• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: ja som teda Wheat Belly necital, dostal sa na scenu ked ma to uz prestalo bavit priamo sledovat
    grain brain sa zatial nedostal tak vysoko ako wheat belly co sa tyka popularity, zrejme ma malo senzacii v sebe
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: Grain brain ted ctu a moc se mi libi, az doctu, podam podrobnejsi report
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Chleba! Na rohlík by musela být těžká zoufalost :) (ne že by v tom byl nějaký rozdíl...)

    Lenost - není mi dobře, mám celou zimu rýmu a blablabla - takže mám se celá 15 minut teple nabalovat, jet tři zastávky do obchoďáku pro pořádný jídlo, nebo na sebe natáhnout mikinu a seběhnout před barák k vietnamcům, kteří ještě navíc mají většinu věcí levnější? :)
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: vcelku verim, ze ve wheat belly se tech nesmyslu da najit vic, ta knizka byla ponekud moc co si vzpominam :) grain brain je udajne v tomhle lepsi, ale ten nazev odrazuje
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    nejako sa tu roztrhlo vrece s testimonialmi :)

    "recenzia" Wheat Belly
    The Carb-Sane Asylum: Wheat Belly on Acid
    http://carbsanity.blogspot.sk/2011/09/wheat-belly-on-acid.html
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Lenost? Vždyť ty jídla jsou mnohem jednodušší na přípravu, než ty běžný omáčky s knedlíkem. Pochopil bych, kdybyste jedli maso z obchoďáku místo masa z farmy, ale nerozumím těm rohlíkům :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Já jsem dřív jedla "racionálně"... Celozrný pečivo, rejži, libový maso, zeleninu, zrní, ... Vše v rozumnym množství... Jenže jsem byla věčně unavená, nemocná, přibírala jsem i při odpovídajícím množství pohybu... Mě k tomu přivedla Aotearoa věčnym spamováním facebooku jako ke stéblu, kterého se onen tonoucí chytá :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: jó, škvarkový placky... první rok na gymplu (13 let) jsem si katždý ráno koupila buď tři škvarkový placky nebo tři sýrový rohlíky. a cestou ze školy jeden až dva kopečky zmrzky, byla tam levná. no a šup, Terezka ve třinácti pěkně dospívá a nabrala 10 kilo! :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Řekla bych, že zima, lenost a peníze jsou tři důvody, které pokryjí všechny, co se vrátili ke staré stravě. Jo. A ještě Vánoce. Paleo pečivo je neskutečněkrát lepší, (mohu potvrdit, pekla jsem nepaleo jablečnej koláč a oproti paleo koláčům v něm není pomalu ani stopa chuti) ale opravdu extrémně drahé. Mouka, trochu cukru, vajíčko a nějaký ten prášek do pečiva/vanilka, skořice a kousek másla vychází na pár korun a nejdražší je v tom to máslo. V paleo pečivu je máslo nejlevnější imo :)

    Peníze jsou ale obvykle spíš výmluva, i když v ČR to je opravdu o něco těžší než jinde. To je vidět na tom koa life low-budget jídelníčku, který jsem sem už párkrát dávala. Mají tam ta avokáda a podobné věci opravdu výrazně levnější.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Zajímalo by mě, co vás přivedlo k tomu, že dlouhodobě jedete stravu z temných časů. Už si to nedovedu ani představit a podvádím minimálně a spíš ze slušnosti.

    Jinak můj běžný jídelníček ze starých časů vypadal následovně:
    Snídaně: 3 ks domácího perníku s čokoládovou polevou, půl litru černého čaje se 3 lžičkami cukru
    Svačina: 3 ks škvarkových placek (koupil jsem cestou do kanclu, že mi to jako na celý den vydrží)
    Oběd: Polévka, omáčka s pěti knedlíkama, pivo
    Svačina: 2 ks likérové špičky (koupené a sežrané ihned po obědě, že mi to vydrží na pozdější odpoledne), půl litru černého čaje
    Večeře: celá pizza (uzenina, sýr, kuřecí maso), pivo
    2. včeře: půlka tabulky čokolády

    Zeleninu jsem jedl prakticky jen jako součást pizzy, ovoce mi musel někdo podat, abych snědl alespoň něco. Později jsem ve snaze zhubnout jedl Knäckebrot a trochu zeleniny, ale s ohledem na zbytek jídelníčku to bylo jako jet autem 250 km/h, což je nebezpečné a zpomalit v zájmu bezpečnosti na 245 km/h :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hm, koukám, že ty stravovací návyky jsme měli všichni dost podobné.
    U mě byly hlavním složením jídelníčku rohlíky, sušenky a chipsy. K pití cola (ke které jsem se tedy ale ani teď nevrátila. Měla jsem asi půl skleničky v průběhu dvou týdnů a stačilo).

    Teď to mám hodně smíšené. Třeba v tuhle chvíli jím chleba s máslem, ale k tomu ředkvičky a čaj, takže i když to flákám opravdu hodně, snažím se do sebe dostat aspoň nějakou zeleninu a ovoce a ideálně něco vařenýho. (Třeba špagety. Ubohá náhrada za maso, ale dneska bude vepřový rameno, mňam!!:)

    Takže mě to změnilo více méně dlouhodobě. I když flákám, snažím se aspoň trochu nespadnout do starých kolejí a hlavně vím, že je to sakra špatný. Předtím mi bylo jasný, že to není ok, ale teď se na to koukám jako na takové malé sebetýrání se:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SARKUF: chápu :)) já jsem měla svýho koně, ale ten rok kdy jsem přibrala jsem ho shodou okolností prodala a chtěla jsem se svézt na jiných. a nějak mi nikdo žádnýho nebyl ochotnej půjčit, že prej nejdřív musím shodit 20 kilo.
    motivae je strašně důležitá věc, stejně jako když jsem měla psychický problémy a nemohla z domu a napadlo mě že tim pádem bych si na koni už nezajezdila, kdybych byla pořád zavřená doma, a za pár měsíců to bylo dobrý.
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    ...že mě nikdo nechce pustit na koně...

    me pobavilo.)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: plus teda v době, kdy jsem téměř nejedla žádné maso, zato jsem se byla schopná naládovat celým balíkem bílého tousťáku za den (do topinkovače a pomazat slaným margarínem nebo máslem, lahoda), sníst půl litru až litr zmrzliny a k tomu aspoň tři máslové croissanty denně, jsem zkrátka nabrala za rok těch 25 kilo :D :D k tomu jsem teda brala nějaký léky, který tu chuť k jídlu asi podporovaly, možná jsem trochu zadržovala vodu, ale stejně... ještě že mi pak začlo vadit, že mě nikdo nechce pustit na koně a potím se v záhybech na zádech.
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: jj, tohle je moc fajn :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mně hlavně vyhovuje, jak nemám takové ty neustále záchvaty hladu, chutí, únavu a ochrápanost v práci po obědě. to mě vždycky úplně zabíjelo, pěkně narvat se knedlikama, pak sníst Milku, a po zbytek odpoledne se prolívat nescafem :D fuj. a doma chutě dokud jsem neusnula, a někdy jsem neusnula bez toho aniž bych se ještě znovu najedla. prostě normální závislost na žrádle non plus ultra, a to samozřejmě samé kraviny.

    jsem šťastná, že vydržím celý den nebo půlden bez jídla, když je to nevyhnutelné, a nemám z toho záchvaty vzteku a zoufalství. závislost na cukru a obilí je svině.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Mně tedy primal/paleo prospělo hlavně v tom, že jsem půl roku nemohla šidit jídlo houskou se sýrem, mlsat sušenky nebo péct muffiny. Prostě jsem jedla zeleninu, maso, na mlsání oříšky nebo sušené ovoce a nejen, že mi bylo skvěle, ale ta kila šla dolů fakt sama. A neměla jsem hlad, protože jsem se nešidila, ale jedla.
    Teď už mám z osmi shozených kil pět zpátky jen proto, že poslední čtvrtrok v podstatě žiju na sladkostech, pečivu a večeřích od maminky (což jsou někdy taky třeba palačinky, že). S nulovým pohybem (život kancelářské krysy, venku hnusně, peníze a chuť nacvičení nejsou) je to docela katastrofa.
    K paleu se vrátím ne kvůli nějaké ideologii, ale proto, že mi to chutnalo, vyhovovalo, fungovalo a neměla jsem větší potíže s dodržováním, protože prostě doma nic mimo primal/paleo věci nebylo. Nejela jsem tedy low carb, takže neznám takovou tu skutečnou krizi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3752890/

    A jestli dobře počítám, tak jejich low carb příjem (43% ze scharidů) je něco přes 200g/den při 2000 kcal.

    Ale teda výzkumný vzorek je 15 osob...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: u mě je to teď jinak, nejen vysazením. Občas mám první jídlo třeba v 6 odpoledne (to je sice extrémní, ale ne úplně výjimečný stav), protože do tý doby se prostě nezastavim a ráno jsem těžce nestíhala (děkuji, drrahý, žes vždy dělal takové dusno, když jsem nestihla po snídani umýt nádobí, takže jsem veškeré snídaně odbývala mimo domov)... a když je to pozdní jídlo něco převážně sacharidovýho (pečivo, rejže, těstoviny, ...), mám okamžitě znovu hlad a mám tendenci sníst víc, než je potřeba (vzhledem k té nepravidelnosti to ve stresu kontroluju děsně těžko)... Energii taky vyšťourávám odněkud z paty... a jako bonus je mi po každym jídle těžko a chce se mi spát, a to i v případě, že se mi daří jíst několik dní po sobě pravidelně... Když jsem snídala vejce se slaninou, ve 4 odpoledne jsem si dala zeleninovou svačinku a večer flák masa, bylo jsem naprosto spokojené. Jen to vyžaduje pravidelné časté (celkem drahé) nákupy, 2x denně dělat teplý jídlo a každej den si připravit tu svačinu... =/ Ale evidentně sr to vyplatí... A když vím, co to udělá, tak to nebude další paleokolečko, ale už se vracet nemínim, ani kdyby hořelo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A každopádně na co nískosacharidová strava pomůže hned jsou zuby.
    Zuby mě trápí na tomhle jídle možná nejvíc. Většinu roku jsem jedla paleo a ač je mám v docela špatném stavu, byl klid, vůbec nebolely.
    Po jednom jedinym jídlu (a to byl chleba, možná špagety, žádný cukr jako takový), se opět bolest a nepříjemné pocity pěkně rozjely.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam