• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A hned vedle mongolska je daleko více asiatů, jejichž dieta je postavená na rýži a soje ;-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU:
    MR_DAN: Díky vyzkouším. Hlavně to protahování, pohyb je furt má slabá stránka, ale už zase cítím víc energie a pomalu se mi zkracují ty ranní nevolnosti:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADAR_PIBTL144: myslíš Mongolsko? Má to drobnou nevýhodu, jejich dieta je hodně postavená na mléce a škroby by jedli, kdyby je měli. A nebo kde konkrétně nejedí škrobovité věci a napoak mají postavenou dietu na vysokém příjmu bílkovin a tuku?


    Chci po tobě studie které dokazují že skoro všichni mají nesnášenlivost, ne obecně studie o tom, že existuje nesnášenlivost. A taky mě nezajímají studie o škodlivosti dlouhodobého a nadměrného příjmu sacharozy a nebo fruktozy ale seriozní zdroje o tom jak jsou jednoduché cukry škodlivé en bloc. Pokud existují, tak sem s nimi, velmi ráda se s nimi seznámím. (mluvím o impaktovaných článcích)

    Domýšlej věci do konce - chytáš se jen povrchních tvrzení.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: na krece tusim horcik a vitamin B (pivo) a hodne pit
    ja jsem taky na JTCJ (dobra zkratka) vzdycky koukal z gauce a neco zvejkal, asi klasika .. aj mi ty jejich metody neprijdou zas tak strasny, ale - clovek ji veci co mu nechutnaj (v mym pripade nizkotucny sejry, cottage, gervais apod), strasnou porci casu denne clovek ztrati tou pripravou jidla, pac si to musi nakrabickova dopredu zejo a navic je tam ten povinnej kazdodenni pohyb, tak to uz pak nevim jak lidi co pracujou 8-10 hodin denne muzou mit jeste cas delat neco co je bavi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: na křeče ve spánku - před i po sportu důkladný strečing a stejně tak něco pomalého, protahovacího i před spaním (a ideálně i ráno) - jogínský pozdrav slunci a měsíci je velmi dobře vymyšlená sestava.

    Přidat do stravy věci s hořčíkem. Mandle, lněná, slunečnicová a nebo dýňová semínka, čokoláda, banány a nebo tablety. Plus B-vitamíny, ale těch by si měla mít dost - na druhou stranu jednou týdně přidat játra neuškodí. (kuřecí jsou pro začátek jednodušší na zpracování)

    Pokud by to přetrvávalo i po měsíci zvýšeného příjmu hořčíku a důsledného každodeního protahování, tak bych šla za doktorem.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Sorry, ale ne. Jasně, paleo je teď strašně v módě a samozřejmě to s sebou nese vždycky těch pár průvodních jevů, že o tom někdo bude psát knížky a pořádat semináře a někdo druhý se toho chytne a udělá si z toho pomalu náboženství.

    Jenže paleo tu bylo daleko dřív, než vůbec někdo věděl, co vůbec paleo je. V Asii se tak stravujou miliony lidí, aniž by tomu dávali nálepku paleo. Prostě selskej rozum jim nedovolí sníst nic, co by jídlo připomínalo jen vzdáleně (corn flaky, instantní jídlo atd.) a to především proto, že narozdíl od západní medicíny ta východní řeší stravu, pohyb, odpočinek nebo stres na prvním místě (Bolí Tě hlava? Dej si čaj a běž se projít. V naší moderní civilizaci dostaneš recept na Valetol...).

    A že neexistují studie a fakta, které by dokládaly škodlivost lepku a cukru a jejich přímou souvislost s civilizačními chorobami nebo alergiemi? To je fór, ne? Ty studie existují a spousta z nich sahá datem vzniku hodně hluboko do 19./20. století.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (Jinak u podobných diet se taky hezky opomíjí to, že ženské, ať v pravěku či ty babičky byly vždy pěkně tlusté a to pohyb nepohyb:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nedávno jsem v obchodě koukala, že je asi mnohem snažší sehnat grass-fed věci, než obyčejný celozrnný pečivo :)

    Jinak výsledky různých moderních diet po deseti letech by mě zajímaly taky.

    Já paleo vidím spíš než z těch všech filozofickejch úhlů nějak tak: Jé, hele, dieta, kde můžu tláskat všechno co miluju a ještě je podle výsledků ostatních velmi účinná a zábavná - jupí.

    Jo, zábavná. To bude ten hlavní bonus. Ta Havlíčkova mi přišla fajn a vždy, když jsem se u toho JTCJ tláskala balíčkem chipsů, říkala jsem si, že by bylo asi fajn přestat být prase a začít jíst trochu normálně.

    Jenže tak 99% z té doporučované stravy mi nechutná, po kuřeti naprosto trpím hlady a je to nuda takže radši než Havlíčka, to sedm koblih denně a uvidím, co to se mnou udělá :))

    Paleo mě zaujalo, i když za začátku jsem to taky odmítala, pak jsem četla víc a víc, a nakonec zjistila, že to ani tak těžký není, tak proč ne :))


    A otázka. Vlastně dvě.
    Nějaké dobré jídlo na křeče? Chytly mě už před paleo a opoští mě pomalu, po probuzení se nemůžu ani protáhnout a už z toho mám i modřiny. (Na noze)

    a druhá:

    Vyndala jsem mleté maso z mrazáku a je takové zahnědlé, jako by už tak trochu prošlo varem nebo něco. Je to normální? :)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ty tradicni kultury mi prijdou byt jako super zdroj pro ilustraci toho, co vsechno muze fungovat. vybrat si jednu z nich a hlasat ji jako tu jedinou spravnou je samozrejme volovina...a pokud je to nejaka myticka v praxi nikdy neexistujici, je to volovina jeste vetsi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: no možná Amišové to můžou hlásat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: imho je vždycky volovina odvolávat se na to co dělali předkové a že je to tak správně a že to co děláme mi je špatně. Nevím o jediném takovém přístupu, ze kterého by anachronismy necákaly horem dolem. Zejména když to hlásá skrze moderní média a živí se pořádáním seminářů a vydáváním knih o tom co hlásá. ;-)

    Zejména když ti předkové měli takovou dobu dožití a takovou dětskou úmrtnost a další a další.

    (a stále neříkám že pravidlo "jez pouze to, co by tvoje prababička rozeznala jako jídlo" je špatně a že se to nemá převádět na "jez pouze to, co by člověk z doby kameé rozeznal jako jídlo". )
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (A pečivem myslím mouku a už to po sobě radši dál nečtu:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Poslední řádek se týká te racionální, trochu jsem se do toho zamotala:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, že by bylo paleo na hranici ketózy si nemyslím. Co jsem za poslední dobu načetla, tak většina lidí na paleo do sebe rve ovoce horem spodem a mně jste minule říkali, že jeden banán a ketóza už nebude.

    No, a když budeme u těch teorií atd. tak už vidím nejen lovce a sběrače, ale už třeba jen jakoukoliv z našich babiček, co musela lítat všude možně a opravdicky makat, jak si počítá kalorie.
    To, když jsem poprvé viděla v Jste to, co jíte, v době, kdy jsem ani neznala paleo, mi přišlo postavený na hlavu od první chvíle.

    Vlastně spousta z té stravy, to jezení 7x denně v malých porcích taky. Kdy za celou historii lidstva měli lidé na něco podobného čas?

    Čistě logicky se lidi pořádně najedli ráno a večer a mezi tím makali a to nejenom v pravěku, ale ještě před pár desítkami let. A dneska máme jíst sedmkrát denně podle hodin a nikoliv podle žaludku, ale podle toho, kdy nám nějaký odporník poručí?

    I když vlastně je ještě zásadní rozdíl mezi primal a paleo.
    Protože primal nevyřazuje v podstatě nic kromě pečiva a co se na tom může zdát komukoliv špatné, to jde mimo mě.
    Pokud si o tom přečetl aspoň jeden nehaterskej článek :)

    Leda by to byla strava navržená přesně pro potřeby moderního člověka, ale to by nemuseli potom dávat až takový důraz na pohyb.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADAR_PIBTL144: ne. To je na úrovni víry, nikoliv prokázaného fyziologického faktu.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Problém je, že potravinovou nesnášenlivostí trpí téměř všichni. Drtivá většina forem cliakie je nediagnostikovatelná z krve nebo pouze jedinou indikací. A další věc (a to především) je hormonální odezva na stravu. Hi-carb strava zvyšuje produkci inzulinu a leptinu, což vede k inzulinové rezistenci, diabetu, srdečním chorobám, alzheimru atd. a to i u lidí, kteří nemají tendenci tloustnout (ti zpravidla ani netuší, že mají problém...)

    Jediný správný? Těžko říct. Common sense? Hell yeah!

    Rozhodně prospěšnější než Havlíček a jeho džus k snídani.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: to s průmyslovou stravou bylo na Alonsy o pár příspěvků níže ;-)

    Paleo je špatně v okamžiku, kdy někdo tvrdí že je to jediný zdravý způsob a nebo že tak skutečně jedli pralidi.

    Ale podle všeho to vypadá, že zejména na lidi kteří mají problémy s potravinovou nesnášenlivostí a nebo chronickými záněty či automunitními problémy vysoký podíl bílkovin, tuků, syrové a ještě i fermentované zeleniny, s vyloučením lepku a případně mléčných produktů se zvýšeným fyzickým pohybem zabírá.

    Zároveň tedy rozumné paleo/primal je skutečně rychlý způsob jak zhubnout a navíc tedy mezi low-carb dietama je to nejpříčetnější varianta.

    Ostatně epilepsii krátkodobou ketozou léčí u dětí i v Thomayerce.
    FITH
    FITH --- ---
    30 Minute Paleo Diet Expert: Become Healthy by Eating Naturally: Michael Sullivan: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/Minute-Paleo-Diet-Expert-ebook/dp/B008LG2THC/ref=sr_1_311?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363081274&sr=1-311

    zadara
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: ja myslim, ze zvlast v druhy pulce toho clanku netvrdi nic jineho, nez pises, zvlast o prumyslove zpracovane strave. Akorat si nemyslim, ze se opak vztahuje jen na maso (resp jeho urcite druhy, coz se tu taky moc ehm neresi), zeleninu, ovoce a orechy a cokoli jinyho (lusteniny, obilniny, oleje..) je zlo (pro lidi, kteri netrpi celiakii ci "gluten sensitivity")
    Jinak ty dlouhodobe studie by me tez zajimali
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam