• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Ne nemyslím Mongolsko. Čína, Vietnam, Thajsko, Indie, Japonsko. To, že se Čínani cpou sojou a rýží je rozšířený mýtus a kdo někdy byl v Číně nebo s nějakým číňanem jedl tak ví, že to tak není.

    Nejdřív jsem si říkal, že na Tebe kašlu a ten čas mi za to nestojí, ale pak mi to stejně nedalo. Přikládám tedy výňatek z knihy Primal Body, Primal Mind a tím končím tuhle diskusi, poněvadž já mám svou pravdu a Ty též. Jednak se neshodnem a druhak je mi to úplně jedno. Nemám zapotřebí nikoho přesvědčovat.

    Celiac desease (CD) and gluten sensitivity are generally defined as states of heightened immunologic responsiveness to ingested gluten in genetically predisposed individuals. All celiac desease is a form of gluten sensitivity but not all gluten sensitivity is celiac desease. They are differentiated by their genetic markers - though the presence of genetic markers is not essential for gluten-induced enteropathy (intestinal damage) or "silent celiac desease" to occur, nor is the absence of these makers somehow "proof" that gluten isn't a problem. It was once believed that the genetic markers were necessary. Current studies have refuted this assumption, however. (...)
    A study in the Journal of the American Medical Association shows that people with celiac disease or gluten sensitivity, whether diagnosed or undiagnosed, had significantly higher risk of death, particularly from heart disease and cancer (Ludvigsson et al. 2009). It has been estimated (conservatively) that one in every two hundred people has full blown celiac disease ("full blown" being the only manner by which it is actually diagnosed).(...)
    There has been a 400 percent increase in the incidence of full blown celiac disease (Rubio-Tapia et al. 2009). (...) According to the same study, fully 30-50 percent of all people carry the gene for celiac disease (HLA-DQ8 or HLA-DQ2) and eight times more people with celiac disease have no gastrointestinal symptoms than do.(...)
    For every symptomatic patient with celiac disease there are 8 patients with celiac disease with no gastrointestinal symptoms. (Fasano and Catassi 2001).


    Je toho samozřejmě mnohem, mnohem víc, ale půlku knížky Ti sem fakt přeposovat nebudu. Pokud hledáš super paleo a chceš odpovědi na otázky, proč brambory ne a batáty jo, přečti si ji ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a stejně tak sibiřské kmeny svoje stáda sobů dojí a sbírají, suší a kysají všehcno možné ovoce a med, aby měli sacharidy a od prvního kontaktu s kolonizátory (ať už ruskými a nebo čínskými) jaksi sáhli po čemkoliv, co jim pomohlo přežít zimu - zejména po obilovinách, které se dobře skladují a nasytí.


    Znovu - neříkám, že paleo strava je špatná, ale že není dobrý nápad se ohánět historiíí a nebo přírodními kmeny. Když už tak na čistou paleo bez mléka sedí jen ti Inuité, jenže seriozní podklady k tomu nemáš, protože jen co se dostali k jiným zdrojům stravy, tak je začali jíst. Což jim sice způsobuje problémy, ale stále nemáš podklady pro výzkum toho, jak to bylo předtím. Bo antropologická data z 19. století prostě nejsou spolehlivý zdroj na cokoliv jiného, než internetový článek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADAR_PIBTL144: myslíš Mongolsko? Má to drobnou nevýhodu, jejich dieta je hodně postavená na mléce a škroby by jedli, kdyby je měli. A nebo kde konkrétně nejedí škrobovité věci a napoak mají postavenou dietu na vysokém příjmu bílkovin a tuku?


    Chci po tobě studie které dokazují že skoro všichni mají nesnášenlivost, ne obecně studie o tom, že existuje nesnášenlivost. A taky mě nezajímají studie o škodlivosti dlouhodobého a nadměrného příjmu sacharozy a nebo fruktozy ale seriozní zdroje o tom jak jsou jednoduché cukry škodlivé en bloc. Pokud existují, tak sem s nimi, velmi ráda se s nimi seznámím. (mluvím o impaktovaných článcích)

    Domýšlej věci do konce - chytáš se jen povrchních tvrzení.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: na krece tusim horcik a vitamin B (pivo) a hodne pit
    ja jsem taky na JTCJ (dobra zkratka) vzdycky koukal z gauce a neco zvejkal, asi klasika .. aj mi ty jejich metody neprijdou zas tak strasny, ale - clovek ji veci co mu nechutnaj (v mym pripade nizkotucny sejry, cottage, gervais apod), strasnou porci casu denne clovek ztrati tou pripravou jidla, pac si to musi nakrabickova dopredu zejo a navic je tam ten povinnej kazdodenni pohyb, tak to uz pak nevim jak lidi co pracujou 8-10 hodin denne muzou mit jeste cas delat neco co je bavi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: na křeče ve spánku - před i po sportu důkladný strečing a stejně tak něco pomalého, protahovacího i před spaním (a ideálně i ráno) - jogínský pozdrav slunci a měsíci je velmi dobře vymyšlená sestava.

    Přidat do stravy věci s hořčíkem. Mandle, lněná, slunečnicová a nebo dýňová semínka, čokoláda, banány a nebo tablety. Plus B-vitamíny, ale těch by si měla mít dost - na druhou stranu jednou týdně přidat játra neuškodí. (kuřecí jsou pro začátek jednodušší na zpracování)

    Pokud by to přetrvávalo i po měsíci zvýšeného příjmu hořčíku a důsledného každodeního protahování, tak bych šla za doktorem.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Sorry, ale ne. Jasně, paleo je teď strašně v módě a samozřejmě to s sebou nese vždycky těch pár průvodních jevů, že o tom někdo bude psát knížky a pořádat semináře a někdo druhý se toho chytne a udělá si z toho pomalu náboženství.

    Jenže paleo tu bylo daleko dřív, než vůbec někdo věděl, co vůbec paleo je. V Asii se tak stravujou miliony lidí, aniž by tomu dávali nálepku paleo. Prostě selskej rozum jim nedovolí sníst nic, co by jídlo připomínalo jen vzdáleně (corn flaky, instantní jídlo atd.) a to především proto, že narozdíl od západní medicíny ta východní řeší stravu, pohyb, odpočinek nebo stres na prvním místě (Bolí Tě hlava? Dej si čaj a běž se projít. V naší moderní civilizaci dostaneš recept na Valetol...).

    A že neexistují studie a fakta, které by dokládaly škodlivost lepku a cukru a jejich přímou souvislost s civilizačními chorobami nebo alergiemi? To je fór, ne? Ty studie existují a spousta z nich sahá datem vzniku hodně hluboko do 19./20. století.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (Jinak u podobných diet se taky hezky opomíjí to, že ženské, ať v pravěku či ty babičky byly vždy pěkně tlusté a to pohyb nepohyb:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nedávno jsem v obchodě koukala, že je asi mnohem snažší sehnat grass-fed věci, než obyčejný celozrnný pečivo :)

    Jinak výsledky různých moderních diet po deseti letech by mě zajímaly taky.

    Já paleo vidím spíš než z těch všech filozofickejch úhlů nějak tak: Jé, hele, dieta, kde můžu tláskat všechno co miluju a ještě je podle výsledků ostatních velmi účinná a zábavná - jupí.

    Jo, zábavná. To bude ten hlavní bonus. Ta Havlíčkova mi přišla fajn a vždy, když jsem se u toho JTCJ tláskala balíčkem chipsů, říkala jsem si, že by bylo asi fajn přestat být prase a začít jíst trochu normálně.

    Jenže tak 99% z té doporučované stravy mi nechutná, po kuřeti naprosto trpím hlady a je to nuda takže radši než Havlíčka, to sedm koblih denně a uvidím, co to se mnou udělá :))

    Paleo mě zaujalo, i když za začátku jsem to taky odmítala, pak jsem četla víc a víc, a nakonec zjistila, že to ani tak těžký není, tak proč ne :))


    A otázka. Vlastně dvě.
    Nějaké dobré jídlo na křeče? Chytly mě už před paleo a opoští mě pomalu, po probuzení se nemůžu ani protáhnout a už z toho mám i modřiny. (Na noze)

    a druhá:

    Vyndala jsem mleté maso z mrazáku a je takové zahnědlé, jako by už tak trochu prošlo varem nebo něco. Je to normální? :)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ty tradicni kultury mi prijdou byt jako super zdroj pro ilustraci toho, co vsechno muze fungovat. vybrat si jednu z nich a hlasat ji jako tu jedinou spravnou je samozrejme volovina...a pokud je to nejaka myticka v praxi nikdy neexistujici, je to volovina jeste vetsi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: no možná Amišové to můžou hlásat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: imho je vždycky volovina odvolávat se na to co dělali předkové a že je to tak správně a že to co děláme mi je špatně. Nevím o jediném takovém přístupu, ze kterého by anachronismy necákaly horem dolem. Zejména když to hlásá skrze moderní média a živí se pořádáním seminářů a vydáváním knih o tom co hlásá. ;-)

    Zejména když ti předkové měli takovou dobu dožití a takovou dětskou úmrtnost a další a další.

    (a stále neříkám že pravidlo "jez pouze to, co by tvoje prababička rozeznala jako jídlo" je špatně a že se to nemá převádět na "jez pouze to, co by člověk z doby kameé rozeznal jako jídlo". )
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (A pečivem myslím mouku a už to po sobě radši dál nečtu:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Poslední řádek se týká te racionální, trochu jsem se do toho zamotala:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, že by bylo paleo na hranici ketózy si nemyslím. Co jsem za poslední dobu načetla, tak většina lidí na paleo do sebe rve ovoce horem spodem a mně jste minule říkali, že jeden banán a ketóza už nebude.

    No, a když budeme u těch teorií atd. tak už vidím nejen lovce a sběrače, ale už třeba jen jakoukoliv z našich babiček, co musela lítat všude možně a opravdicky makat, jak si počítá kalorie.
    To, když jsem poprvé viděla v Jste to, co jíte, v době, kdy jsem ani neznala paleo, mi přišlo postavený na hlavu od první chvíle.

    Vlastně spousta z té stravy, to jezení 7x denně v malých porcích taky. Kdy za celou historii lidstva měli lidé na něco podobného čas?

    Čistě logicky se lidi pořádně najedli ráno a večer a mezi tím makali a to nejenom v pravěku, ale ještě před pár desítkami let. A dneska máme jíst sedmkrát denně podle hodin a nikoliv podle žaludku, ale podle toho, kdy nám nějaký odporník poručí?

    I když vlastně je ještě zásadní rozdíl mezi primal a paleo.
    Protože primal nevyřazuje v podstatě nic kromě pečiva a co se na tom může zdát komukoliv špatné, to jde mimo mě.
    Pokud si o tom přečetl aspoň jeden nehaterskej článek :)

    Leda by to byla strava navržená přesně pro potřeby moderního člověka, ale to by nemuseli potom dávat až takový důraz na pohyb.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADAR_PIBTL144: ne. To je na úrovni víry, nikoliv prokázaného fyziologického faktu.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Problém je, že potravinovou nesnášenlivostí trpí téměř všichni. Drtivá většina forem cliakie je nediagnostikovatelná z krve nebo pouze jedinou indikací. A další věc (a to především) je hormonální odezva na stravu. Hi-carb strava zvyšuje produkci inzulinu a leptinu, což vede k inzulinové rezistenci, diabetu, srdečním chorobám, alzheimru atd. a to i u lidí, kteří nemají tendenci tloustnout (ti zpravidla ani netuší, že mají problém...)

    Jediný správný? Těžko říct. Common sense? Hell yeah!

    Rozhodně prospěšnější než Havlíček a jeho džus k snídani.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: to s průmyslovou stravou bylo na Alonsy o pár příspěvků níže ;-)

    Paleo je špatně v okamžiku, kdy někdo tvrdí že je to jediný zdravý způsob a nebo že tak skutečně jedli pralidi.

    Ale podle všeho to vypadá, že zejména na lidi kteří mají problémy s potravinovou nesnášenlivostí a nebo chronickými záněty či automunitními problémy vysoký podíl bílkovin, tuků, syrové a ještě i fermentované zeleniny, s vyloučením lepku a případně mléčných produktů se zvýšeným fyzickým pohybem zabírá.

    Zároveň tedy rozumné paleo/primal je skutečně rychlý způsob jak zhubnout a navíc tedy mezi low-carb dietama je to nejpříčetnější varianta.

    Ostatně epilepsii krátkodobou ketozou léčí u dětí i v Thomayerce.
    FITH
    FITH --- ---
    30 Minute Paleo Diet Expert: Become Healthy by Eating Naturally: Michael Sullivan: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/Minute-Paleo-Diet-Expert-ebook/dp/B008LG2THC/ref=sr_1_311?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363081274&sr=1-311

    zadara
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: ja myslim, ze zvlast v druhy pulce toho clanku netvrdi nic jineho, nez pises, zvlast o prumyslove zpracovane strave. Akorat si nemyslim, ze se opak vztahuje jen na maso (resp jeho urcite druhy, coz se tu taky moc ehm neresi), zeleninu, ovoce a orechy a cokoli jinyho (lusteniny, obilniny, oleje..) je zlo (pro lidi, kteri netrpi celiakii ci "gluten sensitivity")
    Jinak ty dlouhodobe studie by me tez zajimali
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bez dustianových solí žádnou uzeninu nekoupíte. Včetně té ze Sasova.
    A jsou výrazně zdravotně méně problematické, než přírodní uzení, kde těch kancerogenních látek je fakt hodně.

    Klíčem je nebrat lisovanou slaninu, ale kus prasat v celku - typu česnekový bok a tak - základem je nepravidelný tvar a prodej na pultu, nikoliv v chladicím boxu.


    PHUSHI: no vzhledem k tomu, jakou si většina vyznavačů paleo diety dává práci s odborným podložením principů stravování je tohle celkem nerelevantní, protože to jaksi jde po nějakých ideových věcech, nikoliv fyziologii.

    Ano - nazývat to paleolitickým čímkoliv je jen marketing - stím jak se daří prokázat, že jedli lovci a sběrači to nemá nic moc společného - ať už jde o nízký podíl sacharidů, nebo o odpor proti luštěninám a zrní (nejstarší melcí kameny jsou dolžené desítky tisíc let před zemědělstvím - nejspíš se na nich nedělala mouka jako taková, ale drtila se nejrůznější škrobovitá semena (odkaz můžu dohledat).

    Ale jaksi je zbytečné ulpívat na blbém názvu a pseudofilozofii, pokud to vážně zabírá na autoimunitní problémy, které velmi pravděpodobně byly spuštěné právě průmyslově zpracovanou stravou, vzhledem k tomu, že půlka z nich před padesáti lety patřila mezi vzácné diagnozy a dneska má chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu snad každej druhej.


    Jako když už člověk chce vytáhnout relevantní námitky, tak to chce spíše jet na absenci důkazů co bude stravovací režim, který dlouhodobě jede okolo ketozy dělat s tělem v rámci desítek let a nebo když už, tak vyvracet věci o tom jak stráááášně nebezpečná je fytová a nebo sacharidy (čímž ovšem jaksi pořád ještě jeden nedokáže že je špatné se jim dobrovolně vyhýbat.)

    (jestli jsou někde nějaké odborné dlouhodobé sledování diety podobné paleo - tedy hodně tuku, hodně masa, málo sacharidů, tak sem sním. A ne, nemyslím etnografické záznamy o eskymácích, kteří už desítky let jedí úplně jinak)


    Ale teda taky není košer tvrdit že kdo je proti Paleo, tak je za McDonald...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam