ALONSY: oříšky - omega 6, fytová, sacharidy.
Fytovou deaktivuješ tím že je přes noc namočíš do vody. Sacharidy je potřeba řešit jen v případě, že to řešíš.
A tedy to jestli je omega 6 škodlivá je taky často záležitost volby, protože jaksi klasicky najdeš něco málo důkazů o její škodlivosti a spoustu o její prospěšnosti.
Jinak slušný poměr 3 a 6 omega mají vlašáky.
Některé ořechy - třeba mandle a kešu mají celkem vysoký podíl kyseliny šťavelové a ta je celkem neoddiskutovatelně
problematická pokud nemá člověk zajištěn vhodný příjem vápníku (a tedy i hořčíku a D vitamínu) A to teda bez mlíka a semen jde dost složitě Respektive nějaký vápník člověk dostane z listových brukovitých, ale musí být fermentované, aby se vstřebal. A teda navíc vysoce bílkovinová strava zvyšuje riziko poškození ledvin či oxalátových kamenů.
Nedá se odbourat zpracováním. Ta je ovšem taky v listové zelenině. Klasicky špenát, saláty a tak, víceméně ve všem brukvovitém a nejvíc teda v rebarboře a šťovíku.
Díky Nyxově odkazu jsem se včera asi dvě hodiny zasekla na Jackovi Krusovi a ten by ti zakázal taky jakoukoliv lilkovitou rostlinu (tedy kromě brambor taky rajčata, papriky, lilky a z nějakého důvodu i borůvky a brusinky.
Ale zase říká že se nemá cvičit, ale koupat se v ledové vodě, jako lední medvědi a tuším že tím i simuluje dobu ledovou ;-)
(a propos je někde ukrytý jeho proslov z TEDxu a nebo se opravdu postaral o jeho stažení?)