktivitám (karate, běh, plavání a teď snad už zase i kolo) přidal i tvou "Zbraň hromadného ničení" (a nevím jak ti vyjádřit dostatečný dík za to, že ten trénink pravidelně píšeš), tak by mě zajímalo jak to dáváš bez toho ovoce, protože já jsem prostě bez toho jablka nebo banánu před a po tréninku utahanej (kouli tahám ráno po probuzení, pak jdu do worku a odpo mám to karate). A jak si něco z ovoce nedám přes den, tak v osm jsem KO (teda vstávám před šestou, tak jestli to nebude tím :-)
    Můžeš mi sem prosím napsat aspoň příklad jídla na jeden tvůj aktivní den?
    díkes moc
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ovoce jedí i zvířata. Přeci jen jsme všežravci a úplně vylučovat ovoce se mi zdá podobné jako vylučovat maso.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    CRANK: Sacharidů pro funkci mozku potřebuješ nula.

    Co se ovoce týče, tak já sportuju fakt hodně (akorát s mozkem, což mě řadí trochu na jinou kolej než vrcholový sportovce a hardcoristy) a ovoce sním za týden fakt úplný minimum. Ovoce jako takový nejím vůbec, občas mám nějaký v jídle. Obecně se ale snažím držet dál od fruktózy.
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: Mám osobní zkušenost s extrem LC, kterou jsem držela cca před 37mi lety, bylo to absolutní utrpení, žádná zelenina ani ovoce nebylo povoleno. Fakt je, že na hubnutí to bylo výtečný, ale pro zdraví to bylo zdrcující, měla jsem aceton v moči a cítila jsem se pod psa. Primal mi vyhovuje mnohem víc svojí rozmanitostí a přeci jen určitým přijmem cukru (ze zeleniny a ovoce).
    TUILE
    TUILE --- ---
    myslim, ze to bylo v tomle videu (od 14:30), kde vysvetloval jak je to s tim low carb.
    Petr Mára https://vimeo.com/30065802
    ANNYSEK
    ANNYSEK --- ---
    na slow carb se ji taky lusteniny, ty prinasi dost sacharidu..
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    AOTEAROA: Tak já mám problém s tím vařením a taky s tlakem, protože vím, že jakmile jenom jednou polevím (dám si jen lok koly, kostičku opečenýho rohlíku do polívky...) tak je s jakýmakoliv pokusama konec.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CRANK: na tom bejt noob neni nic spatnyho, na to u toho neco hodnotit " Není to zdravé." mi minimalne neprijde rozumne.

    mne osobne low carb bod cca 80g denne nevyhovoval, ale ze to zdrave neni bych si fakt netroufla tvrdit.
    kazdopadne bych rekla ze je vhodne pokud clovek chce jit na very low carb aby vedel proc to dela a co to pro telo znamena... jit do toho uplne na hura "od ted zadny sacharidy" se asi nemusi vyplatit...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ANNYSEK: Jen když chceš nějak extrémně hubnout. Někteří ovoce nejedí vůbec, jiní (hlavně ti, co dost sportují) se jim tláskají hodně.
    CRANK
    CRANK --- ---
    NYX: Už mlčím :-D
    NYX
    NYX --- ---
    CRANK: ja dost casto potkavam rozliseni LC a VLC (pripadne VLC-K), kde se pod LC hazi neco mezi 50-150, coz je presne to rozmezi, v kterem se tu vetsina lidi pohybuje. samozrejme pocitano bez vlakniny.
    CRANK
    CRANK --- ---
    FRONEMA: Mea culpa nečetl. Nicméně stejně si myslím že to je vhodné maximálně na to aby člověk rychle zhubnul, ale ne aby na tom permanentně fungoval. Pod Low Carb / keto si představím něco, kdy máš příjem sacharidů pod 20g denně a to prostě nejde bez toho aby člověk žral dost zeleniny. Je to taková ta dieta kdy člověk žere hlavně maso a tuky. Není to zdravé.

    50-80g denně už je takový množství cukrů, kdy se ketóza spustí jen když je potřeba. Při 100-150ti se člověk nemusí bát že by upadal do ketózy a zároveň že by zvyšoval inzulin / ukládal tuky. Za low carb považuju první jmenovanou variantu pod 20g.

    Sorry, já jsem hroznej noob a navíc mám tendenci vykřikovat nepodložená tvrzení a je dost možné že pod low carb si i představíte něco jiného než já.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Tak jdu z endokrinologie, poprvy po x letech se mi nic nezhorsilo, ba naopak hodnoty jsou od roku 2006 poprve o neco priznivejsi nez na predchozi kontrole, uzlik se nezvetsuje, atrofie nijak zasadne nepostupuje
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CRANK: cetls paleo solution? tam tohle rozebira a klade dost argumentu proti tomuhle tvrzeni...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    CRANK: To neni rozumnej argument ;-)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    LUCIASHECK: Já bych si tipla že to měla být ironie, nemám ted po ruce žádnej článek a nechce se mi nic googlit, ale něco o tom jak ti paleo a podobným způsobem založená strava zaručeně zničí zdraví jsem už myslim četla. Podle některých stravovacích trendů řekneš tuk a všichni začnou ječet a zoufale se vrhají po obilné tyčince, aby se očistili od hříchu.
    CRANK
    CRANK --- ---
    LUCIASHECK: Výroba cukrů lidským tělem je náročná a cukr potřebuješ hlavně kvůli mozku a jeho správné funkci. Ale nepotřebuješ ho víc jak těch cca 150g denně. Pod low carbem si teda představím ketogenní dietu/atkinse a jestli si někdo myslí že to je zdravé tak už žádné argumenty nepomůžou, možná vlastní zkušenost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam