• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    pro zajimavost Havlickovo vyjadreni k Paleu (cekal jsem nejaky arogantni vysmech a ono to neni tak zly):

    Výhody
    dlouhodobý hubnoucí efekt
    strava nám geneticky blízká a přirozená
    dieta není nijak škodlivá

    Nevýhody
    někomu mohou chybět sacharidy
    maso je někdy nákladné
    samotná změna je náročná



    Návrat k těmto původním stravovacím návykům by měl pomoci shodit kilogramy, dá se to třeba přirovnat ke stravování v pravěku :). Příznivci si nemohou tento styl stravy vynachválit. Převážně se stravují tučným masem, díky kterému má tělo dostatek živin a může účinně spalovat tuky. Dále se konzumuje velké množství syrové nebo tepelně zpracované zeleniny a různé kombinace s masem. A naopak jíst maso a zeleninu, je jeden z příznivých aspektů hubnutí.
    Úbytek kilogramů je tak zaručen, ale co víc, je i trvalý.

    Například:

    Jídelníček Paleo:

    1. den:
    snídaně – špenátová omeleta; svačina – ovocný salát z libovolných ovocných plodů; oběd – grilovaný losos se zeleninou; svačina – mrkvový salát s jablkem; večeře – grilované krůtí maso na olivovém oleji

    2. den:
    snídaně – tuňák se zeleninou; svačina – zeleninový salát z libovolné zeleniny; oběd – krůtí prsa na medu; svačina – okurkový salát; večeře – kuřecí prsa na přírodní způsob

    3. den:
    snídaně – mrkvový salát s ananasem; svačina – tuňákový salát se zeleninou; oběd – kuřecí prsa na mrkvi; svačina – ovocný salát; večeře – hovězí steak

    ALE nejíme tedy jen proto, abychom pokryli své energetické potřeby, výživa má mnoho dalších nezastupitelných funkcí a ovlivňuje nás v mnoha oblastech života. Opravdu platí, že jsme to, co jíme!

    Ale i přesto já jsem toho názoru, že:

    Konečně vliv stravování na psychiku můžeme velice dobře pozorovat právě při snižování nadváhy. Samotné dílky procesu snižování nadváhy vedou ke zlepšení nálady, fyzické i psychické výkonnosti. Už jen pohled na barevně pestrý talíř s množstvím čerstvé zeleniny nebo ovoce v nás vzbuzuje veselejší náladu. Pravidelnost v jídle, která je tak důležitá, zabrání tomu, abychom se během dne ocitli ve stavu hladu, z něhož je potom velice blízko k nervozitě a špatné náladě. Nezastupitelný je samozřejmě i vliv pohybové aktivity, která je se zdravým životním stylem neoddělitelně spojena.

    Ten báječný pocit ve sprše po hodině sportu, kdy se nám do krve uvolní endorfiny – hormony dobré nálady – stojí za to!

    Takže v závěru chci říct, že ne každá dieta je správná volba.
    Někdo pohyb potřebuje, jiný zase cukry a sacharidy, ale Váš kamarád by měl buď přijít na kompletní vyšetření a nebo se určitě poradit se svým lékařem.
    Každý máme jiný metabolizmus a ne každému jde něco na tělo :)
    FITH
    FITH --- ---
    SHMAIDA: Před měsícem jsem měla stejný problém. Začala jsem víc pít a snížila cukry. Už mám vysledované, že hubnu stabilně 2 - 3 kg měsíčně. Ono se to zase rozjede, neboj! :o)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    dovolím si inspirovat jídlem, které jsem měla doma za posledních pár dní a stihla vyfotit :)

    "udělej s tím hovězím něco, už úplně utíká z lednice"


    kuře plněné dvěma druhy sýra, grilovaná zelenina a brambory z trouby


    zbytkové guacamole
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    FITH: mne se hubnuti uplne zastavilo a nevim, kde je chyba :(((
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    FITH: Já mám dole 6 kg, ale poslední asi týden jsem úplně mimo ten režim, v podstatě skoro nejím, musím se zase srovnat..
    FITH
    FITH --- ---
    Tak přátelé, nechci se chlubit, ale mám dole 9 kg! A teď hovořte :o)! Ještě k diskuzi o pití, obvykle piju teplou čistou vodu a vřele to doporučuju všem, krásně to zharmonizuje zažívání, prohřeje a zažene žízeň. Když mi to přijde nudné přidám zázvor.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MARTENX: kupuju v sámošce, naposled v bille, a drží jak židovská víra. při koupi jen ověř, zda voní, a pak denně trochu zalívej, je na to háklivá.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Díky všem za inspiraci, jdu si koupit a zasadit mátu :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: ted na leto :) idealne poradnej dzban, na dno na palec dzusu (multak, mango, ...podle chuti) k tomu aspon 10kg ledu :D a dolejt vodou ... letos zkusim ozebracit prarodice o cast sklizne rybizu a jahod, zmrazim a poslu to tam taky :-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MARTENX: nemám moc ráda citron, ale zato miluju mátu a mám ji v pokoji na okně v květináči, takže ji potřebuju pravidelně odstřihovat, aby nebujela po celém okně :D takže buď nadrtit lístky do vody a podrtit ve skleničce, anebo ještě lépe zalít hodně lístků vroucí vodou a mít to jako takový lehký čaj.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    voda s pomerancem nebo mandarinkou :) nebo si udelej na vecer ice tea :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    vodu s citronem :)
    ale da se prihodit treba par listku maty, prihodit nadrceny maliny
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Lidi co pijete? Potřebuju nějaký (ideálně dostupný a reálný) nápad, respektive inspiraci. Nemám nic proti obyč vodě z kohoutku - naopak, piju jí od malička, ale dřív jsem to přeci jen něčím občas naředil (džus, někdy dobrá šťáva, mlíko, pivo) a i teď mám takhle večer chuť na nějakou chuť :) A jen dodám, že mi předně jde o něco co se nemusí vařit a není to jen voda se šťávou z citronu...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Dneska jedu celý den na sacharidech (ale jen z ovoce, musím si vynahradit ten nedostatek vitamínů, na zeleninu jsem zase moc štěstí neměla). Ale k večeři plánuji květákový mozeček s hromadou slaniny a vajec (aspoň poznám, jestli mi je po nich fakt blbě).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V tescu mě dnes překvapilo maso ze Sasova.
    Ale nebrala jsem za ty ceny.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak jsem konečně byla poprvé na farmářském trhu na Jiřáku a super :) koupila jsem si dva půlkilové kousky biohovězího na rib-eye, mléko, ořechy, cider, rakytník a kafe :)) vajíčka už neměli :(

    mno a brzo snad začnu i trošku sportovat (koně a kettlebell) a bude ze mě nový člověk :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    ZUZKAOU: Sakra, druhej :-)
    CRANK
    CRANK --- ---
    MR_DAN: Jedno slovo. Uherák. Ale to neni paleo, jenom primal :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale trvanlivé salámy jsou většinou fermentované - a třeba takový sasovský biouherák - mňam...

    Vhodné doplňky k naší stravě
    http://www.knivic.unas.cz/dtestsalam.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: alkohol ne - tam je jen jedna kvasinka, která navíc žere jen jednoduché cukry. Respektive leda by sis pořídil ty koalí kvasinky a trávicí systém, co rozkládají celulózu v listech a navíc z toho dělají alkohol.


    Kysaný zelí jo a spousta dalších věcí, co jdou v pohodě vyrobit doma. (zkvasit se skoro cokoliv ;-) )

    V obchodech teď je v prodeji přírodní šťáva z kysaného zelí - chemicky neošetřovaná. Ale používala bych ji po lžičká, prohnala i mně a to si myslím že mám střevní mikrofloru bohatou a trénovanou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam