ALONSY: základ lidství, nezáklad lidství, mají málo tuků a bílkovin (a nebo musí sníst dva balíčky ořechů denně a pořád prostě nemáš EPA/DHA).
Přebytek nestravitelné vlákniny dělá trávení dost špatně, zejména bez dostatku tuků. Tuším že jsem vyprávěla mou oblíbenou historku o inženýrce z jedné zelinářské firmy, co se rozhodla jíst jen syrovou zeleninu, začalo se jí nafukovat břicho a vážně vypadala jak v 6. měsíci těhotenství a po pár týdnech dostala strašlivou koliku a protože je z Beskyd, tak moudrý lékař pokýval hlavou a naordinoval jí deset deka slaninny denně. Zabralo to.
Trošku by pomohlo, kdyby všechna ta syrová zelenina byla předtrávena fermentací, ale fakt bych chtěla vidět někoho, jehož základ stravy je především kysaná zelenina. Pravda - u kysaného ovoce se pak takovým lidem říká alkoholici :-)
A příliš syrové zeleniny taky nedělá dobře ledvinám a játrum, taky hůř se vstřebává část antioxidantů (víceméně všechny krom C vitamínů).
Pokud jedeš v klasickém vitariánství, tak máš nedostatek B12 a D, leda by si k tomu teda přidala syrové ryby a maso(zejména orgánové maso, tuk a teda plže, hmyz a podobné věci), popřípadě syrová vejce a mléko. Jsou tací - respektive všechno to syrové ještě nechávají zvkasit. Jsem si vcelku jistá, že to je už hodně za hranicí orthorexie. Ostatně spousta vitariánů s PPP dost koketuje a ideálem často bývá přechod na breathariánství. Kdo nevěří, projde s otevřenou myslí zdejší debaty
http://forum.vitarian.cz/
Vitariáni se zaklínají živými enzymy, jenže ty jaksi neprojdou přes dvanácterník a do organismu se vstřebají stejně jako vařené bílkoviny - tedy naštípané na základní kousky. Jen je pro organismus náročnější je rozštípat, neb právě tepelná úprava je předpřipravuje.
A pak operují s "energií" živého jídla - no tak to se pochopitelně racionálně vyvrátit nedá, nebo jaksi to patří do úplně jiného příběhu...
Ale původně jsem sem přišla s tímhle
http://www.nature.com/nature/journal/v496/n7446/full/nature11868.html
P.S. A v okamžiku, kdy umíš ulovit mamuta a vyrobit z něj bederní roušku, tak už používáš oheň, vyrábíš nástroje, umíš komunikovat ve skupině a tedy umíš vařit. Takže by bylo potřeba se vrátit do společného článku hominidů.