• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: abych tu nemátla. Já jsem rozhodnuta paleožravost nepěstovat. Co bych ráda je jíst kvalitní složení potravy včetně dobrého schématu tuků a zrní v dobré podobě (vločky jo, kváskové pečivo občas, rozmražené polotovary nikdy) spíš dopoledne, večer už ne. *

    V podstatě si zjišťuji, jestli jsem jen extrémně neschopná snésti trochu hladu a tak. A postupně mě napadlo, že většina paleožravců jsou kancelářské krysy s kondičním cvičením max. 5x týdně :) Že možná ty zimní pobyty venku budou trochu jiná liga. Tak dělám průzkum aktivity.

    *pro jistotu znovu dodávám, že ze zdravotních důvodů skutečně nesmím mnoho tuků ani těch dobrých.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Nastuduj si šalvěj hispánskou - chia. Já to ráno na lačno pozřu, aby mi cestou do práce nebylo mdlo, než se dotanu ke snídani z vajec a taky tím řeším omega 3 a vápník.
    Jedno nyx id právě hodně pracuje fyzicky (žena) a není schopno snídat, tak mu to řeší energii na dopoledne.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALONSY: kolegyně má obrovské problémy s kravským mlékem, ale třeba kozí dá bez problému - takže také možnost :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Lactose Intolerance is Not Dairy Intolerance

    Lactose intolerance refers to a condition where a person does not produce the enzymes needed to digest the sugar contained in milk (lactose) resulting in gastric irritation.

    Dairy refers to foods, such as milk, that contain lactose as well as foods that do not contain lactose, such as most cheese or whey products. A person that is lactose intolerant may be able to consume cheese without irritation because it generally does not have lactose. Cheese (generally) contains dairy protein and fat but no lactose.

    If a person has reactions to cheese then typically they are not just lactose intolerant but also have an allergy to the protein in the cheese.

    https://plus.google.com/u/0/100762404871892959391/posts/VHKPSj14apa
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVATY: ja prave vetsinou nic anebo tak 2,5 h pred tim (treninky mam rano) vajicka s necim nebo jugurt s orechama a kouskem ovoce anebo vajickovo-bananovou nahrad ovesne kase :)
    SVATY
    SVATY --- ---
    Když už jsem u toho, 3x týdně 2 hod. trénují BU, jsem zvyklí na tréninky chodit víceméně na lačno, ale říkal jsem si že by možná nebylo od věci to změnit. Co před tréninkem jíte ? Po tréninku mi přišlo jako dobrý kombo, banán a pár oříšků. Třeba včera jsem musel jet rovnou ze školy na trenál protože jsem to jinak nestíhal a začal jsem se cítit hlad a lehkou únavu tak jsem si to dal před tréninkem (banán + cca 30g oříšků) a následně jsem jedl až doma večeři a vyhovovalo mi to možná ještě víc.
    KABIS
    KABIS --- ---
    KOCHANSKA_CH: zabijacka jeste chvili nebude na domaci ;) zjistim, jestli tam ta svina e250 neni tak by to mohla byt fajn volba. Navic ja ji rada :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: na to doporucuju mozna nejaky veci pro endurance athlety - to je prakticky ono a hodne to tu probihalo (viz ultramarathon co vyhtal lowcarb atlet atd). Jinak ja jsem takhle narocnejsi mela dovolenou kdy jsem jedla sacharidu vic z duvodu teplych trvanlivych veceri (ryze), ale bylo to celkove ok. (lezeni po ferratach, 6-7 h denne minimalne) jedla jsem min nea vsichni ostatni a blo mi hej :) ale tam jde o to ze musi ten organismus na to byt uz navykly.
    A treba ja sice mam sedave zamestnani ale vikendy mam fyzicky dost narocny cely dny a funguju bez problemu. A treninky s jidlem neresim, vetsinou chodim na lacno :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tam jsem je jedla, skvěle upravené a chutnaly mi. Z luštěnin zatím toleruju jen fazole a někdy cizrnu. Jakákoli verze čočky a hrachu je mi nechutná (zejména asijská :)) a sóju z principu nejím (plísně, hormony).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: díky moc. Zdá se, že jsi jediná. Dotaci cukrem aspoň z vína a čokolády naprosto chápu.

    MMETLA: Zajímá mě jednak, je-li "paleo" běžně užívané celodenně pracujícími lidmi. Obecně a i kvůli sobě.

    Zjevně nedokážu dlouhodobě bez následků fungovat bez přísunu energie ze sacharidů. Krátké (ovoce, med) jsou v takovém množství pro mě mnohem horší než dlouhé z obilí. Zejména ve dny, kdy se pohybuji venku a něco dělám, bych žrala jak ruský zájezd.

    Ono je totiž poměrně (velký důraz na poměrně) snadné celý den skoro nic nepálit a načasovat se na tréning od 17 do 18:30 i kdyby to měl být box. Prostě sníš vhodné jídlo před a po, krátkodobý výdej (ano 2 hodiny je krátká doba) zazdíš banánem a regeneraci v klidu, nejlépe vleže už utáhneš skoro jakýmkoli zdrojem energie.
    Ale zajímá mě stav, kdy člověk průběžně pálí celý den, nejlépe nepravidelně. Někdy začneš dělat venku ráno a po třech hodinách, to sportovci už odpočívají regenerují, máš ještě větší půlku před sebou. Plus vyrovnávání teploty atd. (dělám venku i v lednu, byť málo). Domácnost jsme si troufla zmínit taky, protože věřím, že aktivní matka malých dětí s domem a zahradou spálí víc jak posilovač a zas to má rozložené na celý den bez možnosti odpočinku včetně pobytu venku. Nejde ani tak o výkon, jako o dlouho dobu v neideálních podmínkách. Totéž denní cesta do práce a z práce (dělá to ještě někdo???) za každého počasí 2x denně hodina venku mi přijde slušná zátěž.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Vyzkoušejte. Já zkoušela všechny varianty. Nadýmaly nad rámec. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: v polsku...
    Onehdá jsem tam kupovala čerstvé, zelené. Ale jinak je mají tuším u arabů v myslíkové a občas bývají ve zdravých výživách. Mražené zelené jsou u korejců a viděla jsem je u číňanky v Malešicích. Jo a teda prodává se jako krmivo pro zvířata.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: přesně, chce to vyzkoušet a vyzkoušet variantu : suché X předem namočené X vařené
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KOCHANSKA_CH: Zajímavé, vyzkouším a uvidím, ale mám pocit, že mi kdysi svědčily.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Ale pro někoho těžce stravitelné. Co jsem je snídat přestala, ulevilo se mi. Hlad po nich byl snad i větší, než po vejcích.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Nevíš, dají se někde koupit takové ty větší (velké jako velké fazole) zelené boby? V plechu nebo suché. A jak se vlastně jmenují?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a pochopitelně kefír je lepší než sladké mléko! :-)

    Jo a ovesné vločky jsou geniální, když se večer do nich nastrouhá jablko a přidá se třeba trocha ořechů a skořice. Ráno to je měkké, kys. fytová deaktivovaná a krásně se tam proleží ty chutě.

    Jinak slušná náhrada masa jsou luštěniny, které namočíš/naklíčíš a uvaříš. Do krabiček pak jdou coby nejrůznější saláty a nebo pomazánky. Komu nechutnají tradiční české úpravy, podívá se co s nima umí asiati. Ti je ostatně mívají v prodeji i ty divnější druhy.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Mě od mléka skoro odradila ta Historie. O tom, jak se mají zvířata ve velkochovech jsem věděla, ale to o získávání mléka mi nějak uniklo :)
    Ale jen skoro, spíš se někdy odhodlám k tomu pokusu, jestli mě pustí ten kašel nebo ne.


    MAR_TINA: Super, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: Ovesné vločky sice nejsou paleo, ale připadají mi jako dobrá volba pro snídani. Je to základní téměř nezpracovaná potravina, těžko do toho výrobce něco přidá nebo schová. Jedí se syrové. Jsou téměř bezlepkové. Mají dost energie a z obilovin (snad) nejvíce bílkovin a tuků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: dyť v tom není jediný racionální, podložený argument, natož použitelný v české realitě. Mlíko vede k rakovině! Pasterizace z něj udělá mrtvou vodu! Zlé, zlé monsanto! jo - a růstové hormony.

    A následně reklamní obrázek průmyslově vyráběného mandlového mléka - jupí! (ještě by mohlo být sojové!)

    Základní test snášenlivosti je na týden vysadit mléko a pak otestovat kysané a sladké, jestli to povede k nějakým problémům. Pokud ne, tak jaksi dotyčná osoba umí trávit mléko.

    Jistě že je lepší plnotučné, nehomogenizované a nepasterované a z krav co na ně svítí slunce a žerou zelené na louce. Ale ty rozdíly jsou jaksi v mikrogramech účinných látek, že.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam