• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: tak pokud paleo nekeca, tak zdrojem energie byly drivavejc spis tuky, ne? ale mozna mas pravdu, ono to neni zas tak zasadni v tom co jsem psal, jako spis ten fakt, ze do vseho cpem cukr bez toho zdravyho :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: máš tam lehký omyl. Lidi mají rádi sladký proto, že sladká chuť ukazuje na zdroj energie. Že jí máme nadbytek je historická novinka.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: tak jasne, clovek ma rad sladky, protoze sladky je ovoce, ktery obsahuje spoustu vitaminu, to je prirozenej proces jak nalakat cloveka na "dobrutku" aby do sebe ty vitaminy dostal .... jenze v ovoci je taky vlaknina, ktera napomaha metabolicazi fruktozy a jednak objemove se proste neda tim ovocem prezrat tak, aby ta fruktoza uz nejak skodila....
    jenze lidi jsou frikulini, vyrobili jsme koncentrovanej cukr, bez vlakniny a toho ovoce kolem a cpem ho uplne do vseho kolem sebe, takze cpat do sebe preslazene nesmysly, to delaj presne ty lidi co jedi sladkosti, pijou colu, jedi hamburgerovy housky, ten cukr je skoro ve vsem, ani to nemusi bejt zrovna sladky...
    Peklo na talíři: Skryté cukry - Pořad: Peklo na talíři, Video na Stream.cz (ID: 798224)
    http://www.stream.cz/peklonataliri/798224-peklo-na-taliri-skryte-cukry
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: ja ted ctu to druhe art and science... performance, tam by se o tom taky mohli zminit... tak uvidime
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: to bude v učebnicích sportovní fyziologie. Kromě odborných knihupectvích bych se porozhlédla po sportovních diplomkách, volně dosptupných slidech z přednášek a na ulozto.

    (nechce se mi to hledat)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    btw kdyz uz tu mame takovou vedeckou chvilku, nemate nekdo nejaky zdroj k tomu, kolik je telo schopne vytvorit glykogenu pomoci glukoneogeneze? naplni tyhle zasoby ve svalech a jatrech az na plno pokud je v klidu? pripadne za jak dlouho? nebo to to telo prubezne spotrebovava? zajima mne to samozrejme hlavne pro pripad ketozy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: překvapivě jeho teze znám už celkem dlouho.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: viz SKORZENY: (při reloadu se to otevře)

    MR_DAN: ale metabolismus fruktozy v játrech není fail, to je normální funkce organismu. Fail je cpát do sebe přeslazené nesmysly.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: ja som si ho vypocul niekolko krat
    a precital som si vela kritik
    a suhlasim s mnohymi z nich
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: jo, ale jestli chcete cist kritiku na Lustiga (a tym asi 15 vedcu), tak si nejdriv poslechnete toho Lustiga, jinak je to pokrytectvi
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    FRONEMA:
    hm tie limity glykogenu co spominas idu proti tomu co som cital ja
    glykogen je dost spongiovity, a dokaze sa zvacsit

    v experimentoch, kde subjekty prekrmovali sa dialo typicky to, ze aj pri obrovskom prebytku kalorii sa najprv zvacsili glykogenove zasoby, az do 500 gm a az potom sa zvysilo ukladanie do tukov. ale to fakt ti ludia jedli o mnoho kalorii viac ako normalne
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: jop, presne tak, stejne jako rika, ze proto hodne aktivni sportovci fruktozu muzou, protoze ji dokazou spalit rychle a tim padem to nejde do jater
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jeden komentar k tomu samemu videu od meho oblibence http://eatingacademy.com/nutrition/sugar-101-how-harmful-is-sugar-part-i
    vynatek
    Conversion of glucose into glycogen is limited to how much “room” is left in the glycogen tank. Even the most highly trained athlete can only store a finite amount of glucose in the form of liver and muscle glycogen: approximately 400 kcal (120 gm of glucose) in the liver and approximately 1200 kcal (~400 gm of glucose) in the sum of all skeletal muscles, assuming one is starting from a completely depleted reservoir (a profoundly rare physiologic state). The body does not have the potential to store excess glucose, beyond this amount, in a form that is recoverable as glucose. Any excess glucose that is not immediately metabolized, or converted to glycogen, is turned (irreversibly) into fatty acid for storage. At about 47:00 min into the video, Dr. Lustig talks about the fact that glycogen is non-toxic (true) and that regardless of how much the liver stores, it doesn’t cause hepatocellular damage, unlike fructose (true). The problem is, he fails to mention the storage capacity issue. When the liver stops storing glycogen, which it does at about 120 grams, it does convert the excess to fat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: ale glykogen ve svalech se doplnuje i pomoci glukoneogeneze, vycerpat zasoby cukru ve svalech dokazou jen vrcholovi sportovci
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: jistě - tím jsme u té nadspotřeby.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    vsichni, povinne:
    Sugar: The Bitter Truth - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: tuk se ukládá, pokud tělem koluje přebytek zdrojů energie. A dokud je v krvi dostatek přímo dosažitelných zdrojů energie, tak pochopitelně není potřeba sahat do zásob pro tuk. Pokud tedy v rámci nízkého příjmu sacharidů dojde k energetické krizi, začne se využívat co je uložené na dobu nedostatku.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: jen to co telo nezbytne potrebuje, zbytek se ulozi v tucich "na pozdeji" ... ja nevim, ten Lustig, potazmo Yudkin v knizce to ukazujou primo na citratovym cyklu a opravdu takovy procesy v tele jsou, oni si to nevymejslej....
    jasne, ze ne vsechny ulozeny tuky jsou z fruktozy a taky tuk neni jedina vada fruktozy.... ale kdyz nekdo pije 2 litry koly denne a cpe se sladkym, tak je proste tlustej, vzdyt to denne vidime sami
    a stavet kritiku na zvyseni kalorickyho prijmu z 2200 na 2700 kcal mi prijde dost smesny :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRONEMA: domnívám se, že strašák fruktózy nastoupil až v okamžiku, kdy ji lidi začli pojídat po hrstech jako sladidlo (v potravinách, sladkostech, sušeném ovoci). Pojídat v čerstvém ovoci takové množství fruktózy, že to člověk nespotřebuje na myšlení, loupání plodu, žvýkání a občasnou cestu na záchod není moc snadné.

    No a taky nebývalo normální, aby člověk k svačině sežral kilo vína a dva banány jak někteří tlusťoši dokážou;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: no způsobuje, pokud je do většiny potravin, včetně tech slaných, přidáván fruktozový sirup. Jenže pak problémem není fruktoza jako taková, ale její vysoká spotřeba. Stejně tak jako není problémem sacharoza jako taková, ale její vysoká spotřeba.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jo koukam ze s tou premenou v jatrech jsem to mela spatne, nicmene co jsem ted cetla, tak kdyz clovek ma k dispozici sacharidy, tak se obecne nizuje vyuzivani tuku (a tedy zvysuje ukladani). otazka je, jestli na to ma fruktoza horsi vliv nez glukoza, jsem presvedcena ze jsem na nejakem duveryhodnem zdroji cetla ze jo, ale ted nemuzu najit kde...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam