• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    VIKY_K: já tomu říkám kotlíky, ale ta dušenina má sakra něco do sebe :-)

    SIVER: po cvičení na energii fakt ten banán je asi nejlepší volba, doporučuje 10 z 9ti crossfiťáků ;) někteří k tomu naplácnou kakao a kokosový olej...
    jinak co se týče nakupního lístku i více do specifik tak imo tohle: http://zakladnizdravi.cz/nakupni-listek jinak to můžeme probrat osobně, já si například oproti Fronemě myslím, že pokud to blbě začneš dělat od startu, tak to bude problém si odvykat. Podle mě na to jdeš dobře, že se zajímáš, ale většina otázek má i v češtině i angličtině snadno dohledatelnou odpověď. A jinak na středu chystám článek, pak sem hodím post ohledně infa pro úplné začátečníky. Jinak odkazy na obchody jsou u mě na blogu http://mmetla.wordpress.com/kde-nakupovat/ ale mimobrněnským to až tak moc nepomůže.


    TURBO: já teda nesouhlasím s rovnicí, paleo = ketóza. Dost nepraktické ve většině případů.

    ZUZKAOU: obecně je jasné, že většina ovoce, pokud existovala či byla dostupná, tak měla cukrů buď stejně nebo méně. Jde o to, že určitě nečekali do plné zralosti, těch co je zkonzumovali z dané lokace bylo hodně dříve než dorostly do dnešní podoby, ale zase když se podívám na ty zelené plody v kontejnerech s CO2 a dalšími dobrotami, tak ty asi taky nejsou až tak cukernaté :D Jinak to TEDx video to říká krásně, prakticky cokoliv dnes jíme kdysi nebylo tak jak to známe teď - děsivý příklad jsou ty brukvovité.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    TURBO: Někdy zkus 12hodinový hovězí vývar, to je pak jiná liga než 3-4 hodiny (ty jsou tak akorát na silný kuřecí). :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda u toho vývaru z kostí to předpečení (klidně i hodinu) vede k tomu, že se zkrátí doba varu, protože už jsou jaksi vazby teplem nahlodané a budou se lépe uvolňovat do toho vývaru.

    Stejně tak se vývar dá velmi dobře vařit ze zbylých kostí z pečeného masa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: orestováním a nebo opečením maso nezatáhneš a nebude se z něj vylučovat méně šťávy. Ale tím že ti vzniknou karamelizované plochy (karamelizace pomocí maillardovy reakce) jsou výrazně aromatičtější. Určitě se tím neprodlužuje doba, po kterou se maso zahřívá na potřebou teplotu - tedy i v centru se maso změní ze syrového na uvařené. SPíš naopak, protože kontaktem s vysokou teplotou se jaksi povrch prohřeje rychleji, než kdyby se jen vařil/dusi/pekl horkým vzduchem. Ale ta doba bude zanedbatelná.

    Podrobná bio-chemo-fyzika třeba zde http://www.amazon.com/Molecular-Gastronomy-Exploring-Traditions-Perspectives/dp/023113312X
    TURBO
    TURBO --- ---
    VIKY_K: ok, víc cest ke stejnýmu cíli, možná žiju v omylu, že to zatažený maso budu muset vařit (ne)poměrně dýl, než když ho prostě zatahovat nebudu a chuť a barvu si udělám radši restováním kostí a eventuálně zeleniny (viz můj předchozí příspěvek). Mě na můj silnej a dobrej "táhnoucí" vývar, kterej je vlastně koncentrát, co rozpustí nebo minimálně ohne i nerez lžíci ;) stačej v průměru 3-4 hodiny (v normálním hrnci, papiňák coby nástroj pro rychlý vaření pro mě osobně v tomhle případě popírá podstatu dobrýho vývaru, kteroužto je pomalý vaření).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    TURBO: Maso a zelenina na vývary se samozřejmě v troubě zhnednout nechávat může a také nechává. Cílem je zvýraznění chuti, všechny výpečky a přípečky se posléze odvaří a nalijí do hrnce s vývarem a samotné maso se stejně posléze vaří tak dlouho, že se z něj vyvaří naprosto vše bez ohledu na jakékoli počáteční zatažení pár milimetrů horní vrstvy. Dobře vyvařené maso a zelenina z vývaru jsou na vyhození, neb nechutnají nijak a všechnu chuť odevzdaly vývaru. Nicméně tato debata patří spíš do [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] , kde byly vývary probírány do hloubky a důkladně. Doporučuju dohledat vývarovou debatu (klíčové jsou posty od Machalika, Zuzkyou a několik dalších lidí), kde se dozvíš nejen kuchařské know-how, ale i tu vědu za ním.
    Stejně tak by v tom klubu (a ve spřátelených) mohla Fronéma snadno a bez obav hledat inspiraci pro paleo vaření - vývary, úpravy masa, úpravy zeleniny..
    NYX
    NYX --- ---
    CORNELA: ja mluvim skutecne o cholesterolu ve strave, ty o tucich
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: k tomu tvýmu "broth" (proč nenapíšeš normálně česky "vývar" když jinak umíš česky moc krásně, to jsem fakt nepochopil, ale to je OT):

    "For beef and lamb broth, the meat is browned in a hot oven to form compounds that give flavor and color"
    ...
    "The water should be cold, because slow heating helps bring out flavors."


    Maso na vývar se dává samozřejmě vždycky do studený vody a o nějakym nechávání zhnědnutí v troubě nemůže být řeč. Proč? Protože "vývar" je to od slova "vyvařit", tzn. všechny suroviny do něj vložený a ty dobroty z nich se maj vyvařit do vody (v tom je vychytávka vývaru, že v něm máš všechny dobroty z těch pevnejch surovin a tudíž se žaludek ani střevo nemusej zabejvat nějakym trávením, protože jim tu sílu dodáš v podobě snadno zpracovatelný tekutiny).
    Pokud dáš maso do horký nebo vroucí vody, tak se to maso okamžitě zatáhne do sebe (stejnej efekt má ono zmíněný "zhnědnutí ve vyhřátý troubě") a při vaření nepustí do vývaru nic (samo maso ale bude naopak chutnat skvěle, protože všechny dobroty zůstanou v něm). Když už, tak se pro zvýraznění chuti a získání barvy restujou na trošce oleje a másla ty nasekaný kosti (olej aby se máslo tak rychle nepřipálilo).

    CORNELA: jak Tě tak čtu, tak můj loňskej tříměsíční paleo experiment mohl dopadnout asi docela zle ... a to jsem si myslel, že mám fakt nastudováno. Asi jsem měl štěstí, že jsem si dal třeba jednou za 2-3 tejdny 1-2 pivka, což mě na chvilku vyhodilo z ketózy ... ale jinak byly jediný sacharidy v zelenině :( Nafackoval bych si. Pravda teda je, že ketony v moči jsem vždycky musel málem na pH papírku "lovit lupou" (každej den jsem poctivě čůral na papírek ;)). Ale vyloženě zle mi nikdy nebylo, jenom slabo, psychicky po cca třech týdnech hrozně dobře (asi zmaštěnej mozek ketonama :)) a pil jsem fakt hodně vody (na váhu 100kg jsem pil minimálně 3 litry denně) a snažil se doplňovat stravu minerálama a vitamínama v pilulích, tak možná proto jsem neskončil v nemocnici.

    K tý dně - já sem si právě k masům vždycky místo přílohy dělal restovanou čerstvou zeleninu, abych to neměl jako ten socialistickej řízek ve stylu "chleba mezi dva chleby" :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    KABIS: 80:-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    hlasim prvni uspesnej udelanej broth, a prvni pouziti papinaku v zivote :)
    asi jsem tam dala trochu moc vody, takze se toho vetsina vyprskala pri vareni ven, ale to co zbylo uvnitr je moc dobry.
    yay, ja se z toho palea snad naucim varit :)

    Broth is Beautiful - Weston A Price Foundation
    http://www.westonaprice.org/food-features/broth-is-beautiful
    TURBO
    TURBO --- ---
    Dohledal jsem tu zmiňovanou studii či spíš rozbor na téma "lidské tělo jako motor" ohledně metabolismu a jeho fází, celkem dobře je to vysvětleno a podáno a sem tam obrázek, viz části 1, 2 a 3.

    Říct ani naznačovat tim nechci nic, jen mi to přijde zajímavý, když už si teda hrajeme s vlastním tělem, tak aspoň trochu vědět, jak funguje :)

    fyziologická poradna
    http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: je to menší zlo, než přírodní uzení. Ale pořád to není žádný zázrak. Je to o něco větší zlo než kyselina fytová...

    A-Z Slovník
    http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76479.aspx

    http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2008/09/13.pdf

    http://is.muni.cz/th/381442/lf_b/Dusitany_a_dusicnany_ve_strave_-_jejich_pozitiva_a_negativa.pdf

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jaky mate nazor na rychlosul? nekde jsem cetla ze je to zlo, ale treba na vyuzeno.cz ji doporucujou do skoro kazdyho receptu a pisou ze je neskodna
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: imho treba natto projde i na paleu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: ty me tesis vic a vic :o)) diky moc :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak v případě, že si člověk těmi bakteriemi chce léčit nějakou nerovnováhu, tak pochopitelně víc (ideálně ke každému jídlu porci). U kefíru se jako léčivá porce počítá litr denně.

    A čím rozmanitější druhy, tím líp (mléko, zelenina, luštěniny (ehm...) maso).

    A počítá se i pocitvý uherák - či jiné fermentované slámy - lovečák, poličan, herkules a tak.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: kul, to me tesi :) a ano, necekala bych nic jineho ;) musim si udelat cas, poradne si projit zkvaseno a zacit si kvasit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: Pořád! (co bys taky čekal, že já můžu napsat :-) )

    Dobře - hodí se alespoň porce denně (tj tak 150-200g) a zakysané mléčné výrobky se počítají, ideálně z nějakých multikultur jako je kefír a nebo žinčice. Ale jogurt taky dobrej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam