• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: dyť v tom není jediný racionální, podložený argument, natož použitelný v české realitě. Mlíko vede k rakovině! Pasterizace z něj udělá mrtvou vodu! Zlé, zlé monsanto! jo - a růstové hormony.

    A následně reklamní obrázek průmyslově vyráběného mandlového mléka - jupí! (ještě by mohlo být sojové!)

    Základní test snášenlivosti je na týden vysadit mléko a pak otestovat kysané a sladké, jestli to povede k nějakým problémům. Pokud ne, tak jaksi dotyčná osoba umí trávit mléko.

    Jistě že je lepší plnotučné, nehomogenizované a nepasterované a z krav co na ně svítí slunce a žerou zelené na louce. Ale ty rozdíly jsou jaksi v mikrogramech účinných látek, že.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já se vajíček zase vůbec nenajím.
    Ale od doby, co se tláskám smetanou (hlavně v kafi), mám chronický kašel (od června).
    Nejsem si teda jistá jestli je to tím, ale začíná to být nepříjemné.

    Poslední dobou si taky nevím moc rady,maso taky teď tolik kvůli ceně nemůžu a cpu se opravdu hodně bramborama (což já brambory můžu, a za nepaleo je nepovažuji, ale ne v tomhle množství, kdy pomalu nejím nic jiného. Na břichu už to vidět je).
    Přemýšlím, že bych nasadila třeba k snídaním silně nepaleo ovesné vločky.
    Poslední dobou mám vážně neustále hlad, pečivo rozhodně začít jíst nechci.

    Teď je to většinou nějaká polívka, kafe se smetanou. Nebo brambory se slaninou, nebo bramborová kaše se "smaženým hermelínem" (bez trojobalu a jen lehce ohřátý spíš).

    No, posunula jsem se od toho původního a ideálního jídelníčku vážně daleko a moc spokojená nejsem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KABIS: to byl jeden z důvodů, asi ne jediný, jistý je, že to valné většině lidí nefunguje nebo je to dokonce racionalizace vážné psychické poruchy...
    SVATY
    SVATY --- ---
    Mám stejný problém s konzumací mléčných výrobků. Největší problém je cena masa, ale i z hlediska pohodlí, je salát s hermelínem rychlejší a něják tak líp přesnosnej a navíc se dá jíst za studena např. když má člověk od rána do večera přednášky a musí si jídlo tahat sebou. Něják jsem se ještě nedostal k tomu že si sebou vezmu hovězí steak a studenej ho začnu baštit uprostřed přednášky :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KABIS: Tlačenka je levná, výborná je třeba kuřecí, konzervanty jsem ve složení nenašla, není trvanlivá, kór domáci. To vím sama, co do ní na zabijačce vrazím. A trocha kolagenu se hodí.
    KABIS
    KABIS --- ---
    DARJEEL: tak orechy vitariani konzumuji v pomerne hojnem mnozstvi.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: ayurvéda se staví k vitariánství dost jednoznačně: Je to výborná očistná dieta jako krátkodobě (v řádech týdnů) použitelný stravovací program, vhodná je třeba v obdobích zvýšené duchovní praxe. Dlouhodobé vitariánství dle ayurvédy poškozuje tělo.
    (např. se píše, že mozkomíšní mok je "olejové" podstaty a je potřeba jej vyživovat ořechy, mléčnými produkty atd. -- v rámci vitariánství tato podmínka není splněna).

    Osobně neznám nikoho, kdo by se takhle dlouhodobě stravoval a dával to v pohodě.. nakonec si pamatuji, že jsme se před nějakým tím rokem potkali ve vitariánském auditku a v podstatě se shodli, že většina těch lidí má nějakou poruchu příjmu potravy.
    ALONSY: imho je to na dlouhodobý stravování fakt nezdravý a možná i nebezpečný...
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: to jsem taky chtela zkusit, ale fakt nevim kde bych tam brala energii :/ (jako ano, slo by presne z kokosovyho mlika treba, hodne avokad a takovy, ale to je proste prilis drahy)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KABIS: tohle ted taky prave resim, premyslim ze bych zkusila delat nejaky pseudojogurty z kokosoveho tuku a lnenych seminek, orisky a tak, ale "problem" je, ze mi ty jogurty ted hrozne moc chutnaj...
    uvidim, mozna zkusim nejakou soukromou challenge jako tyden bez mlecnych vyrobku, a uvidim jak se budu citit
    KABIS
    KABIS --- ---
    Vidite, to me napadlo se zeptat - mlecne vyrobky z casti jim kvuli energii a tukum. Nemuzu mit maso 2x denne (cena) a vajicek se clovek dokaze rychle prejist kdyz to prehani. Kdo tu jste bez mlecnych, jak to resite? Vic ovoce? Slanina a sunka? Premyslela jsem a alternativy mi prisly dost drahy a navic jsem si rekla ze i co se masa tyce tak chci co nejmin typu sunka a slanina kvuli dusitanu sodnymu (nebo cotoje). Tak me moc nenapada jak to resit bez toho tvarohu a zakysany smetany a tak :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: ja jedla hodne taky, tak jsem si rekla ze zkusim omeziy na 1' max 2 vyrobky denne" nevadilo by mi to kdyby se mi nezaalo objevovat akne, do te dovy jsem to neresila.

    Jinak snad uz tento tyden sepisu neco k te b7 z pohledu paleo, nejak jsem nemela cas :/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Go Dairy Free | Hiit Blog
    http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/hiit-diet/nutrition/go-dairy-free/
    je to psane z pohledu vegana ne palea, ale moc to nehraje roli...

    ja v posledni dobe jim opravdu hodne mlecnych vyrobku, tak nevim jestli bych to nemela prehodnotit...
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: taková divná poznámka pod čarou, fyzicky velmi náročný trénink, který vyžaduje regeneraci a podle toho upravení stravy Vás nezajímá, ale hodinová/dvouhodinová cesta pěšky na kole ano? Přijde mi to trochu divné, ale jinak pro Vás odpověď nemám, ale zeptám se lidí co vím, že mají fyzicky namáhavou denní práci a poté se ozvu

    jinak co se týče té starosti o rodinu a tak, spousta autorů paleo/primal knih to zvládá a někteří dokonce i bez extrémních příjmů sacharidů.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: já jsem byla naprosto spokojená, když jsem na Zélandu makala 60-70 hodin týdně na vinici - někdy to bylo fyzicky náročnější a hodně se u toho běhalo, to jsem pak měla období kdy jsem tam žrala svou oblíbenou čokoládu na kila... ale jinak když bylo klidnější období, jela jsem čisté svoje paleo spíš bez sladkostí, s občasným sušším ciderem místo piva. jo a hodně jsem pila víno. no, celkově bych řekla že nejsem tak reprezentativní vzorek, na druhou stranu jsem skutečně fyzicky pracovala měsíce a cítila sjem se dobře a nebyla jsem vyčerpaná nebo tak něco, nicméně dopovala jsem tou čokoládou, vínem, nebyla jsem na sebe nikdy vyloženě přísná (přísná jsem na sebe byla leda ve srovnání se svým dřívějším životem).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Na to by ti snad mohla odpovědět
    AOTEAROA: tuším, že dělala něco náročného na NZ (snad si nepletu nick:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám takový dotaz na paleo_tariány. Díky moc za odpovědi.

    Živí se někdo z vás převážně paleo více než 6 měsíců a zároveň soustavně vykonává fyzicky náročnější činnost? Jak to jde skloubit a jak se daří?

    Mám tím na mysli práce ve stavebnictví, zemědělství, jako uklízeč/ka, stavba vlastního domu, chov ovcí nebo denní pěší / cyklo cesty do práce a z práce delší než hodinu dvě. Popřípadě celodenní péče o více malých dětí a domácnost.
    Prostě mě zajímá, jak dalece je to slučitelné s pravidlenou trvalou nevelkou zátěží. Zátěž typu pracuji v Praze v kanceláři a 5 x týdně mám hodinový náročný trénink mě nezajímá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: hodně neumím definovat a ani odhadnout, ale vcelku věřím, že se to vyskytuje u spousty výživových stylů. A u bodybuilderů ...

    Pokud mám někde narušené propojení mezi sebepojetím, jídlem, sebevědomím, slastí a tyhle věci, tak se velmi často na nějaký ten extrémní výživový směr dám. Konec konců to sebou nese pocit kontroly, který je u PPP taky dost důležitý. Samozřejmě neplatí opačná implikace, že když věnuju velkou pozornost stravě a spol, tak nutně mám něco narušeného.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: hmm, tak snad bude kamaradka ok :X

    Vitarianstvi je spis duchovni nez cokoli, vim o lidech co na tom fujguji a jsou tam i ty deti, ale nevim, jestli je treba necpou nejakyma doplnkama.... Ale nejak nevim co si o tom myslet.svymu diteti bych to teda rozhodne nenaordinovala :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: Tak vzhledem k tomu, že je to postavené na ovoci, tedy rychle dostupných jednoduchých cukrech, tak tam je energie k dispozici hodně.

    Děti ani omyelm - viz hospitalizované děti v ČR s křivicí! (zdroj a více podrobností Cornela) a běžně řešené až fatální nedostatky B12.

    A to ani nemusíš být vitarián.
    odkazy na publikované případy
    http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/vegans_infants_%26_toddlers/


    V žádném případě neříkám, že jíst syrovou zeleninu a ovoce je špatné (nemají to rádi třeba makrobiotici), ale základní předpklady ze kterých vitariánství vychází jsou buď chybné a nebo ezoducho a na fyziologické úrovni to prostě není vyvážená strava. NAvíc teda zdravý organismus vydrží vcelku hodně, než se definitivně porouchá.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KOCHANSKA_CH: pani inzenyrka svym okolim urcite casto byla titulovana jako ta, ktera ctyri zaludky ma

    ZUZKAOU: zajimalo by me, kolik je to 'hodne' v jejich pripade, protoze by se to pak i mohlo tykat tech na ketoze?!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam