• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: vcelku verim, ze ve wheat belly se tech nesmyslu da najit vic, ta knizka byla ponekud moc co si vzpominam :) grain brain je udajne v tomhle lepsi, ale ten nazev odrazuje
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    nejako sa tu roztrhlo vrece s testimonialmi :)

    "recenzia" Wheat Belly
    The Carb-Sane Asylum: Wheat Belly on Acid
    http://carbsanity.blogspot.sk/2011/09/wheat-belly-on-acid.html
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Lenost? Vždyť ty jídla jsou mnohem jednodušší na přípravu, než ty běžný omáčky s knedlíkem. Pochopil bych, kdybyste jedli maso z obchoďáku místo masa z farmy, ale nerozumím těm rohlíkům :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Já jsem dřív jedla "racionálně"... Celozrný pečivo, rejži, libový maso, zeleninu, zrní, ... Vše v rozumnym množství... Jenže jsem byla věčně unavená, nemocná, přibírala jsem i při odpovídajícím množství pohybu... Mě k tomu přivedla Aotearoa věčnym spamováním facebooku jako ke stéblu, kterého se onen tonoucí chytá :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: jó, škvarkový placky... první rok na gymplu (13 let) jsem si katždý ráno koupila buď tři škvarkový placky nebo tři sýrový rohlíky. a cestou ze školy jeden až dva kopečky zmrzky, byla tam levná. no a šup, Terezka ve třinácti pěkně dospívá a nabrala 10 kilo! :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Řekla bych, že zima, lenost a peníze jsou tři důvody, které pokryjí všechny, co se vrátili ke staré stravě. Jo. A ještě Vánoce. Paleo pečivo je neskutečněkrát lepší, (mohu potvrdit, pekla jsem nepaleo jablečnej koláč a oproti paleo koláčům v něm není pomalu ani stopa chuti) ale opravdu extrémně drahé. Mouka, trochu cukru, vajíčko a nějaký ten prášek do pečiva/vanilka, skořice a kousek másla vychází na pár korun a nejdražší je v tom to máslo. V paleo pečivu je máslo nejlevnější imo :)

    Peníze jsou ale obvykle spíš výmluva, i když v ČR to je opravdu o něco těžší než jinde. To je vidět na tom koa life low-budget jídelníčku, který jsem sem už párkrát dávala. Mají tam ta avokáda a podobné věci opravdu výrazně levnější.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Zajímalo by mě, co vás přivedlo k tomu, že dlouhodobě jedete stravu z temných časů. Už si to nedovedu ani představit a podvádím minimálně a spíš ze slušnosti.

    Jinak můj běžný jídelníček ze starých časů vypadal následovně:
    Snídaně: 3 ks domácího perníku s čokoládovou polevou, půl litru černého čaje se 3 lžičkami cukru
    Svačina: 3 ks škvarkových placek (koupil jsem cestou do kanclu, že mi to jako na celý den vydrží)
    Oběd: Polévka, omáčka s pěti knedlíkama, pivo
    Svačina: 2 ks likérové špičky (koupené a sežrané ihned po obědě, že mi to vydrží na pozdější odpoledne), půl litru černého čaje
    Večeře: celá pizza (uzenina, sýr, kuřecí maso), pivo
    2. včeře: půlka tabulky čokolády

    Zeleninu jsem jedl prakticky jen jako součást pizzy, ovoce mi musel někdo podat, abych snědl alespoň něco. Později jsem ve snaze zhubnout jedl Knäckebrot a trochu zeleniny, ale s ohledem na zbytek jídelníčku to bylo jako jet autem 250 km/h, což je nebezpečné a zpomalit v zájmu bezpečnosti na 245 km/h :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hm, koukám, že ty stravovací návyky jsme měli všichni dost podobné.
    U mě byly hlavním složením jídelníčku rohlíky, sušenky a chipsy. K pití cola (ke které jsem se tedy ale ani teď nevrátila. Měla jsem asi půl skleničky v průběhu dvou týdnů a stačilo).

    Teď to mám hodně smíšené. Třeba v tuhle chvíli jím chleba s máslem, ale k tomu ředkvičky a čaj, takže i když to flákám opravdu hodně, snažím se do sebe dostat aspoň nějakou zeleninu a ovoce a ideálně něco vařenýho. (Třeba špagety. Ubohá náhrada za maso, ale dneska bude vepřový rameno, mňam!!:)

    Takže mě to změnilo více méně dlouhodobě. I když flákám, snažím se aspoň trochu nespadnout do starých kolejí a hlavně vím, že je to sakra špatný. Předtím mi bylo jasný, že to není ok, ale teď se na to koukám jako na takové malé sebetýrání se:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SARKUF: chápu :)) já jsem měla svýho koně, ale ten rok kdy jsem přibrala jsem ho shodou okolností prodala a chtěla jsem se svézt na jiných. a nějak mi nikdo žádnýho nebyl ochotnej půjčit, že prej nejdřív musím shodit 20 kilo.
    motivae je strašně důležitá věc, stejně jako když jsem měla psychický problémy a nemohla z domu a napadlo mě že tim pádem bych si na koni už nezajezdila, kdybych byla pořád zavřená doma, a za pár měsíců to bylo dobrý.
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    ...že mě nikdo nechce pustit na koně...

    me pobavilo.)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: plus teda v době, kdy jsem téměř nejedla žádné maso, zato jsem se byla schopná naládovat celým balíkem bílého tousťáku za den (do topinkovače a pomazat slaným margarínem nebo máslem, lahoda), sníst půl litru až litr zmrzliny a k tomu aspoň tři máslové croissanty denně, jsem zkrátka nabrala za rok těch 25 kilo :D :D k tomu jsem teda brala nějaký léky, který tu chuť k jídlu asi podporovaly, možná jsem trochu zadržovala vodu, ale stejně... ještě že mi pak začlo vadit, že mě nikdo nechce pustit na koně a potím se v záhybech na zádech.
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: jj, tohle je moc fajn :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mně hlavně vyhovuje, jak nemám takové ty neustále záchvaty hladu, chutí, únavu a ochrápanost v práci po obědě. to mě vždycky úplně zabíjelo, pěkně narvat se knedlikama, pak sníst Milku, a po zbytek odpoledne se prolívat nescafem :D fuj. a doma chutě dokud jsem neusnula, a někdy jsem neusnula bez toho aniž bych se ještě znovu najedla. prostě normální závislost na žrádle non plus ultra, a to samozřejmě samé kraviny.

    jsem šťastná, že vydržím celý den nebo půlden bez jídla, když je to nevyhnutelné, a nemám z toho záchvaty vzteku a zoufalství. závislost na cukru a obilí je svině.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Mně tedy primal/paleo prospělo hlavně v tom, že jsem půl roku nemohla šidit jídlo houskou se sýrem, mlsat sušenky nebo péct muffiny. Prostě jsem jedla zeleninu, maso, na mlsání oříšky nebo sušené ovoce a nejen, že mi bylo skvěle, ale ta kila šla dolů fakt sama. A neměla jsem hlad, protože jsem se nešidila, ale jedla.
    Teď už mám z osmi shozených kil pět zpátky jen proto, že poslední čtvrtrok v podstatě žiju na sladkostech, pečivu a večeřích od maminky (což jsou někdy taky třeba palačinky, že). S nulovým pohybem (život kancelářské krysy, venku hnusně, peníze a chuť nacvičení nejsou) je to docela katastrofa.
    K paleu se vrátím ne kvůli nějaké ideologii, ale proto, že mi to chutnalo, vyhovovalo, fungovalo a neměla jsem větší potíže s dodržováním, protože prostě doma nic mimo primal/paleo věci nebylo. Nejela jsem tedy low carb, takže neznám takovou tu skutečnou krizi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3752890/

    A jestli dobře počítám, tak jejich low carb příjem (43% ze scharidů) je něco přes 200g/den při 2000 kcal.

    Ale teda výzkumný vzorek je 15 osob...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: u mě je to teď jinak, nejen vysazením. Občas mám první jídlo třeba v 6 odpoledne (to je sice extrémní, ale ne úplně výjimečný stav), protože do tý doby se prostě nezastavim a ráno jsem těžce nestíhala (děkuji, drrahý, žes vždy dělal takové dusno, když jsem nestihla po snídani umýt nádobí, takže jsem veškeré snídaně odbývala mimo domov)... a když je to pozdní jídlo něco převážně sacharidovýho (pečivo, rejže, těstoviny, ...), mám okamžitě znovu hlad a mám tendenci sníst víc, než je potřeba (vzhledem k té nepravidelnosti to ve stresu kontroluju děsně těžko)... Energii taky vyšťourávám odněkud z paty... a jako bonus je mi po každym jídle těžko a chce se mi spát, a to i v případě, že se mi daří jíst několik dní po sobě pravidelně... Když jsem snídala vejce se slaninou, ve 4 odpoledne jsem si dala zeleninovou svačinku a večer flák masa, bylo jsem naprosto spokojené. Jen to vyžaduje pravidelné časté (celkem drahé) nákupy, 2x denně dělat teplý jídlo a každej den si připravit tu svačinu... =/ Ale evidentně sr to vyplatí... A když vím, co to udělá, tak to nebude další paleokolečko, ale už se vracet nemínim, ani kdyby hořelo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A každopádně na co nískosacharidová strava pomůže hned jsou zuby.
    Zuby mě trápí na tomhle jídle možná nejvíc. Většinu roku jsem jedla paleo a ač je mám v docela špatném stavu, byl klid, vůbec nebolely.
    Po jednom jedinym jídlu (a to byl chleba, možná špagety, žádný cukr jako takový), se opět bolest a nepříjemné pocity pěkně rozjely.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Mně se osvědčily procházky, tak si pořiď psa nebo parťáka. 5 kilometrů denně by mělo stačit (a mně momentálně zoufale chybí).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Co by pomohlo mě je ten pitomej pohyb. Blbý je, že ať mě ta konkrétní činnost baví jakkoliv, tak u ní schopná vydržet prostě nejsem.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: No, pomůže, ale jde to pomaleji a pomaleji až nakonec možná opravdu vůbec:)

    Ale to je tak i s "normální" zdravou stravou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam