• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    NYX:
    ALONSY: Standing desk je imho naprosto zbytečnej overkill. Stačí jednou do hodiny vstát ze židle a rozumně se protáhnout + aspoň 2× týdně jet silovej komenzační trénink (protahování předku, posilování zadku). De fato by bohatě stačily dva cviky: most a horizontální přítah. Ono stát celej den je prakticky opačnej extrém...
    ANNYSEK
    ANNYSEK --- ---
    ZUZKAOU: to zni dobre

    jinak super nudle, ktery ale asi vsichni znate, jsou z cukety. nema ani extra vyraznou chut, takze je to opravdu dobry zastupce spaget i ryzovych nudli
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Komu moc chybí nudle a špagetová dýně mu nepřijde jako adekvátní náhrada, tak raw food sem vozí nudle z mořských řas. Na italskou kuchyni to nebude, ale na jihovýchodní asii to vypadá skvěle (když se nepočítá cena). A navíc teda jód, vláknina a minerál.

    http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&products_id=2212

    (alginát sodný není zlá chémie, anobrž výtažek z jiných řas s želírující funkcí.
    FITH
    FITH --- ---
    Pravda s paleo to nemá nic společného, ale dám to sem pro zajímavost http://www.ketodiet.cz/cs/3-kroky-ketodiet.html
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    To já si asi nemůžu dovolit ani to low-budged verzi minimálně do nějakého dalšího stěhování :) Leda dát hodně krabic či knih na ten stůl. Ale nápad stání u počítače se mi líbí.

    Já nejen že se hrbím, já se kroutím v takových nesmyslných a pekelných polohách, až se divím, že jsem se ještě nezauzlovala :D

    A jinak to dnešní a včerejší hrozné zadýchávání se a podobně jsem nakonec přičetla tlaku a počasí. S
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: ja mam takovou budgetovou verzi kdy na barovem pultu mam dve krabice od bot a ntb na tom, klavesnici a mys na pultu a funguje to prekvapive dobre...ale chce to stridat, celodenni stani by taky nebylo idealni.

    ale treba tohle vypada taky cool :)
    Ninja Standing Desk
    http://www.ninjastandingdesk.com/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Pán teda ale vypadá o poznání hůř než Mark podle té fotky:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Já k těm moukám nemám důvěru a pečivu, které obsahuje oříškovou či kokosovou mouku se vyhýbám. Prostě mi to nepřijde až tak OK a teď se mi teda potvrdilo, že dobře dělám.
    Jím jen ty sladkosti, kde je hromada vajíček a čokoláda :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: ten Kruse je epi-paleo!

    http://www.jackkruse.com/

    V mandlích pochopitelně hořčík je. Ale chce to fakt jednotky mandlí denně. Protože právě při používání mandlové mouky se ten hrneček ztratí raz dva.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ajaj, Jack Kruse, enfant terrible paleosfery :))) ja vim proc jsem ho pred tebou tajil :))) o to vic me desi ze zminuje obcas relativne zajimave veci.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já jsem toho o ketoze zase tolik nenačetla, jenom tolik, abych věděla, že toho rozhodně dosáhnout nechci :)

    Ale na nějaké nemoci to určitě může pomoci, jen u zdravého člověka se mi to nezdá jako dobrý nápad. Natož celoživotně.
    FITH
    FITH --- ---
    MR_DAN: Však to nebude do konce našich dní, jen co spálíme tuk a ev. zlikvidujeme zánětlivé procesy v těle :o)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FITH: ja prave myslel ze muzem na tuky frcet uplne normalne, myslel jsem jak to bude skvely ze budu palit jen tuky a za chvilku ze me bude hubenour :D
    a ona to neni zadna sranda, ty ketolatky jsou zdravi skodlivy a jeste clovek smrdi :-))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Ale ten Krus není paleo? Protože borůvky jsou jedno z nejvíc paleo jídel které existuje snad :) Hm, cvičení nebo ledová voda... To by bylo velké dilema :D

    Já ze své stravy nevylučuji technicky nic. Před paleem jsem jedla opravdu jenom rohlíky, koblihy a to zapité kolou. Občas květákovou či hráškovou polívku, normální jídlo třeba jednou za dva měsíce. Takže když nejím nějaké ty luštěniny nebo rýži, tak to to tělo nemůže ani poznat, protože jsem to nejedla v podstatě nikdy.

    Naopak si vždycky říkám, co si chudáček musí myslet o tom přívalu zeleniny.

    O těch oříšcích bylo nedávno na Mark's daily Apple a technicky psal, že oříšky obsahují stejné škodlivé látky jako pečivo a luštěniny, ale vzhledem k tomu, že člověk nesní celý hrníček plný oříšků, a nemá je jako hlavní jídlo, takže jsou v pořádku. To máčení také myslím doporučoval.

    Aha, a já si myslela, že v mandlích právě hořčík je. To vysvětluje pár věcí.
    A asi si budu muset koupit nějaké doplňky na ten D vitamím, s tím, jak chodím na sluníčko.
    FITH
    FITH --- ---
    MR_DAN: Tady je to dobře zpracované http://www.paleo-center.com/prechod-do-ketozy
    a v ketoze jsem už kdysi dávno byla, pravda nebylo mi nejlíp, ale taky jsem do ní šla hodně rychle a nevěděla jsem o tom zhola nic. Tudíž tebou popisovaný acetonový dech znám jako svoje botičky :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: oříšky - omega 6, fytová, sacharidy.

    Fytovou deaktivuješ tím že je přes noc namočíš do vody. Sacharidy je potřeba řešit jen v případě, že to řešíš.

    A tedy to jestli je omega 6 škodlivá je taky často záležitost volby, protože jaksi klasicky najdeš něco málo důkazů o její škodlivosti a spoustu o její prospěšnosti.

    Jinak slušný poměr 3 a 6 omega mají vlašáky.


    Některé ořechy - třeba mandle a kešu mají celkem vysoký podíl kyseliny šťavelové a ta je celkem neoddiskutovatelně problematická pokud nemá člověk zajištěn vhodný příjem vápníku (a tedy i hořčíku a D vitamínu) A to teda bez mlíka a semen jde dost složitě Respektive nějaký vápník člověk dostane z listových brukovitých, ale musí být fermentované, aby se vstřebal. A teda navíc vysoce bílkovinová strava zvyšuje riziko poškození ledvin či oxalátových kamenů.

    Nedá se odbourat zpracováním. Ta je ovšem taky v listové zelenině. Klasicky špenát, saláty a tak, víceméně ve všem brukvovitém a nejvíc teda v rebarboře a šťovíku.

    Díky Nyxově odkazu jsem se včera asi dvě hodiny zasekla na Jackovi Krusovi a ten by ti zakázal taky jakoukoliv lilkovitou rostlinu (tedy kromě brambor taky rajčata, papriky, lilky a z nějakého důvodu i borůvky a brusinky.

    Ale zase říká že se nemá cvičit, ale koupat se v ledové vodě, jako lední medvědi a tuším že tím i simuluje dobu ledovou ;-)

    (a propos je někde ukrytý jeho proslov z TEDxu a nebo se opravdu postaral o jeho stažení?)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ketoza z pohledu biochemie, z meho rozhovoru s kamoskou (vyber relevantnich pasazi):

    Cukry se metabolizují glykolytickou dráhou, kde nakonec vzniká Acetyl-koenzym A (to ti asi něco říká...). Ten vstupuje do cyklu, kde se pojí na oxalacetát a prochází to asi osmi reakcemi, které končí zase oxalacetátem, a tak to jde dokola. Když chybí cukry, může Acetyl-koenzym A vzniknout jinými způsoby, TŘEBA z tuků, štípáním tak, že nevzniká nic jiného. A může to vstoupit do cyklu. (Takhle v podstatě vznikají tuky z cukrů - přes acetyl-koA.) Takže to vypadá, že je všechno v pořádku, ALE... teď nastává ta zábavná část
    Mezipriodukty z toho cyklu jsou odebírány a různě využívány (pro další různé potřebné látky), což může vést až k tomu, že je nedostatek oxalacetátu na konci, ale acetyl-koA stále může vznikat. Kytky to mají jednoduché, dokážou si zpětnými reakcemi vytvořit cukry z tuků (typicky olejnatá semena na klíčení), ale my to neumíme.

    Oxalacetát si můžeme vyrobit, ale... z cukrů A to je celý vtip. Když nejsou cukry, dojde oxalacetát a hromadí se acetyl-koA, což vede k hromadění ketolátek (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketolátky)

    Cukrem se těch látek jen tak nezbavíš. Ony se spotřebovávají v tkáních, ale hodně pomalu. Když si dáš cukr, rozeběhne se znovu ten cyklus, ale to, co máš už v krvi, tam zůstane, dokud to nevydýcháš a nevypotíš.


    .... to jest neco malo ke ketoze a pripadnemu acetonovemu oderu z ust, ktery pry je citit priblizne jako cituji: "Hmmm.... to smrdí spíš jako týden nečištěné zuby. "


    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    FITH: ahaa, to je pro me novinka s tema oriskama :((( tak ted nevim, co si bez nich pocnu :(
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Určitě, pokud nechceš přejít na ketozu, což já chci. Po tom všem co jsem nastudovala a vzhledem k autoimunitnímu onemocnění bych chtěla vyzkoušet, zda mi to opravdu pomůže.
    Oříšky vylučuju protože mají poměrně hodně glicidů (alespoň moje oblíbené kešu). Ad cibule jsem četla, že to je jediná v zemi rostoucí zelenina, která je přípustná, ale ono je to vlastně srandovní...:o), mrkev taky roste v zemi atd. ať si každý jí co mu vyhovuje a hlavně no stress :o)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: http://www.youtube.com/watch?v=fqSH9ffjmg8

    (představuji si to třeba u CS:)
    FITH: No, jím tak asi taky dva měsíce. Načetla jsem hromadu a zjistila jsem, že vylučovat ty sacharidy je opravdu dobrovolné, ale že to, že je paleo low-carb je obyčejný mýtus. Ovocem se můžeš cpát spodem horem když na to přijde :)

    Proč vylučovat oříšky? Ony ve velkém nejsou dobré, ale doplňuji jimi tuky ráda. Na sladké moc chutě nemám, ale dopřeju si ráda (už ani ne tak často jako v prvním měsíci).

    Jedu to cestou co nejmenšího odporu prostě :) Teď mám třeba brambory s kotletou, protože se snažím trochu doplnit ty sacharidy na nějakou rozumnější úroveň, třeba aspoň těch 150g.
    (A moje představa brambor jsou takové 4 úplně malinké ke včerejší večeři a z toho dneska dojídám zbytky :)

    Dneska jsem četla, že cibule není paleo, protože roste v zemi. Ale to je blbost. Nebo ne? (I když rozhodně by patřila do té kategorie, co ignoruji:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam