MR_DAN: já používám nějaké méněchemkové mýdlo, a to ne rozhodně denně. jsem ekzematik, takže jsem se nad mytím musela zamyslet, ekzematikům se doporučuje nemýt se denně. drbu se houbou a občas si na ni dám ten nesračkovej sprcháč (mám dovezenej australskej Sukin, ale používala jsem i Saloos oleje). nejsem umatlaná ani nesmrdim, ani si nepřipadám špinavá, pokud ano, tak použiju to mýdlo a pak se obvykle rovnou namažu tělovým máslem (mám supr nechemkové s arganovým olejem) nebo kokosákem.
ALONSY: když jsem byla na 12 dní letos v dubnu v Thajsku, jela jsem tam se základem opálení ze Zélandu, kde jsem se celý léto (od prosince do února) denně mazala třicítkou. a v tom Thajsku jsem si mazala krémem jen obličej první dny (snažila jsem se mít obličej ve stínu) a po zbytek doby jsem používala POUZE kokosový olej koupený na místě. ležela jsem na sluníčku a ve vodě celý dny, a nespálila jsem se. nicméně důležitý je ten základ mít už v kůži a chránit si obličej. matlala jsem si ten kokosák i do vlasů na celou pokožku hlavy a super. (btw ještě teď v říjnu nejsem úplně celá bílá).
LUCIASHECK: toto mohu popsat ze zkušenosti s dredy v 18 letech...bylo mi tehdy řečeno, že si je nemám mejt, že se ta pokožka srovná a bude se čistit sama, že dostatečně větrá. no, myla jsem si je cca každé dva týdny, byla to opravdu pracná záležitost a bez toho mytí časem hlava pěkně smrděla, nicméně musím potvrdit to, že když člověk vydrží ten první týden dva tři, tak ta hlava pak přestane svědit a začne se ten maz skutečně sám regulovat. ale vydržet ten začátek bylo dost peklo. momentálně si svoje přesušený (odbarvovaný) vlasy myju obden, někdy i denně, a když si je neumyju tři dny, brutálně mě ta pokožka začne BOLET a svědit a nedávám to. záleží tedy strašně na aktuálním stavu kůže, jestli by to člověk vydržel bez toho mytí.