• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    TURBO: Maso a zelenina na vývary se samozřejmě v troubě zhnednout nechávat může a také nechává. Cílem je zvýraznění chuti, všechny výpečky a přípečky se posléze odvaří a nalijí do hrnce s vývarem a samotné maso se stejně posléze vaří tak dlouho, že se z něj vyvaří naprosto vše bez ohledu na jakékoli počáteční zatažení pár milimetrů horní vrstvy. Dobře vyvařené maso a zelenina z vývaru jsou na vyhození, neb nechutnají nijak a všechnu chuť odevzdaly vývaru. Nicméně tato debata patří spíš do [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] , kde byly vývary probírány do hloubky a důkladně. Doporučuju dohledat vývarovou debatu (klíčové jsou posty od Machalika, Zuzkyou a několik dalších lidí), kde se dozvíš nejen kuchařské know-how, ale i tu vědu za ním.
    Stejně tak by v tom klubu (a ve spřátelených) mohla Fronéma snadno a bez obav hledat inspiraci pro paleo vaření - vývary, úpravy masa, úpravy zeleniny..
    NYX
    NYX --- ---
    CORNELA: ja mluvim skutecne o cholesterolu ve strave, ty o tucich
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: k tomu tvýmu "broth" (proč nenapíšeš normálně česky "vývar" když jinak umíš česky moc krásně, to jsem fakt nepochopil, ale to je OT):

    "For beef and lamb broth, the meat is browned in a hot oven to form compounds that give flavor and color"
    ...
    "The water should be cold, because slow heating helps bring out flavors."


    Maso na vývar se dává samozřejmě vždycky do studený vody a o nějakym nechávání zhnědnutí v troubě nemůže být řeč. Proč? Protože "vývar" je to od slova "vyvařit", tzn. všechny suroviny do něj vložený a ty dobroty z nich se maj vyvařit do vody (v tom je vychytávka vývaru, že v něm máš všechny dobroty z těch pevnejch surovin a tudíž se žaludek ani střevo nemusej zabejvat nějakym trávením, protože jim tu sílu dodáš v podobě snadno zpracovatelný tekutiny).
    Pokud dáš maso do horký nebo vroucí vody, tak se to maso okamžitě zatáhne do sebe (stejnej efekt má ono zmíněný "zhnědnutí ve vyhřátý troubě") a při vaření nepustí do vývaru nic (samo maso ale bude naopak chutnat skvěle, protože všechny dobroty zůstanou v něm). Když už, tak se pro zvýraznění chuti a získání barvy restujou na trošce oleje a másla ty nasekaný kosti (olej aby se máslo tak rychle nepřipálilo).

    CORNELA: jak Tě tak čtu, tak můj loňskej tříměsíční paleo experiment mohl dopadnout asi docela zle ... a to jsem si myslel, že mám fakt nastudováno. Asi jsem měl štěstí, že jsem si dal třeba jednou za 2-3 tejdny 1-2 pivka, což mě na chvilku vyhodilo z ketózy ... ale jinak byly jediný sacharidy v zelenině :( Nafackoval bych si. Pravda teda je, že ketony v moči jsem vždycky musel málem na pH papírku "lovit lupou" (každej den jsem poctivě čůral na papírek ;)). Ale vyloženě zle mi nikdy nebylo, jenom slabo, psychicky po cca třech týdnech hrozně dobře (asi zmaštěnej mozek ketonama :)) a pil jsem fakt hodně vody (na váhu 100kg jsem pil minimálně 3 litry denně) a snažil se doplňovat stravu minerálama a vitamínama v pilulích, tak možná proto jsem neskončil v nemocnici.

    K tý dně - já sem si právě k masům vždycky místo přílohy dělal restovanou čerstvou zeleninu, abych to neměl jako ten socialistickej řízek ve stylu "chleba mezi dva chleby" :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    KABIS: 80:-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    hlasim prvni uspesnej udelanej broth, a prvni pouziti papinaku v zivote :)
    asi jsem tam dala trochu moc vody, takze se toho vetsina vyprskala pri vareni ven, ale to co zbylo uvnitr je moc dobry.
    yay, ja se z toho palea snad naucim varit :)

    Broth is Beautiful - Weston A Price Foundation
    http://www.westonaprice.org/food-features/broth-is-beautiful
    TURBO
    TURBO --- ---
    Dohledal jsem tu zmiňovanou studii či spíš rozbor na téma "lidské tělo jako motor" ohledně metabolismu a jeho fází, celkem dobře je to vysvětleno a podáno a sem tam obrázek, viz části 1, 2 a 3.

    Říct ani naznačovat tim nechci nic, jen mi to přijde zajímavý, když už si teda hrajeme s vlastním tělem, tak aspoň trochu vědět, jak funguje :)

    fyziologická poradna
    http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: je to menší zlo, než přírodní uzení. Ale pořád to není žádný zázrak. Je to o něco větší zlo než kyselina fytová...

    A-Z Slovník
    http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76479.aspx

    http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2008/09/13.pdf

    http://is.muni.cz/th/381442/lf_b/Dusitany_a_dusicnany_ve_strave_-_jejich_pozitiva_a_negativa.pdf

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jaky mate nazor na rychlosul? nekde jsem cetla ze je to zlo, ale treba na vyuzeno.cz ji doporucujou do skoro kazdyho receptu a pisou ze je neskodna
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: imho treba natto projde i na paleu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: ty me tesis vic a vic :o)) diky moc :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak v případě, že si člověk těmi bakteriemi chce léčit nějakou nerovnováhu, tak pochopitelně víc (ideálně ke každému jídlu porci). U kefíru se jako léčivá porce počítá litr denně.

    A čím rozmanitější druhy, tím líp (mléko, zelenina, luštěniny (ehm...) maso).

    A počítá se i pocitvý uherák - či jiné fermentované slámy - lovečák, poličan, herkules a tak.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: kul, to me tesi :) a ano, necekala bych nic jineho ;) musim si udelat cas, poradne si projit zkvaseno a zacit si kvasit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: Pořád! (co bys taky čekal, že já můžu napsat :-) )

    Dobře - hodí se alespoň porce denně (tj tak 150-200g) a zakysané mléčné výrobky se počítají, ideálně z nějakých multikultur jako je kefír a nebo žinčice. Ale jogurt taky dobrej.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SIVER: tuku 8g ses asi upsal, zejo? :)

    ZUZKAOU: jak casto se doporucuje neco kysaneho? pocitaji se i mlecne vyrobky? (jogurty, syry, zakysana smetana..?)
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: dekuju :) jinak neprehanim, jsem tak na 100-200g ovoce denne (nekdy jahody, nekdy mango, nekdy banan... ale prakticky max 1-2ks)
    SIVER
    SIVER --- ---
    ZUZKAOU: syrovátka :-) a bílkovin bylo 100g cukru 58 a tuku 8g

    a bez doplnku se neobejdu když posiluju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIVER: na paleo málo tuku a pokud nejsi hubený a prťavý a nebo toho vepřového a proteinu na svačinu nebyla fakt hromada, tak bych si tipla, že ani bílkovin tam nebude přebytek. A teda na proteinové prášky a vůbec jídlo v prášku či přesném geometrickém tvaru jako je třeba tyčinka, kterou si nevyrobíš sám doma se prajedlíci dívají ne moc přátelsky. A jestli byl navíc ten protein sojovej a ne třeba alespoň syrovátkovej, tak to raději zatluč :-)


    The Importance Of Fat | Paleo Diet Lifestyle
    http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-and-protein


    a chybí ti tam něco kysaného
    TURBO
    TURBO --- ---
    ALONSY: zlá vejce nikoliv, vejce mám rád vpodstatě v jakékoliv podobě, ale že bych jich jedl 15 denně, to ne.

    S tou mojí babičkou a cigaretama to myslim naprosto smrtelně vážně, o svojí zesnulé babičce bych si nedovolil takhle žertovat nebo si vymýšlet, jen abych ji činil zajímavou i post mortem. Jak jsem to napsal tak to je. Babička přestala kouřit až když začala mít problémy s oběhovým systémem a doktor jí to doporučil (kouřila od cca 25ti let celý život).

    Mainstream média nečtu a televizi nemám téměř 20 let (co bych tam taky hledal za štěstí) a přiznám se, že jsem nijak aktivně nepátral po aktualizovaný informaci, kolik vajec můžu denně sníst ;) Zkusím to napravit :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    zatim sem v tom totalni novacek a nevim jestli je to tak spravne treba jak sem jedl dneska..

    snidane:lesni ovoce miska se strouhaným kokosem

    oběd:ředkvičky orestované s věpřovým masem

    svačina:protein a jablko

    hodně vody

    večeř: 10kd choriza salámu a banán se strouhýn kokosem...

    ale sem z toho nějakej nafouklej :-D

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam