• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    FITH
    FITH --- ---
    MR_DAN: Tady je to dobře zpracované http://www.paleo-center.com/prechod-do-ketozy
    a v ketoze jsem už kdysi dávno byla, pravda nebylo mi nejlíp, ale taky jsem do ní šla hodně rychle a nevěděla jsem o tom zhola nic. Tudíž tebou popisovaný acetonový dech znám jako svoje botičky :o)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ketoza z pohledu biochemie, z meho rozhovoru s kamoskou (vyber relevantnich pasazi):

    Cukry se metabolizují glykolytickou dráhou, kde nakonec vzniká Acetyl-koenzym A (to ti asi něco říká...). Ten vstupuje do cyklu, kde se pojí na oxalacetát a prochází to asi osmi reakcemi, které končí zase oxalacetátem, a tak to jde dokola. Když chybí cukry, může Acetyl-koenzym A vzniknout jinými způsoby, TŘEBA z tuků, štípáním tak, že nevzniká nic jiného. A může to vstoupit do cyklu. (Takhle v podstatě vznikají tuky z cukrů - přes acetyl-koA.) Takže to vypadá, že je všechno v pořádku, ALE... teď nastává ta zábavná část
    Mezipriodukty z toho cyklu jsou odebírány a různě využívány (pro další různé potřebné látky), což může vést až k tomu, že je nedostatek oxalacetátu na konci, ale acetyl-koA stále může vznikat. Kytky to mají jednoduché, dokážou si zpětnými reakcemi vytvořit cukry z tuků (typicky olejnatá semena na klíčení), ale my to neumíme.

    Oxalacetát si můžeme vyrobit, ale... z cukrů A to je celý vtip. Když nejsou cukry, dojde oxalacetát a hromadí se acetyl-koA, což vede k hromadění ketolátek (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketolátky)

    Cukrem se těch látek jen tak nezbavíš. Ony se spotřebovávají v tkáních, ale hodně pomalu. Když si dáš cukr, rozeběhne se znovu ten cyklus, ale to, co máš už v krvi, tam zůstane, dokud to nevydýcháš a nevypotíš.


    .... to jest neco malo ke ketoze a pripadnemu acetonovemu oderu z ust, ktery pry je citit priblizne jako cituji: "Hmmm.... to smrdí spíš jako týden nečištěné zuby. "


    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    FITH: ahaa, to je pro me novinka s tema oriskama :((( tak ted nevim, co si bez nich pocnu :(
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Určitě, pokud nechceš přejít na ketozu, což já chci. Po tom všem co jsem nastudovala a vzhledem k autoimunitnímu onemocnění bych chtěla vyzkoušet, zda mi to opravdu pomůže.
    Oříšky vylučuju protože mají poměrně hodně glicidů (alespoň moje oblíbené kešu). Ad cibule jsem četla, že to je jediná v zemi rostoucí zelenina, která je přípustná, ale ono je to vlastně srandovní...:o), mrkev taky roste v zemi atd. ať si každý jí co mu vyhovuje a hlavně no stress :o)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: http://www.youtube.com/watch?v=fqSH9ffjmg8

    (představuji si to třeba u CS:)
    FITH: No, jím tak asi taky dva měsíce. Načetla jsem hromadu a zjistila jsem, že vylučovat ty sacharidy je opravdu dobrovolné, ale že to, že je paleo low-carb je obyčejný mýtus. Ovocem se můžeš cpát spodem horem když na to přijde :)

    Proč vylučovat oříšky? Ony ve velkém nejsou dobré, ale doplňuji jimi tuky ráda. Na sladké moc chutě nemám, ale dopřeju si ráda (už ani ne tak často jako v prvním měsíci).

    Jedu to cestou co nejmenšího odporu prostě :) Teď mám třeba brambory s kotletou, protože se snažím trochu doplnit ty sacharidy na nějakou rozumnější úroveň, třeba aspoň těch 150g.
    (A moje představa brambor jsou takové 4 úplně malinké ke včerejší večeři a z toho dneska dojídám zbytky :)

    Dneska jsem četla, že cibule není paleo, protože roste v zemi. Ale to je blbost. Nebo ne? (I když rozhodně by patřila do té kategorie, co ignoruji:)
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Řekla bych, že se tvoje tělo zatím neadaptovalo na změnu jídelníčku, já jsem se jakž takž srovnala až teď po dvou měsících. Přestala jsem jíst banány, ořechy a pod. a to mi hodně pomohlo. Z ovoce jím jenom (občas) lesní plody a velmi zřídka kousek jablka. Občas jím tučné mléčné výrobky a kupuji si prorostlejší maso. Velmi mě těší, že na jídlo téměř vůbec nemyslím, je to osvobozující! Taky mě překvapilo, že vůbec nemám chuť na jakoukoliv přílohu nebo na sladké. Ze zeleniny se snažím jíst jen tu zelenou bez omezení, ostatní jen trochu. Luštěniny už taky nejím a nechybí mi. Takže tomu dej čas ono se to poddá :o)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: ja si zvedl ntb vys a pracuju ve stoje...lepsi nez nic
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FITH: Já se momentálně zadýchám opravdu brutálně i při cestě do té ledničky. I při kratších cestách. Vůbec nevím proč. Jasně, nedostatek pohybu mám, ale všech živin bych měla mít víc než dost.

    Asi se fakt budu muset smířit s tím, že se tělu nelíbí sedět 16 hodin denně a ten zbytek proležet:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TUILE: Já jsem hlavně nepochopila, co je podle paní "cukrjepaleo" na vajíčkách se slaninou k snídani špatného...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VIKY_K: Až to najdu, tak to sem dám.
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: To jsme na tom stejně. Hubnu opravdu klopotně i když jsem už dostala sacharidy na min. a směřuju ke ketoze. Mám dole 7 kg za 2 měsíce palea res. primal. Pravdou je, že jsem cca měsíc, než se tělo srovnalo, vynechávala cvičení, protože jsem byla totálně down. Teď už je to mnohem lepší, cvičím, a začala jsem opět lehce ubývat na váze. Pociťuji i zdravotní benfit v tom, že se mi ztratily otoky kloubů a do značné míry i bolesti :o)
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ALONSY: Jaké ratio je za rozdílem škrábané versus loupané brambory?
    TUILE
    TUILE --- ---
    ZUZKAOU: ha, nepochopene paleo.
    to sem ja :)
    vajicka k snidani miluju, maso k obedu miluju a muffiny o vikendu taky.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel jsou momentálně vepřové kotlety se šlehačkou.

    Pár brambor na kolečka (třeba), na to hodit kotlety, cibuly a zalít co nejtučnější šlehačkou a asi hodinu péct. Brambory by možná šly nahradit tím, že dáte víc cibule (ale opravdu jsou paleo! Musí se jen dobře oškrábat. Oškrábat, ne oloupat.)

    Pokud nejíte mléčné výrobky, tak bych smetanu ničím nahrazovat nezkoušela, to si nedovedu vůbec představit.

    Líbí se mi, že je to jednoduché a opravdu výborné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: :-O překonám vrozenou ostýchavost a taky si pořídím nějaký trade mark na výživový směr. Ale budu se muset pořádně naučit německy, tady je moc malý trh.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Díky. V tom mám jen problém, že není auto a až tak akční abych si dělala takové výlety asi nejsem. I když třeba to bude jednou cestou :)

    Jinak jsem neměla žádný "paleodort" víc než tři týdny, jím hlavně hodně zeleniny a vepřového/hovězího masa a rozhodně nehubnu, možná mám skoro pocit, že naopak.

    Co se sacharidů týká, tak jak už jsem psala - skoro nic (i když teď trochu zvyšuji, abych se cítila líp), a občas kostku 85% čokolády.

    Nehýbu se, v čemž bude asi hlavní problém, ale přesto často čtu, že hodně hubnou i ti co se nehýbou. Tak že bych překročila tu zázračnou hranici 25 let, kdy už to je fakt těžší? Protože ještě v tom srpnu kdy jsem zkoušela paleo poprvé, nebylo po nějakém břiše ani stopy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: ten v obchodech nekupovat. Rodiče na podzim vezmou zásobu od stařičkého včelaře, který pěstuje včely kousek od naší chaty a zásobí tím celou rodinu.

    Ale doporučuju najít nějakého vlastního včelaře, co ti bude symatickej - většinou jsou rádi, když za nima člověk přijede, zajímá se a nechá si to ukázat.

    jinak tu progresivní včelaři mladší duchem

    http://www.apiscech.cz/farmy.aspx

    A zde adresy základních a okresních organizací svazu včelařů, při dotazu jistě dodají kontakt na toho, kdo zrovna má med na prodej.

    http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Adresy-Zakladnich-organizaci-ZO-CSV

    http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Adresy-Okresnich-organizaci-OO-CSV
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Já od včelaře z Moravy, ale stejně ho nejím...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A ještě otázka: Kde nakupujete med? Na ty v obchodech nekoukám s přílišnou důvěrou a včelaře asi neznám
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Škoda, i tak díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam