• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: co jsem tak viděla, tak hlavní námitky ze strany paleo oproti omega 6 je její údajná zánětutvornost, zatímco omega -3 je naopak protizánětlivá. Což zařazuji spíše do podobné kolonky jako škodlivost kys. fytové - důkazy jsou pro i proti, takže je to na výběru každého soudruha. Respektive řešila bych to v případě, že bych měla zánětlivá onemocnění střev.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: S tema n-6 je to spis dusledek mnozstvi tuku celkove ve strave. Co se % energie z n-6 tyce, je vcelku shoda, ale treba 10% energie z n-6 + n-3 pro ornishe znamena vsechen tuk ve strave, pro mainstream aspon polovinu z pro low carb paleo snahu vyhybat se tomu co to jde a stejne clovek kvotu splni :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě teda ořechy nesmí být žluklé - v tom okamžiku ti tam zvnikají trans mastné kyseliny a na tom se shodnou všichni že to je fuj. A pak je problém s plísněma a mykotoxinama. Pokud máš ořechy kontaminované, tak tím namočením se mohou pěkně pomnožit. Jako kontaminované ber všechny ořechy z číny a vlastně většinu těch, které sis napodzim sám nevylouskal a nevrazil do mrazáku.

    Lepší je kupovat ořechy ve skořápkách, než vyloupané.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAROUSH: ořechy především máčené - deaktivuješ tím kys. fytovou. Nepřehánět to s mandlemi, pokud je nebudeš dlouho tepelně upravovat a nebo z nich nebudeš dělat kysané výrobky kvůli kys. šťavelové.

    A pak se musíš rozhodnout, co si myslíš o nenasycených mastných kyselinách, protože kromě kokosu, který je moc neobsahuje a vlašáků s lněným semínkem, mají ořechy většinou velké množství omega 6 nenasycených mastných kyselin, které v rámci paleo jsou brány jako zlo. (Vlašáky a lněná semínka naopak obsahují žádoucí poměr mezi omega 3 a omega 6.) Ovšem většina zbylých výživových směrů považuje nenasycené mastné kyseliny za žádoucí i s omega 6.

    Spíš teda pokud zalití proteinem znamená nějaký složitě průmyslově zpracovávaný proteinový nápoj, tak ten by Kopčem jako jídlo nerozpoznal ;-)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    mám na místní osazenstvo jeden dotaz
    Ořechy a semena. Ano nebo ne? V některých zdrojích jsem četl že nebrat, v některých naopak že ano. Ani mě tak moc netrápí jestli je to nazýváno paleo nebo neni, spíš by mě zajímalo, jak to funguje ze zdravotního hlediska-zda relativně větší množství ořechů denně už neni problém (ořechy už snídám několik měsíců denně, teď jsem akorát vyřadil ovesné vločky a přidal víc ořechů a kokos). Teď snídám obvykle cca 300 ml ořechů a semen (mandle, lískové, slunečnicové semeno,konopné semeno, lněné a sezamové semeno + pár kousků ovoce+kokos - zalité proteinem).

    OT (nedá mi to a musim dát pár lidem za pravdu)
    Když jsem tady nedávno tuhle diskuzi celou pročítal, tak jsem narazil na téma pečení různých mufinů a spousty sladkých paleo receptů. Měl jsem to přesně jak někdo poznamenal a po shlédnutí několika receptů jsem si řikal, že snad budu muset začít jíst víc sladkýho a naučit se péct, abych to dělal "správně" :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    MR_DAN: To rozhodně přidá na důvěryhodnosti. Můžu to kdyžtak soudcovat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: a co fotku v plavkach? :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MR_DAN: Kontakt na kamarádku a printscreen? :))
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: nj, tak si to ber jak chces :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: dík. Bohužel nepomohlo.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: dukaz ti zadnej nedam, budes mi muset verit ... kamaradka si u nej nechavala delat jidelnicek, nekolik mesicu k nemu pravidelne chodila a ten mail mu pro me posilala ona
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: prosím tě, je někde dohledatelný zdroj, že to skutečně řekl Ing. Petr Havlíček? Ráda bych to brala jako odborný názor, ale potřebuju nejen pro sebe důkaz.

    Bohužel jsem se setkala s mnohými prohlášeními, která byla jen jako do Havlíčka, aby prokázala svou správnost.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tohle je super - low budged paleo - dvacet dolarů osoba/týden.
    Docela jednoduché a chutně vypadající jídla.
    Koa Strength - The Paleo Experiment
    http://www.koastrength.com/the-paleo-experiment.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chřestové risotto s kuřetem

    původní inspirace zde
    Miraculous Rice-less Risotto with Ramps and Asparagus | My New Roots
    http://mynewroots.org/site/2013/05/miraculous-rice-less-risotto-with-ramps-and-asparagus/


    ingredience

    celé chlazené kuře, ideálně takové, které mohlo běhat venku
    balíček až dva bílého chřestu
    3 cibule
    česnek
    1 litr vody
    oblíbený tuk
    muškátový květ
    pepř
    sůl
    bílé víno (výsledný pokrm je bezalkoholu, vyvaří se)
    kdo jí, tak parmazán - pravé parmigiano reggiano je dokonce ze syrového mléka.


    Krok jedna vývar. (cca 1:30 s papiňákem)

    Naporcujte kuře, křídla a stehna si nechte na nějakou jinou příležitost. Omyjte pořádně chřest a oloupejte ho škrabkou. Posléze každý pazoch nechte rozlomit na dvě části. Zbude vám křehká špička a tuhý spodek. Odřežte nožem dřevnatý spodek - většinou tak cca 5-8 cm. Dřevnaté spodky se slupkami a skeletem z naporcovaného kuřete vařte v litru vodu s dvěmi deci vína a dvěmi cibulemi a trochou muškátového květu dostatečně dlouho, dokud nedostanete slušný vývar. Vyndejte kuřecí skelet, oberte ho, maso vraťte do vývaru a spolu se šlupkami rozmixujte. Posléze přeceďte - pevná vlákna se nerozmixují. A spíš to chce food procesor, než tyčový mixér, protože tyčáky se na chřestu většinou zasekaj. Po přecezení vám vznikla řídká bílá kaše - vraťte ji na sporák a odvařte tolik vody, aby z toho byla hustá omáčka.

    Krok dvě (10 minut)
    Nasekejte jednu cibuli a česnek najemno, nakrájejte kuřecí prsa na malé nudličky (osolte a opepřete) a střední část chřestového pazochu nakrájejte na jemno (viz obrázek v odkazu), aby to připomínalo rýži. Na oblíbeném tuku opečte kuřecí prsa a vyndejte ven. Na tuku pak nechte zesklovatět cibulku s česnekem, přidejte k tomu nakrájený chřest a vraťte opečené maso. Zalijte cca 1 dcl vína a nechte víno odpařit.

    krok tři - (3 minuty)
    Chřestové špičky nakrájejte na velikost jednoho sousta a spolu s kaší vmíchejte do "chřestové rýže" s masem a ještě tak minutku, dvě povařte, aby špičky změkly. Kdo jí, tak tam přidá parmazán.


    Nalijte na talíř, posolte a popeřete, případně posypte něčím zeleným.
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Paleo mě fakt nestresuje, ale přiznávám, že když jsem plně vytížená, tak zapomínám jíst, což se mi dřív nestávalo. Na druhou stranu už mám 10 kg dole :o), juchuuu!
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mně na paleoblozích akorát rozčilujou, teda na jejich fb profilech, jak furt postujou ty vtipný obrázky o tom jak kdo miluje slaninu, protože tady svou pravidelnou dávku streaky bacon prostě nemám, a navíc mi vlemi teskně chybí jíst 5x týdně uleželý prorostlý rib-eye :((

    konec dramatického výlevu.
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: No ten ortorekticky aspekt palea je asi neoddiskutovatelny :) Sisson je s tim cheatovanim spis vyjimka nez pravidlo mam pocit.

    Ale zas Melissa je silena drama queen.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Když se z jídla stane posedlost: http://huntgatherlove.com/content/breaking-paleo?utm_source=feedly

    V tom článku jsou nějaké zajímavé argumenty a v něčem s ní souhlasím. Ale celkově mi přijde, že to strašně moc hrotila.
    Padají tam argumenty, že je paleo na hranici s hladověním a anorexií (?????) a že za každý "prohřešek" tě nějaký neviditelný "paleo guru" zmrská.
    (Při tom paleo leadeři většinou nějaké ty podvůdky sami propagují).
    Diskuze podobná (někdo si stěžuje, že jedl jen vajíčka a nefungovalo mu to a podobně).

    Podle mě to kult být může, když k tomu má člověk sklony, ze všeho může být kult. Tohle vypadá, že paní hledá sama sebe a nějakou "víru" ke které by se mohla upnout.

    Stresuje vás někoho paleo tak strašně moc jak píše ona? :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUCIASHECK: tak na to bych radsi pouzila kravicku.

    vepre sem hodila vcelku do trouby a dobry :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TUILE: Ja miluju uz od skolky maso v mrkvi :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam