• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    KABIS
    KABIS --- ---
    KOCHANSKA_CH: zabijacka jeste chvili nebude na domaci ;) zjistim, jestli tam ta svina e250 neni tak by to mohla byt fajn volba. Navic ja ji rada :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: na to doporucuju mozna nejaky veci pro endurance athlety - to je prakticky ono a hodne to tu probihalo (viz ultramarathon co vyhtal lowcarb atlet atd). Jinak ja jsem takhle narocnejsi mela dovolenou kdy jsem jedla sacharidu vic z duvodu teplych trvanlivych veceri (ryze), ale bylo to celkove ok. (lezeni po ferratach, 6-7 h denne minimalne) jedla jsem min nea vsichni ostatni a blo mi hej :) ale tam jde o to ze musi ten organismus na to byt uz navykly.
    A treba ja sice mam sedave zamestnani ale vikendy mam fyzicky dost narocny cely dny a funguju bez problemu. A treninky s jidlem neresim, vetsinou chodim na lacno :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tam jsem je jedla, skvěle upravené a chutnaly mi. Z luštěnin zatím toleruju jen fazole a někdy cizrnu. Jakákoli verze čočky a hrachu je mi nechutná (zejména asijská :)) a sóju z principu nejím (plísně, hormony).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: díky moc. Zdá se, že jsi jediná. Dotaci cukrem aspoň z vína a čokolády naprosto chápu.

    MMETLA: Zajímá mě jednak, je-li "paleo" běžně užívané celodenně pracujícími lidmi. Obecně a i kvůli sobě.

    Zjevně nedokážu dlouhodobě bez následků fungovat bez přísunu energie ze sacharidů. Krátké (ovoce, med) jsou v takovém množství pro mě mnohem horší než dlouhé z obilí. Zejména ve dny, kdy se pohybuji venku a něco dělám, bych žrala jak ruský zájezd.

    Ono je totiž poměrně (velký důraz na poměrně) snadné celý den skoro nic nepálit a načasovat se na tréning od 17 do 18:30 i kdyby to měl být box. Prostě sníš vhodné jídlo před a po, krátkodobý výdej (ano 2 hodiny je krátká doba) zazdíš banánem a regeneraci v klidu, nejlépe vleže už utáhneš skoro jakýmkoli zdrojem energie.
    Ale zajímá mě stav, kdy člověk průběžně pálí celý den, nejlépe nepravidelně. Někdy začneš dělat venku ráno a po třech hodinách, to sportovci už odpočívají regenerují, máš ještě větší půlku před sebou. Plus vyrovnávání teploty atd. (dělám venku i v lednu, byť málo). Domácnost jsme si troufla zmínit taky, protože věřím, že aktivní matka malých dětí s domem a zahradou spálí víc jak posilovač a zas to má rozložené na celý den bez možnosti odpočinku včetně pobytu venku. Nejde ani tak o výkon, jako o dlouho dobu v neideálních podmínkách. Totéž denní cesta do práce a z práce (dělá to ještě někdo???) za každého počasí 2x denně hodina venku mi přijde slušná zátěž.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Vyzkoušejte. Já zkoušela všechny varianty. Nadýmaly nad rámec. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: v polsku...
    Onehdá jsem tam kupovala čerstvé, zelené. Ale jinak je mají tuším u arabů v myslíkové a občas bývají ve zdravých výživách. Mražené zelené jsou u korejců a viděla jsem je u číňanky v Malešicích. Jo a teda prodává se jako krmivo pro zvířata.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: přesně, chce to vyzkoušet a vyzkoušet variantu : suché X předem namočené X vařené
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KOCHANSKA_CH: Zajímavé, vyzkouším a uvidím, ale mám pocit, že mi kdysi svědčily.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Ale pro někoho těžce stravitelné. Co jsem je snídat přestala, ulevilo se mi. Hlad po nich byl snad i větší, než po vejcích.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Nevíš, dají se někde koupit takové ty větší (velké jako velké fazole) zelené boby? V plechu nebo suché. A jak se vlastně jmenují?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a pochopitelně kefír je lepší než sladké mléko! :-)

    Jo a ovesné vločky jsou geniální, když se večer do nich nastrouhá jablko a přidá se třeba trocha ořechů a skořice. Ráno to je měkké, kys. fytová deaktivovaná a krásně se tam proleží ty chutě.

    Jinak slušná náhrada masa jsou luštěniny, které namočíš/naklíčíš a uvaříš. Do krabiček pak jdou coby nejrůznější saláty a nebo pomazánky. Komu nechutnají tradiční české úpravy, podívá se co s nima umí asiati. Ti je ostatně mívají v prodeji i ty divnější druhy.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Mě od mléka skoro odradila ta Historie. O tom, jak se mají zvířata ve velkochovech jsem věděla, ale to o získávání mléka mi nějak uniklo :)
    Ale jen skoro, spíš se někdy odhodlám k tomu pokusu, jestli mě pustí ten kašel nebo ne.


    MAR_TINA: Super, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: Ovesné vločky sice nejsou paleo, ale připadají mi jako dobrá volba pro snídani. Je to základní téměř nezpracovaná potravina, těžko do toho výrobce něco přidá nebo schová. Jedí se syrové. Jsou téměř bezlepkové. Mají dost energie a z obilovin (snad) nejvíce bílkovin a tuků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: dyť v tom není jediný racionální, podložený argument, natož použitelný v české realitě. Mlíko vede k rakovině! Pasterizace z něj udělá mrtvou vodu! Zlé, zlé monsanto! jo - a růstové hormony.

    A následně reklamní obrázek průmyslově vyráběného mandlového mléka - jupí! (ještě by mohlo být sojové!)

    Základní test snášenlivosti je na týden vysadit mléko a pak otestovat kysané a sladké, jestli to povede k nějakým problémům. Pokud ne, tak jaksi dotyčná osoba umí trávit mléko.

    Jistě že je lepší plnotučné, nehomogenizované a nepasterované a z krav co na ně svítí slunce a žerou zelené na louce. Ale ty rozdíly jsou jaksi v mikrogramech účinných látek, že.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já se vajíček zase vůbec nenajím.
    Ale od doby, co se tláskám smetanou (hlavně v kafi), mám chronický kašel (od června).
    Nejsem si teda jistá jestli je to tím, ale začíná to být nepříjemné.

    Poslední dobou si taky nevím moc rady,maso taky teď tolik kvůli ceně nemůžu a cpu se opravdu hodně bramborama (což já brambory můžu, a za nepaleo je nepovažuji, ale ne v tomhle množství, kdy pomalu nejím nic jiného. Na břichu už to vidět je).
    Přemýšlím, že bych nasadila třeba k snídaním silně nepaleo ovesné vločky.
    Poslední dobou mám vážně neustále hlad, pečivo rozhodně začít jíst nechci.

    Teď je to většinou nějaká polívka, kafe se smetanou. Nebo brambory se slaninou, nebo bramborová kaše se "smaženým hermelínem" (bez trojobalu a jen lehce ohřátý spíš).

    No, posunula jsem se od toho původního a ideálního jídelníčku vážně daleko a moc spokojená nejsem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KABIS: to byl jeden z důvodů, asi ne jediný, jistý je, že to valné většině lidí nefunguje nebo je to dokonce racionalizace vážné psychické poruchy...
    SVATY
    SVATY --- ---
    Mám stejný problém s konzumací mléčných výrobků. Největší problém je cena masa, ale i z hlediska pohodlí, je salát s hermelínem rychlejší a něják tak líp přesnosnej a navíc se dá jíst za studena např. když má člověk od rána do večera přednášky a musí si jídlo tahat sebou. Něják jsem se ještě nedostal k tomu že si sebou vezmu hovězí steak a studenej ho začnu baštit uprostřed přednášky :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KABIS: Tlačenka je levná, výborná je třeba kuřecí, konzervanty jsem ve složení nenašla, není trvanlivá, kór domáci. To vím sama, co do ní na zabijačce vrazím. A trocha kolagenu se hodí.
    KABIS
    KABIS --- ---
    DARJEEL: tak orechy vitariani konzumuji v pomerne hojnem mnozstvi.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: ayurvéda se staví k vitariánství dost jednoznačně: Je to výborná očistná dieta jako krátkodobě (v řádech týdnů) použitelný stravovací program, vhodná je třeba v obdobích zvýšené duchovní praxe. Dlouhodobé vitariánství dle ayurvédy poškozuje tělo.
    (např. se píše, že mozkomíšní mok je "olejové" podstaty a je potřeba jej vyživovat ořechy, mléčnými produkty atd. -- v rámci vitariánství tato podmínka není splněna).

    Osobně neznám nikoho, kdo by se takhle dlouhodobě stravoval a dával to v pohodě.. nakonec si pamatuji, že jsme se před nějakým tím rokem potkali ve vitariánském auditku a v podstatě se shodli, že většina těch lidí má nějakou poruchu příjmu potravy.
    ALONSY: imho je to na dlouhodobý stravování fakt nezdravý a možná i nebezpečný...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam