• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Musím se přiznat, že klasické zabijačkové pokrmy mi nic neříkají. Spíše naopak, na druhou stranu jsem rád, že se čuník zužitkuje celý :)

    MR_DAN: Ten recept na Tom Kha Gai vypadá slibně. Oslovil jsem kamarádku, která tady v Chebu má zmapovanou nabídku asijských potravin, tak jsme se domluvili na společný nákup. Jsem zvědav, jak se mi to povede :)) Jinak ten bůček taky nezní špatně. Zkusím teda magii s bylinkama i tu jednodušší verzi.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: nic svetobornyho, nejsem moc velkej sefkuchar :-) vetsinou na platky, sul, pepr, trochu kminu, obcas dam okolo neco aby mu nebylo smutno, treba zampiony nebo cherry rajcatka, mne se vetsinou neco povede kdyz to delam extremne jednoduse, zadna magie s korenim a spol
    chtel bych se naucit delat bucek jako vietnamci na bun cha, to se pecou na velkym plechu tenky platky nejak, ale ja nez se k necemu dokopu :-)
    tyjo stew ze skopovyho to musi bejt luxus, ale presne, sebrat odvahu aby to clovek nejak nezkazil, nebo nevim seho se vlastne v tehdle situacich bojime...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: mám tu prasečí hlavu. Jen tak cvičně jsem vlezla v Libni do řeznictví, jestli nebudou mít oháňky na polívku a vona tam na mě tak smutně koukala a skoro tenkým hláskem volala, abych jí tam nenechávala. To bude spoustu nových věcí (určitě nějaká huspenina, plus kus upeču a asi zkusím krokety, nebo ještě uvidíme co.)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: Rádo se stalo. Zapomněl jsem dodat, že to skopové se hodí na stew právě, ale trochu jsem se toho bál, takže příště snad seberu víc odvahy :)

    Jak pečeš ten bůček? Nezní to vůbec špatně. Jinak palce nahoru za terminus technicus - zbabicovaný recept :D
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NECROHEALER: jo, na to mam doma dokonce ingredience (limetkovy listy, galgan a tak) to by se asi dalo, ale podle min zbabicovanyho receptu teda :-)

    ICEMAN8241: pani to je odkazu, diky za tu energii cos do toho vlozil :-)
    s kvetakovou kasi delam pecenej bucek, po tom lidi nejen mlaskaj, ale i chrochtaj :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: K té šťouchané dýni budu dělat vepřové plátky na žampionech, mám je vyzkoušené s květákovou kaší. Chystám se dělat taky kuřecí prsa s rajčaty na balzamikovém octu, což je ohromná bašta na kterou k nám chodí i příbuzenstvo. Když jsem to zkoušel poprvé, neměl jsem balzamikový ocet, protože k němu u nás doma panovala nedůvěra. Po Babicovsku jsem to nahradil portským vínem a byla to lahůdka, nicméně v zájmu plnění paleo cílů jsem od té doby s portským neexperimentoval.

    Jinak jsem teď objevil skopové maso a jsem z něj nadšen. Je chuťově výraznější než hovězí, je šťavnatější a jemnější. Dostal jsem darem (nikdo jiný to nechtěl) kýtu z dva roky staré ovce. Nevěděl jsem co od toho čekat, takže jsem to umlel, udělal jsem zásobu burgerů, které baštíme s rukolovým salátem, medem a ořechy a ještě jsem si nechal stranou něco na tacos s avokádem v ledovém salátu.

    Kokosové mléko se u nás používá leda na pečení. Krém pak do dýňové polévky.

    Další inspiraci zkus najít na mojí nástěnce.
    NECROHEALER
    NECROHEALER --- ---
    MR_DAN: kokosové mléko v tom kha kai
    Thajská polévka Tom kha kai recept - Labužník.cz
    http://www.labuznik.cz/recept/tom-kha-kai/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    a co nejakej napad na maso? nejakej druh "stew" co jeste nemam prejedenej? :-)
    nebo nejaky dalsi vyuziti kokosovyho mlika, nez curry.... byl jsem v tejdnu na nakup v globusu, kde maj super bio mliko (60% kokosu plus voda, zadny ecka) a jeste je z nich nejlevnejsi, tak jsem vzal 4 plechovky a ted nevim co s tim, aby to bylo originalni trochu
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Dýni musím jednou konečně zkusit.
    Ale já vždy nakoupím takovou zeleninu na experimenty a pak se mi akorát zkazí, takže musím být odhodlaná koupit to a udělat z toho něco okamžitě:)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: Když už je řeč o špagetách - máte někdo spirálový kráječ? Vyrábět špagety škrabkou julienne je poněkud pracné, tak o tom kráječi dost uvažuju.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: spaghetti squash, konecne jsem ji sehnal tak to zkusim :) jinak budu asi nakladat papriky zelim a feferony
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Chystáte se o víkendu zkusit něco nového? Já mám v plánu šťouchanou dýni, Metlovu zelňačku a plněný patizon. Inspirace na příští víkend vítána :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    KOCHANSKA_CH: ten kokosak ide do vsetkeho, necitit ziadnu kokosovu chut
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Zrovna vařím s husím sádlem. Ale používám i prasečí nebo pštrosí. Nešetřím s ním a hubnu. O kokosáku bych přemýšlela v případě, že bych chtěla péct sladké věci. Ale na sladký mně neužije. :-)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ahoj, myslel som lepsiu stabilitu oproti vacsine pouzivanych olejov. a tiez lepsiu trvanlivost voci virgin kokosaku, lebo tam nie su veci, ktore sa rychlo kazia :)

    ten clanok na MMA som cital; imho ak nie je vyslovene napisane ze je virgin, tak ide o rafinovany
    hydrogenizovany som videl zatial predavat len v rakusku, balene ako maslo, cena cca 70 centov/250 gramov. neskusal som,

    kupujem toto http://www.ezoshop.sk/...rco-extra-panensky-lisovany-zastudena-nebieleny-nedehydrovany-kokosovy-olej

    hm, pozeram ze mozno nakoniec ani nie je rafinovany. tak sam neviem teraz. :) mal som raz aj nejaky bio v malom baleni, kurevsky drahy, ktory zacal smrdiet po case, tento barco je stale ok, pouzivam par rokov, balenie miniem tak za dva mesiace
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: vzhledem k tomu, ze hodne stridam (nepouzival stale jeden tuk), tak vydrzi asi tak mesic, mozna dele, tak nejak jak to rika nyx (pouzivam primarne na peceni a nejake ti restovani obcas)

    SKORZENY: a ktery ten olej pouzivas, protoze nikde jsem nevidel zminku o tom, ze by rafinovali (na zadne lahvi, krabici ani na webu), protoze pokud mluvis o lepsi stabilite, tedy asi te tepelne, tak to je hydrogenovany ...

    Refined coconut oil – which is generally what you’ll see in stores – is made from copra, the dried meat of the coconut. However, because the process of drying the coconut is somewhat unsanitary – it includes laying them out in the sun, putting them in a kiln, or smoking them – the oil is inedible, and is therefore required to undergo a refinement process that includes some combination of using high heat to deodorize the oil, filtering the oil through bleaching clays, adding sodium hydroxide to remove impurities and prolong shelf-life, or performing some kind of hydrogenation or partial-hydrogenation process. In industry terms refined coconut oil is RBD – refined, bleached, deodorized.

    Read more: http://www.marksdailyapple.com/coconut-oil-health-benefits/#ixzz2hJJPogC2

    Imo tezka volba, ja primarne pouzivam hydrogenovany nebo rafinovany, buhvi, na smazeni a virgin na peceni (toho stejne moc nedelam)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: pokud ho chceš jíst po lžičkách s něčím, tak ten panenskej je chutnější. Respektive chutná po po kokosu a do sladkých věcí a nebo do nápojů (zejména s kakaem je chuťově výborný), kde s tou chutí počítáš je daleko jedlejší, než tepelně zpracovaný.

    Pokud to chceš používat pro tepelnou přípravu, třeba i na slané věci, tak potřebuješ ne-kokosovou chuť a tedy rafinovaný. Otázkou ovšem je, proč místo toho nepoužívat třeba sádlo. Pravda, nemá tu dezinfekční mastnou kyselinu. Ale zato necestuje přes půl zeměkoule a neničí to pralesy jako kokosáky z nebioprodukce.

    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: 10L mam asi na rok, smazim hodne a obcas pouzivam i jinak.
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: resp. ještě jeden dotaz jak dlouho vám tak třeba 1L toho oleje vydrží ? Vím že je to dost subjektivní, měl bych to jen pro sebe s tím že smažím docela dost, ale mám v plánu si konečně koupit grilovací pánev, abych to smažení trochu omezil.
    SVATY
    SVATY --- ---
    Tak já fakt nevím :D Jakej si mám koupit ? Virgin je pro mě moc drahej. takže se asi rozmýšlím mezi http://eshop.provita.cz/olej-kokosovy-barco-1l/d-71818/ a http://paleoobchod.cz/cs/oleje-a-tuky/119-kokosovy-olej-coco24-1000-ml.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam