• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ty archívy moc nejednou a mažou to celkem brzy.
    Chce to dělat opravdu v průběhu nebo si to nakoukat týden po skončení (i když už bez certifikátů atd.)
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: myslim ze jo, ale ono mozna celkove stres a vsechno taky neni uplne nej :) kazdopadne dik :)


    ZUZKAOU: to vypada pekne, na to mrknu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    aha - mně tam archiv funguje, bo jsem ten předmět měla zapsanej (a nakonec ho ani nezačala ehm, ehm).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: jo, to jsem si vsimla. a da se to v archivu nejak pustit? vidim tam jen nabidku to pridat do watchlistu a to jestli chapu je jen jako ze mne to zajima
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no v archivu je to poslední odkazované, zbytek zatím neproběhl :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: diky! da se nejak kouknout na tu v archivu? osobne mi moc nevyhovuje to uvolnovani po tydnu, radeji bych kdyby se to dalo shlednout vlastnim tempem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Říkal tu něko coursea? Nic z toho pochopitelně není zaměřené na paleo, bo jsou to jaksi standartní univerzitní kurzy.

    začíná v Červenci
    základy fyziologie výživy
    https://www.coursera.org/course/nutritionforhealth

    fyziologie pro sportovce
    https://www.coursera.org/course/exphys


    začátkem srpna - obecné základy fyziologie

    https://www.coursera.org/course/humanphysio

    a archiv
    Základy lidské výživy
    https://class.coursera.org/humannutrition-001/class/index
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: A spíš pořádně a máš alespoň občas čas na hlubší odpočinek?

    A pak třeba právě na tom http://cronometer.com/ psát a sledovat příjmy, jestli odhalíš nějakou krpu.

    jinak brukvovité jsou i ředkvičky nebo brokolice :-)

    KABIS
    KABIS --- ---
    Vratila jsem se z tydenni dovolene v dolomitech, slibila jsem nejaky mensi reportik, tak tady to je:

    Vyrazeli jsme v patek vecer z CR, vraceli se ve ctvrtek vecir z Italie (takze domu jsme dorazili v patek rano, celkove sest aktivnich dni). Dovolena byla namahava, kazdy den jsme sli jednu kratsi (2x) ci delsi (4x) feratu, nastupy byly ruzne, ale kdyz to zprumeruju tak kazdy den to bylo 5-7 hodin chozeni do a z krpalu a lezeni po skalach, vsechno takovym normalnim tempem.

    S sebou jsem mela orechy, susene merunky a brusinky, susene maso, ryzi, cokoladu vysokoprocentni a o neco mene vysokoprocentni, plnotucne mleko, na prvni dny jeste syr (hermelin) a vejce, tam jsem si pak dokoupila tri banany a pet jablek. Jeste jsem s sebou mela ghee.

    Jednou jsem se ve meste neudrzela a dala si Magnum (fakt jsem mela chut na prasackou zmrzlinu ;) ) a hrst gumovych medvidku :o)

    Ke snidani jsem si davala vetsinou orechy s mlekem, 2x jsem mela syr s kusem jablka. Na svacinu jsem si brala trochu suseneho masa, smes orechu a suseneho ovoce a cokoladu. K piti klasicky voda, bohuzel to nevychazelo a meli jsme celkove malo (na den spotreba prumerna cca 2l vody na osobu, coz pri tom vydeji nebylo uplne v poradku). Na veceri jsem si delala ryzi s ghee a masem, ruzne korenenou/upravenou.

    Po nabouchani do cronometru mi to vychazi ze jsem na kalorie to mela jen o neco vic nez co jim normalne, proteinu a tuku jen o trosicek min (80g a 130g), sacharidu neco pres 220g/den (normalne jsem tak 70-150g, podle toho jestli jim ovoce anebo pecu paleodobrutky :) ).

    A ted pocitove: celkove se mi chodilo fajn, na to ze nemam uplne nejlepsi ale ani nejhorsi fyzicku to bylo dobre. Rychle jsem regenerovala i pres nekvalitni spanek v aute (blby spacak a velka zima anebo skrcena pozice na zadnim sedadle, vyberte si), jeden den me bolely svaly a kolena, ale to byl stejne den odpocinkovy kdy jsme dali jen jednu malou feratku a asi 8 km ne tak silenyho stoupani :) a druhy den jsem byla zase v pohode. Z holek (jeli jsme tri holky, jeden kluk) jsem na tom byla nejlip, ale je fakt ze aktualne z nich asi mam nejlepsi fyzicku i kdyz cvicim nejkratsi dobu.
    Nastupy byly problem kdy po par minutach prudkych kopcu se mi zaclo blbe dychat a trosku palit svaly, ale nic co by neslo proste prejit, porad se mi darilo drzet pekne a relativne svizne tempo.
    Feraty byly hodne OK, akorat problem byl kdyz se mi na nekterych obcas zacala mirne zamotavat hlava (mam oproti normalni populaci docela nizky tlak, obcas s tim mivam problemy ale nic co by me limitovalo, krev darovat chodim a odchazim po svych a cila :) ), coz mohlo byt bud nedostatkem vody nebo tlakem nebo cukrem v krvi - resila jsem to kouskem coklady, susenym ovocem a vodou, coz vzdy nejakym zpusobem zabralo, rozhodne se mi nestalo ze bych upadla, musela si sednout nebo nevim :)
    Celkove jsem byla unavena ale to bylo onim nedostatkem vody a nekvalitnim spankem.

    Rozhodne to bylo financne narocnejsi (o dost) nez stravovani ostatnich (testoviny/ryze s nejakou omackou, dobry hostinec, tatranky z makra a pseudomarsky z lidlu :) ), blbe se mi resil dostatek tuku protoze tucnych potravin trvanlivych moc neni a bohuzel nejsem clovek ktery je schopny snist lzici kokosoveho oleje (maslo klidne, ale ghee uz zase ne :) ). Asi by to slo resit pres salamy typu lovecak a spol, to jsem si ale uplne nestihla koupit. Podobny problem je s proteinem, tam se mi vyplatilo to (doma) susene maso. Dalsi neprijemnost je, ze ta strava je pak celkove pomerne jednotvarna, ale kupodivu mi to ani moc nevadilo a ani orechu nejsem prejedena, ale zase neslo by to praktikovat o moc dyl, cerstva zelenina mi fakt hodne chybela :)

    Necele kilo jsem pribrala, v pase shodila 2cm.

    Bylo to vyborne, jsem rada ze jsem si zkusila ze tohle praktikovat jde a neni to ani extra narocne, pro priste zase trochu upravim co s sebou budu brat (hlavne o ty salamy, jak to tak vidim), hodne jsem se bala takove dlouhodobejsi namahy vs prijmu sacharidu ale jak to tak vypada, tak co jsem mela mi bohate stacilo.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: praveze jsem porad trosku unavenejsi (coz jsem byla vzdycky) a trosku me poboliva hlava posledni dobou (to je mozny ze jsem nachcipana), proto se na to ptam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: hele imho to je hlavně u té ketozy, kde prostě většina krmiva s dostatkem makrominerálů má zároveň vyšší obsah sacharidů, než aby toho šlo sežrat dostatečné množství a nebo jiné látky (brukvovité , nebo ta játra), než aby šla jíst každý den.

    Pokud se cítíš dobře, s přijatelnou mírou energie, normálním zdravím, rozumným spánkem a tak, tak nejspíš jíš správně. Pokud je něco špatně, tak pak je potřeba začít se v tom rýpat. Ale proč to opravovat, když to funguje?
    KABIS
    KABIS --- ---
    jak vas tu tak ctu tak se docela desim ze svym nevedeckym pristupem si muzu s paleo pekne poskodit zdravi :)
    treba vnitrnosti moc nejim (moc se k nim nedostanu a doma je nikdo neji), brukvovite taky nijak extra casto... jak byste popsali takovy idealni tydenni jidelnicek? (klidne na dve-tri jidla denne nebo co urcite kolikrat tydne zaradit...?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    sodíku mám stabilně spíš víc, než míň. (s napůlmagickou představou, že mi to zdvihne tlak a při změnách atmosférického mi nebude blbě)

    A teda teď jsem tak na 120% DDD sodíku a 80% DDD draslíku (jídlo a 3 g v tabletkách, v pondělí dorazí chlorid) a předbouřkové stavy zmizely. Takže je tu možnost, že jsem toho draslíku měla málo dlouhodobě, což netuším, protože mě psaní jídla nebetyčně prudí.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: coz dava smysl, kdyz dostatek sodiku funguje jako prevence.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale dík za odkazy, někdy výhledově je projdu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    no já ti nevim, ale poměrně hodně slané jídlo mi nepomohlo, suplementovat draslik prakticky okamžitě.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: tak a hodina casu v haji stravena na google scholaru :)))

    summary nalezeneho je asi takove, ze americti vedci zjistili, ze reabsorbpce drasliku je v podstate kompletni a pokud se nejaky dostava do moci, je to vymenou za sodik, ktery se telo snazi zadrzet prednostne. cele je to pak regulovane aldosteronem.

    co si pamatuji nejake odhady odhady, tak ty primitivni diety mely K:Na nekde kolem 8:1 ci vyssi, pak dava smysl uprednostnovat zadrzovani Na na ukor K, ale pokud se snazis nejaky takovy pomer nasimulovat snizenim Na a pritom ten vysoky prijem K nemas...mas problem :) Pak je jednodussi drzet dostatecny prijem Na a telo nema duvod se K zbavovat.

    a kdyz kouknes na propagatory fungujicich keto diet, na tomhle se vsichni shodnou a zjevne jim to funguje.

    viz treba Volek a Phinney:
    Early on in the VLCD era, hypokalemia (low blood potassium) was not uncommon, but once we learned to supply a modicum of sodium to avoid aldosterone-induced potassium wasting, this became a rare finding (limited usually to individuals with the concurrent use of diuretics). However, persistent hypokalemia unresponsive to sodium and potassium replacement can be a sign of underlying magnesium depletion.

    Eades rika to same:
    http://www.proteinpower.com/.../saturated-fat/tips-tricks-for-starting-or-restarting-low-carb-pt-ii/
    Potassium is linked to sodium. If you lose a lot of sodium through the diuretic effect of the low-carb diet, you’ll ultimately lose a lot of potassium as well. Keeping your sodium intake up as mentioned above will help preserve your potassium as well.

    dohrabal jsem se nakonec i k nejakym puvodnim studiim, kde tohle zjistovali v podstate se stejnym zaverem.

    k sodiku a tlaku apod to hezky shrnul Taubes
    http://www.nytimes.com/...sunday/we-only-think-we-know-the-truth-about-salt.html?pagewanted=all&_r=0
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: Myslím že ne. Draslík potřebuješ přijímat v celkem vysokém množství, spolu se sodíkem a to ve vhodném poměru 1:2 (draslík). Což je v běžné, rozumné stravě (tj. luštěniny + zelenina+ celozrnné kusy mouky a semínek), když se moc nesolí bez problémů, v i v normálmím paleo s ořechy, banány a popříapdě s bramborama, prokládanýma vnitřnostma a brukvovitejma. (ve svalovině ho není moc)

    Naopak málo sodíku umí částečně upravit pokud máš chronický nedostatek draslíku (protože funguje poměr 2:1). Ale pokud máš hodně sodíku (což sebou paleo nese, i když se nesolí), tak to minerální hospodářství je ještě rozvrácenější.

    Ostatně pokud má člověk vysoký tlak související s tím, že jí jako prase, tak tam bude mít podíl i příliš soli a málo draslíku.

    A suplementace je vcelku ošidná , protože když se to přežene (a to není zase tak těžké), tak to je taky hodně špatně.

    A pokud nějaké srdeční vady (respektive nevyloučili mu výslově nějakou skrytou), tak by si na to při případných pokusech s keto-paleo měl dávat sakra pozor.

    ketoza jako takovou sebou nese silní vyplavování minerálů (zejména sodík, draslíku a hořčíku) močí a tak je potřeba je doplňovat o to víc. Ostatně to vysvětluje, proč komerční ketogení diety jsou postavené na koktejlech, protože to bez suplementace to patrně moc nejde.

    Jinak mi pilulky zabraly a cejtím se tak nějak normálně, což je fajn.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jinak jeste k drasliku - jestli to chapu dobre, vyplavuje se pokud ma clovek malo sodiku (kde clovek v ketoze musi ignorovat RDA a jit na nejakych 4-5g)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OT - koukám na věci okolo té beta oxidace a tak nějak jsem si vzpomněla, jak jsem se vztekala na gymplu, když jsem se měla naučit citrátový cyklus, že to v životě nebudu potřebovat. A teda nutno naznat, že si z toho vlastně nepamatuju nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam