• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NECROHEALER: jo, na to mam doma dokonce ingredience (limetkovy listy, galgan a tak) to by se asi dalo, ale podle min zbabicovanyho receptu teda :-)

    ICEMAN8241: pani to je odkazu, diky za tu energii cos do toho vlozil :-)
    s kvetakovou kasi delam pecenej bucek, po tom lidi nejen mlaskaj, ale i chrochtaj :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: K té šťouchané dýni budu dělat vepřové plátky na žampionech, mám je vyzkoušené s květákovou kaší. Chystám se dělat taky kuřecí prsa s rajčaty na balzamikovém octu, což je ohromná bašta na kterou k nám chodí i příbuzenstvo. Když jsem to zkoušel poprvé, neměl jsem balzamikový ocet, protože k němu u nás doma panovala nedůvěra. Po Babicovsku jsem to nahradil portským vínem a byla to lahůdka, nicméně v zájmu plnění paleo cílů jsem od té doby s portským neexperimentoval.

    Jinak jsem teď objevil skopové maso a jsem z něj nadšen. Je chuťově výraznější než hovězí, je šťavnatější a jemnější. Dostal jsem darem (nikdo jiný to nechtěl) kýtu z dva roky staré ovce. Nevěděl jsem co od toho čekat, takže jsem to umlel, udělal jsem zásobu burgerů, které baštíme s rukolovým salátem, medem a ořechy a ještě jsem si nechal stranou něco na tacos s avokádem v ledovém salátu.

    Kokosové mléko se u nás používá leda na pečení. Krém pak do dýňové polévky.

    Další inspiraci zkus najít na mojí nástěnce.
    NECROHEALER
    NECROHEALER --- ---
    MR_DAN: kokosové mléko v tom kha kai
    Thajská polévka Tom kha kai recept - Labužník.cz
    http://www.labuznik.cz/recept/tom-kha-kai/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    a co nejakej napad na maso? nejakej druh "stew" co jeste nemam prejedenej? :-)
    nebo nejaky dalsi vyuziti kokosovyho mlika, nez curry.... byl jsem v tejdnu na nakup v globusu, kde maj super bio mliko (60% kokosu plus voda, zadny ecka) a jeste je z nich nejlevnejsi, tak jsem vzal 4 plechovky a ted nevim co s tim, aby to bylo originalni trochu
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Dýni musím jednou konečně zkusit.
    Ale já vždy nakoupím takovou zeleninu na experimenty a pak se mi akorát zkazí, takže musím být odhodlaná koupit to a udělat z toho něco okamžitě:)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: Když už je řeč o špagetách - máte někdo spirálový kráječ? Vyrábět špagety škrabkou julienne je poněkud pracné, tak o tom kráječi dost uvažuju.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: spaghetti squash, konecne jsem ji sehnal tak to zkusim :) jinak budu asi nakladat papriky zelim a feferony
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Chystáte se o víkendu zkusit něco nového? Já mám v plánu šťouchanou dýni, Metlovu zelňačku a plněný patizon. Inspirace na příští víkend vítána :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    KOCHANSKA_CH: ten kokosak ide do vsetkeho, necitit ziadnu kokosovu chut
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Zrovna vařím s husím sádlem. Ale používám i prasečí nebo pštrosí. Nešetřím s ním a hubnu. O kokosáku bych přemýšlela v případě, že bych chtěla péct sladké věci. Ale na sladký mně neužije. :-)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ahoj, myslel som lepsiu stabilitu oproti vacsine pouzivanych olejov. a tiez lepsiu trvanlivost voci virgin kokosaku, lebo tam nie su veci, ktore sa rychlo kazia :)

    ten clanok na MMA som cital; imho ak nie je vyslovene napisane ze je virgin, tak ide o rafinovany
    hydrogenizovany som videl zatial predavat len v rakusku, balene ako maslo, cena cca 70 centov/250 gramov. neskusal som,

    kupujem toto http://www.ezoshop.sk/...rco-extra-panensky-lisovany-zastudena-nebieleny-nedehydrovany-kokosovy-olej

    hm, pozeram ze mozno nakoniec ani nie je rafinovany. tak sam neviem teraz. :) mal som raz aj nejaky bio v malom baleni, kurevsky drahy, ktory zacal smrdiet po case, tento barco je stale ok, pouzivam par rokov, balenie miniem tak za dva mesiace
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: vzhledem k tomu, ze hodne stridam (nepouzival stale jeden tuk), tak vydrzi asi tak mesic, mozna dele, tak nejak jak to rika nyx (pouzivam primarne na peceni a nejake ti restovani obcas)

    SKORZENY: a ktery ten olej pouzivas, protoze nikde jsem nevidel zminku o tom, ze by rafinovali (na zadne lahvi, krabici ani na webu), protoze pokud mluvis o lepsi stabilite, tedy asi te tepelne, tak to je hydrogenovany ...

    Refined coconut oil – which is generally what you’ll see in stores – is made from copra, the dried meat of the coconut. However, because the process of drying the coconut is somewhat unsanitary – it includes laying them out in the sun, putting them in a kiln, or smoking them – the oil is inedible, and is therefore required to undergo a refinement process that includes some combination of using high heat to deodorize the oil, filtering the oil through bleaching clays, adding sodium hydroxide to remove impurities and prolong shelf-life, or performing some kind of hydrogenation or partial-hydrogenation process. In industry terms refined coconut oil is RBD – refined, bleached, deodorized.

    Read more: http://www.marksdailyapple.com/coconut-oil-health-benefits/#ixzz2hJJPogC2

    Imo tezka volba, ja primarne pouzivam hydrogenovany nebo rafinovany, buhvi, na smazeni a virgin na peceni (toho stejne moc nedelam)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: pokud ho chceš jíst po lžičkách s něčím, tak ten panenskej je chutnější. Respektive chutná po po kokosu a do sladkých věcí a nebo do nápojů (zejména s kakaem je chuťově výborný), kde s tou chutí počítáš je daleko jedlejší, než tepelně zpracovaný.

    Pokud to chceš používat pro tepelnou přípravu, třeba i na slané věci, tak potřebuješ ne-kokosovou chuť a tedy rafinovaný. Otázkou ovšem je, proč místo toho nepoužívat třeba sádlo. Pravda, nemá tu dezinfekční mastnou kyselinu. Ale zato necestuje přes půl zeměkoule a neničí to pralesy jako kokosáky z nebioprodukce.

    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: 10L mam asi na rok, smazim hodne a obcas pouzivam i jinak.
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: resp. ještě jeden dotaz jak dlouho vám tak třeba 1L toho oleje vydrží ? Vím že je to dost subjektivní, měl bych to jen pro sebe s tím že smažím docela dost, ale mám v plánu si konečně koupit grilovací pánev, abych to smažení trochu omezil.
    SVATY
    SVATY --- ---
    Tak já fakt nevím :D Jakej si mám koupit ? Virgin je pro mě moc drahej. takže se asi rozmýšlím mezi http://eshop.provita.cz/olej-kokosovy-barco-1l/d-71818/ a http://paleoobchod.cz/cs/oleje-a-tuky/119-kokosovy-olej-coco24-1000-ml.html
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: kdyz kouknes na tabulku, tak aby ses dostal slozenim k beznemu rostlinnemu oleji, musel bys vyextrahovat odhadem tak 97% slozek, z toho drtivou vetsinu nasycenych mastnych kyselin, ne nenasycenych jak pises :)

    jinak nektere frakce se odebiraji, to je pravda, ale naprosto netusim jak caste to je a jestli ten zbytek jde do prodeje stale oznaceny jako kokosovy olej. treba wiki rika, ze se casto odebira C12:0, ale te je tam pulka...skoro si rikam, ze kdyz uz to separuji, rovnou to rozeberou komplet

    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ja si myslim ze virgin je zbytocne drahy vystrelok
    ja pouzivam rafinovany hlavne kvoli stabilite a velmi nizkemu obsahu PUFA
    to ze je rafinovany mi nevadi
    lebo to nie je moj zdroj vitaminov a mineralov
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: dobra tedy, tento fakt jsem si neuvedomil, ale stejne .. kdyz ti odrafinuji vsechny kvalitni nenasycene kyseliny a nechaji tam jen ty, co nemaji jine uziti, je to jako pouzivat obycejny rostlinny olej ci smes.., urcite se shodnem na jednom - nejlepsi je virgin a ackoliv je moc drahy, furt si myslim, ze se oplati. Pak uz je to mene a mene kvalitni a vhodne.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Tak jsem zkusil cvičit nalačno a kromě toho, že jsem si mohl přispat žádný rozdíl nepociťuji. Zkusím to alespoň 2 týdny a uvidíme. Jsem rád, že jsem sebou nešlehnul, jak mě ostatní varovali :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam